Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLII). Daniel Corbu, liderul generației de poeți optzeciști

Publicat

pe

S-a născut la  7 aprilie 1953, în Târgu Neamţ. Poet, eseist, critic literar şi editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind liderul generației de poeți optzeciști[1], dar criticul literar Gheorghe Grigurcu consideră că poetul cultivă un lirism particularizat, neîncadrabil în șabloanele „generaționiste”[2]. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști.[3] Studii liceale la Roznov, urmând mai apoi cursurile Facultății de litere, secția română-franceză, din Bucureşti, promoţia 1983. Participă activ la întrunirile Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Din anul 1984, este instructor de teatru şi poezie la Casa de cultură din Târgu Neamţ, unde organizează, din anul 1984, Colocviile naţionale de poezie de la Neamţ. Pe rând, este operator chimist, laborant, profesor suplinitor, corector, inspector cultural, editor, muzeograf literar. În prezent este director adjunct al Muzeului Literaturii române din Iaşi.

Debutează în România literară (1979), colaborează cu poeme şi eseuri în Amfiteatru, Cronica, Luceafărul, Ateneu, Dacia literară, Convorbiri literare, Poesis etc. Traduce pentru reviste şi volume din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Paul Valery, Elytis, Borges, Mérimée, Jabès, Michaux ş.a. Este fondator al Casei de editură Panteon şi al revistei literare cu acelaşi nume, iniţiatorul Academiei de poezie din Vânătorii de Neamţ. Dintre volumele publicate amintim:Naştere vinovată (Bucureşti, Albatros, 1983), Intrare în scenă (Bucureşti, Albatros, 1984), Plimbarea prin flăcări (Bucureşti, Cartea Românească, 1988), Preludii pentru trompetă şi patru pereţi (Piatra Neamţ, Panteon, 1992), Documentele haosului (Piatra Neamţ, Panteon, 1993) pentru care primeşte Premiul Asociaţiei Scriitorilor Iaşi şi Premiul Poesis pentru cea mai bună carte a anului 1993, Generaţia poetică ’80, portrete critice (Iaşi, Junimea, 2000), Documentele haosului – antologie de autor (Iaşi, Junimea, 2003), Evanghelia după Corbu şi alte poeme (Iaşi, Princeps Edit, 2006) – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi,, Neoavangarda românească – vol. I şi vol. II (Iaşi, Princeps Edit, 2008).[4]

Este prezent cu poeme în reviste, antologii sau cărţi de autor în Franţa, Germania, Slovacia, China, Serbia, Republica Yemen, Ungaria, Suedia. Pentru întreaga activitate literară, i se conferă, în 2004, Medalia „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” iar Președinția Republicii Moldova „Ordinul Cultural Mihai Eminescu”, a doua medalie ca importanță în stat (2011).

 „Daniel Corbu ştie tot ce s-a petrecut în domeniul poetic în perioada ultimă, fiind, ca şi Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru, foarte receptiv la inovaţiile textualiste, dar concomitent nu renunţă la acel filon de liricitate ce întemeiază zona poetică a Moldovei. Aşa cum am şi scris, autorul este un poet adevărat” (Marin Mincu).[5] Este cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț iar în 2017 i se decernează titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț.

Prof. Emanuel Bălan

[1] usriasi.ro (accesat 10 iulie 2019).

[2] Mihai Cimpoi, Daniel Corbu, cavalerul Neantului, în „Poesis”, an XX, 2009, nr. Nr. 224-225-226-227, p. 27-29.

[3] George Vulturescu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, articol de Dumitru Augustin Doman în revista „Argeș”, 16 iunie 2007.

[4] Emanuela Ilie, „Daniel Corbu”, în Dictionarul poeziei iesene, Iasi, 2011, pp. 98– 104.

[5] Scriitori și publiciști ieșeni. Aniversări și comemorări 2018, Editura Asachiană, Iași, 2017, p. 27.

Actualitate

Fără apă în Târgu Neamț astăzi, 12 iulie, între orele 11.30 – 16.00

Publicat

pe

De

CJ APASERV SA anunță:
Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apei potabile, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situaţia neplăcută de a opri temporar furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă astăzi, 12.07.2021, în Orasul Tg. Neamț intre orele 11:30-16:00.
Vor fi afectați utilizatorii de pe străzile: Horia Cloșca și Crișan, Câmpului, Unirii, Ozanei, Alexandru Vlahuță, Vânătorului, Victoriei și Gheorghe Doja.
Ne cerem scuze tuturor utilizatorilor afectați pe care îi asigurăm că echipele APA SERV fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt și pentru reluarea furnizării apei potabile.
Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei.
Continua sa citesti

Actualitate

Un urs a atacat animalele dintr-o gospodărie în Tașca

Publicat

pe

Luni, 5 iulie, în jurul orei 23.45, a fost semnalată prezența unui urs într-o gospodărie din satul Neagra, comuna Tașca. La locul sesizării s-au deplasat echipaje de jandarmerie, poliție și SMURD. Cetățenii comunei Tașca au fost avertizați prin mesaj RO-ALERT.

,,La sosirea forțelor de intervenție ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei, dar pe timpul cât au rămas în zonă acesta și-a făcut din nou apariția. Animalul a fost îndepărtat către pădure cu ajutorul dispozitivelor de emitere a zgomotelor și cu sprijinul unui localnic, angajat al Direcției Silvice Neamț, care a executat focuri de armă în plan vertical. Din cele relatate de apelant, ursul a provocat pagube materiale, atacând animalele din gospodărie (2 porci). Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz au mai rămas în apropierea gospodăriei pentru a monitoriza zona și a se asigura că pericolul nu mai este iminent. De la începutul anului și până în prezent, jandarmii nemțeni au fost alertați și au intervenit la șase sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezența urșilor în apropierea gospodăriilor. Recomandăm cetățenilor ca în astfel de situații să sune la 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înaine de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător și să respecte recomandările din mesajul RO – ALERT”, comunică reprezentanții IJJ Neamț.

 

Continua sa citesti

Actualitate

OFERTA EDUCAȚIONALĂ 2021 – 2022 Colegiului Tehnic „Ion Creangă”

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Popular