O statistică recentă, dată publicităţii de Greenpeace, citată de o analiză Frames, estima că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. În absenţa unei legislaţii care să limiteze dispariţia „aurului verde”, cu autorităţi preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor, defrişările masive, legale sau ilegale, s-au accentuat în ultimii ani.

62 de defrişări ilegale zilnic, în România

,,După 30 de ani de capitalism, România a ajuns o ţară secătuită de resurse. De la petrol la gaze, ape minerale, aur şi păduri, autorităţile au vândut resursele ţării pe redevenţe infime. Pădurea a devenit un business de succes, într-o ţară prea puţin preocupată de ecologie, de sustenabilitatea resurselor, de aerul curat, de viitor’’, afirmă Adrian Negrescu, manager Frames Management & Consulting.

Analiştii spun că şi statul este vinovat, în mare parte, de extinderea fenomenului tăierilor ilegale de arbori din păduri. „Dincolo de cazurile prezentate de massmedia, de sesizările ONG-urilor care au arătat că printre beneficiarii tăierilor ilegale s-ar afla inclusiv fabrici cunoscute de cherestea şi mobilă din România, nu am înregistrat, din păcate, decât victime (un mort şi alte 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva în 2019) şi prea puţine acţiuni penale, măsuri administrative îndreptate împotriva celor care taie ilegal pădurile”.

„Este esenţial, pe de altă parte, ca noul Guvern să vină cu măsuri concrete care să protejeze pădurile şi să limiteze, la un nivel drastic, tăierile de arbori. Interzicerea exporturilor de lemn, cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani, ar putea fi o soluţie viabilă pentru mediu, însă dezastruoasă pentru business-ul din acest sector. Astfel că trebuie găsită o soluţie de echilibru, care să stimuleze exploatarea sustenabilă a pădurilor. O reglementare mai strictă a acestui domeniu, inclusiv prin creşterea semnificativă a taxelor pentru exploatarea lemnului, similară cu cea practicată în alte ţări occidentale, pare a fi cea mai bună soluţie”, se mai spune în analiza Frames.

 

sursă: www.digi24.ro

foto: greenpeace.org

Potrivit unui raport Greenpeace referitor la situaţia defrişărilor ilegale din România, în 2 ani, 2013-2014, prejudiciul înregistrat din tăierile ilegale de păduri în România s-a ridicat la 231 de milioane de lei. Apoape 10 milioane de lei pe lună.

Ritmul defrişărilor ilegale înregistrate este în creştere, de la 28 pe zi în 2011, la 50 pe zi în 2012, la 62 pe zi în 2013-2014.

La un caz de tăiere se distrug în medie 22 de metri cubi – adică au fost peste 1 milion de metri cubi de lemn tăiat ilegal în 2013-2014.

Prejudiciul pe fiecare caz de tăiere ilegală variază între 30 de mii şi 70 de mii de lei.

Ritmul distrugerii pădurilor este de trei hectare pe oră.

78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național în perioada 2013-2014 provine din 3 judeţe: Cluj, Alba și Maramureș.

foto: expressdebanat.ro