Connect with us

Actualitate

La mulți ani, Nadia Comaneci!

Publicat

pe

Nadia Comăneci – „Zeiţa de la Montreal” – s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti (judeţul Bacău).
A început să practice gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la A.S. „Flacăra” Oneşti.
Din 1968 s-a pregătit îndrumată de Marta şi Bela Karolyi, iar în 1970 a concurat la campionatele naţionale, reprezentând Clubul Sportiv Şcolar din oraş.
  • În 1973, la Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale României, a cucerit cinci medalii de aur.
  • În 1974, la Concursul „Prietenia” de la Gera (R.D. Germană), a obţinut primul mare succes peste hotare – locul I la individual compus.
  • În 1975 a obţinut trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), agenţia de presă United Press International numind-o „Atleta anului”.
Presa de la noi a declarat-o „Cea mai bună sportivă a României”, iar în 1976, presa străină a numit-o „Cea mai bună sportivă din lume”.
A cucerit trofeul la Turneul Campioanelor (Londra) şi, în acelaşi an, a participat la Concursul preolimpic de la Montreal, obţinând primul loc la individual compus şi fiind prima la paralele.
În 1976 a câştigat Cupa America (la New York).
În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, a devenit prima gimnastă din istorie care a obţinut scorul perfect – nota 10 (18 iulie) – de şapte ori, câştigând trei medalii de aur (individual compus, bârnă, paralele), una de argint (cu echipa) şi una de bronz (la sol).
La revenirea în ţară, a devenit „Maestru Emerit al Sportului” şi a primit distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”.
Începând din 1977, a mai lucrat cu antrenorii: Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu, Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş.
  • În 1978, deşi nu s-a aflat în forma sa cea mai bună, Nadia a ocupat, totuşi, primul loc la bârnă, devenind campioană mondială la Strasbourg.
  • În 1979, la individual compus, a câştigat al treilea titlu european – fiind primul sportiv din istoria gimnasticii cu o asemenea performanţă.
  • În 1979, a câştigat la calificări, dar, înainte de concursul pe echipe, a ajuns la spital, suferind din cauza unei infecţii la încheietura mâinii.
În ciuda faptului că i s-a recomandat repaus, a mers şi a concurat la bârnă, obţinând 9,95 şi contribuind astfel la medalia de aur obţinută de România pe echipe.
  • În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova (ultima ediţie la care a participat), a obţinut medalia de argint la individual compus, aur la bârnă, aur la sol, argint – împreună cu echipa.Retragerea definitivă din activitatea competiţională a avut loc în 1984, când i s-a acordat şi „Ordinul Olimpic” din partea Comitetului Olimpic Internaţional.
  • Între 1984 – 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică şi a antrenat echipele de juniori.
În noaptea de 27/28 noiembrie a trecut graniţa ilegal, iar pe 1 decembrie era în SUA, solicitând azil politic guvernului acestei ţări, justificându-şi ulterior fuga prin faptul că i se interzisese să călătorească în străinătate şi să-şi spună părerile.
În 1993 a devenit primul sportiv român inclus în Memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
A revenit în România, pentru prima dată, în 1994, după ce s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner, iar nunta a avut loc în 1996.
În 1998 a primit premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite în sport.
În 1999, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX” şi a fost primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa acţiunea „Anul 2000 – Anul Internaţional al Voluntariatului”.
În America, împreună cu soţul, deţine „Bart Conner Gymnastics Academy” „Perfect 10 Production Company”, câteva magazine de echipamente sportive şi este editor al Magazinului de Gimnastică Internaţională.
Este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică (din 1996), Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român (din 2002), Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
  • În 2000 a primit distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor.
  • În 2003 a publicat prima carte – „Scrisori către o tânără gimnastă”.
  • În 2007, cotidianul „El Mundo Deportivo” (Spania) a desemnat-o „Sportiva secolului XX”, iar World Records Academy a omologat recordul obţinut la Montreal: şapte note de 10 la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice.
A înfiinţat Fundaţia care-i poartă numele şi al cărei scop îl reprezintă încurajarea, susţinerea şi promovarea performanţei în orice domeniu.
În 2009 a participat la campania de branding a României ca destinaţie turistică – „Land of Choice”.
În Bucureşti a pus bazele unei clinici de caritate, care ajută copiii orfani.
  • În 2009, la „Gala femeilor de succes” a fost desemnată „Femeia anului” – categoria „Campanii umanitare de succes”, iar din partea Patriarhiei Române i s-a acordat Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
În 2013, Fundaţia sa a organizat prima ediţie a Cupei „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, la Oneşti, împreună cu Clubul Sportiv Municipal de aici.
În 2014 a donat Muzeului Olimpic de la Lausanne pânza pe care a fost imprimat numărul său de concurs la Jocurile Olimpice de la Montreal – 73.
La mulţi ani, NADIA COMĂNECI!
Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

11 Martie 2025 – Un moment de reculegere în memoria lui Misu Câmpeanu

Publicat

pe

De

Pe 11 martie 2025, comunitatea din Târgu Neamț s-a reunit pentru a comemora un deceniu de la trecerea la cele veșnice a artistului Misu Câmpeanu, o legendă a muzicii românești. Evenimentul a fost un moment emoționant de reculegere și respect, în care vocea lui Misu a răsunat din nou în inimile celor care l-au ascultat și apreciat.

Un omagiu pentru un artist care a inspirat generații

Misu Câmpeanu a fost mai mult decât un cântăreț – a fost un povestitor al sufletului românesc, un artist care a adus bucurie și emoție prin melodiile sale. Cântecele sale, care au devenit simboluri ale orașului Târgu Neamț, au fost reinterpretate și amintite cu dragoste în cadrul evenimentului.

10 ani fără Misu Câmpeanu

La 10 ani de la plecarea sa, amintirea lui Misu Câmpeanu a fost celebrată prin muzica sa și prin poveștile împărtășite de cei care l-au cunoscut și iubit. Participanții au avut ocazia să reflecte asupra impactului pe care l-a avut asupra culturii locale și naționale, iar melodiile sale au readus în suflete emoții de altădată.

Un gând pios și o lumânare aprinsă

În această zi specială, comunitatea a aprins lumânări în memoria lui Misu Câmpeanu, într-un act simbolic de recunoștință pentru bucuria pe care a adus-o prin cântecele sale. Evenimentul a fost un mod frumos de a onora moștenirea sa, care rămâne o parte esențială a identității orașului Târgu Neamț.


De ce a fost important acest eveniment?

  • Păstrarea moștenirii culturale: Evenimentul a subliniat importanța păstrării și promovării muzicii tradiționale românești;
  • Legenda orașului: Misu Câmpeanu a fost și rămâne un simbol al Târgu Neamț, inspirând noi generații de artiști;
  • Conectare emoțională: Muzica sa continuă să atingă sufletele ascultătorilor, creând legături între trecut și prezent.
Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Accident rutier pe DN15C, lângă Cracaoani: Implicat un microbuz și un autoturism

Publicat

pe

De

Un accident rutier a avut loc astăzi pe DN15C, în apropiere de localitatea Cracaoani, implicând un microbuz de persoane și un autoturism. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul autoturismului a fost rănit în urma coliziunii și a fost transportat la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Din primele date disponibile, în microbuz nu s-a raportat nicio persoană rănită. Pasagerii microbuzului au fost verificați de echipajele de urgență, iar situația lor nu dă motive de îngrijorare.

Echipele de poliție și salvare au intervenit imediat la fața locului pentru a gestiona situația și a efectua cercetările necesare. Traficul rutier a fost deviat temporar pentru a permite desfășurarea intervențiilor.

Vom reveni cu detalii suplimentare după finalizarea cercetărilor la fața locului și obținerea de informații oficiale de la autorități.

Revenim cu actualizări!

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Tânăr electrocutat grav în zona triajului gării din Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

În seara zilei de 8 martie, în jurul orei 21:20, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost alertați cu privire la un incident grav care a avut loc în zona triajului gării din localitate. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț, un minor de 17 ani, originar din Târgu-Neamț, s-a electrocutat în timp ce se afla împreună cu alți tineri în apropierea liniilor ferate.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, a reieșit că tânărul s-a urcat pe un vagon de marfă, cu intenția de a traversa linia ferată. În acest proces, minorul a intrat în contact cu o sursă de curent electric, suferind electrocutare. Imediat după incident, echipajele medicale au intervenit rapid, preluându-l pe adolescent și transportându-l la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. Starea sa de sănătate este considerată gravă.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului. Investigația se desfășoară sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Autoritățile urmează să determine cu exactitate cauzele și contextul în care s-a produs electrocutarea, precum și posibilele neglijențe sau încălcări ale normelor de siguranță.

Acest caz servește ca un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă zonele feroviare, în special pentru tinerii care nu respectă regulile de precauție. Autoritățile reiterează importanța respectării măsurilor de siguranță și evitării accesului neautorizat în zonele de risc.

Sursa: IPJ Neamț

Continua sa citesti

Popular