Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (X)

Publicat

pe

Știați că, la Târgu-Neamț s-a născut cel mai mare istoric al misticii cabalei și istoriei religiei iudaice?

Idel Moşhe s-a născut în anul 1947, la Târgu-Neamt. Aici și-a trăit copilăria și adolescența. În anul 1963, la vârsta de 16 ani, Moshe Idel a emigrat în Israel. În perioada 1967-1970 studiază literatura ebraică și engleză la Universitatea din Haifa, apoi urmează doctoratul în studiul cabalei la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Din 1971 a fost acceptat ca doctorand la Universitatea Ebraică din Ierusalim, direct în domeniul Cabalei (interpretare evreiască ezoterică și simbolică, în limba arameică, a Vechiului Testament), ceea ce reprezenta un traseu universitar cu totul particular. Doctoratul l-a susținut cu aprecieri deosebite în anul 1976. Teza de doctorat despre „Scrierile și învățătura lui Rabbi Avraham Abulafia” a pregătit-o sub îndrumarea profesorului Shlomo Pines. Dupa ce în anii 1972-1976 a fost cadru didactic la Universitatea din Haifa, în 1974 a fost primit ca asistent la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Din 1977 a devenit conferențiar la Universitatea Ebraică. A mai predat o vreme și la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva și la Academia de arte plastice Betzalel din capitală.

Începând din 1987 este profesor ordinar de gândire iudaică și șef al departamentului de gândire iudaică de la Universitatea Ebraică. Din anul 1989 este și cercetător principal la Institutul Shalom Hartman, de asemenea din Ierusalim. În prezent, este profesor de Gândire Iudaică și șeful Departamentului de Gândire Iudaică al Universității Ebraice din Ierusalim și cercetător la Institutul Shalom Hartman. În anul academic 2009/2010 Moshe Idel predă la recent înființatul Tikvah Center for Law & Jewish Civilization al Universității New York.[1]

După ce s-a făcut cunoscut în America, la începutul anilor ’80, Idel a devenit o somitate internațională. Cartea sa: Cabala: noi perspective (în engleză Kabbalah: New Perspectives) a fost publicată mai întâi în engleză (Yale University Press, 1988) și s-a bucurat de o recenzie elogioasă în New York Times, dar a fost primită la început cu răceală în Israel.

În afara sarcinilor ca profesor universitar, Moshe Idel îndeplinește actualmente numeroase alte funcții în domeniul academic: este președintele mai multor comisii academice: cea a Centrului de muzicologie al Universității Ebraice, a Centrului de studiu al iudaismului din România, și a Institutului Ben Tzvi. A fost vreme de câțiva ani redactorul șef al revistei „Tarbitz”, este membru în comitetul de redacție al revistei românești de specialitate „Studia hebraica”, de asemenea al „Revue d’histoire des religions” editată de Collège de France etc.[2]

A lucrat ca Visiting Professor și cercetător la universități și instituții din întreaga lume, printre care Yale, Harvard și Princeton din SUA și Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. Dintre lucrările publicate în reviste și presa de specialitate amintim, Kabbalah: New Perspectives, Hasidism: Between Ecstasy and Magic si Messianic Mystics. În 1999, Moshe Idel a primit Premiul de stat al Israelului pentru excelență în domeniul filosofiei iudaice, și anume pentru contribuția sa la cercetarea Kabalei, iar în 2003 a câștigat și Premiul Koret pentru filosofie evreiască pentru cartea Absorbing Perfections. Moshe Idel este membru al Academiei Americane pentru studii iudaice, director al Academiei Institute of Advanced Studies Judaica – Hartman Institute, Ierusalim.[3] În anul 2009 a primit „Meritul cultural în grad de comandor”. Moshe Idel este Doctor Honoris Causa al Universității din Haifa, Institutului Spertus din Chicago, Universității din Cluj Napoca, Universității București sau a celei de la Yale.[4]

Studiile lui Moshe Idel sunt consacrate istoriei misticii iudaice așa cum se reflectă ea în Cabala, în hașidism, în magie, și legăturile ei cu ritualul religios și cu filosofia evreiască. El a studiat evoluția gândirii mistice evreiești începând din antichitate și până în epoca contemporană, dar mai cu seamă cea din secolele XII-XVII. Cărțile și articolele sale au fost editate și traduse în numeroase limbi-ebraică, englezăfrancezăcehă, română, italianăpolonăspaniolăportughezărusă și catalană.

 

 

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2021.

 

 

 

 

 

 

sursa imaginii: https://www.societateamuzicala.ro/sorinantohi/moshe-idel-unul-dintre-cei-mai-mari-specialisti-in-iudaism-ai-lumii-vine-la-iasi/

 

 

[1]https://hartman.org.il/Fellows_View_Eng.asp?Fellows_Id=39 (accesat la 20 iulie 2019).

[2]http://suplimentuldecultura.ro/stiri/moshe-idel-la-iasi/ (accesat la 20 iulie 2019).

[3]http://www.idee.ro/jewish_heritage_2/targu_neamt_ro.html ( accesat 20 iulie 2019).

[4]https://www.observatorcultural.ro/articol/acum-cei-mai-buni-platesc-mult-mai-mult-decit-cei-mai-rai-interviu-cu-moshe-idel-2/ (accesat la 20 iulie 2019).

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO Autoturism răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni

Publicat

pe

De

În dimineața zilei de astăzi, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni. La locul incidentului au intervenit rapid pompierii militari suceveni, echipate cu o autospecială de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

În urma impactului, au rezultat trei victime: doi adulți și un minor. Toate persoanele implicate în accident au fost conștiente și cooperative la momentul intervenției echipelor de salvare. După o evaluare medicală atentă, cele trei persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Echipele de pompieri și SMURD au acționat rapid pentru a asigura siguranța victimelor și a gestiona situația. Autospeciala de descarcerare a fost utilizată pentru a asigura accesul la persoanele blocate, iar echipajele medicale au oferit primul ajutor și au stabilizat starea victimelor înainte de transportul la spital.


Recomandări pentru șoferi

Acest incident subliniază importanța respectării regulilor de circulație și a conduitei preventive, în special pe drumurile secundare. Vă reamintim să:

  • Reduceți viteza în zonele cu vizibilitate redusă sau pe drumurile neasfaltate;
  • Păstrați distanța față de alte vehicule;
  • Fiți atenți la condițiile meteorologice și de drum.
Continua sa citesti

Actualitate

11 Martie 2025 – Un moment de reculegere în memoria lui Misu Câmpeanu

Publicat

pe

De

Pe 11 martie 2025, comunitatea din Târgu Neamț s-a reunit pentru a comemora un deceniu de la trecerea la cele veșnice a artistului Misu Câmpeanu, o legendă a muzicii românești. Evenimentul a fost un moment emoționant de reculegere și respect, în care vocea lui Misu a răsunat din nou în inimile celor care l-au ascultat și apreciat.

Un omagiu pentru un artist care a inspirat generații

Misu Câmpeanu a fost mai mult decât un cântăreț – a fost un povestitor al sufletului românesc, un artist care a adus bucurie și emoție prin melodiile sale. Cântecele sale, care au devenit simboluri ale orașului Târgu Neamț, au fost reinterpretate și amintite cu dragoste în cadrul evenimentului.

10 ani fără Misu Câmpeanu

La 10 ani de la plecarea sa, amintirea lui Misu Câmpeanu a fost celebrată prin muzica sa și prin poveștile împărtășite de cei care l-au cunoscut și iubit. Participanții au avut ocazia să reflecte asupra impactului pe care l-a avut asupra culturii locale și naționale, iar melodiile sale au readus în suflete emoții de altădată.

Un gând pios și o lumânare aprinsă

În această zi specială, comunitatea a aprins lumânări în memoria lui Misu Câmpeanu, într-un act simbolic de recunoștință pentru bucuria pe care a adus-o prin cântecele sale. Evenimentul a fost un mod frumos de a onora moștenirea sa, care rămâne o parte esențială a identității orașului Târgu Neamț.


De ce a fost important acest eveniment?

  • Păstrarea moștenirii culturale: Evenimentul a subliniat importanța păstrării și promovării muzicii tradiționale românești;
  • Legenda orașului: Misu Câmpeanu a fost și rămâne un simbol al Târgu Neamț, inspirând noi generații de artiști;
  • Conectare emoțională: Muzica sa continuă să atingă sufletele ascultătorilor, creând legături între trecut și prezent.
Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Accident rutier pe DN15C, lângă Cracaoani: Implicat un microbuz și un autoturism

Publicat

pe

De

Un accident rutier a avut loc astăzi pe DN15C, în apropiere de localitatea Cracaoani, implicând un microbuz de persoane și un autoturism. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul autoturismului a fost rănit în urma coliziunii și a fost transportat la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Din primele date disponibile, în microbuz nu s-a raportat nicio persoană rănită. Pasagerii microbuzului au fost verificați de echipajele de urgență, iar situația lor nu dă motive de îngrijorare.

Echipele de poliție și salvare au intervenit imediat la fața locului pentru a gestiona situația și a efectua cercetările necesare. Traficul rutier a fost deviat temporar pentru a permite desfășurarea intervențiilor.

Vom reveni cu detalii suplimentare după finalizarea cercetărilor la fața locului și obținerea de informații oficiale de la autorități.

Revenim cu actualizări!

Continua sa citesti

Popular