Actualitate
Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți
Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie. Mii de pelerini își îndreaptă pașii către bisericile în care sălășluiesc moaștele sfinte ale Marelui Mucenic Mina și spun rugăciunea Sfântului Mina, despre care se crede că face minuni.
Despre Sfântul Mare Mucenic Mina se știe că veghează asupra celor păgubiți, ajutându-i să-și recupereze pierderile, asupra fetelor și femeilor părăsite de bărbații iubiți, că scoate adevărul la iveală, precum untdelemnul deasupra apei. Interesant este că, deși considerat alungătorul hoților și tâlharilor, aceștia îl au, la rându-le, drept protector și i se roagă, ca să nu fie prinşi la furat.
La Abu Mena, în Egipt, pe locul unde a fost ucis, s-a înălțat o mare mânăstire, un adevărat oraș închinat Sfântului Mina. La noi în țară, părți din sfintele moaște se află la Catedrala mitropolitană din Iași, la Bisericile care îi poartă numele din Suceava și București.
Din anul 1874, Biserica Sfântul Mucenic Mina din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele acestuia.
Cei care au nevoie să li se facă dreptate, care sunt implicați în procese îndelungate, fetele care vor să se mărite și nu-și găsesc alesul sau au fost părăsite și toți cei care se simt nedreptățiți vin să se i se roage, căci nu e credincios care să nu fi obținut ce și-a dorit de la Sfântul Mina.
Rugăciune folositoare și grabnic ajutătoare către Sfântul Mina
„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție.
Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu!
Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni.
Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.
Fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea?
Sau cui, în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui? Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine să alerg la ajutorul tău, să cred că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor.
Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile lăcașuri.

Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului, si al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin’.
În popor, data prăznuirii Sfântului Mina mai este cunoscută și drept Ziua tâlharilor. Și asta pentru că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz plătesc la biserică sărindare și acatiste. Însă cel mai important pare a fi ritualul lumânărilor întoarse.
Numai lumânările sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina. Lumânările se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal.
Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele. În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile, așa încât ultima zi să pice de ziua sfântului. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi.
Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual.
SURSA: viva.ro
Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XV)

Știați că, primul campion național de raliu s-a născut la Târgu-Neamț?
Este vorba despre Mircea Ilioaea, inginer mecanic și pilot de raliu, născut în 1938, la Târgu-Neamț. Absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii din București, debutează ca pilot de raliu la prima ediție a campionatului național, cea din 1969, pe care o câștigă, alături de Gelu Man, cu o mașină Dacia 1100. Inginer la Fabrica Dacia de la Colibași, a pus bazele echipei de raliuri a fabricii. În campionatul național, s-a impus de opt ori în clasamentul de etapă. În 1980 câștigă un nou campionat național de raliu. A trecut în neființă în 2012
Prof. Emanuel Bălan
Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2022, pp. 93-94.
Sursa imaginii: https://www.raliulbrasovului.ro/intalnire-cu-trecutul/
Actualitate
Primarul Andrei Carabelea a început campania electorală?
Știe cineva cât ne costă să ținem „în cârcă” primăria Piatra Neamț?
Spre luare aminte, in 2021 suma (salarii, prime, bonusuri, etc) a fost de 57 milioane lei.
O fi mult, o fi puțin!
Doar întreb.
Că o stranie coincidență, aceeași sumă, au plătit-o și orădenii anul trecut pentru primăria lor.
Numai că, bugetul Oradei este de 8 ori mai mare decât al nostru la Piatra Neamț.
Concluzia: plătim din greu, incompetența.
Acum vă las cu primarul Carabelea într-o „scenetă” cu public în cartierul Precista.
Actualitate
VIDEO Conferinta proiect „Bullying de la cauză la efect”

-
Actualitateacum 1 an
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 1 an
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum o lună
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 2 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
Pe 21 ianuarie, Kaufland deschide primul magazin în Târgu Neamț
-
Actualitateacum 2 ani
VIDEO. Fericire în pași de dans! Jerusalema Challenge, la Restaurant Onix Agapia
-
Actualitateacum 2 ani
Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba