Connect with us

Eveniment

Calndarul zilei de 19 ianuarie

Publicat

pe

1736: Se năştea fizicianul scoţian James Watt, inventatorul maşinii cu aburi (d. 1819)

1883: Primul sistem de iluminat electric cu fire aeriene, construit de inventatorul american Thomas Edison, era dat în funcţiune la Roselle, New Jersey

1915: În contextul Primului Război Mondial, avioane germane bombardau ţinte civile de pe coasta estică a Angliei

1915: Inventatorul franez Georges Claude patenta tubul de neon pentru a fi folosit la panourile de reclamă stradală

1932: Se năștea Constantin Drăghici, solist și compozitor (d. 2015)

1949: Cuba recunoștea statul Israel

1966: Indira Gandhi devenea premier al Indiei

1977: Ningea pentru prima, şi deocamdată singura dată, în Miami, Florida

1977: Președintele Gerald Ford o graţia pe Iva Toguri D’Aquino, cunoscută ca „Tokyo Rose”), membră a propagandei japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

1979: Se năștea gimnasta rusă Svetlana Khorkina

1993: Cehia și Slovacia se alăturau Națiunilor Unite

1999: Ajunşi la Târgu Jiu, minerii grevişti din Valea Jiului refuzau să negocieze cu o comisie guvernamentală 

2006: NASA lansa prima sondă spațială către Pluto

2013: Un politician bulgar supravieţuia unei tentative de asasinat în timpul unei emisiuni tv

2014: În capitala Ucrainei, Kiev, deveneau violente demonstraţiile împotriva regimului condus la acea dată de Viktor Ianukovici

2015: Înceta din viaţă inventatorul Iustin Capră, cel care a creat – între altele – rucsacul zburător (n. 1933)

2015: Papa Francisc revenea la Vatican, după un istovitor turneu în Sri Lanka şi arhipelagul Filipinelor

2016: China anunţa un avans economic de doar 6,9% pentru anul precedent, cea mai scăzută rată de creştere din ultimul sfert de secol

2017: Socialistul Rumen Radev era învestit preşedinte al Bulgariei

2017: Paul Mccartney dădea în judecată compania Sony, revendicând drepturile de autor pentru mai multe cântece ale The Beatles

2017: Prima orchestră feminină a Afganistanului concerta la Forumul Economic de la Davos

2018: Filmul românesc „Pororoca” avea premiera cinematografică, aducând pe ecrane povestea unui cuplu a cărui viaţă liniştită este zdruncinată de dispariţia unuia dintre copii

2020: Georgeta Popescu obținea aurul în proba de monobob, la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

VIDEO Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Târgu-Neamț printr-un eveniment special dedicat lui Mihai Eminescu

Publicat

pe

De

Astăzi, 15 ianuarie, comunitatea din Târgu-Neamț s-a reunit pentru a celebra Ziua Culturii Naționale și a marca 175 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu.

Evenimentul central al zilei, intitulat „CÂNTURI PENTRU NEUITARE”, a avut loc la ora 12:00, la Casa Culturii „Ion Creangă”. Elevii talentați ai Liceului „Vasile Conta” au oferit un spectacol artistic emoționant, dedicat cinstirii memoriei și operei celui supranumit „Luceafărul poeziei românești”.

Poezia și muzica au fost elementele cheie ale acestui moment sensibil, care a adus în fața publicului versurile nemuritoare ale lui Eminescu. Sala a fost animată de recitările pline de pasiune ale tinerilor și de momentele muzicale care au întregit atmosfera festivă.

Spectacolul a fost o oportunitate de a reafirma importanța moștenirii culturale eminesciene și de a inspira generațiile tinere să își aducă propria contribuție la perpetuarea valorilor literare românești.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată astfel la Târgu-Neamț cu o celebrare de suflet, ce a unit comunitatea în jurul artei, poeziei și tradițiilor noastre culturale.

Continua sa citesti

Actualitate

Dublă lansare de carte – Mihai Jitaru

Publicat

pe

De

Miercuri, 15 ianuarie 2025, sunteți invitați la Muzeul de Artă din Roman pentru a celebra Ziua Culturii Naționale prin poezie și artă. Această zi specială, dedicată memoriei poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată printr-un eveniment cultural de excepție: lansarea a două noi volume de poezii semnate de Mihai Jitaru.

Detalii despre eveniment:

Din anul 2011, data de 15 ianuarie, ziua de naștere a marelui nostru poet național, a devenit Ziua Culturii Naționale. Anul acesta, celebrarea capătă un aer deosebit prin prezentarea volumelor 2 și 3 din seria „Parfum de lemn”, intitulate „Aproape de iubire” și „Departe de noi”. Acestea vin în completarea primului volum, „Aproape de Dumnezeu”, lansat în 2023 la același muzeu.

Despre autor:

Mihai Jitaru, romașcan, este dascăl, poet, sculptor și grafician, un artist complet care îmbină cu talent cuvintele și imaginea. Cele trei volume din seria „Parfum de lemn” au apărut la Editura PIM din Iași, în anii 2023 și 2024, beneficiind de o grafică realizată chiar de autor.

Prefațatori:

Volumele sunt prefațate de personalități culturale remarcabile, printre care:

  • Profesor Nelu Dumbravă
  • Profesor Maria Gavrilă
  • Artist plastic Irina Lazăr
  • Doctor Elena Ionel

Moment muzical:

Evenimentul va fi încărcat de emoție datorită unui moment muzical susținut de Club Canto Noblesse, sub coordonarea profesorului Ionela Mardare-Mirică.

Vă invităm să luați parte la această sărbătoare a poeziei și artei, unde cultura și sensibilitatea se întâlnesc pentru a crea o experiență de neuitat.

Pentru mai multe detalii, accesați: link

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Prima expoziție locală a Asociației Fauna Nemțeană: peste 300 de păsări, porumbei și iepuri de rasă, în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Târgu Neamț!

Publicat

pe

De

Astăzi, Asociația Fauna Nemțeană, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, dă startul primei ediții a expoziției locale dedicate pasionaților de animale de rasă! Evenimentul se desfășoară în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț.

Peste 300 de exemplare impresionante de păsări, porumbei și iepuri de rasă sunt reunite sub același acoperiș, oferind o experiență captivantă pentru iubitorii de animale. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere rase rare, să afle informații de la crescători experimentați și să se bucure de o atmosferă educativă și prietenoasă.

Această expoziție marchează o premieră locală și reprezintă un eveniment de referință pentru comunitatea din Târgu Neamț.

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția și să descoperiți frumusețea și diversitatea faunei de rasă!

Continua sa citesti

Popular