Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XVII). Mihai Lazar, o viață închinață școlii

Publicat

pe

S-a născut la 8 aprilie 1946, la Vânători-Neamț, fiind al 10 copil din cei 13 frați. Între anii 1953-1960 a învățat la Școala din sat, apoila Liceul „Ștefan cel Mareˮ din Tîrgu Neamț, între 1960-1964, pentru ca mai apoi să continue la Universitatea „Al. I. Cuzaˮ, Facultatea de Istorie-Filosofie, între 1964-1969, de unde la terminarea facultății a fost repartizat la Institutul Pedagogic din Suceava.[1] După înființarea Universității din Suceava, ocupă pe rând diverse funcții în cadrul Facultății de Istorie și GeografieȘ șef de catedră (1996-2001), prodecan (2001-2004), decan (2004-2011). Contribuie la reapariția revistei Codrii Cosminului serie nouă din 1995. Membru al comisiei centrale de organizare a Olimpiadei naționale de istorie dinb 1990, 1997 și 2010. Din 2003, conferențiar univ. dr. Deși s-a înscris la doctorat țn 1973 abia în 1999 reușeste finalizarea tezei, cu titlul Creșterea vitelor în Moldova din secolul al XV-lea pân la mijlocul secolului al XVIII-lea. Dări și taxe, conductor științific: prof.univ.dr. Ion Toderașcu.[2] Între 1991-1996 a fost membru al Comisiei Naționale Consultative de Istorie din cadrul Ministerului Educației Naționale. În 2000 vede lumina tiparului lucrarea sa de doctorat Realități fiscale din Țara Moldovei (dări de cotitate în sfera economiei păstorești din secolul al XV-lea și până la mijlocul secolului al XVIII-lea), pentru ca ulterior să publice Izvoarele istorie medievale universale, în 2003 (coautor cu Florin Pintescu) și Monografia comunei Vânători-Neamț, în 2006.[3] Tot în același an, 2006, primea titlul de Cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț. A publicat peste 200 studii de istorie în reviste de specialitate, participând la peste 85 de cionferințe și simpozioane naționale și peste 20 de conferințe internaționale la Budapesta, București, Hotin, Cernăuți, Chișinău sau Augsburg.[4]

De-a lungul carierei sale didactice a primit numeroase premii și distincții: Cetățean al Europei, în 2007, premiu oferit de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Diploma de onoare a Senatului Universității din Suceava, în 2008, Diploma și Trofeul de onoare al Colegiului Național „Ștefan cel Mareˮ din Târgu Neamț, în 2011, Medfalia de Aur a Universității din Suceava, în 2012. S-a stind din viață la 4 ianuarie 2018, la vârsta de 71, după o grea suferință și după o viață închinată istorie și vieții univeristare sucevene.[5]

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Istorie și educației. In honorem Mihai Lazăr, Editura Junimea, Iași, 2012, p. 12.

[2] http://atlas.usv.ro/www/prima_pagina/evenimente/alegeri/CV_ML.pdf.

[3] Istorie și educației. In honorem Mihai Lazăr, Editura Junimea, Iași, 2012, p. 31.

[4] Ibidem, p. 33-42.

[5] https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-01-05/S-a-stins-din-viata-universitarul-Mihai-Lazar-fost-decan-al-Facultatii-de-Istorie-si-Geografie-USV#ixzz5Zq5BKPQf .

Actualitate

Ateliere creative pentru copii, la Casa Culturii ,,Ion Creangă” din Târgu-Neamț

Publicat

pe

În această perioadă, în fiecare zi de marți, între orele 11:00-13:00, la Casa Culturii ,,Ion Creangă” s-au desfășurat ateliere handmade de confecționat ornamente pentru Paști, felicitări, colaje, ouă încondeiate, cusături, activități derulate în cadrul proiectului ,,SĂRBĂTORILE PASCALE LA ROMÂNI”, ediția I, coordonat de prof. Gîtlan Maria, Clubul Copiilor Târgu Neamț și prof. Ciudin Brândușa, C.S.E.I. Târgu Neamț.

,,Proiectul și-a propus ca prin activitățile derulate, elevii să aibă posibilitatea să-și descopere talentele, creativitatea, să socializeze într-un mediu sigur, non-violent, să fie stimulați să lucreze, să împărtășească experiențe culturale, de artă populară și să-și dezvolte competențe practice.

Lucrările copiilor pot fi admirate la Casa Culturii până la Sărbătoarea Paștelui, iar în zilele de Paști, pe 3 și 4 mai vor fi expuse în Parcul Central de lângă Casa Culturii la activitățile Festivalului Bucuria Luminii. Felicitări copiilor și cadrelor didactice implicate!”, au transmis reprezentanții Casei Culturii din Tâgu-Neamț.
Continua sa citesti

Actualitate

Bărbat căutat la nivel național pentru constituirea unui grup infracțional și șantaj, prins la Piatra-Neamț

Publicat

pe

Un bărbat din Roman, pe numele căruia Tribunalul Neamț a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost depistat și încarcerat de polițiști. Ieri, 19 aprilie, în baza activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliției municipiului Roman în colaborare cu polițiștii Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ a fost depistat, în municipiul Piatra Neamț, un bărbat de 42 de ani, căutat la nivel național.

,,Cel în cauză s-ar fi sustras de la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul Neamţ la data de 9 aprilie 2021, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.

În fapt, în cursul anului 2017, cel în cauză împreună cu mai mute persoane s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, al cărei scop ar fi fost obţinerea unor foloase injuste prin acţiuni de ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor societăți comerciale din municipiul Roman, care administrau săli de jocuri de noroc.  

Aceștia ar fi amenințat cu acte de violență atât angajații care își desfășurau activitatea în sălile respective, cât și clienții. Prin aceste acțiuni, ar fi determinat reprezentanții acestor săli să le achite taxă de protecție”, potrivit Poliției Neamț.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

 

 

Continua sa citesti

Actualitate

Slujba Învierii va fi oficiată în afara bisericii! Vezi anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu a declarat luni seara, 19 aprilie, că slujbele din noaptea de Paști vor fi ținute în afara bisericii, cu respectarea regulilor de distanțare. Miercuri va avea loc o discuție cu reprezentanții cultelor religioase pentru a organiza noaptea Paștelui Ortodox.

Șeful Guvernului a mai spus că în localitățile în care se ajunge la o rată de 60% de persoane vaccinate ar putea să nu mai existe restricții și că trebuie să fie luate în vedere alte măsuri sub formă de premiere pentru personalul companiilor care se vaccinează.

Iată cele mai relevante declarații:

  • Am discutat și cu primarii PNL și șefii de CJ, să vorbească despre beneficiile campaniei de vaccinare, dar la țară e nevoie de primar și de preot;
  •  Este nevoie de toată lumea, din ce am văzut eu și biserica, și toate cultele susțin campania în acest moment;
  • Eu cred că preoții susțin campania de vaccinare. Voi avea o discuție cu cultele din nou, miercuri, pentru noaptea de Paști, să vedem cum organizăm noaptea de paști ortodox;
  • Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii, etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare;
  • În acest moment dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să avem această campanie de succes;
  • Sunt sigur că vom atinge aceste borne, sunt foarte optimist după discuțiile de la Cluj. Toți vor să aibă o normalitate, să fie închiși, deschiși etc;
  • Dacă ai tot personalul vaccinat, vorbim despre o altă situație. Noi vrem cu toții sau nu vrem să revenim la normalitate? Singura cale este vaccinarea;
  • Dacă se ajunge într-o localitate cu 60 % vaccinați, să nu mai existe restricții. Vom vedea, nu știu;
  • Putem să discutăm alte măsuri, pentru personal care este vaccinat, trebuie să existe o primă, potrivit Gt4media.
Continua sa citesti

Popular