Actualitate
Orange Valley, o afacere sănătoasă la propriu și la figurat (Interviu)

La vârsta la care alții încă se distrează pe banii părinților, un tânăr din Târgu Neamț a reușit să pună pe picioare o afacere sănătoasă, la propriu și la figurat. Paul Crețu a mizat pe cătină și pe trendul consumului de produse 100% naturale. A riscat din punct de vedere financiar, și-a sacrificat timpul petrecut cu familia ori prietenii, dar e convins că nu a fost în zadar.
În interviul de mai jos, târgnemțeanul ne povestește cum a apărut “Orange Valley” și unde speră să ajungă, peste ani și ani.
- De la IT, domeniul pe care tu l-ai studiat, până la o plantație de cătină… e cale lungă. Cum ți-a venit ideea să o străbați și cu cine ai pornit la drum?
Paul Creţu: Ideea a început cu sora mea mai mică. Mă gândeam ce putem face pentru a avea un venit lunar asigurat pentru când va ajunge ea la facultate. Fiind mai mică cu 14 ani decât mine, m-am gândit că poate fi cazul unui astfel de “impediment”, deoarece părinţii vor fi mai înaintaţi în vârstă.
Ştiam că deţinem o suprafaţă de teren, aşa că m-am gândit ce putem cultiva pe el. Nu am vrut o cultură perenă, pe care să o reîmprospătez de la an la an. Primul gând a fost să plantez nuci, prin intermediul fondurilor europene. În anul respectiv nu mai era buget pentru înfiinţarea culturilor de nuci, aşa că m-am documentat pe internet despre un alt pom fructifer longeviv. Am descoperit cătina, după care a urmat un lung proces de documentare şi învăţare.
- Care au fost cele mai mari riscuri pe care ți le-ai asumat?
Paul Creţu: Unul din principalele riscuri asumate a fost investiţia financiară. Tot ce avem investit până acum este din fonduri proprii. Investiţia este una destul de mare, aşa că am avut nevoie şi de un capital pe care l-am împrumutat.
- Povestea și-a urmat cursul firesc prin înființarea “Orange Valley”…
Paul Creţu: Ideea înfiinţării plantaţiei a fost pentru a valorifica fructul pentru export. Când am înfiinţat plantaţia, pretul/kg la export era destul de mare, aşa că am făcut câteva calcule şi am decis că este o afacere rentabilă, care după 7 ani îşi va amortiza investiţia. Zis şi făcut, însă după 3 ani de la demararea proiectului, preţul la export s-a înjumătăţit. Am refăcut calculele şi am decis că nu mai este o afacere profitabilă, A trebuit să mă reorientez spre producţie.
Aşa s-a născut Orange Valley – firma care acum produce sucuri 100% naturale pe bază de cătină.
- “Sirop de cătină cu miere de albine”. Descrie-ne produsul tău principal.
Paul Creţu: Principalul produs este sucul de cătină amestecat cu miere de albine, pe care noi îl numim sirop. Este un produs 100% natural, care nu este nici pasteurizat, nici conservat.
Corectitudine, calitate, transparență
- Cu ce sunteţi diferiţi faţă de ceilalţi producători?
Paul Creţu: Faptul că este 100% natural înseamnă că are termenul de valabilitate destul de mic – 5 săptămâni în condiţii de păstrare +2/+4 grade. Pentru a livra un produs cât mai fresh, am decis ca produsul să fie prelucrat cu o zi înainte de livrare. Asta înseamnă că dacă un client plasează comandă astăzi, noi astăzi facem sucul şi mâine îl livrăm.
- În ce judeţe regăsim produsul vostru? Cum de nu ai rămas la nivel local- produs și vândut în Ținutul Zimbrului?
Paul Crețu: Deocamdată produsul nostru ajunge la persoane fizice oriunde în țară, dar colaborăm și cu domeniul HORECA. Județele Suceava, Iași, Neamț și Cluj sunt cele unde ajung produsele noastre deocamdată.
Nu am rămas la nivel local deoarece când am dezvoltat afacerea, principalul principiu a fost CALITATEA. Muncim mult pentru a oferi o calitate premium pe piața românească. Ar fi păcat să nu ne adresăm măcar întregii țări 😊.
- De ce ai nevoie ca să răzbești pe o piață acaparată de greii cu renume internațional?
Paul Crețu: In general de principii solide: CORECTITUDINE, CALITATE, TRANSPARENȚĂ. Acestea sunt principalele principii după care Orange Valley se ghidează.
- Care e cea mai mare satisfacție pe care o ai, până în prezent?
Paul Crețu: Cea mai mare satisfacție vine atunci când primești feedback de la client. Sunt clienți care îți mulțumesc pentru ceea ce faci, sunt clienți care îți spun că ai adus un produs 100% natural în familiile lor și îți sunt recunoscători. Și cei mici apreciază produsul nostru. Avem 100% feedback-uri pozitive.
- De ce aș comanda o sticlă cu siropul tău de cătină în locul unui alt suc natural, la o ieșire cu prietenii?
Paul Crețu: O să enumăr doar câteva avantaje în alegerea produsului Orange Valley:
– este un produs 100% natural, nepasteurizat și fără conservanți. Din documentarea pe care am făcut-o nu știu să mai existe un producător în România care să ofere aceste beneficii.
– este un produs care conține miere de albine pentru a fi îndulcit, și nu zahăr – aport de sănătate în viața clientului
– consumând produsul nostru, sprijini economia locală, dar și cea romanească.
– este un produs fabricat în Romania și ingredientele sunt cerificate BIO
- Ești tânăr, ai 27 de ani… Între IT-ul de Cluj si cătina de Târgu Neamț, îți mai rămâne timp și pentru viața personală? Cum ți-l petreci?
Paul Crețu: Timpul pentru viața personală pot spune că de 4 ani nu există. Am mulți prieteni care îmi spun că acest lucru e unul dintre marele riscuri pe care mi l-am asumat. In momentul în care mă dedic unui lucru, încerc să fac 100% din tot ceea ce îmi propun. Asta aduce și anumite consecințe.
Orange Valley, un brand în continuă ascensiune
- Ce planuri ai pentru Orange Valley în viitorul apropiat?
Paul Crețu: În viitorul apropiat (următorii 5 ani) îmi doresc să fiu cel mai mare producător de produse pe bază de cătină din întreaga Moldova. În următorii 10 ani îmi doresc ca brand-ul Orange Valley să devină un brand cunoscut în întreaga țară. Fabricăm un produs 100% natural de care românii trebuie să beneficieze. Sănătatea clientului nostru este prioritatea.
- Unde te vezi peste 10/ 20 ani, savurând un pahar de sirop de cătină? (Si cum vezi afacerea dezvoltată, implicit)
Paul Crețu: Sper ca în 20 de ani să savurez un pahar de sirop de cătină în propriul lanț de magazine cu produse pe bază de cătină. Punctele de desfacere Orange Valley vor fi un concept unicat în România. Vor fi “cafenele” premium, elegante în care toți oamenii care pun accent pe calitatea vieții vor putea savura produse 100% naturale.
. Produsele consumate vor fi pe bază de cătină. Deja am în plan și anumite rețete dulci pe bază de cătină. 😊
Primul punct de desfacere îl vom avea în Târgu Neamț. Este orașul sufletului meu și doresc ca toți locuitorii orașului să beneficieze de produse calitative la preț de producător.
- Pentru mai multe informații despre Orange Valley, accesați site-ul https://orangevalley.ro/
- -facebook: https://www.facebook.com/orangeValleyBio/
- -instagram: @orgvalley
https://www.instagram.com/orgvalley/
Actualitate
Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu-Neamț (HUMULEȘTI)

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.
Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.
Actualitate
SC CUIUL – ANGAJEAZĂ

PAZNIC
MECANIC
MUNCITOR NECALIFICAT
OPERATOR UTILAJE PRODUCTIE
Daca esti dornic sa inveti, sa cresti si sa evoluezi la locul de munca vino si te alatura echipei de la CUIUL SRL.
Beneficii:
💰 Pachet salarial atractiv, corelat cu experiența și performanțele tale
📚 Instruire gratuită, asigurată de angajator
🛡️ Asigurare
📞 Acces la servicii de telemedicină – consult medical rapid, oricând ai nevoie
Vino să faci parte din echipa CUIUL SRL! 📩 Pentru mai multe detalii sau pentru a aplica, contactează-ne acum!
CV-urile se depun la adresa: financiar@cuiul.ro sau fizic la punctul de lucru din Vanatori-Neamt de luni pana vineri de la 8:00 pana la 16:00.
Telefon 0755 093 123
Actualitate
Vremea rea a făcut ravagii în județul Neamț, grindina a acoperit totul în cale, în localitatea Vânători-Neamț

O schimbare bruscă a vremii a provocat haos în județul Neamț, sâmbătă după-amiază, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de vreme severă pentru zece localități. În doar câteva minute, temperatura a scăzut de la 30°C la 12°C, iar grindina masivă a acoperit străzile, mașinile și terenurile agricole, mai ales în zona Vânători-Neamț.
Fenomenele meteorologice extreme au inclus:
- Grindină cu particule de 2-5 cm, care a distrus culturi și a acoperit drumurile;
- Averse torențiale, cu acumulări de 30-40 de litri pe metru pătrat;
- Vânturi puternice, cu rafale de 70-80 km/h;
- Frecvente descărcări electrice, care au crescut riscul de furtuni violente.
Localitățile cele mai afectate
Cod roșu: Agapia, Bălțătești, Brusturi, Drăgănești, Grumăzești, Petricani, Răucești, Târgu Neamț, Timișești, Vânători-Neamț.
Cod portocaliu: Păstrăveni, Țibucani, Urecheni și alte localități din zonă.
Specialiștii ANM avertizează că situația poate continua, recomandând cetățenilor să evite deplasările inutile și să se protejeze de fenomenele extreme.
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 2 ani
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 3 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!