Connect with us

Targu Neamt

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (IX)

Publicat

pe

 

 

Știați că, Băile Oglinzi rivalizează cu cele mai renumite băi din Europa?

 

Băile Oglinzi datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă izvoarele de slatină au fost exploatate încă din preistorie. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost realizate mai multe analize ale călității apelor minerale, realizate de Theodor Stainer în 1856, Iohan Chania în 1873 și de Petru Poni în 1875 și 1888, care au arătat că aceste ape sunt superioare calitativ celor de la Reichenhall și chiar celor de la Bălțătești

Analiza făcută de către P. Poni în 1888 și trimisă Primăriei Târgu-Neamț, arăta că „apele acestor izvoare conțin mai multe minerale și fac parte din apele minerale sodice și bromurate și prin compoziția lor se asămănă cu apele de la Reihenheld ( Reichenhall-Bavaria), de la Ischl, de la Gmunden, de la Hall”.

În anul 1893, băile au fost date în folosință și sunt prezentate celor care aveau nevoie de tratamente de către doctorul L. Văleanu, prin intermediul broșurei „Băile de la Oglinzi”, unde acesta scria: „Stabilimentul se compune dintr-o clădire pentru băi și dușuri, apoi din clădirea numită Castelul apelor, în care se află mașina de aburi și două rezervoare. Aceste două clădiri sunt în legătură printr-un canal subteran, în care sunt așezate toate conductele … În clădirea principală se află cabinele, două piscine, o sală de așteptare și cabinetul medical. În fiecare cabină se află câte o cadă de porcelană și o dușă cu apă caldă și rece”.

Deschiderea oficială a avut loc la 5 iulie 1896, chiar dacă băile erau folosite încă din 1890. Sezonul balnear se deschidea la 20 mai și ținea până la 10 septembrie. În ciuda situației în care se aflau băile, autoritățile locale au continuat să facă reclamă stațiunii prin publicitatea din marile ziare ale vremii. O astfel de reclamă era publicată în Adevărul din 14 iunie 1903, prin care apele de aici „folosesc cu succes boalelor scrofuloase, anemiei, boalelor de femei, reumatismelor, sifilis inveterat, rahitismului, eczemelor cronice”.

În 1922 au fost concesionate lui Ioan D. Ceacâru din Târgu-Neamț, pentru 20 de ani, acesta urmând să plătească o chirie de 40.000 de lei pentru primii 5 ani și 30.000 de lei pentru următori 15 ani. Noul arendaș se pune pe treabă și reface stabilementul băilor dar și localurile de cazare și publică noi broșuri de popularizare a „Perlei Moldovei”, cu imaginile Hotelului „Carol” (azi clădirea Taberei Oglinzi), restaurantul „Cazino”, hotelurile „Creangă” și „Ferdinand” și vilele „Bersan” și „Ella”. Stațiunea rivaliza ca eficiență și eleganță cu celebrele ape de Karlo Vivary (Cehia), Ciechocinek (Polonia), Reiufelden (Elveția), Hall (Austria), Ischl (Austria), Stotterheim (Germania), Reichenhall (Germania), Salzburg (Austria) sau Salyes din Franța. Din punctul de vedere al ozonificării apei, stațiunea Băile Oglinzi este clasată pe locul III în România și ocupă locul V în Europa, ca și calitate a izvoarelor, imediat după cele de la Karlovy Vary, din Cehia.

Și în perioada interbelică stațiunea a beneficiat de reclamă în presa națională, una dintre cele mai frumoase prezentări o găsim în revista Realitatea Ilustrată din iulie 1928: „Le zice „Perla Moldovei”, căci reprezintă într-adevăr o perlă prin nestematele băi ce posedă. Pentru a ajunge la ele și a le admira, luați trenul de Moldova, descinzând la Pașcani, iar de aci pe un drum splendid, ajungeți la „Băile Oglinzi”…Iată-ne în parc, mii și mii de flori de toate culorile îți încântă privirea și te îmbată cu mirosul lor. Pădurea, o feerie, în care brazii se îngână cu stejarii și mesteacănii…Sub copacii aceștia au stat la sfat prietenește Vlahuță, Delavrancea cu Arthur Stavri și Arthur Gorovei…Aici au primit ei frumoasele lor inspirațiuni. O mulțime de păsări încântătoare și de toate speciile zbor din loc în loc prin tufișuri, pe arbori; aerul ozonizat, dulce și curat îți pare un balsam. Muzica reg. 10 vânători de munte cântă în fiecare seară la Cazino. Foarte modern construit, aci se dau baluri, serbări, teatru, cinema, etc. Restaurantul foarte curat cu o bucătărie aleasă. Coborăm spre băi, ale căror ape sunt cunoscute prin efectele lor și părăsim această stațiune, cu dorința de a mai reveni în acest Paradis al sănătății”.

Stațiunea a funcționat până în vara anului 1940. Rămasă în paragină, revine în atenția autorităților în anii 70, care încep încet să refacă stațiunea. În vara anului 1988 era inaugurată parțial stațiunea care dispunea de două pavilioane cu câte 66 de locuri fiecare, un restaurant cu 100 de locuri și cabine cu căzi de baie. Pentru viitor, urma a fi construit, așa cum declara Mihai Dabija, directorul OJT Neamț, „un complex sanatorial în zona izvoarelor și un complex de vile și hoteluri destinat petrecerii timpului liber, concediului și convalescenței”. Închisă imediat după revoluție, din toamna anului 1998, s-a redeschis într-o formă nouă, modernizată și baza de tratament cu băi calde la cadă, împachetări cu parafină, băi galvanice, magnetodiaflux, curenți dinamici, ultrasunete, masaj și gimnastică medicală. Închisă în 2009, zace și acum în această stare desi stă pe o „mina de aur” pe care nu știm sau nu vrem să o valorificăm.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

SJAN Neamț, fond Primăria Târgu-Neamț, dosar 1504/1927;

Doja-Fodoreanu, Luminița, Oglinzi în oglinda timpului, în „România Pitorească”, nr. 4(208), 1989;

Gheorghiu, C.D., Dicționarul geografic al județului Neamț la anul 1890, București, Tipografia Thoma Basilescu, 1895;

Gorovei, Arthur, Alte vremuri. Amintiri literare, Tipografia şi Librăria „J. Bendit”, Fălticeni, 1930;

https://www.roportal.ro/discutii/topic/14998-statiunea-baile-oglinzi-tg-neamt/ accesat la 10 mai 2020.

„Realitatea Ilustrată, an II, nr. 25, 7 iulie 1928.

 

Foto: https://www.realitateamedia.ro și colecția autorului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Se circulă în condiţii de iarnă! CIRCULAȚI CU PRUDENȚĂ!

Publicat

pe

De

Având în vedere avertizările meteorologice, privind fenomene de viscol și ninsori însemnate cantitativ valabile pentru județul nostru, în perioada 27 ianuarie, ora 10:00 –  29 ianuarie, ora 10.00, reamintim conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.

https://youtu.be/UsajKb27Z6U

În funcție de problematica apărută, polițiștii rutieri vor fi prezenți în teren, pentru supravegherea, întrumarea și controlul traficului rutier, în special pe drumurile intens tranzitate.

În contextul condițiilor de iarnă, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț transmit următoarele recomandări:

– Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.

– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.

– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

– Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curătați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!

– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile (sub formă de lapoviţă sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

– Nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv!

– Pentru pietoni recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.

Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic .

Continua sa citesti

Actualitate

Bărbat din Târgu Neamț, dispărut într-un autogrill din Italia, după ce a coborât din autocar

Publicat

pe

De

La data de 27.01.2023, orele 12:00, Politia oras Tg.Neamt a fost sesizata de catre numita Ignat Paula despre faptul ca fiul sau, Ignat Constantin, a plecat voluntar la munca in Italia in data de 18.01.2023, iar pe teritoriul Sloveniei a coborat voluntar din autocarul care-l transporta in Italia si fara a se mai prezenta pentru a continua drumul. Semnalmente: inaltime 1,70 m, gras , corpolent, ochii caprui, fata rotunda, parul saten drept, buze normale , nas normal, fara semne particulare . La data disparitiei nu se cunoaste exact cu ce era imbracat
Persoana dispărută.
Nume: Constantin Ignat (ciripelu)
Dispărut de 3 zile la ieșirea din Italia chiar la intrare în Slovenia
Data nașterii:16-02-1984
Semnalmente: înălțime 1,65 cm,ochii albaștri,par blond tuns scurt ultima data era îmbrăcat într-un trening negru adidas și o geaca albastra
Cetățenie:romana
In caz că îl vedeți va rugam contactați-ne la Nr de telefon : 0747325721
Continua sa citesti

Actualitate

Ești farmacist sau asistent de farmacie? Farmacia Opriș din Târgu-Neamț face angajări

Publicat

pe

De

Farmacia Opriș din Târgu Neamț angajează farmaciști și asistenți de farmacie, full time.
Cu sau fără experiență. E nevoie doar de seriozitate, dorința de a munci, spirit de echipă și comunicare.
FARMACIA OPRIȘ oferă instruire și perfecționare profesională, stabilitate, bonusuri de Paști și de Crăciun, salarii atractive.
Relații la tel. 0740262037
Persoana de contact: Popa Oana (farmacist diriginte și coordonator al Farmaciei Opriș Târgu-Neamț)

Continua sa citesti

Popular