Connect with us

Targu Neamt

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (IX)

Publicat

pe

 

 

Știați că, Băile Oglinzi rivalizează cu cele mai renumite băi din Europa?

 

Băile Oglinzi datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă izvoarele de slatină au fost exploatate încă din preistorie. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost realizate mai multe analize ale călității apelor minerale, realizate de Theodor Stainer în 1856, Iohan Chania în 1873 și de Petru Poni în 1875 și 1888, care au arătat că aceste ape sunt superioare calitativ celor de la Reichenhall și chiar celor de la Bălțătești

Analiza făcută de către P. Poni în 1888 și trimisă Primăriei Târgu-Neamț, arăta că „apele acestor izvoare conțin mai multe minerale și fac parte din apele minerale sodice și bromurate și prin compoziția lor se asămănă cu apele de la Reihenheld ( Reichenhall-Bavaria), de la Ischl, de la Gmunden, de la Hall”.

În anul 1893, băile au fost date în folosință și sunt prezentate celor care aveau nevoie de tratamente de către doctorul L. Văleanu, prin intermediul broșurei „Băile de la Oglinzi”, unde acesta scria: „Stabilimentul se compune dintr-o clădire pentru băi și dușuri, apoi din clădirea numită Castelul apelor, în care se află mașina de aburi și două rezervoare. Aceste două clădiri sunt în legătură printr-un canal subteran, în care sunt așezate toate conductele … În clădirea principală se află cabinele, două piscine, o sală de așteptare și cabinetul medical. În fiecare cabină se află câte o cadă de porcelană și o dușă cu apă caldă și rece”.

Deschiderea oficială a avut loc la 5 iulie 1896, chiar dacă băile erau folosite încă din 1890. Sezonul balnear se deschidea la 20 mai și ținea până la 10 septembrie. În ciuda situației în care se aflau băile, autoritățile locale au continuat să facă reclamă stațiunii prin publicitatea din marile ziare ale vremii. O astfel de reclamă era publicată în Adevărul din 14 iunie 1903, prin care apele de aici „folosesc cu succes boalelor scrofuloase, anemiei, boalelor de femei, reumatismelor, sifilis inveterat, rahitismului, eczemelor cronice”.

În 1922 au fost concesionate lui Ioan D. Ceacâru din Târgu-Neamț, pentru 20 de ani, acesta urmând să plătească o chirie de 40.000 de lei pentru primii 5 ani și 30.000 de lei pentru următori 15 ani. Noul arendaș se pune pe treabă și reface stabilementul băilor dar și localurile de cazare și publică noi broșuri de popularizare a „Perlei Moldovei”, cu imaginile Hotelului „Carol” (azi clădirea Taberei Oglinzi), restaurantul „Cazino”, hotelurile „Creangă” și „Ferdinand” și vilele „Bersan” și „Ella”. Stațiunea rivaliza ca eficiență și eleganță cu celebrele ape de Karlo Vivary (Cehia), Ciechocinek (Polonia), Reiufelden (Elveția), Hall (Austria), Ischl (Austria), Stotterheim (Germania), Reichenhall (Germania), Salzburg (Austria) sau Salyes din Franța. Din punctul de vedere al ozonificării apei, stațiunea Băile Oglinzi este clasată pe locul III în România și ocupă locul V în Europa, ca și calitate a izvoarelor, imediat după cele de la Karlovy Vary, din Cehia.

Și în perioada interbelică stațiunea a beneficiat de reclamă în presa națională, una dintre cele mai frumoase prezentări o găsim în revista Realitatea Ilustrată din iulie 1928: „Le zice „Perla Moldovei”, căci reprezintă într-adevăr o perlă prin nestematele băi ce posedă. Pentru a ajunge la ele și a le admira, luați trenul de Moldova, descinzând la Pașcani, iar de aci pe un drum splendid, ajungeți la „Băile Oglinzi”…Iată-ne în parc, mii și mii de flori de toate culorile îți încântă privirea și te îmbată cu mirosul lor. Pădurea, o feerie, în care brazii se îngână cu stejarii și mesteacănii…Sub copacii aceștia au stat la sfat prietenește Vlahuță, Delavrancea cu Arthur Stavri și Arthur Gorovei…Aici au primit ei frumoasele lor inspirațiuni. O mulțime de păsări încântătoare și de toate speciile zbor din loc în loc prin tufișuri, pe arbori; aerul ozonizat, dulce și curat îți pare un balsam. Muzica reg. 10 vânători de munte cântă în fiecare seară la Cazino. Foarte modern construit, aci se dau baluri, serbări, teatru, cinema, etc. Restaurantul foarte curat cu o bucătărie aleasă. Coborăm spre băi, ale căror ape sunt cunoscute prin efectele lor și părăsim această stațiune, cu dorința de a mai reveni în acest Paradis al sănătății”.

Stațiunea a funcționat până în vara anului 1940. Rămasă în paragină, revine în atenția autorităților în anii 70, care încep încet să refacă stațiunea. În vara anului 1988 era inaugurată parțial stațiunea care dispunea de două pavilioane cu câte 66 de locuri fiecare, un restaurant cu 100 de locuri și cabine cu căzi de baie. Pentru viitor, urma a fi construit, așa cum declara Mihai Dabija, directorul OJT Neamț, „un complex sanatorial în zona izvoarelor și un complex de vile și hoteluri destinat petrecerii timpului liber, concediului și convalescenței”. Închisă imediat după revoluție, din toamna anului 1998, s-a redeschis într-o formă nouă, modernizată și baza de tratament cu băi calde la cadă, împachetări cu parafină, băi galvanice, magnetodiaflux, curenți dinamici, ultrasunete, masaj și gimnastică medicală. Închisă în 2009, zace și acum în această stare desi stă pe o „mina de aur” pe care nu știm sau nu vrem să o valorificăm.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Surse:

SJAN Neamț, fond Primăria Târgu-Neamț, dosar 1504/1927;

Doja-Fodoreanu, Luminița, Oglinzi în oglinda timpului, în „România Pitorească”, nr. 4(208), 1989;

Gheorghiu, C.D., Dicționarul geografic al județului Neamț la anul 1890, București, Tipografia Thoma Basilescu, 1895;

Gorovei, Arthur, Alte vremuri. Amintiri literare, Tipografia şi Librăria „J. Bendit”, Fălticeni, 1930;

https://www.roportal.ro/discutii/topic/14998-statiunea-baile-oglinzi-tg-neamt/ accesat la 10 mai 2020.

„Realitatea Ilustrată, an II, nr. 25, 7 iulie 1928.

 

Foto: https://www.realitateamedia.ro și colecția autorului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Aurora Multimarket aniversează 50 de magazine în România cu o super campanie: -50% la peste 1000 de produse!

Publicat

pe

De


 Aurora Multimarket continuă povestea de succes în România și anunță deschiderea celui de-al 50-lea magazin pe 11 iulie și, totodată, primul din București. Cu această ocazie, clienții sunt invitați să profite de o super campanie, cu reduceri de 50% la peste 1000 de produse, de la jucării pentru toate vârstele, cadouri inspirate, alimente, articole de îngrijire personală, produse pentru menaj și detergenți, dar și accesorii pentru baie și bucătărie.

Este momentul ideal să-ți reînnoiești casa și să te pregătești pentru sezonul următor cu cele mai bune oferte!

Campania este valabilă în toate magazinele Aurora Multimarket din țară, între 11 și 21 iulie, în limita stocurilor disponibile.

 Ne bucurăm că, în doar un an și jumătate, am reușit să ajungem în atâtea orașe din România. Atingerea pragului de 50 de magazine ne motivează să continuăm să le oferim clienților noștri produse utile și de calitate, la prețuri corecte, în fiecare zi. Promisiunea noastră rămâne aceeași: Produse accesibile pentru casa și sufletul tău.” – declară reprezentanții Aurora Multimarket.”
 

 
De ce să vizitezi magazinele Aurora Multimarket?

  • Prețuri accesibile: începând de la 1 leu, cu o medie de 5 lei per produs.
  • Produse de sezon: pentru toate nevoile tale și ale familiei.
  • Peste 30 de categorii și peste 5000 de produse.

Unde ne găsești? 
 Aurora Multimarket este mai aproape de tine ca oricând, cu 50 de locații în toată țara! Vino în magazinul nostru din Târgu Neamț:

  • Strada Mihai Eminescu, Bl. M7 (lângă magazinul Marcel)

Program:

  • Luni – Duminică: 07:00 – 20:00

Nu uita să ne urmărești pe rețelele sociale pentru cele mai recente oferte și promoții exclusive!

👉 Facebook: Aurora Multimarket Facebook
 👉 Instagram: Aurora Multimarket Instagram 
 👉 TikTok: Aurora Multimarket TikTok 

Aurora Multimarket – Produse accesibile pentru casa și sufletul tău!

Continua sa citesti

Actualitate

Campanie gratuită de sterilizare și microcipare a câinilor în Târgu Neamț

Publicat

pe

De

Pe 17 iulie, începând de la ora 09:00, la Stadionul Cetatea din Târgu Neamț, va avea loc o campanie gratuită de sterilizare și microcipare pentru câini. Inițiativa are ca scop reducerea numărului de animale fără stăpân și promovarea unui mediu sigur pentru comunitate.

Participarea este posibilă doar după înscriere. Stăpânii sunt încurajați să își înscrie câinii pentru a beneficia de aceste servicii esențiale.

📞 Pentru programări: 0233 790 245, intern 132

Nu ratați această oportunitate de a contribui la bunăstarea animalelor și la siguranța locului în care trăim!New chat

Continua sa citesti

Actualitate

O zi istorică pentru Mănăstirea Neamț: Sfințirea Ansamblului Schițului Pocrov

Publicat

pe

De

În data de 3 august 2025, Mănăstirea Neamț va trăi un moment deosebit de important prin sfințirea Ansamblului Schițului Pocrov. Acest eveniment spiritual, organizat sub egida Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Arhiepiscopiei Iașilor, va reuni credincioși din întreaga țară, dornici să participe la această sărbătoare a credinței și tradiției ortodoxe.

Un moment de bucurie și recunoștință

Sfințirea va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va săvârși slujba solemnă. Ansamblul Schițului Pocrov, o parte integrantă a complexului mănăstiresc, reprezintă nu doar o realizare arhitecturală, ci și un simbol al continuității spirituale a acestui loc sfânt.

Programul evenimentului

  • Ora 8:00: Slujba Sfințirii
  • Ora 9:00: Sfânta Liturghie Arhierească
  • Ora 12:00: Agapă frățească

Credincioșii sunt invitați să particpe la toate aceste momente de rugăciune și comuniune, care se vor desfășura într-o atmosferă de pace și reculegere.

Semnificația spirituală a evenimentului

Mănăstirea Neamț, una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe din România, are o istorie bogată și o contribuție de necontestat la păstrarea și promovarea valorilor creștine. Sfințirea noului ansamblu subliniază angajamentul Bisericii Ortodoxe Române în susținerea vieții monahale și în conservarea patrimoniului religios.

Invitație deschisă

Toți cei interesați sunt așteptați cu drag să ia parte la această sărbătoare, care va rămâne în memoria tuturor ca un moment de har și unitate.

„Binecuvântarea Domnului să fie asupra acestui loc sfânt și asupra tuturor celor care îl slujesc cu credință!”


Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sau contactați administrația mănăstirii.

#MănăstireaNeamț #Sfințire #BisericaOrtodoxă #Tradiție #Credință

Continua sa citesti

Popular