Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XVII)
Știați că, biserica Mănăstirii Horaița este unicat în lume?
În prima jumătate a secolului al XIX lea, între anii 1822-1824, cuviosul părinte Irinarh Roseti ridică prima biserică din lemn a mănăstirii Horaița cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.
Actuala biserică a mănăstirii a fost construita în timpul starețului Ermoghen Buhuș între anii 1848-1867 și sfințită de către mitropolitul Moldovei – Calinic Miclescu. La construcția bisericii au contribuit și domnitorii Grigorie Alexandru Ghica sș Alexandru Ioan Cuza.
Mănăstirea Horaița are mai multe elemente de unicitate, fiind singura biserică din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei al cărei hram este închinat Botezului Domnului, iar ca arhitectură, reprezintă o împletire de elemente romano-bizantine și influențe rusești. Mai mult, din cele opt turle ale bisericii, trei se află deasupra Sfântului Altar.
Apărută pe finalul curentului baroc din prima jumătate a secolului al XIX-lea, catapeteasma este unică, fiind realizată din trei tipuri de lemn – tei, păr şi tuia, la 1867, fiind unicat în ţară – sau chiar în lume, conform unor surse – , având amvonul deasupra uşilor împărăteşti, spre deosebire de tradiţia Bisericii, care arată că locul acestuia se află în partea de Nord şi nu în Est, ca la Horaiţa.
Un alt element de unicitate îl reprezintă dispunerea registrelor, aflate pe orizontală la majoritatea catapetesmelor din bisericile ortodoxe, la Horaiţa registrul profeţilor Vechiului Testament , aflându-se în 14 medalioane intercalate în două vrejuri de viţă de vie din lemn sculptat, aurit, ce se ridică de la extremitaţile catapetesmei până deasupra amvonului, iar registrul sfinţilor apostoli, se află în lungul unui bandou semicircular ce are în centru icoana Deisis, cea care Îl reprezintă pe Hristos ca împărat, aşezat pe tron, ţinând Evanghelia închisă şi binecuvântând.
Aici a fost trimis în toamna anului 1918, Prințul Carol, acesta ispășind 75 de zile de arest începând cu data de 9/22 septembrie, 1918, prințul având interdicția de a părăsi mănăstirea. Aici a fost vizitat în numeroase rânduri de rege și regină, care i-au arătat necesitatea desfacerii mariajului. Despre acest episod din viața viitorului rege Carol al II-lea aflîn atât din memoriile lui I.G. Duca cât și din „Însemnările zilnice”, jurnalul de memorii ținut de princepele Carol al II-lea.
Un loc care trebuie vizitat.
Prof. Emanuel Bălan
Sursa: Macarie, Gheorghe; Petric, Partenie, (1997), Mănăstirea Horaița-repere în istoroa și viața spirituală, Editura Trinitas, Iași; Nohai, Nicu, Mănăstirea Horaița, în „Avântul”, an XI, nr. 181, 1939.
Sursa imaginii: https://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/23/manastirea-horaita-judetul-neamt/
Actualitate
VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru
Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.
sursa: doxologia.ro
Actualitate
VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a
Actualitate
Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!
Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ.
Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????
Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.
????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.
????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????
Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.
Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.
-
Actualitateacum 2 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 2 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 10 luni
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 3 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 3 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 6 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 3 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog