Connect with us

Actualitate

Orange Valley, o afacere sănătoasă la propriu și la figurat (Interviu)

Publicat

pe

 

La vârsta la care alții încă se distrează pe banii părinților, un tânăr din Târgu Neamț a reușit să pună pe picioare o afacere sănătoasă, la propriu și la figurat. Paul Crețu a mizat pe cătină și pe trendul consumului de produse 100% naturale. A riscat din punct de vedere financiar, și-a sacrificat timpul petrecut cu familia ori prietenii, dar e convins că nu a fost în zadar.

În interviul de mai jos, târgnemțeanul ne povestește cum a apărut “Orange Valley” și unde speră să ajungă, peste ani și ani.

  • De la IT, domeniul pe care tu l-ai studiat, până la o plantație de cătină… e cale lungă. Cum ți-a venit ideea să o străbați și cu cine ai pornit la drum?

Paul Creţu: Ideea a început cu sora mea mai mică. Mă gândeam ce putem face pentru a avea un venit lunar asigurat pentru când va ajunge ea la facultate. Fiind mai mică cu 14 ani decât mine, m-am gândit că poate fi cazul unui astfel de “impediment”, deoarece părinţii vor fi mai înaintaţi în vârstă.

Ştiam că deţinem o suprafaţă de teren, aşa că m-am gândit ce putem cultiva pe el. Nu am vrut o cultură perenă, pe care să o reîmprospătez de la an la an. Primul gând a fost să plantez nuci, prin intermediul fondurilor europene. În anul respectiv nu mai era buget pentru înfiinţarea culturilor de nuci, aşa că m-am documentat pe internet despre un alt pom fructifer longeviv. Am descoperit cătina, după care a urmat un lung proces de documentare şi învăţare.

  • Care au fost cele mai mari riscuri pe care ți le-ai asumat?

Paul Creţu: Unul din principalele riscuri asumate a fost investiţia financiară. Tot ce avem investit până acum este din fonduri proprii. Investiţia este una destul de mare, aşa că am avut nevoie şi de un capital pe care l-am împrumutat.

 

  • Povestea și-a urmat cursul firesc prin înființarea “Orange Valley”…

Paul Creţu: Ideea înfiinţării plantaţiei a fost pentru a valorifica fructul pentru export. Când am înfiinţat plantaţia, pretul/kg la export era destul de mare, aşa că am făcut câteva calcule şi am decis că este o afacere rentabilă, care după 7 ani îşi va amortiza investiţia. Zis şi făcut, însă după 3 ani de la demararea proiectului, preţul la export s-a înjumătăţit. Am refăcut calculele şi am decis că nu mai este o afacere profitabilă, A trebuit să mă reorientez spre producţie.

Aşa s-a născut Orange Valley – firma care acum produce sucuri 100% naturale pe bază de cătină.

 

  • “Sirop de cătină cu miere de albine”. Descrie-ne produsul tău principal.

Paul Creţu: Principalul produs este sucul de cătină amestecat cu miere de albine, pe care noi îl numim sirop. Este un produs 100% natural, care nu este nici pasteurizat, nici conservat.

 

Corectitudine, calitate, transparență

 

  • Cu ce sunteţi diferiţi faţă de ceilalţi producători?

Paul Creţu: Faptul că este 100% natural înseamnă că are termenul de valabilitate destul de mic – 5 săptămâni în condiţii de păstrare +2/+4 grade. Pentru a livra un produs cât mai fresh, am decis ca produsul să fie prelucrat cu o zi înainte de livrare. Asta înseamnă că dacă un client plasează comandă astăzi, noi astăzi facem sucul şi mâine îl livrăm.

  • În ce judeţe regăsim produsul vostru? Cum de nu ai rămas la nivel local- produs și vândut în Ținutul Zimbrului?

Paul Crețu: Deocamdată produsul nostru ajunge la persoane fizice oriunde în țară, dar colaborăm și cu domeniul HORECA. Județele Suceava, Iași, Neamț și Cluj sunt cele unde ajung produsele noastre deocamdată.

Nu am rămas la nivel local deoarece când am dezvoltat afacerea, principalul principiu a fost CALITATEA. Muncim mult pentru a oferi o calitate premium pe piața românească. Ar fi păcat să nu ne adresăm măcar întregii țări ?.

 

  • De ce ai nevoie ca să răzbești pe o piață acaparată de greii cu renume internațional?

Paul Crețu: In general de principii solide: CORECTITUDINE, CALITATE, TRANSPARENȚĂ. Acestea sunt principalele principii după care Orange Valley se ghidează.

 

  • Care e cea mai mare satisfacție pe care o ai, până în prezent?

Paul Crețu: Cea mai mare satisfacție vine atunci când primești feedback de la client. Sunt clienți care îți mulțumesc pentru ceea ce faci, sunt clienți care îți spun că ai adus un produs 100% natural în familiile lor și îți sunt recunoscători. Și cei mici apreciază produsul nostru. Avem 100% feedback-uri pozitive.

 

  • De ce aș comanda o sticlă cu siropul tău de cătină în locul unui alt suc natural, la o ieșire cu prietenii?

Paul Crețu: O să enumăr doar câteva avantaje în alegerea produsului Orange Valley:

– este un produs 100% natural, nepasteurizat și fără conservanți. Din documentarea pe care am făcut-o nu știu să mai existe un producător în România care să ofere aceste beneficii.

– este un produs care conține miere de albine pentru a fi îndulcit, și nu zahăr – aport de sănătate în viața clientului

– consumând produsul nostru, sprijini economia locală, dar și cea romanească.

– este un produs fabricat în Romania și ingredientele sunt cerificate BIO

 

  • Ești tânăr, ai 27 de ani… Între IT-ul de Cluj si cătina de Târgu Neamț, îți mai rămâne timp și pentru viața personală? Cum ți-l petreci?

Paul Crețu: Timpul pentru viața personală pot spune că de 4 ani nu există. Am mulți prieteni care îmi spun că acest lucru e unul dintre marele riscuri pe care mi l-am asumat. In momentul în care mă dedic unui lucru, încerc să fac 100% din tot ceea ce îmi propun. Asta aduce și anumite consecințe.

Orange Valley, un brand în continuă ascensiune

 

  • Ce planuri ai pentru Orange Valley în viitorul apropiat?

Paul Crețu: În viitorul apropiat (următorii 5 ani) îmi doresc să fiu cel mai mare producător de produse pe bază de cătină din întreaga Moldova. În următorii 10 ani îmi doresc ca brand-ul Orange Valley să devină un brand cunoscut în întreaga țară. Fabricăm un produs 100% natural de care românii trebuie să beneficieze. Sănătatea clientului nostru este prioritatea.

 

  • Unde te vezi peste 10/ 20 ani, savurând un pahar de sirop de cătină? (Si cum vezi afacerea dezvoltată, implicit)

Paul Crețu: Sper ca în 20 de ani să savurez un pahar de sirop de cătină în propriul lanț de magazine cu produse pe bază de cătină. Punctele de desfacere Orange Valley vor fi un concept unicat în România. Vor fi “cafenele” premium, elegante în care toți oamenii care pun accent pe calitatea vieții vor putea savura produse 100% naturale.

. Produsele consumate vor fi pe bază de cătină. Deja am în plan și anumite rețete dulci pe bază de cătină. ?

Primul punct de desfacere îl vom avea în Târgu Neamț. Este orașul sufletului meu și doresc ca toți locuitorii orașului să beneficieze de produse calitative la preț de producător.

 

Actualitate

Integrare, Digitalizare, Implicare  pentru cadrele didactice de la Școala Gimnazială ’’Ieremia Irimescu’’, Brusturi

Publicat

pe

De

Din nevoia de ancorare a parcursului didactic la imperativele epocii noastre, Şcoala Gimnazială ,,Ieremia Irimescu” Brusturi a obţinut, pentru perioada 01.10.2022 – 31.03.2024, acceptul de a participa la Cursul de mobilitate Erasmus+ pentru 9 cadre didactice. Tematica propusă și destinaţiile care au găzduit cursanţii au fost de bun augur, oferind, prin formatori bine pregătiţi, cadrul specific de dezvoltare profesională şi personală, dar şi de îmbogăţire culturală inedită.

Programele de formare s-au desfășurat în perioada aprilie-mai 2023, primele două fluxuri în Grecia, iar cel de-al treilea în Spania.

  1. Primul curs, intitulat ICT in your class, s-a desfășurat în perioada 22-29.04.2023, participanţi fiind prof. Costache Stafie, prof. Vasile Luchian, prof. Dumitrel-Ioan Timofte. Acesta a oferit cunoştinţe referitoare la multimedia, TIC şi instrumente web, punându-se accent pe realizarea de activităţi pe diferite platforme. Prin interrelaţionarea dintre participanţi, s-a realizat un util schimb de experienţă şi exemple de bune practici, dar şi exersarea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină.

2. În cadrul stagiului de formare Towards the Inclusive classroom. Best practice, organizat în  Kalamata în perioada 7-13.05.2023, cadrele didactice: Rodica Creţu, Maria Alistar, Mariana Olariu  şi-au dezvoltat abilităţile de lucru în echipă și capacitatea de a identifica elevii cu nevoi speciale.

Cursul a oferit un amplu suport teoretic cu aplicabilitate în mediul şcolar, aspect materializat prin activităţile practice propuse. S-a subliniat importanţa inteligenţei emoţionale, o latură importantă a personalităţii copilului, aceasta  fiind răspunzătoare de multiplele afecţiuni întâlnite în rândul elevilor, în contextul actual, cu diferite provocări.

3. Al treilea flux a constat în participarea a trei cadre didactice: Gavriloae Marinela, Ţugui Cristina şi Vrăjitoru Irina-Elena, la modulul  Parents &Teachers: Building Bridges, locaţia fiind Tenerife, Spania. Pe tărâmul dintre ape, pe insula ,,eternei primăveri”, cursul a însemnat o îmbogăţire profesională şi culturală remarcabilă. Abordarea practică, bazată pe realitate şi pe problemele grupului, a condus la accesarea unor noi aptitudini şi competenţe, care vor permite construirea unei relaţii de parteneriat şcoală-familie, în centrul acesteia aflându-se elevul şi dezvoltarea sa educaţională.

Concluzionând, activităţile de mobilitate au în centru multilingvismul, piatra de temelie a proiectului european, cu implicaţii de anvergură pentru educaţie.

Dezvoltarea competenţelor profesionale, a aptitudinilor sociale în alte medii de învăţare, a abilităţilor de comunicare sunt câteva dintre atuurile proiectului care-l promovează ca necesar, accesibil şi eficient în contextul Spaţiului european al educaţiei.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc

Publicat

pe

De

Un accident tragic a avut loc în apropiere de Báránd, o persoană și-a pierdut viața.

Două microbuze s-au ciocnit frontal la periferia orașului Báránd, la kilometrul 17 al autostrăzii 42. La fața locului s-au deplasat pompieri profesioniști din Püspökladány, Hajdúszoboszló și Karcag – a raportat vineri dimineața managementul dezastrelor.

Ulterior s-a raportat că într-un vehicul călătoreau trei persoane și în celălalt șapte, trei dintre ele fiind prinse în epavă. Unitățile au eliberat pasagerii cu ajutorul echipamentelor de tăiere a tensiunii, iar apoi i-au predat serviciului de ambulanță. Pompierii au scos sub tensiune unul dintre microbuze.

Serviciul Național de Ambulanță a precizat că la fața locului au fost chemate mai multe unități de ambulanță, două persoane au fost transportate la spital cu răni grave și șase persoane cu răni ușoare după ce au fost tratate în stare stabilă. În urma accidentului de circulație, o persoană a suferit răni atât de grave încât a murit pe loc.

La fața locului a trebuit chemat un elicopter ambulanță, iar cu acesta a fost transportat la spital o persoană rănită.

Potrivit declarației poliției, accidentul s-a petrecut în jurul orei 6.15. În timpul anchetei, a fost în vigoare o închidere totală a drumului, care a fost ridicată înainte de ora 12:00.

Continua sa citesti

Actualitate

Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humulești rămane inchis

Publicat

pe

De

Având în vedere aparițiile recente din presa locală și națională, privitoare la redeschiderea Muzeului Memorial ,,Ion Creangă” Humulești, facem precizarea că la începutul lunii februarie a acestui an a avut loc recepția lucrărilor, iar conform normelor de conservare aplicabile patrimoniului istoric mobil, amenajarea expoziției de bază poate fi făcută într-un interval de 3-6 luni de la încheierea lucrărilor.

Din acest motiv, Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humulești nu va putea fi vizitat decât la o dată ce va fi ulterior anunțată, dar nu mai târziu de începutul lunii iunie a acestui an.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

SURSA: Complexul Muzeal Național Neamț 

Continua sa citesti

Popular