Actualitate
Mașinile electrice – între mit și adevăr

Atunci când vrei să cumperi ceva pentru tine sau pentru familia ta, ai tendința de a întreba apropiații cum stă treaba cu bunul respectiv. Cumva, acest lucru îți dă fie încredere în produs, fie te ajută te orientezi spre altceva. Când vorbim despre mașini, situația este similară, ele fiind un permanent subiect de discuție între iubitorii de autoturisme, dar și între cei care doresc întotdeauna ceva… altceva!
Dar ce spui de mașinile electrice? Câte review-uri ai citit despre ele? Ce prețuri crezi că au acestea? Sunt ele atât de scumpe pe cât se discută? Poluează la fel de mult ca mașinile care funcționează pe benzină sau pe motorină?
În acest articol, ne-am propus să dăm pe cărțile pe față și să facem puțină lumină în ceea ce privește situația mașinilor electrice. Hai să vedem împreună care sunt, de fapt, atributele lor și să demontăm miturile despre acestea, care nu fac cinste nici mașinilor, dar nici cumpărătorilor.
Mitul #1: Mașinile electrice poluează la fel de mult ca cele care folosesc combustibil
Cu siguranță ai mai auzit și, mai mult ca sigur, vei auzi în continuare acest lucru. Adevărul este că mașinile electrice sunt chiar prietenoase cu mediul înconjurător. Ele produc mult mai puțin dioxid ce carbon față de mașinile obișnuite, iar producția lor este tot atât de safe pe cât este folosirea.
Bine de știut este și faptul că motoarele electrice transformă 75% din energia chimică a bateriilor pentru a face mașina să funcționeze cum trebuie. Când vorbim despre benzină sau motorină, motoarele cu combustie internă transformă doar 20% din energia stocată în benzină. În plus, mașinile electrice nu lasă reziduuri din țeava de eșapament.
Mitul #2: Mașinile electrice sunt greu de întreținut, fiind foarte scumpe
Nimic mai fals. Pentru că suntem deja în secolul vitezei și totul e pe repede-înainte, oamenii s-au gândit să-ți facă treaba mai ușoară. Din acest motiv, mașinile de acest gen au devenit mult mai atractive si mai accesibile, costul bateriilor a scăzut foarte mult (și va continua să scadă), iar unele țări au înțeles impactul pozitiv al acestora și susțin cumpărarea lor.
La costuri de mentenanță există o diferență clară între mașinile electrice și cele care folosesc combustibil. În primul rând, trebuie să luăm în considerare faptul că electricitatea este cea mai ieftină sursă de energie. În al doilea rând, dacă ai de-a face cu un motor complicat, mai greu de îngrijit, e clar că vei avea nevoie constantă de mentenanță. Și cu toții suntem conștienți de faptul că acest lucru este departe de a fi ieftin. Cu fiecare nevoie vine un cost în plus. Deci ce ai alege, în final?
Mitul #3: Mașinile electrice nu rezistă la fel de mult ca cele normale
Adevărul este altul. Avem un exemplu foarte bun, de altfel, pentru tine: Wizzy, taxiul Nissan LEAF de 24 kW din Cornwall, care a mers peste 170.000 de mile (273.588km) cu bateria originală înainte de a fi vândută. Ce zici? Te-am convins?
Mai în glumă, mai în serios, mașinile electrice duc o viață foarte lungă. Bineînțeles, au nevoie de grijă și de atenție din partea posesorilor, dar, oricum ar fi, rezistă.
Mitul #4 Degeaba achiziționăm o mașină electrică, pentru că nu sunt suficiente locuri pentru încărcarea acestora
Dacă stăm să analizăm situația pe țară, putem trage anumite concluzii. Infrastructura pentru mașinile electrice se dezvoltă, iar punctele de încărcare sunt tot mai întâlnite. În plus, poți lăsa mașina la încărcat noaptea, în timp ce dormi. Soluții există, dar trebuie să faci un research înainte, pentru a te asigura că totul este în regulă, mai ales atunci când iei decizia finală, de achiziționare.
Nu știm dacă v-am convins. Probabil o să mai auzim zvonuri despre mașinile electrice, iar aceste mituri vor continua și ele să circule, la fel de bine cum circulă o mașină electrică pe șosea. Oricum ar fi, noi vă încurajăm să achiziționați o mașină de acest timp, atât pentru binele tău, cât și pentru binele Planetei. Alegând varianta ecologică și luând, astfel, o decizie eco-conștientă, te ajuți pe tine, dar, mai mult decât atât, ajuți și mediul înconjurător, care are nevoie de un refresh cât mai repede cu putință.
Autor: Paraschiv Alexandra
Actualitate
Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț
Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.
În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.
Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.
Actualitate
FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023
Actualitate
Conferință de presă – USR NEAMT- 27 mai 2023
USR Neamț a prezentat bilanțul eșecurilor guvernării PSD PNL, în cadrul unei conferințe la care a fost invitat să participe și Radu Mihail, liderul senatorilor USR.
Cartea neagră a guvernării PSD PNL o puteți consulta aici:
PDF Embedder requires a url attribute Cartea-neagra-a-guvernarii-PSD-PNL-
Actualitateacum 3 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 3 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 1 an
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 4 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 9 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 12 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 9 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog