Connect with us

Actualitate

-FOTO- „Satul arde, baba se piaptănă”

Publicat

pe

Conform OUG nr 195 / 2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/ 2006 privind protectia mediului, art. 96, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 – 6000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: “ obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă ”.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, ceea ce, pe lângă răspunderea civilă, atrage și răspunderea penală a autorilor incendiului. .

În situaţiile în care aprinderea focului este permisă (carantină fitosanitară, prevenirea unor boli, distrugerea unor dăunători etc), SVSU face apel la cetăţeni să respecte următoarele măsuri pentru evitarea producerii arderilor necontrolate:

Prin excepție, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă doar dacă se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, și numai după ce a fost obținut acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului și permisul de lucru cu foc de la Primărie (eliberat de SVSU).

 

– focul deschis nu trebuie utilizat în locuri cu pericol de incendiu; – focul deschis nu trebuie utilizat pe timp de vânt;– focul deschis nu trebuie utilizat la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate;– arderea trebuie permanent supravegheată, iar jarul trebuie stins după încetarea arderii.

Recomandări pentru participanții la trafic, în cazul în care incendiile de vegetație se produc în apropierea drumurilor publice:

A. Dacă aceștia se află în mers:

-evitarea pătrunderii în zona de fum; dacă sunt surprinşi în zona de fum, trebuie să nu staționeze în interiorul acesteia;

-închiderea geamurilor şi comutarea instalaţiei de climatizare pe mod “recirculare” , pe timpul traversării zonei;-pe timpul traversării zonei de pericol trebuie protejate căile respiratorii cu ajutorul unui material textil umezit.

-anunţarea incendiului prin numărul de urgenţă 112 şi transmiterea tuturor informaţiilor utile pentru pompieri (locul producerii, direcţia de propagare a focului, dacă sunt sau nu persoane surprinse în foc ) ;

pe timpul apelului operatorii transmit indicaţii în funcţie de natura evenimentului;

-dacă traficul este restricţionat, banda de urgenţă trebuie menținută liberă, pentru accesul autospecialelor de pompieri.

B. Dacă aceștia se află în staționare: -părăsirea zonei de manifestare a fumului şi semnalizarea celorlalţi participanţi la trafic;

-îndepărtarea de autovehicul şi respectarea indicaţiilor primite din partea autorităţilor;

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular