Connect with us

Actualitate

La mulți ani, Nadia Comaneci!

Publicat

pe

Nadia Comăneci – „Zeiţa de la Montreal” – s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti (judeţul Bacău).
A început să practice gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la A.S. „Flacăra” Oneşti.
Din 1968 s-a pregătit îndrumată de Marta şi Bela Karolyi, iar în 1970 a concurat la campionatele naţionale, reprezentând Clubul Sportiv Şcolar din oraş.
  • În 1973, la Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale României, a cucerit cinci medalii de aur.
  • În 1974, la Concursul „Prietenia” de la Gera (R.D. Germană), a obţinut primul mare succes peste hotare – locul I la individual compus.
  • În 1975 a obţinut trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), agenţia de presă United Press International numind-o „Atleta anului”.
Presa de la noi a declarat-o „Cea mai bună sportivă a României”, iar în 1976, presa străină a numit-o „Cea mai bună sportivă din lume”.
A cucerit trofeul la Turneul Campioanelor (Londra) şi, în acelaşi an, a participat la Concursul preolimpic de la Montreal, obţinând primul loc la individual compus şi fiind prima la paralele.
În 1976 a câştigat Cupa America (la New York).
În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, a devenit prima gimnastă din istorie care a obţinut scorul perfect – nota 10 (18 iulie) – de şapte ori, câştigând trei medalii de aur (individual compus, bârnă, paralele), una de argint (cu echipa) şi una de bronz (la sol).
La revenirea în ţară, a devenit „Maestru Emerit al Sportului” şi a primit distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”.
Începând din 1977, a mai lucrat cu antrenorii: Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu, Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş.
  • În 1978, deşi nu s-a aflat în forma sa cea mai bună, Nadia a ocupat, totuşi, primul loc la bârnă, devenind campioană mondială la Strasbourg.
  • În 1979, la individual compus, a câştigat al treilea titlu european – fiind primul sportiv din istoria gimnasticii cu o asemenea performanţă.
  • În 1979, a câştigat la calificări, dar, înainte de concursul pe echipe, a ajuns la spital, suferind din cauza unei infecţii la încheietura mâinii.
În ciuda faptului că i s-a recomandat repaus, a mers şi a concurat la bârnă, obţinând 9,95 şi contribuind astfel la medalia de aur obţinută de România pe echipe.
  • În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova (ultima ediţie la care a participat), a obţinut medalia de argint la individual compus, aur la bârnă, aur la sol, argint – împreună cu echipa.Retragerea definitivă din activitatea competiţională a avut loc în 1984, când i s-a acordat şi „Ordinul Olimpic” din partea Comitetului Olimpic Internaţional.
  • Între 1984 – 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică şi a antrenat echipele de juniori.
În noaptea de 27/28 noiembrie a trecut graniţa ilegal, iar pe 1 decembrie era în SUA, solicitând azil politic guvernului acestei ţări, justificându-şi ulterior fuga prin faptul că i se interzisese să călătorească în străinătate şi să-şi spună părerile.
În 1993 a devenit primul sportiv român inclus în Memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
A revenit în România, pentru prima dată, în 1994, după ce s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner, iar nunta a avut loc în 1996.
În 1998 a primit premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite în sport.
În 1999, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX” şi a fost primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa acţiunea „Anul 2000 – Anul Internaţional al Voluntariatului”.
În America, împreună cu soţul, deţine „Bart Conner Gymnastics Academy” „Perfect 10 Production Company”, câteva magazine de echipamente sportive şi este editor al Magazinului de Gimnastică Internaţională.
Este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică (din 1996), Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român (din 2002), Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
  • În 2000 a primit distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor.
  • În 2003 a publicat prima carte – „Scrisori către o tânără gimnastă”.
  • În 2007, cotidianul „El Mundo Deportivo” (Spania) a desemnat-o „Sportiva secolului XX”, iar World Records Academy a omologat recordul obţinut la Montreal: şapte note de 10 la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice.
A înfiinţat Fundaţia care-i poartă numele şi al cărei scop îl reprezintă încurajarea, susţinerea şi promovarea performanţei în orice domeniu.
În 2009 a participat la campania de branding a României ca destinaţie turistică – „Land of Choice”.
În Bucureşti a pus bazele unei clinici de caritate, care ajută copiii orfani.
  • În 2009, la „Gala femeilor de succes” a fost desemnată „Femeia anului” – categoria „Campanii umanitare de succes”, iar din partea Patriarhiei Române i s-a acordat Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
În 2013, Fundaţia sa a organizat prima ediţie a Cupei „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, la Oneşti, împreună cu Clubul Sportiv Municipal de aici.
În 2014 a donat Muzeului Olimpic de la Lausanne pânza pe care a fost imprimat numărul său de concurs la Jocurile Olimpice de la Montreal – 73.
La mulţi ani, NADIA COMĂNECI!
Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Conferință de presă – USR NEAMT- 27 mai 2023

Publicat

pe

De

USR Neamț a prezentat bilanțul eșecurilor guvernării PSD PNL, în cadrul unei conferințe la care a fost invitat să participe și Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

Cartea neagră a guvernării PSD PNL o puteți consulta aici:

PDF Embedder requires a url attribute Cartea-neagra-a-guvernarii-PSD-PNL

Continua sa citesti

Popular