Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XXXI). Constantin Nanu, magistratul ambasador

Publicat

pe

Deși datele biografice lipsesc, totuși putem contura din rapoartele consulare, exact ca într-un puzzle, biografia acestui diplomat al cărui fiu, Frederic Nanu a jucat un rol important în actul de la 23 august 1944.

Constantin Nanu s-a născut la 29 aprilie 1859 la Grumăzești. Urmează cursurile primare, gimnaziale și liceale la Iași, unde absolvă și Facultatea de Drept, urmând apoi o perfecționare la Paris.[1] La nici 22 de ani, în decembrie 1881 intră în diplomație ca atașat al Legației din Paris. În ciuda faptului că în primii douăzeci de ani a fost atașat, secretar I, secretar I, după 1900 a devenit ministru plenipotențiar în mai multe capitale europene: Atena, Belgrad, Roma, Petersburg și Berlin. În perioada 1906-1909 a fost reprezentantul României în Comisia Dunării și a Prutului. [2] Prima sa misiunea diplomatică a fost la Paris ca atașat al Legației între 1882 și 1884. În 1884 este numit secretar II la Legația din Atena până în 1885 când revenie la Paris ca secretar II, până în 1889. La Paris i se naște singurul fiu, Frederic Nanu[3], mama sa fiind Clara Verbeeck, fiica unui bancher belgian, pe care a cunoscut-o la Bruxelles în perioada 1889-1891, pe când era secretar I la Legația de aici.[4] În 1899 este numit consul general la Constantinopol, misiune pe care o va îndeplini până în 1891când revine la Paris în calitate de prim secretar al Legației, unde va rămâne până în 1902. În 1894 este decorat cu Legiunea de Onoare și va îndeplini pentru o scurtă perioadă în 1895 funcția de prim secretar al Legației din Bruxelles și Haga.[5]

În perioada 1904-1905 a fost ambasador la Belgrad, în 1909 la Roma, iar între 1911 și 1913 la Petersburg. S-a retras în 1928, ultima sa misiune fiind de ambasador la Berlin. A murit în 1948.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 243.

[2] Adrian Bogdan Ceobanu, Reflections on Romanian old diplomacy, p. 250-251, în „Romanian and European Diplomacy From Cabinet Diplomacy to the 21st Century Challengesˮ, editori Gh. Cliveti, Adrian-Bogdan Ceobanu, Adrian Viţalaru, Ionuţ Nistor, Beit Casa Editrice Trieste-Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, 2012

[3] Frederic Nanu (n. 1884 – d. 1991) a fost un diplomat român, care, în calitate de ministru plenipotențiar al Regatului Românei la Stockholm, s-a remarcat în timpul negocierilorpurtate în 1944 cu ambasadoarea sovietică Alexandra Kollontai pentru ieșirea României din războiul împotriva Uniunii Sovietice.

[4] Mihai Dimitrie Sturdza, Ruşii, masonii, Mareşalul şi alte răspântii ale istoriografiei româneşti, Ed. Compania, 2013, nota 2, p.275.

[5] Ana Maria Vele, Personalul diplomatic al României în Franța (1882-1914), p. 118-119, în revista Bistrița nr. XXI-2, 2007.

Actualitate

Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu –Neamț- HUMULEȘTI

Publicat

pe

De

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.


Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.

Continua sa citesti

Actualitate

Conferința „Dependența de nefericire” – Un dialog despre dependențe și sănătate mintală la Casa Culturii Ion Creangă

Publicat

pe

De

Centrul de tratare a adicțiilor „Sf. Ștefan” organizează miercuri, 27 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, conferința cu tema „Dependența de nefericire”. Evenimentul va avea loc la Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamț.

Conferința se adresează specialiștilor din domeniile sănătății mintale, educației și asistenței sociale, dar și publicului larg interesat de problemele legate de dependențe. Printre participanți se numără pr. Iulian Negru, inspector al Arhiepiscopiei Iașilor, care va aduce o perspectivă spirituală asupra subiectului.

Programul evenimentului va aborda patru teme principale: dependențele de substanțe precum alcoolul, drogurile și medicamentele; adicțiile comportamentale legate de jocurile de noroc, internet și rețelele sociale; importanța intervenției timpurii și a prevenției în rândul tinerilor; precum și rolul crucial al familiei și comunității în procesul de recuperare.

Conferința reprezintă o oportunitate valoroasă pentru profesioniști și persoane interesate de a discuta despre cele mai recente abordări în domeniul tratamentului dependențelor, de a schimba experiențe și de a stabili colaborări viitoare. Participanții vor avea ocazia să învețe de la experți cu experiență practică în domeniu și să participe la dialoguri constructive despre metode eficiente de prevenire și tratare.

Evenimentul este deschis tuturor persoanelor interesate, intrarea fiind liberă. Pentru informații suplimentare, pot fi contactați reprezentanții Centrului „Sf. Ștefan”.

Această conferință se remarcă prin abordarea interdisciplinară a fenomenului dependențelor, reunind perspective din domeniile medicinei, psihologiei, asistenței sociale și spiritualității. Organizatorii speră că evenimentul va contribui la creșterea gradului de conștientizare a acestor probleme în comunitate și la îmbunătățirea serviciilor oferite persoanelor afectate.

Continua sa citesti

Actualitate

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț vă invită la vernisajul expoziției „Dialog cu natura”

Publicat

pe

De

Piatra-Neamț, 15 aprilie 2025 – Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț deschid porțile pentru o expoziție emoționantă de pictură și grafică, intitulată „Dialog cu natura”, dedicată memoriei profesorului și pictorului Gheorghe Velea (19.06.1937 – 15.04.1996). Fondatorul Liceului de Arte Plastice Bacău (astăzi Colegiul Național de Artă „George Apostu”), Gheorghe Velea a lăsat o amprentă profundă în educația artistică a României, iar această expoziție îi omagiază moștenirea prin lucrările foștilor săi elevi și colaboratori.

O reuniune a artei și memoriei

Expoziția reunește o selecție de opere semnate de artiști plastici care și-au început drumul sub îndrumarea maeștrului Gheorghe Velea sau au fost inspirați de creația sa. Printre expozanți se numără:

  • Prof. Gheorghe Velea (picturi și grafice istorice)
  • Prof. Salomeea Velea
  • Prof. Dr. Aurel Stanciu
  • Prof. Ovidiu Marciu
  • Prof. Lascăr Radu Cristian
  • Carmen Voisei
  • Robert Vraciu
  • Iosif Mititelu (curatorul expoziției)
  • Gheorghe Franț
  • Florentina Oțetea
  • Lia Bogdan
  • Petru Vamanu
  • Mihai Olteanu
  • Ștefania Șerban

Vernisajul – moment de recunoaștere și dialog artistic

Evenimentul va fi inaugurat marți, 15 aprilie 2025, de la ora 17:00, cu intervenții ale:

  • Ștefan Potop – președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Neamț
  • Iosif Mititelu – curatorul expoziției
  • Artiștii expozanți, care vor împărtăși amintiri și reflecții despre impactul profesorului Velea asupra creației lor.

Tematica expoziției: armonia dintre om și natură

„Dialog cu natura” explorează relația dintre artă și peisaj, într-un omagiu subtil adus frumuseții mediului natural și modului în care acesta a inspirat generații de creatori. Expoziția propune o călătorie vizuală prin tehnici și stiluri diverse, de la pictura tradițională până la experimentări grafice contemporane.

Continua sa citesti

Popular