Connect with us

Eveniment

(VIDEO) POGANY, din valiza unui ”Râzi, Paiață!” Interviu cu târgnemțeanca Ilinca Istrate

Publicat

pe

Târgnemțeanca Ilinca Istrate descurcă fire de când a terminat Facultatea de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași, la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete”, încă din anul 2013. Acum activează la Teatrul Municipal din Bacău ca păpușar, și artist independent. Dacă teatrul nu ar fi existat, probabil ar fi ajuns sculptor și asta pentru că a cochetat și cu acest domeniu, fiind ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din micul oraș Târgu Neamț. Deși la prima vedere pare, aparent, simplu să dai viață unei păpuși, Ilinca Istrate susține că arta animației este mai complicată decât pare. Pogany este ,,copilul” ei de lemn, un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. A luat viață în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. De-a lungul timpului, a devenit iubit și apreciat de foarte mulți oameni. De curând, aceasta a fost invitată în cadrul emisiunii de la Radio M Plus FM, alături de Cătălin Năclad, unde a povestit pe larg despre pasiunea ei pentru păpuși.

 

 

Ilinca Istrate și-a găsit puțin timp să răspundă și întrebărilor noastre.

 

Reporter: Cine este Ilinca Istrate? 

I.I: M-am născut și am crescut în orașul Târgu Neamț. Am activat în Trupa de Teatru a Școlii ProfessArt, a doamnei profesoare Luiza Cupceac, după care am studiat la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete” din cadrul Facultății de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași. Prin urmare, sunt păpușar și actor, angajată la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, și artist independent.

R: Ce te-a „lipit” de lumea aceasta, a teatrului de păpuși?

I.I: Prima alegere a fost meseria de actor, însă, cu câteva luni înainte de admiterea la facultate am văzut pentru prima dată o marionetă, păpușa cu fire. De acolo, pentru că nu cunoșteam nimic despre această meserie, oamenii dragi, intuiția și îndrumarea celui de sus și-au făcut rostul. Descurc fire de când am terminat facultatea, din anul 2013.

R: A lucra cu păpușile pare, la prima vedere, ceva simplu. Cât de greu este să dai viață unei păpuși?

I.I: Sunt multe mâini cele care dau viață unei păpuși: cele care o concep, o construiesc, o îmbracă, o pictează, o mânuiesc. Indiferent de stil, că vorbim de păpuși pe mână, muppet, teatru de umbre, bunraku sau marionete, fiecare păpușă este precum omul: unică. Așa că, mânuitorul trebuie să lucreze cu ea ca să-i descopere darurile, nevoile și metehnele. Da, adevărat, arta animației este nițel mai complicată decât pare.

R: Ai o păpușă pe numele Pogany. De la ce vine numele, a fost ales întâmplător? 

I.I: Pogany este copilul meu de lemn, este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. S-a ,,născut”  în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. Rămân recunoscătoare profesorului meu de scenografie, Gavril Siriteanu, care m-a ajutat si m-a învațat să-l construiesc și pictorului Manuell Mănăstireanu care i-a dat chip..

Ochii lui simbolizează lumina din privirea oamenilor care iubesc, speră și cred.

R: Ce abilități ar trebui să aibă un păpușar, care este rolul lui mai exact?

I.I: Păpușarul trebuie să fie pregătit în arta mânuirii, să fie actor, să improvizeze, să dea voci și caractere diferite, să aibă ureche muzicală, să cânte, să danseze, să aibă un corp antrenat ca să facă față păpușilor de toate greutățile, dar și mânuitului din diferite poziții deloc comode uneori, să se cultive (lectură, muzică, expoziții etc), să fie sensibil, să aibă empatie și mai ales iubire pentru oameni și natură. Rolul meu este să las mâna bună să mă cârmuiască, cum și eu, la rândul meu, mă străduiesc să folosesc mâna bună să-l cârmuiesc pe Pogany.

R: Dacă teatrul nu ar fi existat, cine ar fi fost acum Ilinca Istrate?

I.I: Cred că tot spre o ramură a artei aș fi ajuns…poate sculptor. Când eram studentă în primul an de facultate am lucrat o perioadă ca ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din Târgu Neamț. Mi-a plăcut tare mult și mi s-a spus că am datele necesare pentru această vocație. Când prind ocazia, sculptez cu mare drag păpuși. Știu foarte bine că fără teatru nu mi-aș fi descoperit apetitul pentru cărți, filme și muzică de calitate.

               Totodată, pot spune că aș fi fost un om mai sărac sufletește pentru că teatrul e calea mea spre a dărui.

R: După sintagma, arta cere sacrificii. Care a fost cel mai mare sacrificiu făcut? Dar cea mai mare satisfacție?

I.I: Este un sacrificiu să te îndepărtezi de oamenii, locurile cunoscute, de ce este comod și să pornești în necunoscut. Cea mai mare satisfacție? Cel mai mult mă bucură oamenii care îmi spun că au nevoie de îmbrățișarea lui Pogany.

R: Ce crezi, a evoluat sau involuat teatrul de păpuși din România?

I.I: Vremurile și oamenii sunt în continuă evoluție, trebuie doar să venim curioși la teatru și să-i susținem evoluția.

R: Mai sunt copiii atrași de aceste tipuri de spectacole? Te întreb asta pentru că am impresia că ar fi  mai mult atrași de ecrane și tehnologie.

I.I: Din experiența mea, copiii sunt încă foarte interesați de arta animației, vin cu plăcere la teatru și sunt la fel de entuziasmați și curioși atunci când se întâlnesc cu Pogany în școli, grădinițe sau pe stradă.

R: Ce pasiuni ai?

I.I: Îmi place să sculptez și să construiesc păpuși, să cos haine, să mă plimb prin natură și orașe vechi, să citesc, să ascult muzică cu suflet.

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Publicat

pe

De

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate cetele îngereşti sunt apărătorii noştri, care se străduiesc să ne ajute întru mântuirea noastră. Biserica Ortodoxa ii prăznuiește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil în fiecare an pe 8 noiembrie.

 

Nu se știau foarte multe lucruri despre îngeri, însă în Biblie sunt descriși că fiind “duhuri slujitoare” (Evrei 1,14). Aceștia sunt ființe fără trupuri care îl slujesc pe Dumnezeu și îi ocrotesc pe credincioși la porunca lui Dumnezeu. Prin urmare, în cazul în care îngerii se arată credincioșilor, nu aceea reprezintă forma lor adevărată, ci este pur și simplu un chip de împrumut. Îngerii fac parte din “lumea nevăzută”.

Conform Sfintei Scripturi și mărturisirilor Sfinților, îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu, pe care îl iubesc și îl preamăresc. De asemenea, la porunca lui, îngerii ocrotesc credincioșii și popoarele. Dar, uneori îngerii sunt și cei care aduc odată cu ei pedepsele lui Dumnezeu. La fel s-a întâmplat și în cazul focului de peste Sodoma sau pedepsele din Egipt. Un alt rol al îngerilor este de a duce rugăciunile noastre la Dumnezeu. De asemenea, aceștia vestesc fapte mari, cum ar fi Buna Vestire, Nașterea Domnului, Învierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire.

 

Arhanghelul Mihail, mereu lăudat pentru loialitatea de care a dat dovada față de Dumnezeu, este mereu amintit de către creștini și iubit de către toți credincioșii de pretutindeni. Văzând cum Lucifer s-a răzvrătit împotriva Domnului, Mihail rostește următoarele cuvinte: “Să luam aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut.”

Drept urmare, s-a întocmit soborul (adunarea și unirea) tuturor îngerilor care îl iubeau, cinsteau și ascultau pe Dumnezeu, iar Arhanghelul Mihail a fost numit de către bunul Dumnezeu căpetenie a tuturor îngerilor buni, un binefăcător al mântuirii credincioșilor. Lua chip văzut și se arăta multor credincioși atât în vechea Lege, cât și în cea Nouă.

Tot în această zi de cinste îl sărbătorim și pe Arhanghelul Gavriil, preafrumosul și înveselitorul care a luat chip omenesc și a făcut multe minuni și a oferit multe daruri, așa cum este pomenit și în cele două Testamente. În proorocia lui Daniil, Gavriil este descris ca fiind îngerul tălmăcitor al vedeniei (Dan., 8, 16). Gavriil îi spune lui Daniil ce reprezintă cele șaptezeci de săptămâni până la nașterea Domnului nostru, Iisus Hristos.

Conform tradiției, Gavriil este cel care se arată lui Ioachim și Ana și le vestește că o vor naște pe Născătoarea de Dumnezeu. În noul Testament, preotul Zaharia descoperă cu ajutorul lui Gavriil nașterea lui Ioan, Botezatorul Domnului. Tot el o anunță pe Fecioara Maria de faptul că vă da naștere Mântuitorului. Conform unor credincioși, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe ușa mormântului și a stat deasupra ei când Domnul nostru Iisus Hristos a înviat. Tot el este cel care a dat de veste Mironosițelor că Hristos a înviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserica Ortodoxa îl sărbătorește odată cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocupând un loc de cinste în religia creștinească.

SURSA:sarbatoricrestine.ro

Continua sa citesti

Actualitate

Un urs a atacat animalele dintr-o gospodărie în Tașca

Publicat

pe

Luni, 5 iulie, în jurul orei 23.45, a fost semnalată prezența unui urs într-o gospodărie din satul Neagra, comuna Tașca. La locul sesizării s-au deplasat echipaje de jandarmerie, poliție și SMURD. Cetățenii comunei Tașca au fost avertizați prin mesaj RO-ALERT.

,,La sosirea forțelor de intervenție ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei, dar pe timpul cât au rămas în zonă acesta și-a făcut din nou apariția. Animalul a fost îndepărtat către pădure cu ajutorul dispozitivelor de emitere a zgomotelor și cu sprijinul unui localnic, angajat al Direcției Silvice Neamț, care a executat focuri de armă în plan vertical. Din cele relatate de apelant, ursul a provocat pagube materiale, atacând animalele din gospodărie (2 porci). Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz au mai rămas în apropierea gospodăriei pentru a monitoriza zona și a se asigura că pericolul nu mai este iminent. De la începutul anului și până în prezent, jandarmii nemțeni au fost alertați și au intervenit la șase sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezența urșilor în apropierea gospodăriilor. Recomandăm cetățenilor ca în astfel de situații să sune la 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înaine de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător și să respecte recomandările din mesajul RO – ALERT”, comunică reprezentanții IJJ Neamț.

 

Continua sa citesti

Actualitate

Profesor de sport din Roznov, reținut de polițiști pentru agresiune sexuală

Publicat

pe

Un bărbat, în vârstă de 28 ani, din Roznov, profesor de educaţie fizică şi sport la o unitate şcolară din localitate, a fost reţinut de polițiști pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.

,,La data de 25 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră, de 11 ani, a primit pe telefonul mobil mai multe mesaje ce conţineau conotaţii sexuale, de la o persoană ce s-a recomandat a fi profesorul de sport, la şcoala la care minora era elevă.

Din cercetări a rezultat faptul că un bărbat, în vârstă de 28 ani, din Roznov, ar fi transmis prin intermediul unei reţele de socializare unor minore, mai multe mesaje cu conotaţii sexuale. Totodată, persoana în cauză, în calitate de profesor de educaţie fizică şi sport, la o unitate şcolară din judeţul Neamţ, ar fi manifestat un comportament neadecvat cu tentă sexuală, faţă de mai multe minore, eleve la unitatea de învăţământ unde acesta era încadrat .

În urma probatoriului administrat, la data de 4 iulie 2021, cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore. În cursul zilei de ieri, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, potrivit Poliției Neamț.

Poliţiştii continuă cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ.

Continua sa citesti

Popular