Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (VI)

Publicat

pe

Știați că, prima femeie inspector general  în Ministerul Educației a fost din Târgu-Neamț?

 

 

Ana Conta-Kernbach este numele ei și S-a născut la 5 noiembrie 1865, la Târgu-Neamț. Soră a filosofului Vasile Conta și soție a poetului George Kernbach, a fost printre primele femei licențiate în filozofie și o profesoară distinsă de pedagogie. Mutându-se cu părinţii la Iaşi, a copilărit şi şi-a făcut studiile în acest oraş, unde de altfel şi-a desfăşurat întreaga activitate didactică şi publicistică. Şi-a făcut pregătirea superioară la Universitatea din Iaşi, luând licenţa în filozofie şi istorie. Şi-a perfecţionat pregătirea în Franţa şi Italia, luându-şi doctoratul cu o problemă de etică. Crescută sub influenţa fratelui său, Vasile Conta, Ana Conta (adăugându-şi numele de Kernbach în urma căsătoriei cu poetul Gheorghe Kernbach, cunoscut sub pseudonimul Gheorghe din Moldova), a cunoscut de tânără ideile progresiste ale acestuia, fapt care s-a reflectat în concepţia şi activitatea sa pedagogică de mai târziu. După terminarea studiilor, a fost numită în învăţământ, unde a desfăşurat atât activitatea de profesoară şi de inspector general în Ministerul Instrucțiunii Publice, cât şi cea de publicistă. A fost directoarea şcolii de aplicaţie şi profesoară la catedra de pedagogie şi psihologie la Şcoala normală de învăţătoare „Mihail Sturdza” din Iaşi. În 1891 se căsătorește cu cu Gheorghe Kernbach, jurnalist și poet și începe să publice la Convorbiri literare. În 1893 pleacă să studieze filosofia, pedagogia și istoria artelor la Sorbona și College de France, obținând în 1895 licența în filosofie.

A avut și o participare activă la viața social-științifică din țară și din lume, fiind prima delegată din România la reuniunile științifice internaționale, participând la Congresul internațional al instituțiilor feminine, Paris 1899 și la Congresul internațional de pedagogie de la Bruxelles din 1911. La acest congres, a susținut prelegerile „L’efort volontaire” şi „L’education manuelle”.

În 1918, înființează la Iași Asociția pentru emanciparea civilă și politică a femeilor române. A decedat la 13 decembrie 1921, la Iași.

Opera sa cuprinde două direcții: lucrări de pedagogie şi scrieri beletristice. Opera pedagogică este alcătuită din manuale didactice, lucrări de didactică şi metodică, studii şi comunicări ştiinţifice. Ideile pedagogice sunt expuse în lucrările: Noţiuni de pedagogie (1907), Noţiuni de didactică, Elemente de metodică (1905), Şcolile profesionale din Franţa (1893), Despre muzică (1920).

A lăsat şi unele scrieri cu caracter beletristic-documentar: Biografia lui Vasile Conta (1916), un volum de cugetări intitulat Pulbere (cugetări), Clipe (1897), poezii, un volum de proză, Boabe de mărgean (1922) și un volum de traduceri şi impresii intitulat Fulgi (1905). Prin activitatea pedagogică, Ana Conta-Kernbach ocupă un loc meritoriu în gândirea pedagogică românească. S-a stins din viaţă în Iaşi, la 13 decembrie 1921.

 

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2021.

 

 

Sursa imaginilor: wikipedia.org; anticariat-unu.ro (accesat la 15 august 2018)

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Conferință de presă – USR NEAMT- 27 mai 2023

Publicat

pe

De

USR Neamț a prezentat bilanțul eșecurilor guvernării PSD PNL, în cadrul unei conferințe la care a fost invitat să participe și Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

Cartea neagră a guvernării PSD PNL o puteți consulta aici:

PDF Embedder requires a url attribute Cartea-neagra-a-guvernarii-PSD-PNL

Continua sa citesti

Popular