Connect with us

Personalități

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (I)

Publicat

pe

Înaugurăm cu acest prim episod, un serial dedicat exclusivităților naționale, europene și mondiale, exclusivități mai puțin știute și care fac cinste aceste zonei. Din păcate, multe dintre acestea nu sunt promovate și nu regăsesc în ofertele de turistice ale zonei.

 

Stiați că, un scriitor târgunemțean a fost nominalizat la Nobelul pentru medicină

 

Este vorba despre poetul Irving Layton,  născut la 12 martie 1912, primind numele de Israel Pincu Lazarovici . Familia sa a emigrat în 1913 în Canada și s-a stabilit la Montreal. Cu o copilărie marcată de moartea tatălui său, Layton începe să scrie. Devine prieten cu poeții John Sutherland, Raymond Souster și Louis Dudek. Enciclopedia canadiană îl descrie ca fiind poetul „cel mai deschis și mai flamboyant. Satira sa era în general îndreptată împotriva trăiniciei burgheze, iar celebrele sale poezii de dragoste erau erotice explicite”. În 1946, Layton obținute diploma în economie și științe politice și îi apare și prima carte, Neere and Now, Devenind astfel unul dintre liderii tinerei generații de scriitori, Layton a continuat să predea cea mai mare parte a vieții sale ca profesor de poezie modernă engleză și americană la Sir George Williams University și ca profesor titular la Universitatea York din Toronto. Începând din anii ’50 este un scriitor tot mai cunoscut, mai ales după apariția cărții The Black Huntsmen în 1951. Călătorește foarte mult, ajungând în Italia, Israel și Grecia, este un bun prieten al lui Cohen  (căruia îi va semne o parte din versurile cântecelor sale) și în 1969 publică volumul The Whole Bloody Bird, inspirat de aceste călătorii. Layton a fost, de asemenea, admirat de artiști și scriitori atât de diferiți precum Allen Ginsberg, Bob Dylan, printre alți poeți. În 1981 este nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, dar câștigătorul din acel an este Gabriel Garcia Marquez, eșec ce îl marchează pe poet. Printre numeroasele sale premii din carieră a fost Premiul guvernatorului general pentru un covor roșu pentru soare în 1959. În 1976 a fost numit ofițer al Ordinului Canadei. El a fost primul non-italian care a primit Premiul Petrarca pentru Poezie.  Este considerat mentorul literar al lui Leonard Cohen. Leonard Cohen a spus odată despre Layton: „L-am învățat cum să se îmbrace, el m-a învățat cum să trăiesc pentru totdeauna”.

A primit numeroase distincții de a lungul vieții: Premii: Bursa Fundației Canadiene, 1957; Premiul Consiliului Canadei, 1959, 1963, 1967, 1968, 1973, 1979; Premiul guvernatorului general, 1959; Medalia Universității „Western”, Ontario, 1961; Medalia Centenarului, 1967; Francesco Petrarca Premio Letterario Nazionale, 1993; D.C.L .: Bishop’s University, Lennoxville, Quebec, 1970; D.Litt .: Universitatea Concordia, 1976; Universitatea York, 1979. Ofițer, Ordinul Canadei, 1976.

A fost primul poet non-italian care a primit Premiul „Petrarca” pentru poezie. Este considerat mentorul literar al lui Leonard Cohen, care a spus odată despre Layton: „L-am învățat cum să se îmbrace, el m-a învățat cum să trăiesc pentru totdeauna”.

 

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2021, p. 101-104

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cursuri și îndrumare artistică – Ciprian Boju 0740685335

Publicat

pe

De

Începând din 15 ianuarie, clasa externă de dans popular din comuna Ceahlău, care aparține Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, anunță începerea înscrierilor la Cursurile de dans tradițional și îndrumare artistică. Cursurile vor fi coordonate de coregraful Ciprian Boju. Relații se pot obține la telefon: 0740685335

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO 15 ianuarie : O întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila

Publicat

pe

De

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Tineretului a organizat o întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila, moderată de Raluca Naclad, consultant artistic.

Adrian G. Romila a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi și are un doctorat în antropologie și folclor. Publică frecvent eseuri, povestiri și cronici literare în reviste ”pe hârtie” și pe internet. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN Club România și redactor la trimestrialul cultural ”Conta”, editat la Piatra-Neamț. A scris numeroase cărți, multe dintre ele primind distincții locale și naționale.

În cadrul evenimentului, actorii Loredana Grigoriu și Andrei Merchea-Zapotoțki au citit fragmente din “Acasă, departe” ultimul roman al autorului, apărut la Editura Polirom. Volumul dezvoltă într-un triptic interconectat teme precum exilul, călătoria, întoarcerea acasă, speranța, periferia. Trei timpuri și trei lumi se concentrează în tot atâtea personaje omonime care trec în moduri diferite prin experiența înstrăinării, a neîmplinirii și a imprevizibilului.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Lansare de carte: Calinic Argeșeanul

Publicat

pe

De

Lansare de carte la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț

În după-amiaza zilei de 21 septembrie 2023, locuitorii orașului Târgu Neamț au avut ocazia să se întâlnească cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, fiu al acestor meleaguri, născut în satul Cracăul Negru, aflat în apropiere.

Evenimentul s-a desfășurat în Casa Culturii ,,Ion Creangă” din acest oraș, în prezența unui public numeros format din preoții urbei, o parte din monahiile de la mănăstirea Văratec, elevi și oameni iubitori de cultură. Manifestarea a fost organizată de protopopiatul Târgu Neamț, fiind moderată de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe. Cu această ocazie, cei prezenți au aflat de cele două apariții editoriale amintite mai sus, pe care le-au primit în dar din partea autorilor.

În semn de respect și recunoștință, primăria orașului Târgu Neamț a oferit cu această ocazie Ierarhului Argeșean o distincție pentru contribuția determinantă, pe care acesta a avut-o la promovarea imaginii ținutului Neamț în cultura și spiritualitatea românească și europeană.

Calinic Argeșeanul (n. 6 iunie 1944, Crăcăoani, județul Neamț, România), (din botez Constantin Argatu), este un cleric ortodox și scriitor român, în prezent arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. A publicat peste 70 de volume și, din anul 2006, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2012 a primit Premiul pentru proză memorialistică al revistei „Argeș” și, din 2013 este senior editor al revistei. În 2021 a primit Premiul de Excelență al revistei „Regal Literar”, „pentru creațiile literare și pentru cercetările academice publicate, acestea făcând parte din tezaurul culturii române și al Bisericii Ortodoxe, cât și pentru promovarea valorilor autentice creștine, culturale și morale”.

Foto: Cristian Gheorghe

Continua sa citesti

Popular