Eveniment
Calendarul zilei de 9 februarie

1881: Înceta din viaţă scriitorul rus Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky (n. 1821)
1900: Americanul Dwight Davis crea competiţia de tenis care îi poartă numele, Cupa Davis
1904: Flota japoneză ataca pe neaşteptate fortăreaţa rusă Port-Arthur
1923: Se înfiinţa compania aeriană rusă Aeroflot
1943: Se năştea actorul american “Joe” Pesci, ale cărui origini sunt italiene
1945: În România, intra în vigoare legea pentru epurarea presei, prin care noul regim comunist le interzicea să mai lucreze în gazetărie celor care înainte s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului
1945: Se năştea actriţa americană Maria de Lourdes “Mia” Villiers Farrow
1959: Japonia anunța că renunță la armele nucleare
1968: Se năștea cântăreața mexicană Alejandra Guzman
1969: Aparatul Boeing 747 efectua zborul inaugural
1971: Naveta Apollo 14 revenea pe Terra după o misiune pe Lună
1976: Se năştea Ionela Târlea, glorie a atletismului românesc, laureată cu argint la Jocurile Olimpice de la Atena (2004)
1981: Legendarul cântăreţ american Bill Haley era găsit fără suflare în locuinţa sa din Texas, răpus de probleme cardiace (n. 1925)
1986: Se năştea fotbalistul Ciprian Tătăruşanu
1986: Cometa Halley ajungea la periheliu (cel mai aproape de Soare) în a doua şi ultima sa vizită în Sistemul Solar din secolul al XX-lea
1990: Sonda Galileo survola planeta Venus
1991: Lituanienii se pronunţau, prin referendum, în favoarea independenţei ţării
1995: La Berlinală, cineastul francez Alain Delon primea “Ursul de Aur” pentru întreaga carieră
1997: În Statele Unite, era difuzat al 167-lea episod al serialului “The Simpsons”, devenind cea mai longevivă producţie din istoria animaţiei
1998: Fostul preşedinte georgian Eduard Șevardnadze supraviețuia unei tentative de asasinat în capitala Tbilisi
2001: Un submarin american torpila din greşeală o navă-şcoală japoneză
2001: Procurorul general al României dispunea suspendarea temporară a condamnărilor la închisoare primite de generalii în rezervă Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac pentru implicarea în Revoluţia de la Timişoara, din decembrie 1989
2009: Înceta din viaţă contrabasistul Orlando “Cachaito” Lopez, membru al celebrei formaţii Buena Vista Social Club (n. 1933)
2012: Emil Boc îi preda ştafeta la conducerea guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu
2012: “Caesar Must Die” triumfa Berlin International Film Festival, ajuns la a 62-a ediţie
2014: La o consultare populară, elveţienii răspundeau afirmativ limitării imigraţiei
2015: Fost ministru al Turismului, Elena Udrea rămânea fără imunitate parlamentară, ajungând în cele din urmă în arest sub acuzaţia de corupţie
2016: Tiberiu Niţu, fost şef al Parchetului General, era pus sub urmărire penală în dosarul “coloanelor oficiale ilegale”
2016: Înceta din viaţă Alexandru Vulpe, președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române (n. 1931)
2016: Două trenuri de pasageri se ciocneau în Bavaria, în accident murind 10 persoane
2017: Pe fondul protestelor generate de încercarea de modificare pe furiş a legislaţiei penale, social-democratul Florin Iordache demisiona de la conducerea Ministerului Justiţiei
2018: Elveţienii aprobau, prin referendum, o lege antihomofobie
2020: Pelicula sud-coreeană “Parasite”, Joaquin Phoenix & Renée Zellweger triumfau la Gala Oscar
2020: Atletul suedez Mondo Duplantis stabilea un nou record mondial la săritura cu prăjina, trecând peste ştacheta înălţată la 6,17 m
Educatie
VIDEO Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Târgu-Neamț printr-un eveniment special dedicat lui Mihai Eminescu
Astăzi, 15 ianuarie, comunitatea din Târgu-Neamț s-a reunit pentru a celebra Ziua Culturii Naționale și a marca 175 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu.
Evenimentul central al zilei, intitulat „CÂNTURI PENTRU NEUITARE”, a avut loc la ora 12:00, la Casa Culturii „Ion Creangă”. Elevii talentați ai Liceului „Vasile Conta” au oferit un spectacol artistic emoționant, dedicat cinstirii memoriei și operei celui supranumit „Luceafărul poeziei românești”.
Poezia și muzica au fost elementele cheie ale acestui moment sensibil, care a adus în fața publicului versurile nemuritoare ale lui Eminescu. Sala a fost animată de recitările pline de pasiune ale tinerilor și de momentele muzicale care au întregit atmosfera festivă.
Spectacolul a fost o oportunitate de a reafirma importanța moștenirii culturale eminesciene și de a inspira generațiile tinere să își aducă propria contribuție la perpetuarea valorilor literare românești.
Ziua Culturii Naționale a fost marcată astfel la Târgu-Neamț cu o celebrare de suflet, ce a unit comunitatea în jurul artei, poeziei și tradițiilor noastre culturale.
Actualitate
Dublă lansare de carte – Mihai Jitaru

Miercuri, 15 ianuarie 2025, sunteți invitați la Muzeul de Artă din Roman pentru a celebra Ziua Culturii Naționale prin poezie și artă. Această zi specială, dedicată memoriei poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată printr-un eveniment cultural de excepție: lansarea a două noi volume de poezii semnate de Mihai Jitaru.

Detalii despre eveniment:
Din anul 2011, data de 15 ianuarie, ziua de naștere a marelui nostru poet național, a devenit Ziua Culturii Naționale. Anul acesta, celebrarea capătă un aer deosebit prin prezentarea volumelor 2 și 3 din seria „Parfum de lemn”, intitulate „Aproape de iubire” și „Departe de noi”. Acestea vin în completarea primului volum, „Aproape de Dumnezeu”, lansat în 2023 la același muzeu.
Despre autor:
Mihai Jitaru, romașcan, este dascăl, poet, sculptor și grafician, un artist complet care îmbină cu talent cuvintele și imaginea. Cele trei volume din seria „Parfum de lemn” au apărut la Editura PIM din Iași, în anii 2023 și 2024, beneficiind de o grafică realizată chiar de autor.
Prefațatori:
Volumele sunt prefațate de personalități culturale remarcabile, printre care:
- Profesor Nelu Dumbravă
- Profesor Maria Gavrilă
- Artist plastic Irina Lazăr
- Doctor Elena Ionel
Moment muzical:
Evenimentul va fi încărcat de emoție datorită unui moment muzical susținut de Club Canto Noblesse, sub coordonarea profesorului Ionela Mardare-Mirică.
Vă invităm să luați parte la această sărbătoare a poeziei și artei, unde cultura și sensibilitatea se întâlnesc pentru a crea o experiență de neuitat.
Pentru mai multe detalii, accesați: link
Actualitate
VIDEO Prima expoziție locală a Asociației Fauna Nemțeană: peste 300 de păsări, porumbei și iepuri de rasă, în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Târgu Neamț!
Astăzi, Asociația Fauna Nemțeană, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, dă startul primei ediții a expoziției locale dedicate pasionaților de animale de rasă! Evenimentul se desfășoară în perioada 10-12 ianuarie 2025, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț.
Peste 300 de exemplare impresionante de păsări, porumbei și iepuri de rasă sunt reunite sub același acoperiș, oferind o experiență captivantă pentru iubitorii de animale. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere rase rare, să afle informații de la crescători experimentați și să se bucure de o atmosferă educativă și prietenoasă.

Această expoziție marchează o premieră locală și reprezintă un eveniment de referință pentru comunitatea din Târgu Neamț.
Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția și să descoperiți frumusețea și diversitatea faunei de rasă!
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!