Connect with us

Actualitate

Orange Valley, o afacere sănătoasă la propriu și la figurat (Interviu)

Publicat

pe

 

La vârsta la care alții încă se distrează pe banii părinților, un tânăr din Târgu Neamț a reușit să pună pe picioare o afacere sănătoasă, la propriu și la figurat. Paul Crețu a mizat pe cătină și pe trendul consumului de produse 100% naturale. A riscat din punct de vedere financiar, și-a sacrificat timpul petrecut cu familia ori prietenii, dar e convins că nu a fost în zadar.

În interviul de mai jos, târgnemțeanul ne povestește cum a apărut “Orange Valley” și unde speră să ajungă, peste ani și ani.

  • De la IT, domeniul pe care tu l-ai studiat, până la o plantație de cătină… e cale lungă. Cum ți-a venit ideea să o străbați și cu cine ai pornit la drum?

Paul Creţu: Ideea a început cu sora mea mai mică. Mă gândeam ce putem face pentru a avea un venit lunar asigurat pentru când va ajunge ea la facultate. Fiind mai mică cu 14 ani decât mine, m-am gândit că poate fi cazul unui astfel de “impediment”, deoarece părinţii vor fi mai înaintaţi în vârstă.

Ştiam că deţinem o suprafaţă de teren, aşa că m-am gândit ce putem cultiva pe el. Nu am vrut o cultură perenă, pe care să o reîmprospătez de la an la an. Primul gând a fost să plantez nuci, prin intermediul fondurilor europene. În anul respectiv nu mai era buget pentru înfiinţarea culturilor de nuci, aşa că m-am documentat pe internet despre un alt pom fructifer longeviv. Am descoperit cătina, după care a urmat un lung proces de documentare şi învăţare.

  • Care au fost cele mai mari riscuri pe care ți le-ai asumat?

Paul Creţu: Unul din principalele riscuri asumate a fost investiţia financiară. Tot ce avem investit până acum este din fonduri proprii. Investiţia este una destul de mare, aşa că am avut nevoie şi de un capital pe care l-am împrumutat.

 

  • Povestea și-a urmat cursul firesc prin înființarea “Orange Valley”…

Paul Creţu: Ideea înfiinţării plantaţiei a fost pentru a valorifica fructul pentru export. Când am înfiinţat plantaţia, pretul/kg la export era destul de mare, aşa că am făcut câteva calcule şi am decis că este o afacere rentabilă, care după 7 ani îşi va amortiza investiţia. Zis şi făcut, însă după 3 ani de la demararea proiectului, preţul la export s-a înjumătăţit. Am refăcut calculele şi am decis că nu mai este o afacere profitabilă, A trebuit să mă reorientez spre producţie.

Aşa s-a născut Orange Valley – firma care acum produce sucuri 100% naturale pe bază de cătină.

 

  • “Sirop de cătină cu miere de albine”. Descrie-ne produsul tău principal.

Paul Creţu: Principalul produs este sucul de cătină amestecat cu miere de albine, pe care noi îl numim sirop. Este un produs 100% natural, care nu este nici pasteurizat, nici conservat.

 

Corectitudine, calitate, transparență

 

  • Cu ce sunteţi diferiţi faţă de ceilalţi producători?

Paul Creţu: Faptul că este 100% natural înseamnă că are termenul de valabilitate destul de mic – 5 săptămâni în condiţii de păstrare +2/+4 grade. Pentru a livra un produs cât mai fresh, am decis ca produsul să fie prelucrat cu o zi înainte de livrare. Asta înseamnă că dacă un client plasează comandă astăzi, noi astăzi facem sucul şi mâine îl livrăm.

  • În ce judeţe regăsim produsul vostru? Cum de nu ai rămas la nivel local- produs și vândut în Ținutul Zimbrului?

Paul Crețu: Deocamdată produsul nostru ajunge la persoane fizice oriunde în țară, dar colaborăm și cu domeniul HORECA. Județele Suceava, Iași, Neamț și Cluj sunt cele unde ajung produsele noastre deocamdată.

Nu am rămas la nivel local deoarece când am dezvoltat afacerea, principalul principiu a fost CALITATEA. Muncim mult pentru a oferi o calitate premium pe piața românească. Ar fi păcat să nu ne adresăm măcar întregii țări ?.

 

  • De ce ai nevoie ca să răzbești pe o piață acaparată de greii cu renume internațional?

Paul Crețu: In general de principii solide: CORECTITUDINE, CALITATE, TRANSPARENȚĂ. Acestea sunt principalele principii după care Orange Valley se ghidează.

 

  • Care e cea mai mare satisfacție pe care o ai, până în prezent?

Paul Crețu: Cea mai mare satisfacție vine atunci când primești feedback de la client. Sunt clienți care îți mulțumesc pentru ceea ce faci, sunt clienți care îți spun că ai adus un produs 100% natural în familiile lor și îți sunt recunoscători. Și cei mici apreciază produsul nostru. Avem 100% feedback-uri pozitive.

 

  • De ce aș comanda o sticlă cu siropul tău de cătină în locul unui alt suc natural, la o ieșire cu prietenii?

Paul Crețu: O să enumăr doar câteva avantaje în alegerea produsului Orange Valley:

– este un produs 100% natural, nepasteurizat și fără conservanți. Din documentarea pe care am făcut-o nu știu să mai existe un producător în România care să ofere aceste beneficii.

– este un produs care conține miere de albine pentru a fi îndulcit, și nu zahăr – aport de sănătate în viața clientului

– consumând produsul nostru, sprijini economia locală, dar și cea romanească.

– este un produs fabricat în Romania și ingredientele sunt cerificate BIO

 

  • Ești tânăr, ai 27 de ani… Între IT-ul de Cluj si cătina de Târgu Neamț, îți mai rămâne timp și pentru viața personală? Cum ți-l petreci?

Paul Crețu: Timpul pentru viața personală pot spune că de 4 ani nu există. Am mulți prieteni care îmi spun că acest lucru e unul dintre marele riscuri pe care mi l-am asumat. In momentul în care mă dedic unui lucru, încerc să fac 100% din tot ceea ce îmi propun. Asta aduce și anumite consecințe.

Orange Valley, un brand în continuă ascensiune

 

  • Ce planuri ai pentru Orange Valley în viitorul apropiat?

Paul Crețu: În viitorul apropiat (următorii 5 ani) îmi doresc să fiu cel mai mare producător de produse pe bază de cătină din întreaga Moldova. În următorii 10 ani îmi doresc ca brand-ul Orange Valley să devină un brand cunoscut în întreaga țară. Fabricăm un produs 100% natural de care românii trebuie să beneficieze. Sănătatea clientului nostru este prioritatea.

 

  • Unde te vezi peste 10/ 20 ani, savurând un pahar de sirop de cătină? (Si cum vezi afacerea dezvoltată, implicit)

Paul Crețu: Sper ca în 20 de ani să savurez un pahar de sirop de cătină în propriul lanț de magazine cu produse pe bază de cătină. Punctele de desfacere Orange Valley vor fi un concept unicat în România. Vor fi “cafenele” premium, elegante în care toți oamenii care pun accent pe calitatea vieții vor putea savura produse 100% naturale.

. Produsele consumate vor fi pe bază de cătină. Deja am în plan și anumite rețete dulci pe bază de cătină. ?

Primul punct de desfacere îl vom avea în Târgu Neamț. Este orașul sufletului meu și doresc ca toți locuitorii orașului să beneficieze de produse calitative la preț de producător.

 

Actualitate

FOTO-VIDEO Lansare de carte: Calinic Argeșeanul

Publicat

pe

De

Lansare de carte la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț

În după-amiaza zilei de 21 septembrie 2023, locuitorii orașului Târgu Neamț au avut ocazia să se întâlnească cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, fiu al acestor meleaguri, născut în satul Cracăul Negru, aflat în apropiere.

Evenimentul s-a desfășurat în Casa Culturii ,,Ion Creangă” din acest oraș, în prezența unui public numeros format din preoții urbei, o parte din monahiile de la mănăstirea Văratec, elevi și oameni iubitori de cultură. Manifestarea a fost organizată de protopopiatul Târgu Neamț, fiind moderată de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe. Cu această ocazie, cei prezenți au aflat de cele două apariții editoriale amintite mai sus, pe care le-au primit în dar din partea autorilor.

În semn de respect și recunoștință, primăria orașului Târgu Neamț a oferit cu această ocazie Ierarhului Argeșean o distincție pentru contribuția determinantă, pe care acesta a avut-o la promovarea imaginii ținutului Neamț în cultura și spiritualitatea românească și europeană.

Calinic Argeșeanul (n. 6 iunie 1944, Crăcăoani, județul Neamț, România), (din botez Constantin Argatu), este un cleric ortodox și scriitor român, în prezent arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. A publicat peste 70 de volume și, din anul 2006, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2012 a primit Premiul pentru proză memorialistică al revistei „Argeș” și, din 2013 este senior editor al revistei. În 2021 a primit Premiul de Excelență al revistei „Regal Literar”, „pentru creațiile literare și pentru cercetările academice publicate, acestea făcând parte din tezaurul culturii române și al Bisericii Ortodoxe, cât și pentru promovarea valorilor autentice creștine, culturale și morale”.

Foto: Cristian Gheorghe

Continua sa citesti

Actualitate

Comunicat de presă ApaServ Neamț

Publicat

pe

De

Semnarea Contractului de Finanțare pentru Proiectul Cod SMIS 2014+ 157107 ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”

Compania Judeţeană APA SERV S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, în calitate de Beneficiar si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, au semnat în data de 15.09.2023 Contractul de Finanţare nr. 2310,Cod SMIS 2014+ 157107 având ca obiect acordarea finanţării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”

Prima etapa a proiectului este finanţată în cadrul POIM 2014-2020, Axa prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2.- Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, urmând ca etapa a doua a acestuia să fie finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

Perioada de implementare a contractului de finantare POIM este de 3 de luni, respectiv între 07 Octombrie 2023 şi 31 Decembrie 2023 şi are o valoare totală de 92.831.459,16 lei, din care 62.518.036,88 lei finanţare nerambursabilă.

Obiectivul acestui Proiect major de investiţii este creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei din aria de operare a APA SERV SA din Judeţul Neamt.

În cadrul acestui Contract de Finanţare se vor realiza lucrări de infrastructură de alimentare cu apă potabilă, colectare şi epurare a apelor uzate în 42 Unități Administrativ Teritoriale din judeţul Neamt: municipiile Piatra Neamt şi Roman; oraşele Targu Neamt, Roznov si Bicaz; comunele Agapia, Alexandru cel Bun, Bira, Bodesti, Brusturi, Bargauani, Baltatesti, Costisa, Dobreni, Dochia, Dragomiresti, Dumbrava Rosie, Girov, Grumazesti, Garcina, Horia, Margineni, Piatra Soimului, Pipirig, Podoleni, Pangarati, Pastraveni, Rediu, Romani, Ruginoasa, Raucesti, Razboieni, Sabaoani, Savinesti, Tarcau, Tasca, Tibucani, Tupilati, Tamaseni, Urecheni, Stefan cel Mare si Zanesti.

La sfarsitul proiectului POIM,

 locuitorii din aria de operare a APA SERV SA din judeţul Neamt vor beneficia de servicii mai bune de alimentare cu apă potabilă si de o mai buna colectare/tratare a apelor uzate.

Contractul finanţat din POIM include urmatoarele tipuri de investitii: extinderi fronturi de captare; extinderi conducte de aductiune; statii de clorinare; extinderi retele de alimentare cu apa; statii de pompare apa potabila; rezervoare, extinderi retele de canalizare; statii de pompare apa uzata; conducte de refulare; tratare namol.

Precizam ca valoarea totală a proiectului (etapa I+etapa II) este de 1.826.719.252,11 lei, iar perioada de implementare este de 36 de luni, respectiv între data de 07 Octombrie 2023 şi data de 31 Decembrie 2026.

Pentru etapa a doua a proiectului, care va fi finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, se vor realiza următoarele investiţii: reţele noi de distribuţie apă potabilă, aducţiuni noi şi reabilitate, reţele noi de canalizare, rezervoare înmagazinare, staţii tratare apă, staţii epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e. şi peste

10.000 l.e.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020 Compania Judeţeană APA SERV S.A. Neamţ

Piatra Neamţ, str. Lt. Drăghiescu, nr.20, 610125

Tel 0233233340, Fax 0233218937, E-mail office@apaserv.eu Persoană de contact Miruna-Ioana Grecu, Ofiţer Publicitate

Continua sa citesti

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Popular