Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (X)

Publicat

pe

Știați că, la Târgu-Neamț s-a născut cel mai mare istoric al misticii cabalei și istoriei religiei iudaice?

Idel Moşhe s-a născut în anul 1947, la Târgu-Neamt. Aici și-a trăit copilăria și adolescența. În anul 1963, la vârsta de 16 ani, Moshe Idel a emigrat în Israel. În perioada 1967-1970 studiază literatura ebraică și engleză la Universitatea din Haifa, apoi urmează doctoratul în studiul cabalei la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Din 1971 a fost acceptat ca doctorand la Universitatea Ebraică din Ierusalim, direct în domeniul Cabalei (interpretare evreiască ezoterică și simbolică, în limba arameică, a Vechiului Testament), ceea ce reprezenta un traseu universitar cu totul particular. Doctoratul l-a susținut cu aprecieri deosebite în anul 1976. Teza de doctorat despre „Scrierile și învățătura lui Rabbi Avraham Abulafia” a pregătit-o sub îndrumarea profesorului Shlomo Pines. Dupa ce în anii 1972-1976 a fost cadru didactic la Universitatea din Haifa, în 1974 a fost primit ca asistent la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Din 1977 a devenit conferențiar la Universitatea Ebraică. A mai predat o vreme și la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva și la Academia de arte plastice Betzalel din capitală.

Începând din 1987 este profesor ordinar de gândire iudaică și șef al departamentului de gândire iudaică de la Universitatea Ebraică. Din anul 1989 este și cercetător principal la Institutul Shalom Hartman, de asemenea din Ierusalim. În prezent, este profesor de Gândire Iudaică și șeful Departamentului de Gândire Iudaică al Universității Ebraice din Ierusalim și cercetător la Institutul Shalom Hartman. În anul academic 2009/2010 Moshe Idel predă la recent înființatul Tikvah Center for Law & Jewish Civilization al Universității New York.[1]

După ce s-a făcut cunoscut în America, la începutul anilor ’80, Idel a devenit o somitate internațională. Cartea sa: Cabala: noi perspective (în engleză Kabbalah: New Perspectives) a fost publicată mai întâi în engleză (Yale University Press, 1988) și s-a bucurat de o recenzie elogioasă în New York Times, dar a fost primită la început cu răceală în Israel.

În afara sarcinilor ca profesor universitar, Moshe Idel îndeplinește actualmente numeroase alte funcții în domeniul academic: este președintele mai multor comisii academice: cea a Centrului de muzicologie al Universității Ebraice, a Centrului de studiu al iudaismului din România, și a Institutului Ben Tzvi. A fost vreme de câțiva ani redactorul șef al revistei „Tarbitz”, este membru în comitetul de redacție al revistei românești de specialitate „Studia hebraica”, de asemenea al „Revue d’histoire des religions” editată de Collège de France etc.[2]

A lucrat ca Visiting Professor și cercetător la universități și instituții din întreaga lume, printre care Yale, Harvard și Princeton din SUA și Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. Dintre lucrările publicate în reviste și presa de specialitate amintim, Kabbalah: New Perspectives, Hasidism: Between Ecstasy and Magic si Messianic Mystics. În 1999, Moshe Idel a primit Premiul de stat al Israelului pentru excelență în domeniul filosofiei iudaice, și anume pentru contribuția sa la cercetarea Kabalei, iar în 2003 a câștigat și Premiul Koret pentru filosofie evreiască pentru cartea Absorbing Perfections. Moshe Idel este membru al Academiei Americane pentru studii iudaice, director al Academiei Institute of Advanced Studies Judaica – Hartman Institute, Ierusalim.[3] În anul 2009 a primit „Meritul cultural în grad de comandor”. Moshe Idel este Doctor Honoris Causa al Universității din Haifa, Institutului Spertus din Chicago, Universității din Cluj Napoca, Universității București sau a celei de la Yale.[4]

Studiile lui Moshe Idel sunt consacrate istoriei misticii iudaice așa cum se reflectă ea în Cabala, în hașidism, în magie, și legăturile ei cu ritualul religios și cu filosofia evreiască. El a studiat evoluția gândirii mistice evreiești începând din antichitate și până în epoca contemporană, dar mai cu seamă cea din secolele XII-XVII. Cărțile și articolele sale au fost editate și traduse în numeroase limbi-ebraică, englezăfrancezăcehă, română, italianăpolonăspaniolăportughezărusă și catalană.

 

 

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2021.

 

 

 

 

 

 

sursa imaginii: https://www.societateamuzicala.ro/sorinantohi/moshe-idel-unul-dintre-cei-mai-mari-specialisti-in-iudaism-ai-lumii-vine-la-iasi/

 

 

[1]https://hartman.org.il/Fellows_View_Eng.asp?Fellows_Id=39 (accesat la 20 iulie 2019).

[2]http://suplimentuldecultura.ro/stiri/moshe-idel-la-iasi/ (accesat la 20 iulie 2019).

[3]http://www.idee.ro/jewish_heritage_2/targu_neamt_ro.html ( accesat 20 iulie 2019).

[4]https://www.observatorcultural.ro/articol/acum-cei-mai-buni-platesc-mult-mai-mult-decit-cei-mai-rai-interviu-cu-moshe-idel-2/ (accesat la 20 iulie 2019).

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

„Din dragoste de colinde și folk” cu Margareta Mihăilescu – un eveniment de suflet la Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Pe 15 decembrie, de la ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, iubitorii de tradiții și muzică folk sunt invitați la un spectacol deosebit intitulat „Din dragoste de colinde și folk”, având-o ca protagonistă pe îndrăgita interpretă Margareta Mihăilescu.

Acest eveniment cultural promite să aducă în sufletele spectatorilor magia sărbătorilor de iarnă, îmbinând armonios muzica tradițională cu sunetul cald al chitarei folk.

Invitați speciali care completează spectacolul

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de o serie de invitați de seamă, printre care:

  • Etnograf Marcel Lutiuc, care va oferi perspective autentice asupra tradițiilor românești.
  • Corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, condus de preotul Marius Brumă.
  • Grupul de copii „Ariciorii”, sub îndrumarea părintelui Ștefan Cenușă.
  • Grupul vocal al Asociației de Pensionari Târgu-Neamț, care va aduce pe scenă cântece de suflet.
  • Corul „Sfântul Serghie” de la Parohia Rădeni, coordonat de preotul Andrei George Stan.
  • Grupul folcloric „Bujorelul”, cu colinde, datini și obiceiuri din Țara Dornelor, coordonat de profesorul Bogdan Negrea.

Un eveniment pentru întreaga comunitate

Intrarea este liberă, evenimentul fiind dedicat tuturor celor care iubesc muzica autentică și tradițiile românești. Organizatorii își propun să creeze un moment de comuniune și bucurie, care să aducă oamenii mai aproape de spiritul sărbătorilor.

Parteneri media

Evenimentul este susținut de partenerii media:

  • Tele Moldova+ HD – „Televiziunea care ne unește”
  • Neamt24.ro
  • Radio M Plus FM

Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un spectacol de suflet, alături de artiști talentați și invitați speciali! Pe 15 decembrie, lăsați-vă cuprinși de magia colindelor și farmecul muzicii folk, în cadrul unui eveniment memorabil la Târgu-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

„Fii parte din miracolul Anisiei!”

Publicat

pe

De

Haideți să ne unim forțele pentru o cauză nobilă! Participă la Turneul Caritabil de Fotbal ce va avea loc la Sala Sporturilor din Grumăzești, pe 14 și 15 decembrie.

Scopul nostru? Să o ajutăm pe micuța Anisia, în vârstă de doar 1 an și 4 luni, să-și vadă familia pentru prima dată, printr-o intervenție medicală în Turcia.

Cum te poți implica?

  • Înscrie-ți echipa la numerele de telefon: 0730 890 628 sau 0749 974 228.
  • Vino alături de noi să susținem cauza și să fim parte din lumina ei!

Împreună, facem un miracol de Crăciun, în comuna faptelor bune!
Te așteptăm!

Continua sa citesti

Actualitate

Uniți Vestim Nașterea Domnului – Eveniment de suflet la Vânători-Neamț

Publicat

pe

De

Pe 18 decembrie 2024, Căminul Cultural „M. Sadoveanu” din Vânători-Neamț va găzdui un eveniment special dedicat celebrării Nașterii Domnului. Organizat de Primăria Vânători-Neamț și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Protopopiatul Târgu Neamț și Cercul Pastoral „Sfântul Nicolae”, evenimentul promite să aducă împreună comunitatea locală într-un moment de bucurie și reflecție spirituală.

Un eveniment pentru întreaga comunitate

Intitulat sugestiv „Uniți Vestim Nașterea Domnului!”, spectacolul reunește coruri și artiști locali într-un spectacol de colinde și cântece tradiționale. Participarea numeroaselor parohii din zonă demonstrează legătura puternică dintre comunitățile religioase din localitățile Vânători-Neamț, Pipirig și împrejurimi:

  • Parohia Vânători I
  • Parohia Vânători II
  • Parohia Lunca
  • Parohia Nemțișor
  • Parohia Drehuța
  • Parohia Mănăstirea Neamț
  • Parohia Pipirig I și II
  • Parohia Boboești
  • Parohia Pluton
  • Parohia Stânca
  • Parohia Leghin

Momente artistice deosebite

Invitați de seamă vor aduce o notă de emoție și tradiție spectacolului:

  • Corul „Strop de Ler”, format din cadre didactice din comuna Petricani, va încânta publicul cu interpretări autentice ale colindelor românești.
  • Atelierul de Canto Ana Dragu va adăuga un strop de eleganță și profesionalism evenimentului prin interpretări deosebite.

Detalii organizatorice

Evenimentul începe la ora 16:00, iar intrarea este liberă, oferind astfel tuturor posibilitatea de a participa și de a se bucura de atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Un moment de reflecție și bucurie

Această sărbătoare spirituală are rolul de a uni comunitatea în jurul valorilor creștine și tradițiilor locale, aducând lumină și căldură sufletească în prag de Crăciun.

Nu ratați acest prilej unic de a vă conecta cu spiritul sărbătorilor alături de familia și prietenii voștri!

Continua sa citesti

Popular