Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (II)

Publicat

pe

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (II)

 

                                                                                          Știați că, la Blebea a funcționat prima fabrică de postav din Moldova?

 

La mijlocul secolului al XIX-lea lua ființă la Târgu-Neamț, cea mai modernă fabrică de postav din Moldova, cea a lui Mihail Kogălniceanu, de la Blebea, la 1853.

Dintr-un izvor bibliografic relativ contemporan, aflăm că în anul 1852 M. Kogălniceanu cere ocârmuirii un privilegiu pe 18 ani, respectiv dreptul de a produce în tot acest timp tot necesarul de postav pentru armată, inclusiv pentru miliţie şi pompieri, obligîndu-se în schimb să acorde reduceri de preţ de pînă la 10%, faţă de contractele anterioare ale hătmăniei cu alţi producători şi să asigure producţiei „cel puţin calitatea materialelor cumpărate prin cel din urmă contract”. Sfatul Ţării i-a aprobat lui Kogălniceanu privilegiul cerut, dar cu un amendament de 6 ani mai puţin. Construcţia fabricii a început în 1852, construcție „în formă de castel cvadrat, cu un turn nalt în mijloc, zidirea este toată din cărămidă, din fiecare latură are 30 stânjeni lungime și 9 lațime”, așa cum era descrisă la 1854 de „Gazeta de Moldavia”.

Utilajul, foarte modern la acea epocă, a fost importat din Germania printr-o tranzacţie comercială cu Firma „Goetse et Co.“, din Stadt. La şfârşitul anului 1853, fabrica a putut intra parţial în funcţiune, folosind iniţial forţa motrice riverană a Ozanei, iar mai tîrziu forţa mecanică a aburului de la o maşină cu vapori de 24 C.P.

Fabrica avea patru mari secții: lânărie, filatură, țesătorie şi finisare, ultima vopsitorie (boiangia), apreturi (pivărie), scămăşătorie (deslânătorie), tunsătoria. decalare (teascul), inclusiv secţia de tricotat ciorapi cu câteva maşini „Jacard”. Între 1856-1860 M. Kogălniceanu, în scopul de a extinde şi dezvolta fabrica de postav, achiziţionează prin cumpărare utilaje de la fabricantul E. Buhl, viitorul său director, şi de la fabrica Mănăstirii Neamț, dar și mașini aduse din străinătate.

Chiar dacă se confrunta cu o concureță de produse de fabricăție străină, dar și cu lipsa unor muncitori specializați, această situație nu l-a descurajat, realizând chiar un reviriment în anul 1867, când mostre din producţia fabricii sale au fost prezentate, la Expoziţia Internaţională de la Paris, bucurându-se de numeroase aprecieri. Printre sortimentele de postav fabricate enumerăm: postav gros de lână ordinară, la preţ accesibil localnicilor; postav din lână țigaie pentru uniformele miliţiei; şi imitaţii de postav vienez (cenuşiu şi albastru) şi de postav „Freiberg” foarte mult căutat pe pieţele Moldovei acelui timp. Din producţia fabricii nu lipseau nici alte articole ca: ciorapi tricotaţi, pături cazone, pleduri, cergi şi altele. Anual, fabrica prelucra între 50-60 mii oca de lână, scoţând pe piaţă mai bine de 400 mii de coţi de postav.

În 1868, situația fabricii era precară, având o datorie de 3276 de galbeni și de 9237 de lei, sume împrumutate cu dobândă, dar și suma de 224.000 de lei garanție de la Ministerul de Rezbel, pentru procurarea de furnituri către armată, care intenționa să cumpere fabrica. Cert este că problemele financiare l-au determinat pe Kogălniceanu, să concesioneze fabrica în 1874 la două case de comerț din Galați și București, pe o perioadă de doi ani, în contul datoriilor, fabrica fiind estimată atunci la 42.650 de galbeni. În 1876, o concesionează pentru trei ani colonelului Eugen Alcaz, care în 1879 o cumpără pentru ca în 1885 să o demonteze și să o mute la Buhuși, motivul fiind linia ferată construită recent de la Bacău la Piatra Neamț.

Trebuie amintit că, în timpul Războiului de Independență, aproape întreaga armată română era îmbrăcată în uniforme fabricate din postavul fabricii de la Blebea. Mai târziu, Gala Galaction scria despre fabrica lui Kogălniceanu: „Trecem pe lângă fosta fabrică a lui Alcaz. Când am văzut-o întâia oară, mi s-a părut că are înfățișarea unei mănăstiri. Azi., au crescut în preajma ei, sau în locul ei, construcții noiu! Am căutat ades icoana de altădată și n-am mai găsit-o”.

 

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

Anghelescu, N.,  Din începuturile industriei în România,  București, 1934;

„Ceahlăul”, an VI, nr. 1657, 24 iunie 1973;

Galaction, Gala,  Nuvele și povestiri, Editura Dacia, 1985;

„Gazeta de Moldavia”, an XXVI, nr. 22, 18 martie 1854;

Zane,Gheorghe, Mihail Kogălniceanu întemeietorul marii industrii textile din Moldova, 1942.

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO Autoturism răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni

Publicat

pe

De

În dimineața zilei de astăzi, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității Drăgușeni. La locul incidentului au intervenit rapid pompierii militari suceveni, echipate cu o autospecială de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

În urma impactului, au rezultat trei victime: doi adulți și un minor. Toate persoanele implicate în accident au fost conștiente și cooperative la momentul intervenției echipelor de salvare. După o evaluare medicală atentă, cele trei persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Echipele de pompieri și SMURD au acționat rapid pentru a asigura siguranța victimelor și a gestiona situația. Autospeciala de descarcerare a fost utilizată pentru a asigura accesul la persoanele blocate, iar echipajele medicale au oferit primul ajutor și au stabilizat starea victimelor înainte de transportul la spital.


Recomandări pentru șoferi

Acest incident subliniază importanța respectării regulilor de circulație și a conduitei preventive, în special pe drumurile secundare. Vă reamintim să:

  • Reduceți viteza în zonele cu vizibilitate redusă sau pe drumurile neasfaltate;
  • Păstrați distanța față de alte vehicule;
  • Fiți atenți la condițiile meteorologice și de drum.
Continua sa citesti

Actualitate

11 Martie 2025 – Un moment de reculegere în memoria lui Misu Câmpeanu

Publicat

pe

De

Pe 11 martie 2025, comunitatea din Târgu Neamț s-a reunit pentru a comemora un deceniu de la trecerea la cele veșnice a artistului Misu Câmpeanu, o legendă a muzicii românești. Evenimentul a fost un moment emoționant de reculegere și respect, în care vocea lui Misu a răsunat din nou în inimile celor care l-au ascultat și apreciat.

Un omagiu pentru un artist care a inspirat generații

Misu Câmpeanu a fost mai mult decât un cântăreț – a fost un povestitor al sufletului românesc, un artist care a adus bucurie și emoție prin melodiile sale. Cântecele sale, care au devenit simboluri ale orașului Târgu Neamț, au fost reinterpretate și amintite cu dragoste în cadrul evenimentului.

10 ani fără Misu Câmpeanu

La 10 ani de la plecarea sa, amintirea lui Misu Câmpeanu a fost celebrată prin muzica sa și prin poveștile împărtășite de cei care l-au cunoscut și iubit. Participanții au avut ocazia să reflecte asupra impactului pe care l-a avut asupra culturii locale și naționale, iar melodiile sale au readus în suflete emoții de altădată.

Un gând pios și o lumânare aprinsă

În această zi specială, comunitatea a aprins lumânări în memoria lui Misu Câmpeanu, într-un act simbolic de recunoștință pentru bucuria pe care a adus-o prin cântecele sale. Evenimentul a fost un mod frumos de a onora moștenirea sa, care rămâne o parte esențială a identității orașului Târgu Neamț.


De ce a fost important acest eveniment?

  • Păstrarea moștenirii culturale: Evenimentul a subliniat importanța păstrării și promovării muzicii tradiționale românești;
  • Legenda orașului: Misu Câmpeanu a fost și rămâne un simbol al Târgu Neamț, inspirând noi generații de artiști;
  • Conectare emoțională: Muzica sa continuă să atingă sufletele ascultătorilor, creând legături între trecut și prezent.
Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Accident rutier pe DN15C, lângă Cracaoani: Implicat un microbuz și un autoturism

Publicat

pe

De

Un accident rutier a avut loc astăzi pe DN15C, în apropiere de localitatea Cracaoani, implicând un microbuz de persoane și un autoturism. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul autoturismului a fost rănit în urma coliziunii și a fost transportat la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Din primele date disponibile, în microbuz nu s-a raportat nicio persoană rănită. Pasagerii microbuzului au fost verificați de echipajele de urgență, iar situația lor nu dă motive de îngrijorare.

Echipele de poliție și salvare au intervenit imediat la fața locului pentru a gestiona situația și a efectua cercetările necesare. Traficul rutier a fost deviat temporar pentru a permite desfășurarea intervențiilor.

Vom reveni cu detalii suplimentare după finalizarea cercetărilor la fața locului și obținerea de informații oficiale de la autorități.

Revenim cu actualizări!

Continua sa citesti

Popular