Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (VII)
Știați că, la Lunca Vânători-Neamț există cea mai veche și neîntreruptă exploatare de sare din Europa?
În 1984, o echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie din Piatra Neamț a adus la lumină cele mai vechi dovezi de exploatare la nivel european de sare la Poiana Slatinei site-ul din Lunca, Vanatori-Neamț. Acest site este unic în Europa, pentru depozitul de 60 de metri lungime și de 25 de metri lațime, stratificat cu cenușă, cărbune și sol ars de culoare roșie. Această exploatare a fost facilitată de o puternică concentrație naturală a sării: 160 g / l, care este de sase ori mai concentrata decât cea a apei de mare. Depozitele cercetate contine obiecte ale culturii Starcevo-Criș IIIb-IVa) adică neoliticul timpuriu, însă au fost atestată și prezența Culturilor Pre-Cucuteni, Komarov-Costișa, Noua și exploatărilor celtice Hallstatiene. Săpăturile arheologice efectuate de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, împreună cu o serie de colaboratori britanici, francezi, germani şi spanioli, au evidenţiat urme consistente de exploatare a acestei surse de sare încă de acum 8.000 de ani. În cadrul cercetărilor s-au descoperit vestigii care atestă vechimea exploatărilor – vetre de foc stratificate (utilizate la evaporarea apei pentru a obţine sarea), ceramică şi unelte. În plus, au fost efectuate datări cu Carbon 14, pentru autentificări certe, iar analizele chimice au arătat că apa acestui izvor are o concentaţie de şase ori mai mare decât cea din mare. Exploatarea consta în utilizarea focului pentru evaporarea saramurii şi cristalizarea sării în vase de ceramică, tehnică ce poartă numele de brichetaj.În mod evident, prima exploatare de sare a apărut în Europa de Est în timpul neoliticului -6050-5500 î.Hr.
„Staţiunea de la Lunca constituie unul dintre obiectivele arheologice importante de la est de Carpaţi, care prin consistentele depuneri Starčevo-Criş, Pre-Cucuteni, Cucuteni, Costişa-Komarovo, Noua, Corlăteni şi Canlia, cât şi prin rescât şi prin resturile materiale ce aparţin culturii ceramicii liniare, perioadei de tranziţie la Epoca Bronzului, daco-carpilor, culturii Sântana de Mureş, secolelor V-VII, X-XII şi Evului Mediu dezvoltat, evidenţiază interesul permanent al comunităţilor din zonă pentru cel mai abundent izvor de apă sărată de pe Culmea Pleşului“, spun autorii cercetărilor arheologice.
Prof. Emanuel Bălan
Foto CMN Neamt
Actualitate
VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru
Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.
sursa: doxologia.ro
Actualitate
VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a
Actualitate
Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!
Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ.
Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????
Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.
????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.
????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????
Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.
Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.
-
Actualitateacum 2 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 2 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 11 luni
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 3 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 3 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 6 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 3 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog