Connect with us

Targu Neamt

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (IX)

Publicat

pe

 

 

Știați că, Băile Oglinzi rivalizează cu cele mai renumite băi din Europa?

 

Băile Oglinzi datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă izvoarele de slatină au fost exploatate încă din preistorie. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost realizate mai multe analize ale călității apelor minerale, realizate de Theodor Stainer în 1856, Iohan Chania în 1873 și de Petru Poni în 1875 și 1888, care au arătat că aceste ape sunt superioare calitativ celor de la Reichenhall și chiar celor de la Bălțătești

Analiza făcută de către P. Poni în 1888 și trimisă Primăriei Târgu-Neamț, arăta că „apele acestor izvoare conțin mai multe minerale și fac parte din apele minerale sodice și bromurate și prin compoziția lor se asămănă cu apele de la Reihenheld ( Reichenhall-Bavaria), de la Ischl, de la Gmunden, de la Hall”.

În anul 1893, băile au fost date în folosință și sunt prezentate celor care aveau nevoie de tratamente de către doctorul L. Văleanu, prin intermediul broșurei „Băile de la Oglinzi”, unde acesta scria: „Stabilimentul se compune dintr-o clădire pentru băi și dușuri, apoi din clădirea numită Castelul apelor, în care se află mașina de aburi și două rezervoare. Aceste două clădiri sunt în legătură printr-un canal subteran, în care sunt așezate toate conductele … În clădirea principală se află cabinele, două piscine, o sală de așteptare și cabinetul medical. În fiecare cabină se află câte o cadă de porcelană și o dușă cu apă caldă și rece”.

Deschiderea oficială a avut loc la 5 iulie 1896, chiar dacă băile erau folosite încă din 1890. Sezonul balnear se deschidea la 20 mai și ținea până la 10 septembrie. În ciuda situației în care se aflau băile, autoritățile locale au continuat să facă reclamă stațiunii prin publicitatea din marile ziare ale vremii. O astfel de reclamă era publicată în Adevărul din 14 iunie 1903, prin care apele de aici „folosesc cu succes boalelor scrofuloase, anemiei, boalelor de femei, reumatismelor, sifilis inveterat, rahitismului, eczemelor cronice”.

În 1922 au fost concesionate lui Ioan D. Ceacâru din Târgu-Neamț, pentru 20 de ani, acesta urmând să plătească o chirie de 40.000 de lei pentru primii 5 ani și 30.000 de lei pentru următori 15 ani. Noul arendaș se pune pe treabă și reface stabilementul băilor dar și localurile de cazare și publică noi broșuri de popularizare a „Perlei Moldovei”, cu imaginile Hotelului „Carol” (azi clădirea Taberei Oglinzi), restaurantul „Cazino”, hotelurile „Creangă” și „Ferdinand” și vilele „Bersan” și „Ella”. Stațiunea rivaliza ca eficiență și eleganță cu celebrele ape de Karlo Vivary (Cehia), Ciechocinek (Polonia), Reiufelden (Elveția), Hall (Austria), Ischl (Austria), Stotterheim (Germania), Reichenhall (Germania), Salzburg (Austria) sau Salyes din Franța. Din punctul de vedere al ozonificării apei, stațiunea Băile Oglinzi este clasată pe locul III în România și ocupă locul V în Europa, ca și calitate a izvoarelor, imediat după cele de la Karlovy Vary, din Cehia.

Și în perioada interbelică stațiunea a beneficiat de reclamă în presa națională, una dintre cele mai frumoase prezentări o găsim în revista Realitatea Ilustrată din iulie 1928: „Le zice „Perla Moldovei”, căci reprezintă într-adevăr o perlă prin nestematele băi ce posedă. Pentru a ajunge la ele și a le admira, luați trenul de Moldova, descinzând la Pașcani, iar de aci pe un drum splendid, ajungeți la „Băile Oglinzi”…Iată-ne în parc, mii și mii de flori de toate culorile îți încântă privirea și te îmbată cu mirosul lor. Pădurea, o feerie, în care brazii se îngână cu stejarii și mesteacănii…Sub copacii aceștia au stat la sfat prietenește Vlahuță, Delavrancea cu Arthur Stavri și Arthur Gorovei…Aici au primit ei frumoasele lor inspirațiuni. O mulțime de păsări încântătoare și de toate speciile zbor din loc în loc prin tufișuri, pe arbori; aerul ozonizat, dulce și curat îți pare un balsam. Muzica reg. 10 vânători de munte cântă în fiecare seară la Cazino. Foarte modern construit, aci se dau baluri, serbări, teatru, cinema, etc. Restaurantul foarte curat cu o bucătărie aleasă. Coborăm spre băi, ale căror ape sunt cunoscute prin efectele lor și părăsim această stațiune, cu dorința de a mai reveni în acest Paradis al sănătății”.

Stațiunea a funcționat până în vara anului 1940. Rămasă în paragină, revine în atenția autorităților în anii 70, care încep încet să refacă stațiunea. În vara anului 1988 era inaugurată parțial stațiunea care dispunea de două pavilioane cu câte 66 de locuri fiecare, un restaurant cu 100 de locuri și cabine cu căzi de baie. Pentru viitor, urma a fi construit, așa cum declara Mihai Dabija, directorul OJT Neamț, „un complex sanatorial în zona izvoarelor și un complex de vile și hoteluri destinat petrecerii timpului liber, concediului și convalescenței”. Închisă imediat după revoluție, din toamna anului 1998, s-a redeschis într-o formă nouă, modernizată și baza de tratament cu băi calde la cadă, împachetări cu parafină, băi galvanice, magnetodiaflux, curenți dinamici, ultrasunete, masaj și gimnastică medicală. Închisă în 2009, zace și acum în această stare desi stă pe o „mina de aur” pe care nu știm sau nu vrem să o valorificăm.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

SJAN Neamț, fond Primăria Târgu-Neamț, dosar 1504/1927;

Doja-Fodoreanu, Luminița, Oglinzi în oglinda timpului, în „România Pitorească”, nr. 4(208), 1989;

Gheorghiu, C.D., Dicționarul geografic al județului Neamț la anul 1890, București, Tipografia Thoma Basilescu, 1895;

Gorovei, Arthur, Alte vremuri. Amintiri literare, Tipografia şi Librăria „J. Bendit”, Fălticeni, 1930;

https://www.roportal.ro/discutii/topic/14998-statiunea-baile-oglinzi-tg-neamt/ accesat la 10 mai 2020.

„Realitatea Ilustrată, an II, nr. 25, 7 iulie 1928.

 

Foto: https://www.realitateamedia.ro și colecția autorului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Pr. Arhid. Lavrentie a trecut la Domnul în cursul zilei de 3 aprilie 2024

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Stiri locale

VIDEO Iustina Elena Obreja- o artistă în devenire

Publicat

pe

De

Astăzi am avut ocazia să cunosc o voce atât de caldă și dulce. Este vorba despre Elena Iustina Obreja.

Iustina, cum îi zic prietenii și familia, este o adolescentă cu multă dăruire pentru școală dar și pentru a străluci pe scenă. Născută la Iași, dar copilărind în Vânători, Iustina este e voce autentică ce transmite emoție si zâmbete prin vocea sa.

Elevă fiind în clasa a X-a a Colegiului Național Ștefan cel Mare din Târgu Neamț, Iustina are rezultate excepționale și reușește să-și facă timp și pentru pasiunile sale.

Parcursul ei în muzică a început în anul 2012, la vârsta de 5 ani.

Dar, o las pe ea să ne spună cu vocea-i caldă despre parcursul ei artistic în acest domeniu.

“Încă de când aveam 5 ani, mergeam la concursuri de muzică alături de verișoara mea care făcea cursuri de canto. Mătușa mea a observat admirația pe care o aveam față de verișoara mea atunci când era pe scenă iar la recomandarea acesteia am început cursurile de canto la Piatra Neamț alături de doamna profesoară Daniela Blănariu.

Pe parcursul anilor am participat la numeroase festivaluri de muzică atât naționale cât și internaționale, tabere muzicale, emisiuni TV si multe altele.

În acești ani au fost alături de mine și domnul profesor Cristian Alivej, doamna profesoară Ionela Cataramă și doamna profesoară Aurora Pala care îmi este acum mentor.

În prezent fac și cursuri de pian la Ale Music School din Tg Neamț, coordonată de domnul profesor Andrei Anghel.”

Foarte interesant acest parcurs al Iustinei, iar eu vreau să o întreb dacă i-a fost ușor să îmbine atât școala cât și pasiunea pentru muzică?

“Nu mi-a fost ușor, însă cu sutinerea părinților și a cadrelor didactice, am reușit și le mulțumesc pe această cale”

Ai avut momente dificile care te-au influențat să renunți?

“Singurul moment dificil a fost perioada pandemiei care m-a indepărtat de scenă , însă am găsit putere să continui iar prietenii, familia si cadrele didactice m-au susținut mereu, chiar și atunci când trebuia să particip la diferite festivaluri sau filmări. “

Iustina, spune-mi te rog, unde te vezi peste ani sau ce îți dorești cel mai mult?

“În legătură cu viitorul profesional încă nu sunt decisă însă indiferent de profesia pe care o voi avea, nu voi neglija muzica deoarece face parte din mine”

Crezi că ai șanse în județul nostru să te lansezi în această industrie sau consideri că în altă parte, ai avea mai mult succes? La Vocea României, nu te-ai gândit să participi?

“Consider că totul depinde de mine și de potențialul meu, dar, cu siguranță, în București sunt mai multe uși deschise. În legătură cu participarea la Vocea României, sunt de părere că mai am nevoie de exercițiu pentru a atinge o astfel de performanță și pentru a mă prezenta în fața unui juriu atât de important. Îmi doresc să o fac atunci când voi ajunge la un nivel mai avansat”

Consider că vocea ta trebuie să se facă auzită în această direcție pentru ca ești o artistă talentată și ai multe de oferit publicului.

“Vă mulțumesc din suflet pentru încurajări și pentru cuvintele frumoase. Le doresc tuturor copiilor și tinerilor mult succes în planul de viitor pe care și-l vor alege,să aibă incredere în ei și să nu renunțe niciodată. Nimic nu este imposibil!”

Spune-mi ceva despre piesa cover-ului “ Mama” la care ai scos și un videoclip.

“Este o piesă dedicată tuturor mamelor, în special mamei mele care a fost mereu alături de mine.

Mama – cel dintâi cuvânt, cel mai dulce zâmbet, cel mai sincer suflet, cel din urmă vis. Cea mai dulce voce, cea mai grea durere, cea mai mândră floare, cea mai scumpă carte!, sunt vorbele Iustinei despre mama.

Acest videoclip a fost realizat cu ajutorul :

????& ????: Imperial Dress

???? : Cosmin Diaconita Photographer

????: Mama – Iustina Obreja (Cover Amna)

Negativ: sursă YouTube după original

????️: CristAL Sound Studio – Pală Lucian

Îți mulțumesc, Iustina, pentru cuvintele frumoase și îți doresc să crezi în visul tău, iar succesul va veni inevitabil.

Felicitări și mentorilor care te-au descoperit și îndrumat pe acest drum atât de frumos.

Închei aici articolul despre tine și vreau să redau cuvintele care mi-au rămas în suflet : “Indiferent de oportunitățile pe care viața mi le va oferi, nu voi renunța la această pasiune pentru muzică”.

Urmați-vă visele, doar așa veți reuși să vă descoperiți, să fiți voi înșivă și să vă bucurați de realizările aduse.

“Doresc să transmit tuturor mamelor și femeilor acest mesaj:

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni.

Să aveți un 8 Martie special! Să fiți sănătoase, să aveți o poftă permanentă de viață si numai bucurie în suflete!”

La mulți ani și din partea mea, tuturor femeilor! Să vă bucurați de tot ce înseamnă ființa voastră , mame, iubite, prietene, să fiți voi și să vă iubiți pretutindeni!

Pe Iustina o găsiți pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/obrejaelenaiustina200 și Instagram: https://www.instagram.com/iustina.obreja…

Felicitări Iustina și mult succes !

@Ana-Maria Checherita

Continua sa citesti

Actualitate

SIMPOZION OMAGIAL – „ION CREANGĂ, MIRACOLUL DE LA HUMULEȘTI. 135 DE ANI DE NEMURIRE”

Publicat

pe

De

In ziua de naștere a marelui nostru Povestitor, Ion Creangă, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a adus un omagiu deosebit la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ. Simpozionul omagial intitulat „Ion Creangă, miracolul de la Humulești. 135 de ani de nemurire” a adunat în același loc personalități remarcabile ale culturii române, precum scriitorul Nicolae Scurtu, poetul Valentin Talpalaru de la Radio Iași, profesorul Muscalu și criticul literar Cristian Livescu.

Participanții au avut ocazia să aducă un sincer omagiu marelui sărbătorit, să amintească de povestile minunate și de umorul inconfundabil al lui Ion Creangă. Astfel, au fost reamintite momentele de glorie ale acestuia, precum „Amintiri din copilărie” sau „Povestea porcului”.

Simpozionul s-a dovedit a fi un moment de reflecție și de recunoaștere a valorilor culturale române, oferind oportunitatea de a celebra moștenirea lăsată de marele povestitor. Astfel, ziua de naștere a lui Ion Creangă a fost sărbătorită cu demnitate și cu respectul cuvenit acestui colos al literaturii române.

Continua sa citesti

Popular