Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXVI). Mihail Busuioc, sau „Domnul Trandafir„

Publicat

pe

„Învăţătorul este o lumînare care se stinge luminînd pe alţii”.

Într-o perioadă când dascălul este tot mai hulit şi educaţia neglijată de cei care conduc destinele ţării, iată că din trecut avem repere de oameni care şi-au dedicat viaţa pentru a-i lumina pe alţii, fără a cere nimic în schimb.

 Fiu de ţăran din satul Boiştea, s-a născut în 1847. Îşi începe studiul literelor sub îndrumarea tatălui, dascăl la biserica din sat, după care continuă studiile la Şcoala Domnească, apoi la Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi în timpul directoratului marelui mentor junimist Titu Maiorescu. După absolvire, în 1867 este numit de către prefectul de Iaşi învăţător în satul Bădeni, lângă Hârlău, cu un salariu lunar de 100 de lei, iar în 1869, în urma concursului dat, Mihai Busuioc ajunge învăţător în Vatra Paşcanilor, devenind „…unul dintre apostolii care au îndurat sărăcia şi batjocura, care au trecut printr-un vifor de nemulţumiri şi vorbe rele şi totuşi a izbutit să-şi îndeplinească cu bine menirea”. [1]

În perioada 1887-1891 învăţătorul Busuioc l-a avut ca elev în clasele primare pe Mihail Sadoveanu, despre care „Ceahlăul prozei româneşti” îşi va aminti spunînd: „Învăţătorul meu din şcoala primară rurală, de la Paşcani, a fost domnu’ Busuioc, unul dintre cei mai pricepuţi şi mai devotaţi pedagogi,  pe care i-am cunoscut în viaţa mea.”[2]

În Vatra Paşcanilor, domnu’ Busuioc şi-a adus o contribuţie culturală deosebită, înfiinţînd aici, în 1884, o „Şcoală de adulţi”; în 1887, o casă de economii, iar în 1901, o bibliotecă şcolară. A fost în 1899, vicepreşedinte al consiliului comunal, iar în 1904 este numit epitrop al bisericii din Paşcani. Astfel, Domnu’ Trandafir devine un etalon pentru toţi dascălii care au ştiut prin munca lor să sfinţească locul. În 1901, la pensionare, primeşte medalia „Răsplata muncii”.[3]

Se stinge din viaţă la 4 septembrie 1912, dar amintirea lui va rămîne veşnic vie în rîndul celor pe care i-a format.[4]

Naraţiunea autobiografică „Domnu’ Trandafir”, sub formă epistolară, adresată unui prieten, e publicată la îndemnul lui George Coşbuc în revista „Albina”, în 1905. Va fi reluată în ciclul de nuvele „Scrisori trimise de un prietin pribeag” în 1907, în volumul „La noi la Viişoara”. Rememorăm pentru savoarea textului lui Sadoveanu:

„Nu, Domnu’ nostru nu ne-a învăţat niciodată din pricină că se temea de cei mari. Îi era drag să ne înveţe şi parcă eram copiii lui, asta am simţit-o totdeauna, cît am fost sub privegherea lui. Se supăra rar şi nu spunea decît două vorbe. Asta-i era mînia cea mai mare: „Măi domnule”… Domnu’ nu s-a dus nicăieri; a rămas acolo pe pămîntul nostru şi în pămîntul nostru l-au şi îngropat. I-am văzut mormîntul. O cruce de stejar, înnegrită de ploi; deasupra, un brad care fîşîie la cea mai uşoară suflare de vînt. Flori sălbatice pe pămîntul negru. Pe cruce o tăbliţă: Aici odihneşte robul lui Dumnezeu, Neculai Trandafir…” şi celelalte cuvinte nu se mai cunosc; le-au şters ninsorile şi ploile. Nici şcoala unde m-a învăţat el nu mai este. Acum băieţii învaţă într-un alt loc, într-o clădire nouă, naltă şi frumoasă. Eu nu m-am dus însă să o văd pe aceea; eu m-am dus să văd locul gol unde a fost o odaie scundă, în care ne era cald vara şi frig iarna.În locul acela odată a trăit un om”.[5]

Prof. Emanuel Bălan

[1] http://www.slineamt.ro/apostolul/lectia-de-istorie/pe-urmele-domnului-trandafir/.

[2] Vasile Vrânceanu, Școala Domnească de la Grigore Ghica-Vodă până în zilele noastre, Piatra Neamț, 2003, p. 188-190.

[3] Vasile Ulea, Portrete de învățători, Mihai Busuioc, Iași, 1974, p. 107-110.

[4] https://bittv.info/propunere-de-muzeu-casa-si-scoala-dl-trandafir/.

[5] http://e-povesti.ro/povesti/domnu_trandafir/.

Actualitate

Fără apă în Târgu Neamț, astăzi 30 iulie (9 străzi afectate)

Publicat

pe

De

Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apei potabile identificată pe strada Vultur din orașul Tg. Neamț, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situaţia neplăcută de a întrerupe temporar furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în orașul Tg. Neamț astăzi, 30.07.2021, în intervalul orar 09.30-13.00.
Vor fi afectați utilizatorii de pe străzile: Vultur, George Coșbuc, Panduri, Băile Oglinzi, Mărășești, Ion Roată, Cornilor, Veterani, Izvor.
Ne cerem scuze tuturor utilizatorilor afectați pe care îi asigurăm că echipele APA SERV fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt și pentru reluarea furnizării apei potabile.
Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei http://www.apaserv.eu.

Continua sa citesti

Actualitate

A fost actualizată lista țărilor – Lista intră în vigoare începând cu data de 1 august 2021

Publicat

pe

De

A fost actualizată lista țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată conform Hotărârii nr. 52 din 29.07.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Lista intră în vigoare începând cu data de 01.08.2021, ora 00:00
Pentru informații suplimentare, recomandăm contactarea
Institutului Național de Sănătate Publică:
TELVERDE: 0800 800 358 precum și
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BUCURESTI
Call Center 021.9462
Tel Verde 1: 021.642.22.26
Tel Verde 2: 021.642.28.29
Tel Verde 3: 021.642.20.07
Tel Verde 4: 021.642.20.08
Continua sa citesti

Actualitate

Donare de sânge joi 5 august 2021 – Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț

Publicat

pe

De

Donare de sânge joi 5 august 2021 – Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț face apel către toți cei care vor ajute la salvarea unei vieți, doneze o picătură de sânge.
Cei care doresc facă acest gest umanitar sunt rugați se prezinte la Punctul de Transfuzie al Spitalului, pentru a fi luați în evidență,iar acțiunea de donare va avea loc joi 5 august 2021.
Donatorii beneficiază de tichete de masă de 70 RON și o zi liberă (în ziua donării) pentru salariați.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții:
-varsta intre 18-50 ani
-greutate peste 50 kg
-puls regulat 60-100 batai/minut
-tensiune arteriala sistolica intre 100-140 mmHg
-femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lehuzie sau menstruatie
-sa nu fi consumat grasimi sau alcool cu cel putin 48 ore inaintea donarii
-sa nu fie sub tratament pentru: boli de inima, boli renale ,boli hepatice,boli endocrine.
Donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatita orice tip
-tuberculoza
-sifilis
-infectie HIV, SIDA
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloza
-ulcer gastro-duodenal
-diabet zaharat
-boli de inima
-boli de piele :psoriazis ,vitiligo
-miopie forte (-6 dioptrii)
-cancer
Continua sa citesti

Popular