Connect with us

Actualitate

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Publicat

pe

Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie. Mii de pelerini își îndreaptă pașii către bisericile în care sălășluiesc moaștele sfinte ale Marelui Mucenic Mina și spun rugăciunea Sfântului Mina, despre care se crede că face minuni.

Despre Sfântul Mare Mucenic Mina se știe că veghează asupra celor păgubiți, ajutându-i să-și recupereze pierderile, asupra fetelor și femeilor părăsite de bărbații iubiți, că scoate adevărul la iveală, precum untdelemnul deasupra apei. Interesant este că, deși considerat alungătorul hoților și tâlharilor, aceștia îl au, la rându-le, drept protector și i se roagă, ca să nu fie prinşi la furat.

La Abu Mena, în Egipt, pe locul unde a fost ucis, s-a înălțat o mare mânăstire, un adevărat oraș închinat Sfântului Mina. La noi în țară, părți din sfintele moaște se află la Catedrala mitropolitană din Iași, la Bisericile care îi poartă numele din Suceava și București.

Din anul 1874, Biserica Sfântul Mucenic Mina din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele acestuia.

Cei care au nevoie să li se facă dreptate, care sunt implicați în procese îndelungate, fetele care vor să se mărite și nu-și găsesc alesul sau au fost părăsite și toți cei care se simt nedreptățiți vin să se i se roage, căci nu e credincios care să nu fi obținut ce și-a dorit de la Sfântul Mina.

Rugăciune folositoare și grabnic ajutătoare către Sfântul Mina

„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție.

Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu!

Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni.

Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea?

Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui? Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor.

Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile lăcașuri.

Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului, si al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin’.

În popor, data prăznuirii Sfântului Mina mai este cunoscută și drept Ziua tâlharilor. Și asta pentru că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz plătesc la biserică sărindare și acatiste. Însă cel mai important pare a fi ritualul lumânărilor întoarse.

Numai lumânările sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina. Lumânările se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal.

Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele. În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile, așa încât ultima zi să pice de ziua sfântului. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi.

Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual.

SURSA: viva.ro

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Anunţ public privind emiterea actului de reglementare revizuit (SC BREMAD NEAMȚ S.R.L.)

Publicat

pe

De

24.11.2023-Anexa-5T-anunt-incadrare-BREMAD

Continua sa citesti

Actualitate

Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”

Publicat

pe

De

Marți, 21 noiembrie, a avut loc Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 7 – Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

Conferința de presă s-a desfășurat la sediul Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Proiectul a fost implementat de Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași și DAC Music Performance (Norvegia).

Proiectul a avut in vedere creșterea nivelului de conștientizare și valorificare a culturii rome prin acțiuni integratoare cu conținut cultural-artistic și profesional cu implicarea persoanelor de etnie romă din județul Neamț.

In cadrul acestui proiect, s-a realizat și publicat o cercetare privind cultura romă. Totodată, au avut loc 10 reprezentații teatrale pentru 400 de persoane și s-a organizat un club de creație artistică pentru 75 de copii din jud. Neamț, timp de 12 luni.

Beneficiarii proiectului au căpătat cunoștințe și aptitudini cultural – artistice, printr-un program de consiliere vocațională. Este vorba despre 70 de persoane de etnie romă, din care 35 au beneficiat de formare profesională, iar 5 persoane romi au intrat intr-un program de internship, pentru 4 luni.

Proiectul a vizat si îmbunătățirea strategiilor de recepție a culturii rome prin dezvoltarea unei platforme dedicate artei contemporane create de copiii de etnie romă și derularea unui schimb de experiență de incluziune culturală în Norvegia cu 15 persoane, pentru 18 luni.

Valoarea proiectului: 891.366,53 lei (180.150,47 Euro), din care 85% Grant SEE și 15% bugetul național.

Principalele activități derulate în cadrul proiectului au fost următoarele:
• A.1 – Gestionarea, monitorizarea și controlul proiectului;
• A.2 –Îmbunătățirea referințelor culturale prin realizarea unei cercetări integrate privind formarea și evoluția etniei rome și transpunerea elementelor relevant ale acesteia într-o piesă de teatru
• A.3 – Creșterea incluziunii sociale prin inițiative dedicate copiilor, de tip club de creație artistic privind artele spectacolului și arta artizanală;
• A.4 – Organizarea de acțiuni de capacitare și de dobândire a cunoștințelor din sectoarele culturale și creative prin programe de formare profesională și instruire non-formală;
• A.5 – Dezvoltarea de inițiative de sensibilizare a publicului larg și de îmbunătățire a receptării culturii rome prin intermediul unei platforme virtuale și printr-un schimb de experiență și know – how.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Continua sa citesti

Actualitate

Cristian Ghinea lansează la Roman volumul „Cine a făcut România: Răscrucile noastre”

Publicat

pe

De

Politicianul, politologul și publicistul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor
Europene, lansează sâmbătă, la Roman, volumul „Cine a făcut România: Răscrucile
noastre”.
Lansarea de pe 11 noiembrie este programată la ora 19.00, la Roman Art Gallery.
În cadrul evenimentului vom putea urmări un dialog pe seama cărții între autorul
Cristian Ghinea, deputatul Iulian Bulai, specialistul în comunicare Teodora Baciu și liderul
consilierilor județeni USR, Maria Apostol. La final, va exista desigur și o sesiune de
autografe.
”Cine a făcut România“ spune istoria modernă a țării din perspectivă liberală și
conturează calea pe care trebuie să o urmăm pentru a completa modernizarea României.
“România a fost un proiect patriotic iluminist de eliberare a unor provincii care
rataseră primul val european de modernizare. Generația pașoptistă a profitat de
înfrângerea militară a Rusiei pentru a-i scoate pe români din scenariul absorbției în
imperiul feudal rusesc. Visul românesc a fost deturnat – și înainte, și după comunism – de
idei opuse celor care au creat statul și de interese înguste ale elitelor de pradă care au
refuzat mereu soluțiile democratice. Astăzi, adevăratul patriotism și adevăratul naționalism
înseamnă să revenim la visul părinților noștri fondatori: modernizare, egalitate,
proprietate, încredere în oamenii reali de lângă noi, ridicarea fiecărui român la rangul de
cetățean. Firul narativ istoric ajunge până în prezent și se leagă de viitor, pentru că
misiunea antifeudală continuă. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei
țări, pentru a încheia modernizarea României trebuie să trecem și cele câteva răscruci care
ne mai stau în cale”, a susține Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea, membru USR, a fost consilier de stat pentru afaceri europene,
deputat, europarlamentar și apoi ministru al investițiilor și fondurilor europene. El este
membru fondator și a fost președinte al Centrului Român de Politici Europene. A fost
editorialist între 1998 și 2015 la „Dilema Veche”, având de asemenea rubrici în „Cotidianul”
și „România Liberă”

Continua sa citesti

Popular