Connect with us

Actualitate

Lansare de carte „Neamtul prin calatori straini” – Emanuel Balan

Publicat

pe

    Vineri, 26 octombrie la Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamț, a avut loc în prezența autorului și a unui păublic interesat, lansarea cărții, Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX), de Emanuel Bălan. Au prezentat despre carte și autor, profesor de istorie Elena Preda, inspector în cadrul ISJ Neamț și profesor doctor de socio-umană Ioan Romeo Roman, inspector în cadrul ISJ Neamț.
Lucrarea este structurată pe cinci părţi/secţiuni. Prima dintre ele este consacrată ţinuturilor Neamţ şi Roman şi oraşelor/târgurilor adiacente (Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ – inclusiv cetatea de aici). Următoarele poartă titluri sugestive: Zona mănăstirilor (Neamţ, Secu, Agapia, Văratic); Ceahlăul şi Valea Bistriţei (Muntele Ceahlău, Hangu, Borca, Poiana Teiului, Mănăstirea Pângăraţi, Mănăstirea Bistriţa, Roznov, Podoleni); Valea Neamţului (Mitocul Bălan, Bălţăteşti, Pluton); Valea Siretului (Adjudeni, Bârgăuani, Buruieneşti, Săbăoani, Talpa, Tămăşeni, Teţcani). Demersul ştiinţific al autorului este întregit în mod meritoriu de o Postfaţă şi Note biografice consacrate călătorilor străini care au oferit datele analizate în lucrare, diverse imagini şi hărţi.
Atât Elena Preda cât și Ioan Romeo Roman au subliniat cele două concluzii care se impun despre lucrare și autor, așa cum au fost ele prezentate în prefața cărții semnată de către conf. Univ. Dr. Hab. Florin Pintescu de la Universitatea Suceava și anume că, în primul rând, lucrarea pusă acum la dispoziţia cititorului este una de actualitate, oferind o perspectivă lucrativă interesantă în câmpul imagologiei româneşti, în sensul întocmirii unor studii regionale, la scara întregii Românii, cu focalizare pe „imaginea celuilalt”. Acest gen de lucrări este interesant şi util deoarece, în acest caz, celălalt este românul văzut de străini, cu calităţile dar şi cu defectele sale, fapt ce exclude ab initio un demers istoric de tip triumfalist.

            În al doilea rând, autorul demonstrează certe calităţi de analiză şi sinteză, o bună familiarizare cu izvoarele istorice folosite, spirit critic şi har istoric. Din aceste ingrediente a rezultat o lucrare utilă, scrisă într-un stil plăcut, care prezintă pe alocuri certe valenţe literare. De aceea, profesorul Emanuel Bălan binemerită din nou aprecierea cititorilor iar Neamţul prin călători străini (secolele XV-XX) este o lucrare istorică remarcabilă, pe care o recomandăm cu căldură tuturor celor îndrăgostiţi de istoria Moldovei în general şi a meleagurilor nemţene în special.
Profesorul Elena Preda, cea care a semnat posfața cărții, a spus că, citind această carte putem constata că pe parcursul celor cinci secole societatea moldovenească era conform modelelor primite, pe de o parte modelul oriental, acest lucru fiind consecinţă directă a dominaţiei Imperiului Otoman, pe de altă parte, odată cu transformările survenite pe continetul european şi cu micşorarea prestigiului otoman, moldovenii au făcut lent tranziţia dinspre Orient către Occident, fenomen care se amplifică în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unirea celor două Principate.
Cartea a fost publicată în cadrul proiectului Neamțul prin călători străini, finanțat de către Consiliul Județean Neamț, în baza Legii 350/2005 în cursul anului 2018, domeniul cultură-învățământ. Prin acest proiect 400 de volume vor ajunge în toate bibliotecile publice din județ și în cele școlare.
Pentru alte relații autorul poate fi contactat la adresa de e-mail: emanuel.balan_tgn@yahoo.com

Actualitate

Satul lui Moș Crăciun – Acces doar pentru vaccinați, trecuți prin boală sau cu test PCR negativ

Publicat

pe

De

Bun regăsit, prieteni!
Primim de la mulți dintre dumneavoastră întrebări despre prezența în locația noastră raportat la situația pandemică. Vă răspundem tuturor aici: pornind de la vârsta de 12 ani, toate persoanele care vor să viziteze Satul lui Moș Crăciun au nevoie de certificat verde, test PCR negativ, sau adeverință că au trecut prin Covid 19. Copiii până în 12 ani pot intra fără acestea.
Trăim în societate, funcționăm în cadrul ei și ne supunem legilor în vigoare. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru interesul acordat Satului lui Moș!

Preturi: Satul lui Moș Crăciun

 50 de lei pentru copil
 70 de lei pentru adult
Timp de vizitare 30 min

DESCHIDEREA OFICIALĂ VA AVEA LOC PE 1 DECEMBRIE 2021!

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO BNR va lansa pe 1 Decembrie prima bancnotă de 20 de lei pe care este prezentă o femeie

Publicat

pe

De

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință de presă vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, dl. Mugur Isărescu.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.


Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Detaliile privind replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția replicii se vor regăsi pe site-ul Băncii Naționale a României.

Continua sa citesti

Actualitate

Viață pentru Alexandra – Campanie umanitară

Publicat

pe

De

La 19 ani, când viața ar trebui sa fie plină de momete frumoase, Alexandra a primit un diagnostic foarte dur: Leucemie Acută LIMFOBLASTICĂ. Studentă la Facultatea de Medicină din Brasov, Alexandra iși dorește să învingă boala și să se guste din bucuriile vieții.

Indiferenta ucide, de aceea îi îndemnam pe toți cei cu inimă mare sa nu rămână indiferenți. Alexandra are nevoie in primă fază de sânge și anume:
SÂNGE A2 negativ/pozitiv , dar orice grupa este binevenită . Trombocite, ce pot fi donate de persoanele cu grupa A2, rh pozitiv/negativ fost din orașele : BUCUREȘTI, PLOIEȘTI și GALATI .
FOARTE IMPORTANT! Trombocite pot dona doar ce care sunt obișnuiți cu donarea sângelui .

Donatorii trebuie să menționeze numele fetei, spitalul și secția unde este internata – ALEXANDRA CRĂCIUN, SPITALUL FUNDENI BUCUREȘTI, SECTIA HEMATOLOGIE 2.

Urmatorul pas va fi transplantul de MĂDUVĂ OSOASĂ , ce se v-a efectua la o clinica din străinatate!
Pentru asta Alexandra are nevoie de 150.00€.
Dorim ca povestea Alexandrei sa aibă un final fericit!
Fii alături de ea! În continuare conturile deschise la BANCA TRANSILVANIA de către mama Alexandrei (Crăciun Ana Claudia):
– IBAN RON: RO82BTRLRONCRT0148391303
– IBAN EURO: RO59BTRLEURCRT0148391302
– REVOLUT: 0743657994
un SHARE e GRATUIT
Mulțumim celor care au fost până acum alături de Alexandra!
Campanie donare sânge
https://www.facebook.com/105035027631937/posts/472089117593191/

Pentru toate detaliile privind evoluția campaniei pentru Alexandra, accesati pe Facebook grupul public, Life for Alexandra Craciun.
Dar din dar se face Rai, haideti sa salvăm un înger!

Oana Ioniță

Continua sa citesti

Popular