Connect with us

Actualitate

27 iulie – Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Publicat

pe

Astăzi, 27 iulie, credincioșii creștin ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul mare mucenic și tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon. Tot astăzi, se face pomenirea Orbului care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon, Sfintei Cuvioase Antuza, A o sută cincizeci și trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei, Sfântului Cuvios Manuel, Sfântului Mucenic Hristodul din Casandra.

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic că un leu”, un nume pagan, căci tatăl sau împărtășea credință în zei. Însă Evula, mama să, era creștină. Această moare la puțini ani de la nașterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui sau termină Școală de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon ajunge după puțînă vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care îi remarcase calitățile, intenționa să îl ia la palat că medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credință creștină. Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul.  În loc de sânge, a curs lapte din  trupul sau.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele sau.

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taină Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Menționăm că la Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos, se află Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia și în mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poștă (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24).

Cum putem să ne asemănăm Sfântului Pantelimon?

La această întrebare, Părintele Teofil Părăian răspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferință cu putere omenească, asta o putem face și noi. Și dacă facem cele la măsurile noastre, face și Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…

Troparul Sfântului Pantelimon

Purtătorule de chinuri, Sfinte și tămăduitorule Pantelimoane, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de grețeli sufletelor noastre.

Tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon

Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Se zice că în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna. În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. În ziua de Sf. Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor. De asemenea, se mai spune că oamenii care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO Accident rutier pe E85, în comuna Horia

Publicat

pe

De

Miercuri la ora 16:48, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs pe drumul european E85, în comuna Horia. În incident au fost implicate două autoturisme, fiecare având doar conducătorul auto la bord. În urma impactului, unul dintre vehicule s-a răsturnat, în timp ce celălalt a ieșit de pe partea carosabilă.

Pentru intervenție, la locul accidentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman: o autospecială pentru descarcerare grea, o autospecială de stingere echipată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD TIM. La sosirea echipelor de salvatori, cele două persoane implicate în accident erau deja ieșite din autoturisme. Femeia, în vârstă de 30 de ani, și bărbatul de 63 de ani au fost evaluați și asistați medical de echipajul SMURD, dar au refuzat transportul la spital.

Pompierii au luat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de resturile rămase în urma coliziunii, asigurând astfel siguranța circulației în zonă.

Continua sa citesti

Actualitate

Accident rutier grav în comuna Girov

Publicat

pe

De

În această dimineață, la ora 02:24, pompierii au fost alertați să intervină la un accident rutier produs în comuna Girov. În urma incidentului, un autoturism în care se afla doar conducătorul auto a lovit inițial un alt autoturism parcat, după care a izbit un gard și un stâlp de electricitate.

La fața locului au fost mobilizate forțe și echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). Până la sosirea acestora, șoferul, un bărbat de 38 de ani, a fost scos din autoturism de către cetățeni și predat echipajului medical. Acesta a fost ulterior transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, având în vedere riscul crescut de aprindere în urma impactului. Autoritățile investighează acum cauzele care au dus la producerea acestui accident.

Continua sa citesti

Actualitate

Moromeții 3, cel mai așteptat film al anului, va avea o proiecție specială la Piatra Neamț pe 16 noiembrie

Publicat

pe

De

Unul dintre cele mai anticipate filme românești ale anului, Moromeții 3, va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 noiembrie, la ora 19:00, la Cinema Mon Amour din Piatra Neamț. Evenimentul va fi onorat de prezența regizorului Stere Gulea, a actriței Olimpia Melinte și a producătoarei Oana Bujgoi Giurgiu, oferind publicului șansa de a interacționa cu echipa din spatele acestui proiect monumental.

Biletele sunt disponibile online și la casieria cinematografului, iar cei interesați pot achiziționa locuri pentru acest eveniment special la: Eventbook.

Această ultimă parte a trilogiei Moromeții, bazată pe opera iconică a lui Marin Preda, urmărește destinul lui Niculae, mezinul celebrului clan Moromete, care ajunge să devină un scriitor renumit în contextul turbulent al anilor ’50, pe fundalul instaurării regimului comunist. Personajul lui Niculae este interpretat de actorul Alex Călin, care explorează complexitatea acestei perioade istorice și navighează prin provocări profesionale, amoroase și ideologice, păstrând o relație emoționantă cu tatăl său, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele.

Filmul, regizat de Stere Gulea și surprins prin ochii experimentatului director de imagine Vivi Drăgan Vasile, a fost deja aclamat la diverse festivaluri naționale, precum TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc din Iași, Film în Sat din Peștișani și TIFF Timișoara, reușind să atragă public numeros și să primească aplauze la scenă deschisă.

Distribuția reunește nume de marcă ale cinematografiei românești, precum Olimpia Melinte, Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea și Oana Pellea, alături de tinere talente promițătoare, creând astfel o producție de excepție, fidelă spiritului operei lui Preda.

Scenariul lui Moromeții 3 este semnat de regizorul Stere Gulea, care s-a inspirat atât din însemnările jurnalistice ale lui Marin Preda, cât și din arhive istorice, pentru a reda cu fidelitate o perioadă istorică complexă și plină de provocări. „Am încercat să intuiesc parcursul lui Preda și să ilustrez această călătorie esențială. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care încă reverberează în conștiința noastră,” a declarat regizorul.

Filmările au avut loc în localități emblematice pentru trilogie, precum Talpa, Teleorman, aproape de Siliștea-Gumești, satul natal al lui Marin Preda, dar și în Sinaia, București și alte sate din jurul capitalei, refăcând decorul iconic al casei Moromeților.

Moromeții 3 va avea premiera națională pe 22 noiembrie și va fi disponibil în cinematografele din întreaga țară, urmând să ajungă printr-o caravană în peste 50 de orașe, inclusiv în localități fără cinematograf.

Pentru mai multe informații despre film și evenimentele dedicate, puteți urmări paginile oficiale de Facebook, Instagram și TikTok, cât și site-ul transilvaniafilm.ro.

Un eveniment de neratat pentru iubitorii de film și cultura românească!

Continua sa citesti

Popular