Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XXXI). Constantin Nanu, magistratul ambasador

Publicat

pe

Deși datele biografice lipsesc, totuși putem contura din rapoartele consulare, exact ca într-un puzzle, biografia acestui diplomat al cărui fiu, Frederic Nanu a jucat un rol important în actul de la 23 august 1944.

Constantin Nanu s-a născut la 29 aprilie 1859 la Grumăzești. Urmează cursurile primare, gimnaziale și liceale la Iași, unde absolvă și Facultatea de Drept, urmând apoi o perfecționare la Paris.[1] La nici 22 de ani, în decembrie 1881 intră în diplomație ca atașat al Legației din Paris. În ciuda faptului că în primii douăzeci de ani a fost atașat, secretar I, secretar I, după 1900 a devenit ministru plenipotențiar în mai multe capitale europene: Atena, Belgrad, Roma, Petersburg și Berlin. În perioada 1906-1909 a fost reprezentantul României în Comisia Dunării și a Prutului. [2] Prima sa misiunea diplomatică a fost la Paris ca atașat al Legației între 1882 și 1884. În 1884 este numit secretar II la Legația din Atena până în 1885 când revenie la Paris ca secretar II, până în 1889. La Paris i se naște singurul fiu, Frederic Nanu[3], mama sa fiind Clara Verbeeck, fiica unui bancher belgian, pe care a cunoscut-o la Bruxelles în perioada 1889-1891, pe când era secretar I la Legația de aici.[4] În 1899 este numit consul general la Constantinopol, misiune pe care o va îndeplini până în 1891când revine la Paris în calitate de prim secretar al Legației, unde va rămâne până în 1902. În 1894 este decorat cu Legiunea de Onoare și va îndeplini pentru o scurtă perioadă în 1895 funcția de prim secretar al Legației din Bruxelles și Haga.[5]

În perioada 1904-1905 a fost ambasador la Belgrad, în 1909 la Roma, iar între 1911 și 1913 la Petersburg. S-a retras în 1928, ultima sa misiune fiind de ambasador la Berlin. A murit în 1948.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 243.

[2] Adrian Bogdan Ceobanu, Reflections on Romanian old diplomacy, p. 250-251, în „Romanian and European Diplomacy From Cabinet Diplomacy to the 21st Century Challengesˮ, editori Gh. Cliveti, Adrian-Bogdan Ceobanu, Adrian Viţalaru, Ionuţ Nistor, Beit Casa Editrice Trieste-Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, 2012

[3] Frederic Nanu (n. 1884 – d. 1991) a fost un diplomat român, care, în calitate de ministru plenipotențiar al Regatului Românei la Stockholm, s-a remarcat în timpul negocierilorpurtate în 1944 cu ambasadoarea sovietică Alexandra Kollontai pentru ieșirea României din războiul împotriva Uniunii Sovietice.

[4] Mihai Dimitrie Sturdza, Ruşii, masonii, Mareşalul şi alte răspântii ale istoriografiei româneşti, Ed. Compania, 2013, nota 2, p.275.

[5] Ana Maria Vele, Personalul diplomatic al României în Franța (1882-1914), p. 118-119, în revista Bistrița nr. XXI-2, 2007.

Actualitate

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț vă invită la vernisajul expoziției „Dialog cu natura”

Publicat

pe

De

Piatra-Neamț, 15 aprilie 2025 – Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț deschid porțile pentru o expoziție emoționantă de pictură și grafică, intitulată „Dialog cu natura”, dedicată memoriei profesorului și pictorului Gheorghe Velea (19.06.1937 – 15.04.1996). Fondatorul Liceului de Arte Plastice Bacău (astăzi Colegiul Național de Artă „George Apostu”), Gheorghe Velea a lăsat o amprentă profundă în educația artistică a României, iar această expoziție îi omagiază moștenirea prin lucrările foștilor săi elevi și colaboratori.

O reuniune a artei și memoriei

Expoziția reunește o selecție de opere semnate de artiști plastici care și-au început drumul sub îndrumarea maeștrului Gheorghe Velea sau au fost inspirați de creația sa. Printre expozanți se numără:

  • Prof. Gheorghe Velea (picturi și grafice istorice)
  • Prof. Salomeea Velea
  • Prof. Dr. Aurel Stanciu
  • Prof. Ovidiu Marciu
  • Prof. Lascăr Radu Cristian
  • Carmen Voisei
  • Robert Vraciu
  • Iosif Mititelu (curatorul expoziției)
  • Gheorghe Franț
  • Florentina Oțetea
  • Lia Bogdan
  • Petru Vamanu
  • Mihai Olteanu
  • Ștefania Șerban

Vernisajul – moment de recunoaștere și dialog artistic

Evenimentul va fi inaugurat marți, 15 aprilie 2025, de la ora 17:00, cu intervenții ale:

  • Ștefan Potop – președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Neamț
  • Iosif Mititelu – curatorul expoziției
  • Artiștii expozanți, care vor împărtăși amintiri și reflecții despre impactul profesorului Velea asupra creației lor.

Tematica expoziției: armonia dintre om și natură

„Dialog cu natura” explorează relația dintre artă și peisaj, într-un omagiu subtil adus frumuseții mediului natural și modului în care acesta a inspirat generații de creatori. Expoziția propune o călătorie vizuală prin tehnici și stiluri diverse, de la pictura tradițională până la experimentări grafice contemporane.

Continua sa citesti

Actualitate

Mircea Cărtărescu, laureat al Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, Ediția a VIII-a

Publicat

pe

De

Pe 1 Martie, de Ziua Marelui Povestitor, Ion Creangă, la Casa Memorială din Humulești, a fost anunțat câștigătorul celei de-a VIII-a ediții a Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia. Laureatul acestui prestigios premiu este reputatul prozator Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai României.

Juriul și nominalizările

Juriul național, format din personalități marcante ale literaturii și culturii românești – prof. univ. dr. Mihai Zamfir (președinte), prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, prof. univ. dr. Nicolae Oprea, Adrian Alui Gheorghe, prof. univ. dr. Vasile Spiridon, Adrian Lesenciuc și Ioan Holban – a avut de ales dintr-o listă impresionantă de nominalizări. Printre aceștia s-au numărat Gabriel Chifu, Ioana Pârvulescu, Florina Ilis, Bedros Horasangian și Ștefan Agopian.

Un proiect cultural de prestigiu

Premiul „Ion Creangă”, Opera Omnia, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, este un proiect cultural de mare importanță pe agenda Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, finanțat de Consiliul Județean Neamț. Organizarea evenimentului a beneficiat de sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Neamț și Consiliului Local Târgu Neamț.

Festivitatea de premiere

La festivitatea de premiere de la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești au participat personalități de seamă, printre care:

  • Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România;
  • Ion Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț;
  • Vasile Apopei, primarul orașului Târgu Neamț.

Angelo Mitchievici, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, a rostit laudatio-ul adus laureatului, subliniind contribuția remarcabilă a lui Mircea Cărtărescu la literatura română și universală.

Lista laureaților Premiului „Ion Creangă”, Opera Omnia

Mircea Cărtărescu se alătură astfel unui grup select de scriitori români care au fost premiați în edițiile anterioare:

  • Dumitru Radu Popescu (2017);
  • Nicolae Breban (2018);
  • Eugen Uricaru (2019);
  • Dan Stanca (2020);
  • Gabriela Adameșteanu (2021);
  • Gheorghe Schwartz (2022);
  • Petru Cimpoeșu (2023).

Semnificația premiului

Premiul Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, este unul dintre cele mai prestigioase recunoașteri acordate scriitorilor români, subliniind contribuția lor la dezvoltarea și promovarea literaturii române. Acest premiu nu doar onorează opera laureaților, ci și păstrează vie amintirea Marelui Povestitor, Ion Creangă, ale cărui scrieri continuă să inspire generații întregi.

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Profesorul Sorin Istrail, distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 26 februarie 2025, în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local al orașului Târgu-Neamț, domnul profesor universitar doctor Sorin Istrail a fost decorat cu titlul de Cetățean de Onoare. Această distincție recunoaște contribuțiile excepționale ale profesorului Istrail în domeniul științei și cercetării, precum și legătura sa profundă cu orașul natal. Hotărârea de acordare a titlului a fost luată prin unanimitate de către cei 19 consilieri locali prezenți în luna septembrie 2024, în semn de apreciere a meritelor sale științifice și a implicării sale în comunitate.

Origini și educație în Târgu-Neamț

Sorin Istrail, născut în Târgu-Neamț, și-a început educația la Școala Domnească, o instituție istorică care a format personalități precum Ion Creangă și Vasile Conta. A continuat studiile la Liceul „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, iar apoi a absolvit Facultatea de Matematică, secția Informatică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 1975, cu cea mai înaltă distincție, Summa Cum Laude.

Cariera internațională și contribuții la Proiectul Genomului Uman

După absolvire, cariera sa a urmat o traiectorie impresionantă. În anul 2000, profesorul Istrail a devenit unul dintre liderii echipei de cercetători de la Celera Genomics, ocupând poziția de Senior Director and Head of Informatics Research și Science Fellow. Sub conducerea sa, echipa a reușit să realizeze o descifrare completă a secvenței ADN-ului uman, un pas revoluționar în domeniul geneticii. Această realizare a fost încununată de publicarea lucrării „The Sequence of the Human Genome” în 2001, un moment istoric pentru știința modernă.

De-a lungul carierei, profesorul Istrail a publicat peste 100 de articole științifice în reviste de prestigiu internațional și a susținut peste 80 de conferințe în calitate de participant direct sau profesor invitat, inclusiv la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Recunoașteri și onoruri

Contribuțiile sale extraordinare au fost recunoscute atât la nivel internațional, cât și în România. În 2010, profesorul Sorin Istrail a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în 2023 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași. Acum, în 2024, orașul său natal, Târgu-Neamț, îi acordă cea mai înaltă distincție locală, recunoscându-i atât meritele științifice, cât și legătura sa profundă cu comunitatea din care provine.

De ce acest titlu este important pentru Târgu-Neamț?

Acordarea titlului de Cetățean de Onoare profesorului Sorin Istrail nu este doar un act de recunoaștere a realizărilor sale, ci și o modalitate de a promova orașul Târgu-Neamț ca un loc care îngrijește și inspiră talente de nivel mondial. Prin această distincție, orașul își afirmă mândria de a fi locul de baștină al unuia dintre cei mai mari oameni de știință români.

Un mesaj de apreciere și urări

În încheiere, îi adresăm domnului profesor doctor Sorin Istrail cele mai sincere urări: o viață lungă și plină de realizări, atât în plan academic, cât și personal. Să continue să inspire generații viitoare și să rămână un model de excelență și mândrie pentru toți locuitorii orașului Târgu-Neamț și nu numai.

Continua sa citesti

Popular