Connect with us

Personalități

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (I)

Publicat

pe

Înaugurăm cu acest prim episod, un serial dedicat exclusivităților naționale, europene și mondiale, exclusivități mai puțin știute și care fac cinste aceste zonei. Din păcate, multe dintre acestea nu sunt promovate și nu regăsesc în ofertele de turistice ale zonei.

 

Stiați că, un scriitor târgunemțean a fost nominalizat la Nobelul pentru medicină

 

Este vorba despre poetul Irving Layton,  născut la 12 martie 1912, primind numele de Israel Pincu Lazarovici . Familia sa a emigrat în 1913 în Canada și s-a stabilit la Montreal. Cu o copilărie marcată de moartea tatălui său, Layton începe să scrie. Devine prieten cu poeții John Sutherland, Raymond Souster și Louis Dudek. Enciclopedia canadiană îl descrie ca fiind poetul „cel mai deschis și mai flamboyant. Satira sa era în general îndreptată împotriva trăiniciei burgheze, iar celebrele sale poezii de dragoste erau erotice explicite”. În 1946, Layton obținute diploma în economie și științe politice și îi apare și prima carte, Neere and Now, Devenind astfel unul dintre liderii tinerei generații de scriitori, Layton a continuat să predea cea mai mare parte a vieții sale ca profesor de poezie modernă engleză și americană la Sir George Williams University și ca profesor titular la Universitatea York din Toronto. Începând din anii ’50 este un scriitor tot mai cunoscut, mai ales după apariția cărții The Black Huntsmen în 1951. Călătorește foarte mult, ajungând în Italia, Israel și Grecia, este un bun prieten al lui Cohen  (căruia îi va semne o parte din versurile cântecelor sale) și în 1969 publică volumul The Whole Bloody Bird, inspirat de aceste călătorii. Layton a fost, de asemenea, admirat de artiști și scriitori atât de diferiți precum Allen Ginsberg, Bob Dylan, printre alți poeți. În 1981 este nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, dar câștigătorul din acel an este Gabriel Garcia Marquez, eșec ce îl marchează pe poet. Printre numeroasele sale premii din carieră a fost Premiul guvernatorului general pentru un covor roșu pentru soare în 1959. În 1976 a fost numit ofițer al Ordinului Canadei. El a fost primul non-italian care a primit Premiul Petrarca pentru Poezie.  Este considerat mentorul literar al lui Leonard Cohen. Leonard Cohen a spus odată despre Layton: „L-am învățat cum să se îmbrace, el m-a învățat cum să trăiesc pentru totdeauna”.

A primit numeroase distincții de a lungul vieții: Premii: Bursa Fundației Canadiene, 1957; Premiul Consiliului Canadei, 1959, 1963, 1967, 1968, 1973, 1979; Premiul guvernatorului general, 1959; Medalia Universității „Western”, Ontario, 1961; Medalia Centenarului, 1967; Francesco Petrarca Premio Letterario Nazionale, 1993; D.C.L .: Bishop’s University, Lennoxville, Quebec, 1970; D.Litt .: Universitatea Concordia, 1976; Universitatea York, 1979. Ofițer, Ordinul Canadei, 1976.

A fost primul poet non-italian care a primit Premiul „Petrarca” pentru poezie. Este considerat mentorul literar al lui Leonard Cohen, care a spus odată despre Layton: „L-am învățat cum să se îmbrace, el m-a învățat cum să trăiesc pentru totdeauna”.

 

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2021, p. 101-104

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mircea Cărtărescu, laureat al Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, Ediția a VIII-a

Publicat

pe

De

Pe 1 Martie, de Ziua Marelui Povestitor, Ion Creangă, la Casa Memorială din Humulești, a fost anunțat câștigătorul celei de-a VIII-a ediții a Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia. Laureatul acestui prestigios premiu este reputatul prozator Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai României.

Juriul și nominalizările

Juriul național, format din personalități marcante ale literaturii și culturii românești – prof. univ. dr. Mihai Zamfir (președinte), prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, prof. univ. dr. Nicolae Oprea, Adrian Alui Gheorghe, prof. univ. dr. Vasile Spiridon, Adrian Lesenciuc și Ioan Holban – a avut de ales dintr-o listă impresionantă de nominalizări. Printre aceștia s-au numărat Gabriel Chifu, Ioana Pârvulescu, Florina Ilis, Bedros Horasangian și Ștefan Agopian.

Un proiect cultural de prestigiu

Premiul „Ion Creangă”, Opera Omnia, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, este un proiect cultural de mare importanță pe agenda Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, finanțat de Consiliul Județean Neamț. Organizarea evenimentului a beneficiat de sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Neamț și Consiliului Local Târgu Neamț.

Festivitatea de premiere

La festivitatea de premiere de la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești au participat personalități de seamă, printre care:

  • Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România;
  • Ion Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț;
  • Vasile Apopei, primarul orașului Târgu Neamț.

Angelo Mitchievici, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, a rostit laudatio-ul adus laureatului, subliniind contribuția remarcabilă a lui Mircea Cărtărescu la literatura română și universală.

Lista laureaților Premiului „Ion Creangă”, Opera Omnia

Mircea Cărtărescu se alătură astfel unui grup select de scriitori români care au fost premiați în edițiile anterioare:

  • Dumitru Radu Popescu (2017);
  • Nicolae Breban (2018);
  • Eugen Uricaru (2019);
  • Dan Stanca (2020);
  • Gabriela Adameșteanu (2021);
  • Gheorghe Schwartz (2022);
  • Petru Cimpoeșu (2023).

Semnificația premiului

Premiul Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, este unul dintre cele mai prestigioase recunoașteri acordate scriitorilor români, subliniind contribuția lor la dezvoltarea și promovarea literaturii române. Acest premiu nu doar onorează opera laureaților, ci și păstrează vie amintirea Marelui Povestitor, Ion Creangă, ale cărui scrieri continuă să inspire generații întregi.

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Profesorul Sorin Istrail, distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 26 februarie 2025, în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local al orașului Târgu-Neamț, domnul profesor universitar doctor Sorin Istrail a fost decorat cu titlul de Cetățean de Onoare. Această distincție recunoaște contribuțiile excepționale ale profesorului Istrail în domeniul științei și cercetării, precum și legătura sa profundă cu orașul natal. Hotărârea de acordare a titlului a fost luată prin unanimitate de către cei 19 consilieri locali prezenți în luna septembrie 2024, în semn de apreciere a meritelor sale științifice și a implicării sale în comunitate.

Origini și educație în Târgu-Neamț

Sorin Istrail, născut în Târgu-Neamț, și-a început educația la Școala Domnească, o instituție istorică care a format personalități precum Ion Creangă și Vasile Conta. A continuat studiile la Liceul „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, iar apoi a absolvit Facultatea de Matematică, secția Informatică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 1975, cu cea mai înaltă distincție, Summa Cum Laude.

Cariera internațională și contribuții la Proiectul Genomului Uman

După absolvire, cariera sa a urmat o traiectorie impresionantă. În anul 2000, profesorul Istrail a devenit unul dintre liderii echipei de cercetători de la Celera Genomics, ocupând poziția de Senior Director and Head of Informatics Research și Science Fellow. Sub conducerea sa, echipa a reușit să realizeze o descifrare completă a secvenței ADN-ului uman, un pas revoluționar în domeniul geneticii. Această realizare a fost încununată de publicarea lucrării „The Sequence of the Human Genome” în 2001, un moment istoric pentru știința modernă.

De-a lungul carierei, profesorul Istrail a publicat peste 100 de articole științifice în reviste de prestigiu internațional și a susținut peste 80 de conferințe în calitate de participant direct sau profesor invitat, inclusiv la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Recunoașteri și onoruri

Contribuțiile sale extraordinare au fost recunoscute atât la nivel internațional, cât și în România. În 2010, profesorul Sorin Istrail a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în 2023 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași. Acum, în 2024, orașul său natal, Târgu-Neamț, îi acordă cea mai înaltă distincție locală, recunoscându-i atât meritele științifice, cât și legătura sa profundă cu comunitatea din care provine.

De ce acest titlu este important pentru Târgu-Neamț?

Acordarea titlului de Cetățean de Onoare profesorului Sorin Istrail nu este doar un act de recunoaștere a realizărilor sale, ci și o modalitate de a promova orașul Târgu-Neamț ca un loc care îngrijește și inspiră talente de nivel mondial. Prin această distincție, orașul își afirmă mândria de a fi locul de baștină al unuia dintre cei mai mari oameni de știință români.

Un mesaj de apreciere și urări

În încheiere, îi adresăm domnului profesor doctor Sorin Istrail cele mai sincere urări: o viață lungă și plină de realizări, atât în plan academic, cât și personal. Să continue să inspire generații viitoare și să rămână un model de excelență și mândrie pentru toți locuitorii orașului Târgu-Neamț și nu numai.

Continua sa citesti

Actualitate

Rugă pentru Eminescu: Un spectacol memorabil dedicat marelui poet național

Publicat

pe

De

Pe 21 ianuarie, de la ora 19:00, Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț va găzdui un eveniment cultural de excepție: „Rugă pentru Eminescu”, un spectacol-studiu inspirat din creația și spiritul marelui poet național, Mihai Eminescu.

O seară de poezie, muzică și reflecție

Evenimentul promite să fie o călătorie emoționantă prin moștenirea culturală a neamului, îmbinând arta poeziei cu sunetele corale. Spectacolul este realizat cu sprijinul și implicarea corului „Melozii Neamului”, recunoscut pentru interpretările sale de o profunzime aparte.

Printre invitați se numără:

  • Arhimandrit Mihail Daniliuc, cunoscut pentru contribuțiile sale spirituale și culturale.
  • Prof. Cristina Marin, personalitate marcantă în domeniul educației și al promovării valorilor naționale.

De asemenea, în rol de povestitori îi vom întâlni pe Iuliana Crusițu și Smaranda Astanei, ale căror intervenții vor aduce un plus de sensibilitate serii.

Distribuția spectacolului

Corul „Melozii Neamului” va fi acompaniat de artiști talentați, precum:

  • Mihai Fotache
  • Cristi Laiu
  • Nicolae Cobzaru
  • Ștefan Alexandru

Aceștia vor da viață versurilor eminesciene printr-o combinație armonioasă de muzică bizantină, clasică și contemporană.

Poster 21 ianuarie

O seară în memoria neamului

„Rugă pentru Eminescu” este mai mult decât un spectacol; este o celebrare a identității culturale și spirituale românești. Într-un timp în care valorile tradiționale sunt adesea uitate, acest eveniment reamintește de puterea cuvântului și de esența profundă a creației eminesciene.

Intrare liberă

Publicul este invitat să participe la această seară de suflet, în care fiecare moment va fi un omagiu adus geniului lui Mihai Eminescu și contribuției sale la cultura română.

Nu ratați această oportunitate de a vă conecta cu moștenirea culturală a neamului nostru!

Continua sa citesti

Popular