Connect with us

Eveniment

Calendarul zilei de 5 noiembrie

Publicat

pe

 *In calendarul ortodox Sf. Mc. Galaction si Epistimia.
 *In calendarul ortodox Sf. Mc. Timotei si Teofil.
 *In calendarul ortodox Sf. Silvan si Grigorie.
 *Ziua focurilor de artificii in Marea Britanie.
 *In calendarul roman universal Sfantul Emeric.

 1556 Bayram Khan iese invingator din cea de-a doua batalie de la Panipat si restabileste puterea mogulilor in India.

 1605 Complotul prafului de pusca. Era vizata cladirea Parlamentului britanic, in care se desfasura o sesiune speciala la care participau regele Iacob I, membrii guvernului si ai Parlamentului.

 1720 Tratatul de pace de la Constantinopol („Pace Vesnica”) intre Rusia si Imperiul Otoman; confirmarea tratatului incheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713. 

1838 Honduras isi declara independenta deplina fata de Provinciile Unite ale Americii Centrale.

1880: Se năştea romancierul Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea (d. 1961)

 1914 Franta si Marea Britanie declara razboi Turciei.

 1930 Sinclair Lewis este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura.

1940: Franklin D. Roosevelt devenea primul preşedinte SUA cu 3 mandate la Casa Albă

1942: Se năștea compozitorul, cântăreţul şi poetul italian Pierangelo Bertoli (d. 2002)

1952: Murea astronomul Nicolae Coculescu, fondatorul Observatorului astronomic din Bucureşti (n. 1866)

1959: Se năștea rockerul canadian Bryan Adams

1968: Se năştea cântăreaţa Nicoleta Alexandru, al cărei nume de scenă este Nicola

1968: Se năștea fotbalistul Jean Vlădoiu

1970: Vaticanul introducea serviciul divin în limba naţională a fiecărei comunităţi romano-catolice

1992: Se redeschidea Nunţiatura Apostolică, ambasada Vaticanului la Bucureşti

1994: Sonda spaţială Ulyssus reuşea prima traversare a Soarelui

2002: Reuniţi la Interlaken, în Elveţia, reprezentanţi ai 52 state care produc diamante sau fac comerţ cu ele se angajau oficial să controleze transportul pietrelor preţioase brute care provin din zonele de război, pentru a evita ca ele să finanţeze conflictele din Africa

2006: Dictatorul irakian Saddam Hussein era condamnat la moarte, fiind executat ulterior

2007:  Chang’e 1, primul satelit spaţia chinez, se plasa pe orbita Lunii

2010: Murea poetul, prozatorul, jurnalistul şi ulterior politicianul Adrian Păunescu, întemeietor al cenaclului Flacăra (n. 1943)

2012: Inundaţii devastatoare ucideau peste 360 de persoane în Nigeria

2015: Ruperea unui iaz de decantare inunda regiunea braziliană Rio Dulce, bilanţul dezastrului urcând la 23 de decese

2015: Japonia recunoştea primul parteneriat gay

2019: Autoritățile chineze limitau accesul tinerilor la jocuri de noroc, în încercarea de a reduce din dependența acestora

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

VIDEO Cisternă răsturnată in Secuieni

Publicat

pe

De

Prin apel la 112, în jurul orei 10:35, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui eveniment în comuna Secuieni în urma căruia o cisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat în afara părții carosabile. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Până la sosirea pompierilor, conducătorul auto s-a evacuat. Acesta primește îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajului SMURD. Pompierii au acționat pentru deconectarea bornelor bateriei pentru a evita producerea unui incendiu. De asemenea se acționează pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pentru evitarea producerii unei explozii. SURSA: ISU Neamţ

Continua sa citesti

Actualitate

ViceBusters Film Challenge

Publicat

pe

De

ViceBusters Film Challenge este un eveniment proaspăt pentru comunitatea de tineri din Neamț și nu numai; este un nou concept ce presupune un concurs cu premii, de scurtmetraje ce pot fi filmate chiar și cu telefonul mobil, create de tineri pentru tineri. Este organizat de Consiliul Județean Neamț prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, Consiliul Județean al Elevilor Neamț.
Tematica primei ediții este „Pericole viciilor în rândul tinerilor” și se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Viciile au, din păcate, o influență nefavorabilă asupra dezvoltării copiilor și adolescenților. De aceea, misiunea noastră este de a crește gradul de conștientizare în rândul elevilor asupra riscurilor la care se expun din cauza viciilor de orice fel. Demersul nostru este unul mai mult decât informativ, și anume, o platformă de educare și descoperire a tainelor domeniului audiovizual. Tinerii care vor participa la acest concurs vor avea oportunitatea de a experimenta, într-un mediu creativ și colaborativ, tehnici de concepere și realizare de conținut într-o lume în care social media devine noul limbaj al societății.
Concursul s-a lansat în 1 august 2022 și se derulează în două etape:

Etapa 1 constă în conceperea unui scenariu conform regulilor stabilite în regulament, scenariu ce va fi înscris odată cu completarea formularului de înscriere până la data de 1 octombrie 2022. Scenariile vor fi evaluate de o comisie stabilită de organizatori, iar cele aprobate vor intra în etapa următoare.
Etapa 2 constă în realizarea filmelor de scurtmetraj, ce vor fi filmate și montate de către echipele participante până la data de 1 noiembrie 2022.

Invităm elevii să își adune prietenii, să identifice un viciu în rândul tinerilor, să pornească înregistrarea pe un telefon mobil și să dea frâu liber imaginației! Concursul are ca recompense premii în bani, trofee, diplome, iar juriul va fi format din 3 reprezentanți de seamă ai industriei de film din România, pe care îi vom dezvălui ulterior. Anunțarea câștigătorilor se va face în cadrul Galei de premiere a concursului ViceBusters Film Challenge, ce va avea loc la Piatra-Neamț, Cinema MonAmour, la data de 18.11.2022.
Detalii: vicebusters.ro

SURSA: aarc.ro

Continua sa citesti

Actualitate

CONFERINȚĂ JUDEȚEANĂ – A ști și a nu uită, pentru a nu repetă

Publicat

pe

De

invităm, vineri, 7 octombrie 2022, de la ora 12.00, la Sinagogă din Târgu Neamț, la acțiunea de comemorare a Holocaustului la care vor participa profesori și elevi de la școlile din oraș și zonă.

Continua sa citesti

Popular