Actualitate
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României
Astăzi e Sfântul Andrei, o sărbătoare de care se leagă tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Creștinii îl prăznuiesc la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Sfântul Andrei este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.
Aproape 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora își sărbătoresc sâmbătă, 30 noiembrie, ziua de nume. Data la care are loc ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează.
Noaptea din ajun este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, farmece, ghicirea ursitului şi a vremii, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz” sau „bărbătesc”) apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, însă, el figurează în ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.
Cine a fost Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galilea, o localitate situată țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Israelului, în anul 6 înainte de Hristos, și era fratele Apostolului Simon Petru. Semnificația numelui Andrei își are originea în cultura grecească, unde înseamnă „bărbăție, curaj și îndrăzneală”. Acest nume s-a răspândit și printre evrei destul de devreme, notează istoricii, încă din secolele II-III înainte de Hristos.
Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul.
În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.
Atunci, acestui Întâi chemat i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea.
Sfântul Andrei a murit ca martir la 30 noiembrie, în Patras, Grecia, aflată sub conducerea Împăratului Nero sau a Împăratului Dioclețian (nu se cunoaște cu exactitate anul morții), unde a fost răstignit pe o cruce în forma literei X, cunoscută astăzi sub denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”.
Moaștele Sfântului Apostol Andrei au rămas în Patras până în anul 357, când au fost mutate de către Împăratul Constantiu al II-lea în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Acum, Capul Sfântului Andrei se află în orașul grecesc Patras, în Catedrala San Pietro, iar părți din moaștele sale au ajuns în mai multe biserici din Europa.
Sfântul Andrei, ocrotitorul României
În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei.
Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997, în 2017 împlinindu-se 20 de ani la aceast eveniment. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din data de 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului românesc.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei
Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.
„Andrei cap de iarnă” (aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.
Usturoiul oferă protecție față de strigoi
Iată de ce, în multe locuri, gospodinele atârnă cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele. Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va veni ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice, precum şi ca modalitate de a atrage un posibil partener de viaţă, a ursitului (după ce, în prealabil, usturoiul a fost sfinţit la biserică şi păstrat la icoană). Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte – pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare – şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.
De asemenea, se descântă droburi de sare, care se îngroapă sub grajd, pentru a fi scoase la suprafaţă de Sfântul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.
Prevestirea viitorului de Sfântul Andrei
În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.
Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.
În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
Pe de altă parte, condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.
Mitul lupului vârcolac
Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, titulatură izvorâtă din prezența apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. De aceea, obiceiul spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.
În noaptea Sfântului Andrei se crede că lupii încep să vorbească, îşi pot mişca gâtul, devin mai sprinteni, iar oamenii care îi aud află secrete groaznice. Plata este însă una teribilă, pentru că aceşti oameni vor fi atacaţi de lupi şi se vor transforma în vârcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie – omul nu face nimic în gospodărie, pentru ca animalele de pradă să nu-i atace vitele. Acestea pot fi însă protejate şi cu ajutorul unor cruci confecţionate din ceară de albine.
Bătrânii credeau că în „noaptea strigoilor” casele lor sunt bântuite de sufletele oamenilor răi și că singura metodă de a se proteja era să ungă cu usturoi ușile, geamurile, cotețele animalelor și hornul casei. Cei mai zeloși se ungeau pe la încheieturi cu usturoi, notează istoricul Ania Moldoveanu. Iar pentru a împiedica pătrunderea spritelor rele în case, oamenii întorceau toate vasele și cănile cu gura în jos, pentru a nu exista „nicio gură de intrare” în locuințele lor.
Până la Crăciun, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului.
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul. La miezul nopții, exista obiceiul ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.
Agheasma și busuiocul erau și ele folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.
Cei tineri își amintesc, probabil, că bunicii obișnuiau să pună de Sfântul Andrei grâu la încolțit într-un vas, cu puțină apă sau pământ. Acum însă, puțini sunt cei care mai știu de ce se pune la încolțit grâul de Sfântul Andrei. Superstiția spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.
Grâul pus la încolțit poate prevesti și cât de bogată va fi recolta anului care urmează. Un grâu bogat anunță un pământ rodnic și o recoltă generoasă, însă un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.
Un alt obicei legat de grâu spune că fetele care vor să afle cu cine se vor mărita trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă, iar acela care le va fura grâul le va fi soț.
Sărbătoarea Sfântului Andrei cade în 2018 în ziua de vineri, fiind urmată de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Ambele zile sunt nelucrătoare, iar angajații vor avea parte de o minivacanță cu un weekend prelungit, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. De asemenea, în această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente și parada de 1 decembrie.
Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.
Actualitate
Stația ITP AUTO LUK, angajează inspector ITP
ITP Auto LUK din Petricani caută să angajeze un Inspector ITP cu experiență. Dacă îți dorești să te alături unei echipe dinamice și ai experiența necesară în domeniul Inspecțiilor Tehnice Periodice (ITP), această oportunitate poate fi ideală pentru tine.
Cerințe pentru candidați:
- Atestat valabil de Inspector ITP.
- Experiență relevantă în domeniu.
- Abilități excelente de atenție la detalii și comunicare.
- Seriozitate și profesionalism.
Beneficii oferite:
- Salariu competitiv.
- Mediu de lucru prietenos și profesionist.
- Oportunități de dezvoltare profesională.
Locație:
Petricani.
Pentru mai multe informații sau pentru a aplica, te rugăm să contactezi ITP Auto LUK la numărul de telefon 0755 964 241. Alătură-te echipei și contribuie la siguranța rutieră!
Acest post este o excelentă ocazie pentru profesioniștii care doresc să își valorifice experiența și să lucreze într-un mediu bine organizat și orientat spre calitate.
Actualitate
Aurora Multimarket sărbătorește 1 an în România cu reduceri de până la 60%!
Aurora Multimarket împlinește 1 an de la intrarea pe piața din România, marcând acest moment cu o campanie aniversară plină de oferte de neratat. De la deschiderea primului magazin și până astăzi, Aurora Multimarket a devenit destinația preferată pentru cumpărături accesibile, oferind o gamă variată de produse pentru casă și familie. Cu 25 de magazine deschise până în prezent în România și planuri de expansiune, brandul continuă să-și surprindă clienții cu prețuri atractive și produse de calitate.
Reduceri aniversare de până la 60% la sute de produse selectate!
Începând cu 5 octombrie 2024, toate magazinele Aurora Multimarket din România vor intra în atmosfera de sărbătoare, oferind reduceri de până la 60% la sute de produse și alte surprize. Aceasta este ocazia perfectă pentru a face cumpărături avantajoase, fie că ești în căutarea de articole pentru casă, produse de îngrijire personală, articole de uz zilnic, decorațiuni sau produse sezoniere.
Pregătește-te pentru toamnă cu Aurora Multimarket!
Cu ocazia acestei aniversări, Aurora Multimarket își prezintă oferta de toamnă. În magazine, vei găsi tot ce ai nevoie pentru a-ți face casa mai confortabilă în acest sezon. De la pături pufoase și lumânări parfumate pentru serile răcoroase, până la umbrele, pelerine de ploaie colorate, ceainice, termosuri, căni, decorațiuni de toamnă, dresuri, șosete, role pentru curățarea hainelor, accesorii de tricotat, articole de pescuit și multe altele. În plus, pentru pasionații de grădinărit, gama de unelte, ghivece și decorațiuni pentru grădină te ajută să transformi curtea într-un colț de natură perfect.
Halloweenul se apropie!
Nu trebuie să ratezi ocazia de a-ți pregăti casa pentru Halloween! Aurora Multimarket vine cu o selecție diversificată de produse tematice, de la decorațiuni înfricoșătoare la costume și accesorii potrivite pentru întreaga familie. Este momentul ideal să îți aduci spiritul festiv în locuință și să te pregătești pentru o sărbătoare plină de distracție, care îi va încânta pe cei mici.
De ce să vizitezi magazinele Aurora Multimarket?
- Prețuri accesibile: începând de la 1 leu, cu o medie de 5 lei per produs.
- Diversitate: pentru toate nevoile tale și ale familiei.
- Evenimente speciale: aniversarea noastră este doar începutul, iar surprizele nu se opresc aici!
Vizitează-ne la cele mai apropiate magazine Aurora Multimarket:
- Strada Mihai Eminescu, Bl. M7 (lângă magazinul Marcel)
Program:
- Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
- Sâmbătă: 08:00 – 18:00
- Duminică: 08:00 – 16:00
Vino să sărbătorim împreună! Descoperă ofertele aniversare și bucură-te de cele mai bune prețuri în toate magazinele noastre!
Nu uita să ne urmărești pe rețelele sociale pentru cele mai bune oferte și noutăți:
- Facebook: Aurora Multimarket
- Instagram: @aurora.multimarket
- TikTok: @aurora.retail
Aurora Multimarket – produse accesibile pentru casa și sufletul tău!
Actualitate
ALERTĂ METEO: Cod galben și portocaliu de ploi și vânt în România
România se află sub avertizări meteo de cod galben și portocaliu, cu ploi abundente și vânt puternic așteptate în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă și până luni.
Ce trebuie să știți:
- Ploi abundente: Aversele vor fi intense în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor scădea semnificativ, ajungând la valori mai mici cu 20°C față de zilele precedente.
- Cod Galben: Avertizarea este valabilă pentru zona intracarpatică, unde se așteaptă precipitații moderate, dar persistente.
- Cod Portocaliu: Regiunile subcarpatice, din Sud și Est, vor fi cele mai afectate, cu cantități mari de precipitații și rafale de vânt care pot crea condiții periculoase.
Duminică va fi ziua critică:
- Zonele afectate grav: Oltenia, Muntenia și lanțurile montane ale Carpaților Meridionali și Orientali, inclusiv zona Târgu-Neamț, se vor confrunta cu ploi torențiale și vânt puternic.
- Cantități de apă: În unele zone, ploile pot aduce până la 100 de litri pe metru pătrat, ceea ce va duce la creșteri rapide ale nivelurilor râurilor și riscuri de inundații.
Ce spun experții:
Un meteorolog militar a declarat: „În peste 20 de ani, nu am văzut atâta apă în atmosferă pe hărțile de prognoză.”
Recomandări pentru populație:
- Evitați deplasările în zonele afectate în perioada de vârf a furtunilor.
- Asigurați-vă că aveți provizii esențiale și rezerve de apă și alimente neperisabile.
- Verificați starea acoperișurilor și fixați obiectele din curte pentru a preveni deteriorările cauzate de vânt.
Fiți la curent cu ultimele avertizări meteo și luați măsuri de precauție pentru a vă proteja familia și bunurile în această perioadă de vreme extremă!
-
Actualitateacum 7 luni
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 2 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 9 luni
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 3 ani
Zbor lin, prieten drag!