Connect with us

Bicaz

DSP Neamț: A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Publicat

pe

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț informează că, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Nemțenii sunt așteptați în cele patru centre de vaccinare din județ, respectiv, Piatra Neamț (Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ), Bicaz (Bloc ANL), Cordun  (Căminul Cultural Simionești) și Pipirig , la Baza sportivă multifuncţională.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

,,Fiecare centru are disponibile 60 de locuri pe zi. Se pot programa persoanele care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19,  fac parte din Etapa I – personalul medical și din servicii sociale, și Etapa a II-a  – cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, inclusiv personalul din unitățile de învățământ. Modalitățile de programare la vaccinare sunt: individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP Neamț.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Informații despre vaccinurile împotriva COVID-19 puteți găsi pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro, secțiunea COVID-19, Vaccinare COVID-19.

 

 

Actualitate

(VIDEO) Grav accident la Tarcău! Două persoane au murit

Publicat

pe

Știre în curs de actualizare…

Două persoane au murit în această dimineață, 11 mai, în urma unui grav accident petrecut pe DN 15, în localitatea Tarcău din județul Neamț. Potrivit primelor informații furnizate de Poliția Neamț, un tir ar fi agățat un pod de cale ferată, iar bucăți din acesta ar fi căzut peste un microbuz de transport persoane.

,,Din primele informații, limitatorul de înălțime de la pod a căzut peste un microbuz. Două persoane sunt decedate, o persoană conștientă a fost preluată de SAJ, iar o persoană este inconștientă (se acordă măsuri de resuscitare)”, ne-a comunicat lt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.

La fața locului se află organele de Poliție și echipaje de la pompieri și SAJ.

Update:

Potrivit ISU Neamț sunt 3 victime (femeie 76 ani, bărbat 74 ani, bărbat 55 ani) și 2 victime cu leziuni incompatibile cu viața. Una dintre victime a fost scoasă din microbuz de către participanții la trafic până la sosirea forțelor de intervenție. Aceasta a fost preluată de un echipaj SAJ.

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Turist salvat de pe vârful Muntelui Ceahlău

Publicat

pe

De

Salvamont Neamț a intervit cu două echipe în zona înaltă a Masivului Ceahlău pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unui turist cu probleme grave de sănătate. Acțiunea a fost îngreunată de condițiile meteo , ceață densă și viscol la nivelul cotei 1800.
Victima a fost coborâtă din munte și în jurul orei 18 .40 predată echipajului SJA Neamț.
Victima este un bărbat de 54 de ani, din Galați, care a ajuns în incapacitatea de a se mai deplasa din cauza unei hernii inghinale care a cedat.
Sursa: Salvamont Neamț

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | Donație de măști și dezinfectanți pentru școlile din Bicaz și Tașca

Publicat

pe

Unitățile de învățământ, în care Centrul Step by Step desfășoară programul Edu2023, au beneficiat de o donație de 150.000 de măști și 300 de litri de dezinfectanți profesionali. Printre școlile care au primit această donație se află și școli din localitățile Bicaz și Tașca din Neamț.

Mulţi elevi provin din familii cu situaţie materială modestă care nu-şi pot permite achiziţia frecventă a măştilor şi vom putea veni în sprijinul lor oferindu-le o protecţie adecvată, inclusiv prin utilizarea produselor dezinfectante. Mai mult, valoarea acestor produse ne asigură posibilitatea reorientării unor resurse financiare proprii către susţinerea activităţii educaţionale prin mijloace moderne (calculator, camere video etc) atât de necesare în perioada actuală.” a transmis prof. Rodica Iorga, directoarea Liceului „Carol I” Bicaz într-un mesaj de muțumire.

Materialele menite să susțină respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răpândirii SARS-CoV-2 sunt fabricate în România, la Zalău (măștile), respectiv la Cluj-Napoca (dezinfectanții).  Fiecare unitate de învățământ a primit câte 25.000 de măști și 50 de litri de dezinfectant concentrat pentru soluții.

Donațiile au fost făcute de către HeidelbergCement România, unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate din România, și au ajuns și la școli din județele Hunedoara și Bistrița.

Edu2023 – Copii fericiți, comunități sustenabile  este un proiect inițiat de Centrul Step by Step și implementat cu susținerea financiară a companiei HeidelbergCement România. Proiectul se desfășoară în 11 localități din 3 județe – Hunedoara (Șoimuș, Băița, Chișcădaga, Hărțăgani, Boholț, Păuliș, Balata), Dâmbovița (Fieni, Pucioasa) și Neamț (Tașca, Bicaz). Proiectul vizează 2.000 de copii, 159 cadre didactice formate din 23 grădinițe și școli și susținerea cu materiale de ghidaj a aproape 3.000 de părinți.

Continua sa citesti

Popular