Connect with us

Actualitate

prof. drd. Emanuel Bălan – 1 decembrie, ziua naţională a României

Publicat

pe

LA MULTI ANI ROMANIA !

România Mare (din păcate ciuntită) face astăzi 101 de ani, 101 de ani de la momentul 1918, care a constituit apogeul unității românilor. 1918 este meritul celor care și-au asumat responsabilitatea enormă în cel mai important moment al istoriei noastre. Fără munca lor și fără puterea de a trece peste diferențele politice, nu știm cum ar fi arătat această 101 de ani. Dincolo de viața de zi cu zi, 1 Decembrie este o zi a responsabilității.
Unirea făcută la 1918, de niște vizionari, rivalizează palid azi cu faptele de „vitejie” ale personajelor contemporane. La 1918, oamenii politici cei mai diferiți, liberali, social-democrați, chiar și conservatori au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Aveau în comun un lucru: toți doreau o Românie unită și democratică, un acasă în care fiecare să se poată dezvolta liber.
Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Ultimii treizeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate.


De 30 de ani nu facem decât să destrămăm ideea națională, ideea de stat. Facem tot ce putem ca să desfacem unitatea națională, nu să o întărim, nu se mai dă suficientă atenție istoriei în școală, pentru că se încearcă să ni se șteargă istoria, se încearcă să ni se șteargă tot trecutul, iar fără să ne cunoaștem istoria, fără să ne cunoaștem rădăcinile, nu avem o identitate și nu vom putea realiza niciodată nimic.
Ne prefacem că nu vedem situația românilor din Bucovina, din sudul Basarabiei din Serbia și Ungaria, supuși unei deznaționalizări feroce din partea autorităților ucrainene, sârbe și maghiare sau a maghiarizării românilor din Covasna și Harghita. Suntem absenți și din Basarabia, deși este datoria noastră sa fim prezenți acolo. Din păcate, nu am știut a ne cinsti făuritorii Marii Uniri, eroii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, mulți dintre aceștia pierind la Sighet, Gherla, Aiud în anii ’50, când au fost condamnați pentru imaginare fapte. Acești martiri veritabili ai neamului încă așteaptă un gest simbolic de reabilitare, de dreptate postumă din partea instituțiilor statului român. Pentru tineri este important să știe trecutul nostru. Dacă nu vor știi ei trecutul și dacă trecutul va fi din ce în ca mai puțin cunoscut până la a fi uitat sau ignorat, atunci n-o să avem nici viitor ca națiune.
„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața”, spunea fostul Rege Mihai I.
România a răzbit de-a lungul istorie sale prin idealurile marilor oameni pe care i-a avut, iar azi la 101 de ani este timpul să ne privim în oglindă și să ne întrebăm ce am făcut fiecare dintre noi, pentru România, dacă ne-am îndeplinit datoria. Să ne întrebăm ce lăsăm notabil în urma noastră pentru că așa cum spunea Regele Mihai, România este țara luată cu împrumut de la nepoții noștri, ce am dat societății fără să cerem nimic în schimb și pe cine mandatăm să ne decidă soarta ȚĂRII!
Haideți, ca împreună să facem România măreață din nou și să nu uităm să iubim România mereu.
La mulți România și români oriunde v-ați afla.
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Actualitate

Fără apă în Târgu Neamț, astăzi 30 iulie (9 străzi afectate)

Publicat

pe

De

Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apei potabile identificată pe strada Vultur din orașul Tg. Neamț, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situaţia neplăcută de a întrerupe temporar furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în orașul Tg. Neamț astăzi, 30.07.2021, în intervalul orar 09.30-13.00.
Vor fi afectați utilizatorii de pe străzile: Vultur, George Coșbuc, Panduri, Băile Oglinzi, Mărășești, Ion Roată, Cornilor, Veterani, Izvor.
Ne cerem scuze tuturor utilizatorilor afectați pe care îi asigurăm că echipele APA SERV fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt și pentru reluarea furnizării apei potabile.
Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei http://www.apaserv.eu.

Continua sa citesti

Actualitate

A fost actualizată lista țărilor – Lista intră în vigoare începând cu data de 1 august 2021

Publicat

pe

De

A fost actualizată lista țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată conform Hotărârii nr. 52 din 29.07.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Lista intră în vigoare începând cu data de 01.08.2021, ora 00:00
Pentru informații suplimentare, recomandăm contactarea
Institutului Național de Sănătate Publică:
TELVERDE: 0800 800 358 precum și
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BUCURESTI
Call Center 021.9462
Tel Verde 1: 021.642.22.26
Tel Verde 2: 021.642.28.29
Tel Verde 3: 021.642.20.07
Tel Verde 4: 021.642.20.08
Continua sa citesti

Actualitate

Donare de sânge joi 5 august 2021 – Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț

Publicat

pe

De

Donare de sânge joi 5 august 2021 – Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț face apel către toți cei care vor ajute la salvarea unei vieți, doneze o picătură de sânge.
Cei care doresc facă acest gest umanitar sunt rugați se prezinte la Punctul de Transfuzie al Spitalului, pentru a fi luați în evidență,iar acțiunea de donare va avea loc joi 5 august 2021.
Donatorii beneficiază de tichete de masă de 70 RON și o zi liberă (în ziua donării) pentru salariați.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții:
-varsta intre 18-50 ani
-greutate peste 50 kg
-puls regulat 60-100 batai/minut
-tensiune arteriala sistolica intre 100-140 mmHg
-femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lehuzie sau menstruatie
-sa nu fi consumat grasimi sau alcool cu cel putin 48 ore inaintea donarii
-sa nu fie sub tratament pentru: boli de inima, boli renale ,boli hepatice,boli endocrine.
Donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatita orice tip
-tuberculoza
-sifilis
-infectie HIV, SIDA
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloza
-ulcer gastro-duodenal
-diabet zaharat
-boli de inima
-boli de piele :psoriazis ,vitiligo
-miopie forte (-6 dioptrii)
-cancer
Continua sa citesti

Popular