Connect with us

Actualitate

Zi de pomenire la Manastirea Sfantul Vasile cel Mare – Bodesti

Publicat

pe

Zi de pomenire la Manastirea Sfantul Vasile cel Mare – Bodesti, la împlinirea a 13 ani de la trecerea în veșnică odihnă a vrednicului de pomenire Arhimandrit Ciprian Zaharia, fost stareț al Mănăstirii Bistrița. „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu ; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” (Evrei, 13,7).

La Mănăstirea Sfântul Vasile – Bodești, una din ctitoriile Arhimandritului Ciprian Zaharia, s-a oficiat astăzi, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, în semn de pioasă amintire și adâncă recunoștință din partea obștii așezământului, slujba de pomenire a celui ce a fost numit „nou ctitor” sau „al cincilea ctitor al Mănăstirii Bistrița „, „restaurator al unui leagăn de civilizație medievală”, „călugăr complex și atipic”… Cuvintele sunt neputincioase în încercarea de a-l elogia pe Părintele Ciprian… Este ctitorul atâtor așezăminte monahale, așa că, nu întâmplător (întâmplarea face, dar nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu) a plecat la Domnul tocmai în ziua pomenirii Sfântului Nicodim de la Tismana, ctitor de așezăminte monahale și îndrumător de generații de calugari. Părintele Arhimandrit Ciprian a plecat acum 13 ani să se odihnească în Împărăția Cerurilor, după atâtea osteneli în slujba Bisericii, întru cele ale Mariei și ale Martei. S-a ctitorit prin ostenelile sale în întregul așezământ al Mănăstirii Bistrița, în toate așezămintele monahale înființate de el, în atâtea generații de calugari. A plecat, dar el trăiește în inimile celor ce l-au cunoscut, ale celor ce i-am fost ucenici, am fost tunși în monahism de el, îndrumați de el. „Un om moare cu adevărat doar când este uitat”. Îl vom purta mereu în gând, în inimi și în rugăciune.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Conferință de presă – USR NEAMT- 27 mai 2023

Publicat

pe

De

USR Neamț a prezentat bilanțul eșecurilor guvernării PSD PNL, în cadrul unei conferințe la care a fost invitat să participe și Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

Cartea neagră a guvernării PSD PNL o puteți consulta aici:

PDF Embedder requires a url attribute Cartea-neagra-a-guvernarii-PSD-PNL

Continua sa citesti

Popular