Connect with us

Eveniment

CNSU: Se prelungește starea de alertă! Vezi de când intră în vigoare noile măsuri

Publicat

pe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat miercuri, 10 martie, o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Măsurile se aplică de duminică, 14 martie. Totodată, circulația în afara locuinței va fi interzisă după ora 22.00, iar cazarea în pensiunile și hotelurile de la munte va fi limitată la 70% din capacitate. Potrivit documentului, se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00-05.00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

De asemenea, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă:

  • Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;
  • Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita;
  • Borșa și Cavnic din județul Maramureș;
  • Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;
  • Sovata din județul Mureș;
  • Vatra Dornei din județul Suceava;
  • Voineasa din județul Vâlcea;
  • Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș-Severin;
  • Arieșeni din județul Alba;
  • Durău din județul Neamț;
  • Novaci-Rânca din județul Gorj;
  • Păltiniș din județul Sibiu;
  • Stâna de Vale din județul Bihor;
  • Straja din județul Hunedoara.

Documentul integral poate fi consultat AICI.

 

 

 

Actualitate

VIDEO Prima expoziție locală a Asociației Fauna Nemțeană: peste 300 de păsări, porumbei și iepuri de rasă, în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Târgu Neamț!

Publicat

pe

De

Astăzi, Asociația Fauna Nemțeană, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, dă startul primei ediții a expoziției locale dedicate pasionaților de animale de rasă! Evenimentul se desfășoară în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț.

Peste 300 de exemplare impresionante de păsări, porumbei și iepuri de rasă sunt reunite sub același acoperiș, oferind o experiență captivantă pentru iubitorii de animale. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere rase rare, să afle informații de la crescători experimentați și să se bucure de o atmosferă educativă și prietenoasă.

Această expoziție marchează o premieră locală și reprezintă un eveniment de referință pentru comunitatea din Târgu Neamț.

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția și să descoperiți frumusețea și diversitatea faunei de rasă!

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Colinde la Biserica Ortodoxă de Stil Vechi „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Dărmănești

Publicat

pe

De

Pe 6 ianuarie 2025, în Ajunul Crăciunului pe stil vechi, la Biserica Ortodoxă de Stil Vechi „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Dărmănești, credincioșii s-au bucurat de un eveniment emoționant. Glasurile copiilor din parohie au răsunat în biserică, aducând vestea Nașterii Domnului prin colinde pline de credință și tradiție.

O seară a tradiției și unității

Ajunul Crăciunului pe stil vechi a fost o sărbătoare de suflet, în care credincioșii din Dărmănești au trăit bucuria Nașterii Domnului în cel mai autentic mod. Prin glasurile copiilor, tradițiile locale au fost reafirmate, dovedind că frumusețea colindelor și credința sunt moșteniri neprețuite ale comunității.

Sărbătoarea a adus lumină și bucurie în inimile tuturor, reamintind de importanța păstrării obiceiurilor străbune și a unității în credință.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Realizarea crucii din gheață la Schitul Icoana Nouă, în ajun de Bobotează

Publicat

pe

De

La Schitul Icoana Nouă, pregătirile pentru sărbătoarea Bobotezei sunt în toi. Un moment impresionant a fost surprins de părintele Arhimandrit Calinic Proca, care a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu procesul de extragere a gheței din lacul înghețat, folosită pentru realizarea crucii tradiționale de Bobotează.

„Prin mila lui Dumnezeu, ne pregătim de Bobotează, avem și gheață pentru cruce. Gheața are 19 cm! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a scris părintele Arhimandrit pe rețelele sociale, exprimând recunoștința pentru darurile primite în acest sezon binecuvântat.

Pregătirea crucii din gheață este o tradiție veche, care simbolizează puritatea și înnoirea spirituală, fiind un element central al slujbei de sfințire a apelor. La Schitul Icoana Nouă, această activitate implică eforturi considerabile din partea obștii monahale, dar este realizată cu mult devotament și credință.

Comunitatea este invitată să participe la slujbele dedicate Bobotezei și să fie martoră la acest moment special de rugăciune și comuniune.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate care ne unesc și ne împreună spre slava Sa cea veșnică!

Continua sa citesti

Popular