Uncategorized
Weekend cu iz de alcool! Patru nemțeni prinși beți sau fără permis pe drumurile publice din județ

Polițiștii continuă cercetările față de patru persoane sub aspectul comiterii unor infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Potrivit Poliției Neamț, sâmbătă, 12 iunie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliţiei orașului Târgu-Neamț au depistat în trafic un bărbat de 43 de ani, din Târgu-Neamț, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Târgu-Neamț.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i s-au prelevat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Totodată, verificările efectuate de polițiști au relevat faptul că acesta nu posedă permis de conducere.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului.
Duminică, 13 iunie a.c., polițiștii rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au depistat în trafic un bărbat de 32 de ani, din Borlești, în timp ce conducea o autoturism pe DN15, în localitatea Dumbrava Roșie.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la un centru de permanență, unde i s-au prelevat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.
La aceeași dată, polițiștii rutieri din cadrul poliției Municipiului Roman, au depistat depistat în trafic, un bărbat de 38 de ani, din Roman, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă, din municipiul Roman.
Deoarece emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus spital, unde i s-au prelevat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.
Tot în weekend, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă, au depistat în trafic, un minor de 15 ani, din Valea Ursului, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din localitatea Muncelu de Jos, jud. Neamţ, fără a poseda permis de conducere.
Oamenii legii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Uncategorized
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XIII)
Stiați că, cea mai mare pictură realizată de către pictorul Nicolae Grigorescu se află la Mănăstirea Agapia?
Este vorba despre pictura interioară a bisericii mănăstirii, realizată între anii 1858-1861, pe când Grigorescu avea 20 de ani. Pictura este în stil laicizat realist inspirat din compozițiile vestiților pictori ai Renașterii: Tizian, Rafael Sanzio, Rembrandt, Bartolomé Murillo, Leonardo da Vinci. Lucrate minuțios icoanele ating perfecțiunea tehnică, câteva dintre ele (Maica Domnului, Iisus) fiind catalogate drept opere reprezentative ale stilului neoclasic în arta românească. Modele pentru chipurile sfinților și ale îngerilor au fost maicile și oamenii din sat.
În data de 2 aprilie 1858, Nicolae Grigorescu a semnat contractul pentru zugrăvirea bisericii de la mănăstirea Agapia, contract care stabilea foarte amănunțit toate detaliile. Prin contract se stipula ca zugrăveala bisericii să fie terminată în cel mult un an și jumătate, adică înainte de sfârșitul anului 1859. Pentru aceasta Grigorescu urma să fie plătit cu suma de 2000 de galbeni, valoare în care intra costul materialelor și plata tuturor ajutoarelor sale. Nicolae Grigorescu a povestit el singur despre cum lucra la Agapia: „Toată noaptea visam numai îngeri și scene religioase. Erau zile când tot ce făceam, tot ce făcusem mi se părea trist, fără viață, fără armonie, și atunci îmi venea să las toate baltă și să plec în lume. Intra o rază de soare, și deodată se lumina și biserica, și sufletul meu. Pe-atunci noi n-aveam nici un fel de orientare în artă. Era o carte veche, cu slove chirilice, care ne da rețete de la Muntele Athos pentru prepararea colorilor și câteva lămuriri despre vârsta, îmbrăcămintea, viața și însușirile fiecărui sfânt. Atât. Încolo, făceam fiecare cum ne tăia capul. Și-n meșteșugul ăsta al nostru, când stai și migălești mult, mult la un lucru, de la o vreme nu mai știi ce faci. Nu mai vezi. De aceea, uneori lăsam bidinelele, ș-o luam razna peste munți, cu pușca la spinare. Umblam așa câte-o zi-ntreagă; și când m-apucam a doua zi de lucru, parcă eram alt om”.
Nicolae Grigorescu s-a inspirat în realizarea scenelor de la Agapia după operele unor mai maeștri europeni, precum Titian, Rafael, Bartolomé Esteban Murillo sau Rembrandt.
Zugrăvirea bisericii de la mănăstirea Agapia a durat mai mult decât contractul sau chiar artistul a putut să estimeze. Astfel, ultima tranșă de 250 de galbeni ca plata a contravalorii contractuale, s-a definitivat în data de 7 mai 1860, adică aproape la doi ani de la începerea lucrărilor.
Este de menționat ca un plus al activității lui Grigorescu la Agapia, înființarea de către acesta a unei școli de pictură la mănăstire pentru călugărițele cu aptitudini artistice, sub directa conducere a stareței Tavefta Ursache. Astfel, în data de 8 februarie 1860 școala de la Agapia funcționa „… cu un număr de câteva copile… care… au și înaintat pre cât au fost cu putință, una din ele însă cu osebire”. O dată cu terminarea lucrărilor de la Agapia și cu plecarea lui Nicolae Grigorescu, școala de pictură și-a încetat existența.
Una dintre operele remarcabile ale lui Grigorescu care trebuie văzută și admirată, așa că, Mănăstirea Agapia, vă așteaptă să o descoperiți.
Prof. Emanuel Bălan
Surse:
Brezianu, Barbu, Nicolae Grigorescu, București, 1959;
Popescu, Mihail, Contractul pictorului Grigorescu la Mănăstirea Agapia, în „Convorbiri literare”, nr. 62, 1934;
Oprescu, George, Nicolae Grigorescu, vol. I-II, București, 1961-1962;
Sursa imaginii:
Uncategorized
VIDEO Iarmaroc Moldovenesc la Târgu Neamț
Program „Iarmaroc Moldovenesc”
29 mai- Los Anonimos si Lorenna
30 mai- Viorica Macovei
31 mai- Mirela Ursache si Nicoleta Buga
1 iunie- Mihai Traistariu
2 iunie- Carmen Serban
Uncategorized
ANUNȚ înscriere beneficiari serviciu social
Centru de zi destinat persoanelor adulte cu dizabilități „Speranța”
Fundația de Dezvoltare Locală Speranța informează persoanele cu dizabilități de pe rază orașului Târgu–Neamț și comunitățile limitrofe că primește cereri de înscriere în cadrul Centru de zi pentru completarea locurilor disponibile.
Serviciile sociale oferite constând în :
– informare și consiliere;
– consiliere psihologică;
– abilitare și reabilitare;
– deprinderi de viața independenta;
– dezvoltarea ablitatilor lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea și sprijin pentru menținerea în muncă;
– integrare și participare socială și civică.
Condițiile obligatorii de admitere sunt: vârsta minim 18 ani și deținerea unui certificat de încadrare într-un grad de handicap.
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta și vizită la sediul nostru din Târgu Neamț, str. Slt. Radu Teoharie, nr.2, zilnic între orele 8:00 – 16:00, Biroul servicii sociale.
-
Actualitateacum 3 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 3 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 1 an
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 4 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 9 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 12 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 9 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog