Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLII). Daniel Corbu, liderul generației de poeți optzeciști

Publicat

pe

S-a născut la  7 aprilie 1953, în Târgu Neamţ. Poet, eseist, critic literar şi editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind liderul generației de poeți optzeciști[1], dar criticul literar Gheorghe Grigurcu consideră că poetul cultivă un lirism particularizat, neîncadrabil în șabloanele „generaționiste”[2]. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști.[3] Studii liceale la Roznov, urmând mai apoi cursurile Facultății de litere, secția română-franceză, din Bucureşti, promoţia 1983. Participă activ la întrunirile Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Din anul 1984, este instructor de teatru şi poezie la Casa de cultură din Târgu Neamţ, unde organizează, din anul 1984, Colocviile naţionale de poezie de la Neamţ. Pe rând, este operator chimist, laborant, profesor suplinitor, corector, inspector cultural, editor, muzeograf literar. În prezent este director adjunct al Muzeului Literaturii române din Iaşi.

Debutează în România literară (1979), colaborează cu poeme şi eseuri în Amfiteatru, Cronica, Luceafărul, Ateneu, Dacia literară, Convorbiri literare, Poesis etc. Traduce pentru reviste şi volume din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Paul Valery, Elytis, Borges, Mérimée, Jabès, Michaux ş.a. Este fondator al Casei de editură Panteon şi al revistei literare cu acelaşi nume, iniţiatorul Academiei de poezie din Vânătorii de Neamţ. Dintre volumele publicate amintim:Naştere vinovată (Bucureşti, Albatros, 1983), Intrare în scenă (Bucureşti, Albatros, 1984), Plimbarea prin flăcări (Bucureşti, Cartea Românească, 1988), Preludii pentru trompetă şi patru pereţi (Piatra Neamţ, Panteon, 1992), Documentele haosului (Piatra Neamţ, Panteon, 1993) pentru care primeşte Premiul Asociaţiei Scriitorilor Iaşi şi Premiul Poesis pentru cea mai bună carte a anului 1993, Generaţia poetică ’80, portrete critice (Iaşi, Junimea, 2000), Documentele haosului – antologie de autor (Iaşi, Junimea, 2003), Evanghelia după Corbu şi alte poeme (Iaşi, Princeps Edit, 2006) – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi,, Neoavangarda românească – vol. I şi vol. II (Iaşi, Princeps Edit, 2008).[4]

Este prezent cu poeme în reviste, antologii sau cărţi de autor în Franţa, Germania, Slovacia, China, Serbia, Republica Yemen, Ungaria, Suedia. Pentru întreaga activitate literară, i se conferă, în 2004, Medalia „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” iar Președinția Republicii Moldova „Ordinul Cultural Mihai Eminescu”, a doua medalie ca importanță în stat (2011).

 „Daniel Corbu ştie tot ce s-a petrecut în domeniul poetic în perioada ultimă, fiind, ca şi Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru, foarte receptiv la inovaţiile textualiste, dar concomitent nu renunţă la acel filon de liricitate ce întemeiază zona poetică a Moldovei. Aşa cum am şi scris, autorul este un poet adevărat” (Marin Mincu).[5] Este cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț iar în 2017 i se decernează titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț.

Prof. Emanuel Bălan

[1] usriasi.ro (accesat 10 iulie 2019).

[2] Mihai Cimpoi, Daniel Corbu, cavalerul Neantului, în „Poesis”, an XX, 2009, nr. Nr. 224-225-226-227, p. 27-29.

[3] George Vulturescu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, articol de Dumitru Augustin Doman în revista „Argeș”, 16 iunie 2007.

[4] Emanuela Ilie, „Daniel Corbu”, în Dictionarul poeziei iesene, Iasi, 2011, pp. 98– 104.

[5] Scriitori și publiciști ieșeni. Aniversări și comemorări 2018, Editura Asachiană, Iași, 2017, p. 27.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Moldavian Burger din Târgu-Neamț, câștigător al Recenziei de Aur 2022 din partea Google România

Publicat

pe

De

Un restaurant din Târgu-Neamț se numără printre cele 24 de locații din întreaga țară care au fost premiate anul acesta de GOOGLE  în cadrul proiectului Recenzia de Aur.

Este vorba despre Moldavian Burger, considerată în prezent una dintre cele mai promițătoare afaceri din țară, care au înregistrat pe Google Maps cele mai multe aprecieri din partea clienților, în ultimele 100 de zile.

„Mulțumim, Google România, pentru această inițiativă și pentru că ați recunoscut, răsplătit și premiat munca și filosofia noastră! (…)

Mulțumim oaspeților ce au împărtășit pe contul nostru de Google experiența avută și trăită la noi în restaurant! Fără voi cei care ne-ați fost aproape cu sugestii, recomandări, laude și de ce nu și critici nu am fi obținut acest premiu important!   

Mulțumim furnizorilor noștri pentru promptitudine, pentru calitatea și prospețimea materiei prime!

Și nu în ultimul rând, mulțumim din inimă echipei Moldavian Burger pentru dăruire, implicare și pentru că au fost mereu la înălțime!”, transmit cei din spatele Moldavian Burger, Mirela Mișca și Răzvan Mișca.

Cele 24 de afaceri premiate de Google, printre care și Moldavian Burger din Târgu- Neamț sunt din cele opt regiuni de dezvoltare ale României și trei domenii de activitate (restaurante, hoteluri și cafenele). Potrivit unui comunicat de presă, au fost selectate afacerile din domeniul HoReCa cu un profil verificat și actualizat cu toate detaliile în Google Profilul Companiei, unde au publicat actualizări constante, afacerile care au avut cel puțin 100 de recenzii pe Google Maps și un rating de minim 4,5 stele.

Informații suplimentare despre Recenzia de Aur pot fi găsite aici: goo.gle/recenziadeaur.

Cei mai noi câștigători ai „Recenziei de Aur”:

Regiune Restaurante Hoteluri / Pensiuni Cafenele
Nord Vest Manila – Filipino Food, Satu-Mare Pensiunea La Cassa, Vișeu de Sus Cofeels, Cluj-Napoca
Centru Gastro Local Anca Vlad, Vama Buzăului Pensiunea The Butterfly, Sângeorgiu de Mureș Book Coffee Shop, Brașov
Nord Est Moldavian Burger, Târgu-Neamț Grădinile Romane, Sat Chirițeni, Neamț Chubby Bubble Tea, Iași
Sud Est STAGE – Nice Dining, Galați Lebada Luxury Resort & Spa, Delta Dunării Filicori Zecchini Caffe, Constanța – Bulevardul Tomis
Sud Muntenia Ziba, Păulești,  Prahova Hangița, Câmpulung Muscel Kaldio Ploiești Hale, Ploiești
București – Ilfov Burger & burrito, București Monopoly Hotel, Otopeni Ceramic Cafe, București
Sud Vest GYRO’S time-OBELIX, Râmnicu Vâlcea NOAH river house, Orșova Cutura Coffee, Râmnicu Vâlcea
Vest Al Camineto, Timișoara Vila SaraDa Boutique, Deva Send Coffee, Hunedoara

Echipa Neamt24.ro transmite felicitări, Moldavian Burger, pentru această reușită! Iar dumneavoastră, cititorilor, vă recomandăm să pășiți pragul acestui local cu prima ocazie. Îl găsiți pe strada Cuza Vodă, nr.64, Târgu- Neamț.

Categoric, nu veți regreta!

*Conceptul Moldavian Burger este unul care vrea să ofere un Healthy Food Fast, prin atentia cu care şi-a selectat furnizorii, dar şi prin metodele de preparare in house a multora dintre produsele comercializate!

Mai multe puteți (re)citi AICI, sau pe site-ul oficial, http://www.moldavian-burger.ro/

Continua sa citesti

Actualitate

Corala „Bazil Anastasescu” vă invită la concertul aniversar „25 de ani de ARMONII CORALE”

Publicat

pe

De

Corala „Bazil Anastasescu” vă invită la concertul aniversar „25 de ani de ARMONII CORALE” – Dirijor: Prof. Eugenia Tiugea

 Joi – 6 octombrie 2022, Ora 18:00
Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț
Continua sa citesti

Actualitate

Învățătoare Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …

Publicat

pe

De

Mulțumim tuturor pentru gânduri și susținere în aceste momente grele. Pentru cei care vor să-și ia rămas bun de la doamna învățătoare Rodica Pipirigeanu, îi anunțăm pe aceasta cale ca ea va fi depusa mai întâi la capela bisericii Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț începând de mâine (Joi 29/09) după amiază pana vineri orele 16:00. Vineri seara ea va fi mutată în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Humuleștii Noi unde va avea loc și înmormântarea Sâmbata 1 Oct ora 13:30. Dumnezeu să o ierte.

Cu recunoștință.
Familia

Continua sa citesti

Popular