Connect with us

Actualitate

VIDEO Hai să dăm mână cu mână! 163 de ani de la Unirea Principatelor Române!

Publicat

pe

Pe 24 ianuarie se împlinesc 163 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Două discursuri sintetizează importanța acestui eveniment, două discursuri diferite, două discursuri care sunt și astăzi actuale și care ne îndeamnă la a medita și a ne gândi la ce înseamnă misiunea și crezul unui conducător.
În discursul său din Adunarea Electivă a Moldovei din 5 ianuarie 1859 cu prilejul alegerii lui Cuza ca domn al Moldovei, Kogălniceanu spunea:
“Măria Ta eşti chemat să o deschizi! Fii, dar, omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrariul; fă ca legea să fie tare; iar tu, Măria Ta, ca Domn, fii bun, fii blând, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi. Nu uita că dacă cincizeci de deputaţi te-au ales Domn, însă ai să domneşti peste două milioane de români. Fă, dar, ca Domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate, împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi linguşire.”
La București pe 24 ianuarie deputatul Vasile Boerescu, în şedinţa Adunării Elective a Munteniei spunea:
“Domnilor pentru ce suntem împărţiţi în două câmpuri? Pentru ce ne numim noi şi voi? Ori nu suntem toţi români? Ori nu avem toţi aceeaşi patrie? Ori nu suntem toţi fiii aceleaşi mame? Pentru ce să zicem noi şi voi? De ce să nu zicem noi, românii? Nu avem toţi aceeaşi amoare comună? Care este cauza diviziunii noastre? Care este mărul de discordie dintre noi?”
Avem datoria să apăram și să cinstim cele 3 elemente ale identității noastre-limba, istoria și credința. Trebuie să ne amintim de momentele importante ale istorie naționale mereu și nu doar la moment festive, să fim români și mândri de asta oricând și oriunde pentru ca așa cum spunea și Kogălniceanu, „Neam de neamul meu a fost român… însă chestia nu este cine este român mai mult sau mai puțin, chestia este cine apără o idee mai dreaptă”.

Indiferent în ce colț al țării ne aflăm sau unde departe în lume suntem plecați, să nu uităm niciodată că toți “suntem de-o mamă”.
La mulți ani, România!💙💛❤️
163 de ani de la Unirea Principatelor Române!
Glorie eternă făuritorilor Unirii!
Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu-Neamț (HUMULEȘTI)

Publicat

pe

De

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.


Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.

Continua sa citesti

Actualitate

SC CUIUL – ANGAJEAZĂ

Publicat

pe

De


PAZNIC
MECANIC
MUNCITOR NECALIFICAT
OPERATOR UTILAJE PRODUCTIE

Daca esti dornic sa inveti, sa cresti si sa evoluezi la locul de munca vino si te alatura echipei de la CUIUL SRL.
Beneficii:


💰 Pachet salarial atractiv, corelat cu experiența și performanțele tale
📚 Instruire gratuită, asigurată de angajator
🛡️ Asigurare
📞 Acces la servicii de telemedicină – consult medical rapid, oricând ai nevoie


Vino să faci parte din echipa CUIUL SRL! 📩 Pentru mai multe detalii sau pentru a aplica, contactează-ne acum!

CV-urile se depun la adresa: financiar@cuiul.ro sau fizic la punctul de lucru din Vanatori-Neamt de luni pana vineri de la 8:00 pana la 16:00.
Telefon 0755 093 123

Continua sa citesti

Actualitate

Vremea rea a făcut ravagii în județul Neamț, grindina a acoperit totul în cale, în localitatea Vânători-Neamț

Publicat

pe

De

O schimbare bruscă a vremii a provocat haos în județul Neamț, sâmbătă după-amiază, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de vreme severă pentru zece localități. În doar câteva minute, temperatura a scăzut de la 30°C la 12°C, iar grindina masivă a acoperit străzile, mașinile și terenurile agricole, mai ales în zona Vânători-Neamț.

Fenomenele meteorologice extreme au inclus:

  • Grindină cu particule de 2-5 cm, care a distrus culturi și a acoperit drumurile;
  • Averse torențiale, cu acumulări de 30-40 de litri pe metru pătrat;
  • Vânturi puternice, cu rafale de 70-80 km/h;
  • Frecvente descărcări electrice, care au crescut riscul de furtuni violente.

Localitățile cele mai afectate

Cod roșu: Agapia, Bălțătești, Brusturi, Drăgănești, Grumăzești, Petricani, Răucești, Târgu Neamț, Timișești, Vânători-Neamț.
Cod portocaliu: Păstrăveni, Țibucani, Urecheni și alte localități din zonă.

Specialiștii ANM avertizează că situația poate continua, recomandând cetățenilor să evite deplasările inutile și să se protejeze de fenomenele extreme.

Continua sa citesti

Popular