Connect with us

Uncategorized

(FOTO) Accident rutier cu trei răniți în Dumbrava

Publicat

pe

În această după-amiază, un accident rutier soldat cu trei răniți s-a produs în localitatea Dumbrava, comuna Timișești din județul Neamț. Potrivit ISU Neamț, în accident au fost implicate trei mașini în care se aflau patru persoane. 

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

,,La sosirea forțelor de intervenție toate persoanele erau ieșite din autoturismele implicate în accident. Un minor de 15 ani a primit ingrijiri medicale de la echipajul SAJ, iar alte două persoane au primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD. Toate cele trei victime au fost transportate la CPU Târgu Neamț”, a declarat Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier. Oamenii legii efectuează cercetări pentru a stabili cauza producerii accidentului rutier.

Foto: ISU Neamț

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

SIMPOZION OMAGIAL – „ION CREANGĂ, MIRACOLUL DE LA HUMULEȘTI. 135 DE ANI DE NEMURIRE”

Publicat

pe

De

In ziua de naștere a marelui nostru Povestitor, Ion Creangă, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a adus un omagiu deosebit la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ. Simpozionul omagial intitulat „Ion Creangă, miracolul de la Humulești. 135 de ani de nemurire” a adunat în același loc personalități remarcabile ale culturii române, precum scriitorul Nicolae Scurtu, poetul Valentin Talpalaru de la Radio Iași, profesorul Muscalu și criticul literar Cristian Livescu.

Participanții au avut ocazia să aducă un sincer omagiu marelui sărbătorit, să amintească de povestile minunate și de umorul inconfundabil al lui Ion Creangă. Astfel, au fost reamintite momentele de glorie ale acestuia, precum „Amintiri din copilărie” sau „Povestea porcului”.

Simpozionul s-a dovedit a fi un moment de reflecție și de recunoaștere a valorilor culturale române, oferind oportunitatea de a celebra moștenirea lăsată de marele povestitor. Astfel, ziua de naștere a lui Ion Creangă a fost sărbătorită cu demnitate și cu respectul cuvenit acestui colos al literaturii române.

Continua sa citesti

Uncategorized

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XIII)

Publicat

pe

De

Stiați că, cea mai mare pictură realizată de către pictorul Nicolae Grigorescu se află la Mănăstirea Agapia?

 

Este vorba despre pictura interioară a bisericii mănăstirii, realizată între anii 1858-1861, pe când Grigorescu avea 20 de ani. Pictura este în stil laicizat realist inspirat din compozițiile vestiților pictori ai Renașterii: Tizian, Rafael Sanzio, Rembrandt, Bartolomé Murillo, Leonardo da Vinci. Lucrate minuțios icoanele ating perfecțiunea tehnică, câteva dintre ele (Maica Domnului, Iisus) fiind catalogate drept opere reprezentative ale stilului neoclasic în arta românească. Modele pentru chipurile sfinților și ale îngerilor au fost maicile și oamenii din sat.

În data de 2 aprilie 1858, Nicolae Grigorescu a semnat contractul pentru zugrăvirea bisericii de la mănăstirea Agapia, contract care stabilea foarte amănunțit toate detaliile. Prin contract se stipula ca zugrăveala bisericii să fie terminată în cel mult un an și jumătate, adică înainte de sfârșitul anului 1859. Pentru aceasta Grigorescu urma să fie plătit cu suma de 2000 de galbeni, valoare în care intra costul materialelor și plata tuturor ajutoarelor sale. Nicolae Grigorescu a povestit el singur despre cum lucra la Agapia: „Toată noaptea visam numai îngeri și scene religioase. Erau zile când tot ce făceam, tot ce făcusem mi se părea trist, fără viață, fără armonie, și atunci îmi venea să las toate baltă și să plec în lume. Intra o rază de soare, și deodată se lumina și biserica, și sufletul meu. Pe-atunci noi n-aveam nici un fel de orientare în artă. Era o carte veche, cu slove chirilice, care ne da rețete de la Muntele Athos pentru prepararea colorilor și câteva lămuriri despre vârsta, îmbrăcămintea, viața și însușirile fiecărui sfânt. Atât. Încolo, făceam fiecare cum ne tăia capul. Și-n meșteșugul ăsta al nostru, când stai și migălești mult, mult la un lucru, de la o vreme nu mai știi ce faci. Nu mai vezi. De aceea, uneori lăsam bidinelele, ș-o luam razna peste munți, cu pușca la spinare. Umblam așa câte-o zi-ntreagă; și când m-apucam a doua zi de lucru, parcă eram alt om”.

Nicolae Grigorescu s-a inspirat în realizarea scenelor de la Agapia după operele unor mai maeștri europeni, precum Titian,  Rafael, Bartolomé Esteban Murillo sau Rembrandt.

Zugrăvirea bisericii de la mănăstirea Agapia a durat mai mult decât contractul sau chiar artistul a putut să estimeze. Astfel, ultima tranșă de 250 de galbeni ca plata a contravalorii contractuale, s-a definitivat în data de 7 mai 1860, adică aproape la doi ani de la începerea lucrărilor.

Este de menționat ca un plus al activității lui Grigorescu la Agapia, înființarea de către acesta a unei școli de pictură la mănăstire pentru călugărițele cu aptitudini artistice, sub directa conducere a stareței Tavefta Ursache. Astfel, în data de 8 februarie 1860 școala de la Agapia funcționa „… cu un număr de câteva copile… care… au și înaintat pre cât au fost cu putință, una din ele însă cu osebire”. O dată cu terminarea lucrărilor de la Agapia și cu plecarea lui Nicolae Grigorescu, școala de pictură și-a încetat existența.

Una dintre operele remarcabile ale lui Grigorescu care trebuie văzută și admirată, așa că, Mănăstirea Agapia, vă așteaptă să o descoperiți.

 

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

Brezianu, Barbu, Nicolae Grigorescu, București, 1959;

 

Popescu, Mihail,  Contractul pictorului Grigorescu la Mănăstirea Agapia, în „Convorbiri literare”, nr. 62, 1934;

Oprescu, George, Nicolae Grigorescu, vol. I-II,  București, 1961-1962;

Sursa imaginii:

Picturile lui Nicolae Grigorescu la Manastirea Agapia

 

Continua sa citesti

Uncategorized

VIDEO Iarmaroc Moldovenesc la Târgu Neamț

Publicat

pe

De

Program „Iarmaroc Moldovenesc”

29 mai- Los Anonimos si Lorenna

30 mai- Viorica Macovei

31 mai- Mirela Ursache si Nicoleta Buga

1 iunie- Mihai Traistariu

2 iunie- Carmen Serban

Continua sa citesti

Popular