Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (II)
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (II)
Știați că, la Blebea a funcționat prima fabrică de postav din Moldova?
La mijlocul secolului al XIX-lea lua ființă la Târgu-Neamț, cea mai modernă fabrică de postav din Moldova, cea a lui Mihail Kogălniceanu, de la Blebea, la 1853.
Dintr-un izvor bibliografic relativ contemporan, aflăm că în anul 1852 M. Kogălniceanu cere ocârmuirii un privilegiu pe 18 ani, respectiv dreptul de a produce în tot acest timp tot necesarul de postav pentru armată, inclusiv pentru miliţie şi pompieri, obligîndu-se în schimb să acorde reduceri de preţ de pînă la 10%, faţă de contractele anterioare ale hătmăniei cu alţi producători şi să asigure producţiei „cel puţin calitatea materialelor cumpărate prin cel din urmă contract”. Sfatul Ţării i-a aprobat lui Kogălniceanu privilegiul cerut, dar cu un amendament de 6 ani mai puţin. Construcţia fabricii a început în 1852, construcție „în formă de castel cvadrat, cu un turn nalt în mijloc, zidirea este toată din cărămidă, din fiecare latură are 30 stânjeni lungime și 9 lațime”, așa cum era descrisă la 1854 de „Gazeta de Moldavia”.
Utilajul, foarte modern la acea epocă, a fost importat din Germania printr-o tranzacţie comercială cu Firma „Goetse et Co.“, din Stadt. La şfârşitul anului 1853, fabrica a putut intra parţial în funcţiune, folosind iniţial forţa motrice riverană a Ozanei, iar mai tîrziu forţa mecanică a aburului de la o maşină cu vapori de 24 C.P.
Fabrica avea patru mari secții: lânărie, filatură, țesătorie şi finisare, ultima vopsitorie (boiangia), apreturi (pivărie), scămăşătorie (deslânătorie), tunsătoria. decalare (teascul), inclusiv secţia de tricotat ciorapi cu câteva maşini „Jacard”. Între 1856-1860 M. Kogălniceanu, în scopul de a extinde şi dezvolta fabrica de postav, achiziţionează prin cumpărare utilaje de la fabricantul E. Buhl, viitorul său director, şi de la fabrica Mănăstirii Neamț, dar și mașini aduse din străinătate.
Chiar dacă se confrunta cu o concureță de produse de fabricăție străină, dar și cu lipsa unor muncitori specializați, această situație nu l-a descurajat, realizând chiar un reviriment în anul 1867, când mostre din producţia fabricii sale au fost prezentate, la Expoziţia Internaţională de la Paris, bucurându-se de numeroase aprecieri. Printre sortimentele de postav fabricate enumerăm: postav gros de lână ordinară, la preţ accesibil localnicilor; postav din lână țigaie pentru uniformele miliţiei; şi imitaţii de postav vienez (cenuşiu şi albastru) şi de postav „Freiberg” foarte mult căutat pe pieţele Moldovei acelui timp. Din producţia fabricii nu lipseau nici alte articole ca: ciorapi tricotaţi, pături cazone, pleduri, cergi şi altele. Anual, fabrica prelucra între 50-60 mii oca de lână, scoţând pe piaţă mai bine de 400 mii de coţi de postav.
În 1868, situația fabricii era precară, având o datorie de 3276 de galbeni și de 9237 de lei, sume împrumutate cu dobândă, dar și suma de 224.000 de lei garanție de la Ministerul de Rezbel, pentru procurarea de furnituri către armată, care intenționa să cumpere fabrica. Cert este că problemele financiare l-au determinat pe Kogălniceanu, să concesioneze fabrica în 1874 la două case de comerț din Galați și București, pe o perioadă de doi ani, în contul datoriilor, fabrica fiind estimată atunci la 42.650 de galbeni. În 1876, o concesionează pentru trei ani colonelului Eugen Alcaz, care în 1879 o cumpără pentru ca în 1885 să o demonteze și să o mute la Buhuși, motivul fiind linia ferată construită recent de la Bacău la Piatra Neamț.
Trebuie amintit că, în timpul Războiului de Independență, aproape întreaga armată română era îmbrăcată în uniforme fabricate din postavul fabricii de la Blebea. Mai târziu, Gala Galaction scria despre fabrica lui Kogălniceanu: „Trecem pe lângă fosta fabrică a lui Alcaz. Când am văzut-o întâia oară, mi s-a părut că are înfățișarea unei mănăstiri. Azi., au crescut în preajma ei, sau în locul ei, construcții noiu! Am căutat ades icoana de altădată și n-am mai găsit-o”.
Prof. Emanuel Bălan
Surse:
Anghelescu, N., Din începuturile industriei în România, București, 1934;
„Ceahlăul”, an VI, nr. 1657, 24 iunie 1973;
Galaction, Gala, Nuvele și povestiri, Editura Dacia, 1985;
„Gazeta de Moldavia”, an XXVI, nr. 22, 18 martie 1854;
Zane,Gheorghe, Mihail Kogălniceanu întemeietorul marii industrii textile din Moldova, 1942.
Actualitate
„Din dragoste de colinde și folk” cu Margareta Mihăilescu – un eveniment de suflet la Târgu-Neamț
Pe 15 decembrie, de la ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, iubitorii de tradiții și muzică folk sunt invitați la un spectacol deosebit intitulat „Din dragoste de colinde și folk”, având-o ca protagonistă pe îndrăgita interpretă Margareta Mihăilescu.
Acest eveniment cultural promite să aducă în sufletele spectatorilor magia sărbătorilor de iarnă, îmbinând armonios muzica tradițională cu sunetul cald al chitarei folk.
Invitați speciali care completează spectacolul
Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de o serie de invitați de seamă, printre care:
- Etnograf Marcel Lutiuc, care va oferi perspective autentice asupra tradițiilor românești.
- Corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, condus de preotul Marius Brumă.
- Grupul de copii „Ariciorii”, sub îndrumarea părintelui Ștefan Cenușă.
- Grupul vocal al Asociației de Pensionari Târgu-Neamț, care va aduce pe scenă cântece de suflet.
- Corul „Sfântul Serghie” de la Parohia Rădeni, coordonat de preotul Andrei George Stan.
- Grupul folcloric „Bujorelul”, cu colinde, datini și obiceiuri din Țara Dornelor, coordonat de profesorul Bogdan Negrea.
Un eveniment pentru întreaga comunitate
Intrarea este liberă, evenimentul fiind dedicat tuturor celor care iubesc muzica autentică și tradițiile românești. Organizatorii își propun să creeze un moment de comuniune și bucurie, care să aducă oamenii mai aproape de spiritul sărbătorilor.
Parteneri media
Evenimentul este susținut de partenerii media:
- Tele Moldova+ HD – „Televiziunea care ne unește”
- Neamt24.ro
- Radio M Plus FM
Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un spectacol de suflet, alături de artiști talentați și invitați speciali! Pe 15 decembrie, lăsați-vă cuprinși de magia colindelor și farmecul muzicii folk, în cadrul unui eveniment memorabil la Târgu-Neamț.
Actualitate
„Fii parte din miracolul Anisiei!”
Haideți să ne unim forțele pentru o cauză nobilă! Participă la Turneul Caritabil de Fotbal ce va avea loc la Sala Sporturilor din Grumăzești, pe 14 și 15 decembrie.
Scopul nostru? Să o ajutăm pe micuța Anisia, în vârstă de doar 1 an și 4 luni, să-și vadă familia pentru prima dată, printr-o intervenție medicală în Turcia.
Cum te poți implica?
- Înscrie-ți echipa la numerele de telefon: 0730 890 628 sau 0749 974 228.
- Vino alături de noi să susținem cauza și să fim parte din lumina ei!
Împreună, facem un miracol de Crăciun, în comuna faptelor bune!
Te așteptăm!
Actualitate
Uniți Vestim Nașterea Domnului – Eveniment de suflet la Vânători-Neamț
Pe 18 decembrie 2024, Căminul Cultural „M. Sadoveanu” din Vânători-Neamț va găzdui un eveniment special dedicat celebrării Nașterii Domnului. Organizat de Primăria Vânători-Neamț și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Protopopiatul Târgu Neamț și Cercul Pastoral „Sfântul Nicolae”, evenimentul promite să aducă împreună comunitatea locală într-un moment de bucurie și reflecție spirituală.
Un eveniment pentru întreaga comunitate
Intitulat sugestiv „Uniți Vestim Nașterea Domnului!”, spectacolul reunește coruri și artiști locali într-un spectacol de colinde și cântece tradiționale. Participarea numeroaselor parohii din zonă demonstrează legătura puternică dintre comunitățile religioase din localitățile Vânători-Neamț, Pipirig și împrejurimi:
- Parohia Vânători I
- Parohia Vânători II
- Parohia Lunca
- Parohia Nemțișor
- Parohia Drehuța
- Parohia Mănăstirea Neamț
- Parohia Pipirig I și II
- Parohia Boboești
- Parohia Pluton
- Parohia Stânca
- Parohia Leghin
Momente artistice deosebite
Invitați de seamă vor aduce o notă de emoție și tradiție spectacolului:
- Corul „Strop de Ler”, format din cadre didactice din comuna Petricani, va încânta publicul cu interpretări autentice ale colindelor românești.
- Atelierul de Canto Ana Dragu va adăuga un strop de eleganță și profesionalism evenimentului prin interpretări deosebite.
Detalii organizatorice
Evenimentul începe la ora 16:00, iar intrarea este liberă, oferind astfel tuturor posibilitatea de a participa și de a se bucura de atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Un moment de reflecție și bucurie
Această sărbătoare spirituală are rolul de a uni comunitatea în jurul valorilor creștine și tradițiilor locale, aducând lumină și căldură sufletească în prag de Crăciun.
Nu ratați acest prilej unic de a vă conecta cu spiritul sărbătorilor alături de familia și prietenii voștri!
-
Actualitateacum 10 luni
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 11 luni
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!