România începe de astăzi să își numere populația și locuințele. În premieră, Institutul Naţional de Statistică încearcă să obţină date şi cu ajutorul tehnologiei. Vom putea să răspundem la chestionar online cu ajutorul telefonului sau laptopului.
Salariații care se vor autorecenza vor avea dreptul la o zi liberă, plătită de angajator. Iar acolo unde este nevoie, vor merge recenzorii pentru interviuri faţă în faţă, dar toate datele vor fi colectate pe tablete, tot online.
Cei care refuză să participe la recensâmânt pot fi amendați.
Recensământul Populației și Locuințelor 2021:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Instrucţiuni privind autorecenzarea – vă rugăm daţi click aici.
Informarea persoanei cu privire la RPL 2021 referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 (RGPD)
Pe parcursul anului 2021 a avut loc recensământul de probă conform etapelor următoare:
1 februarie – 9 martie 2021: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
10 – 16 martie 2021: Autorecenzare (metoda CAWI)
17-21 martie 2021: Identificare adrese nerecenzate sau recenzate parţial şi întocmire liste adrese pentru fiecare recenzor
22 – 31 martie 2021: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor, metoda CAPI)
Președintele INS, Tudorel Andrei, a explicat la Digi24 cum se va desfășura referendumul și care vor fi întrebările la care trebuie să răspundă românii
„Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”, a spus el.
Cei care vor să se recenzeze online pot completa chestionarul începând cu 14 martie până în 15 mai. După această dată, recenzorii vor merge la oameni pentru a-i recenza, în perioada 16 mai-17 iulie.
Andrei spune că sunt prevăzute în lege sancțiuni pentru cei care refuză recensământul, dar că participarea este stimulată inclusiv prin acordarea unei zile libere plătite.
Vor beneficia de această zi liberă toți cei care completează formularele online, în prima etapă a recensământului.
INS vrea să afle și care a fost impactul pandemiei asupra cetățenilor, iar o întrebare în acest sens se va regăsi în chestionar.
Andrei a vorbit și despre consecințele acestui referendum, în condițiile în care populația României este în constantă scădere.
„Aceste rezultate vor permite în primul rând ierarhizarea României la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al populației. În acest moment suntem pe locul 6, cu 19,1 milioane, după ultimele estimări. Din păcate, evoluțiile demografice e posibil să ne coboare pe locul 7. La nivel local sunt foarte importante aceste date, pentru că în funcție de rezultatele obținute pot fi accesate fonduri, pot fi stabilite strategii de dezvoltare”, a spus el.
SURSA: digifm.ro
Vizualizari:
843