Connect with us

Eveniment

(VIDEO) POGANY, din valiza unui ”Râzi, Paiață!” Interviu cu târgnemțeanca Ilinca Istrate

Publicat

pe

Târgnemțeanca Ilinca Istrate descurcă fire de când a terminat Facultatea de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași, la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete”, încă din anul 2013. Acum activează la Teatrul Municipal din Bacău ca păpușar, și artist independent. Dacă teatrul nu ar fi existat, probabil ar fi ajuns sculptor și asta pentru că a cochetat și cu acest domeniu, fiind ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din micul oraș Târgu Neamț. Deși la prima vedere pare, aparent, simplu să dai viață unei păpuși, Ilinca Istrate susține că arta animației este mai complicată decât pare. Pogany este ,,copilul” ei de lemn, un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. A luat viață în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. De-a lungul timpului, a devenit iubit și apreciat de foarte mulți oameni. De curând, aceasta a fost invitată în cadrul emisiunii de la Radio M Plus FM, alături de Cătălin Năclad, unde a povestit pe larg despre pasiunea ei pentru păpuși.

 

 

Ilinca Istrate și-a găsit puțin timp să răspundă și întrebărilor noastre.

 

Reporter: Cine este Ilinca Istrate? 

I.I: M-am născut și am crescut în orașul Târgu Neamț. Am activat în Trupa de Teatru a Școlii ProfessArt, a doamnei profesoare Luiza Cupceac, după care am studiat la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete” din cadrul Facultății de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași. Prin urmare, sunt păpușar și actor, angajată la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, și artist independent.

R: Ce te-a „lipit” de lumea aceasta, a teatrului de păpuși?

I.I: Prima alegere a fost meseria de actor, însă, cu câteva luni înainte de admiterea la facultate am văzut pentru prima dată o marionetă, păpușa cu fire. De acolo, pentru că nu cunoșteam nimic despre această meserie, oamenii dragi, intuiția și îndrumarea celui de sus și-au făcut rostul. Descurc fire de când am terminat facultatea, din anul 2013.

R: A lucra cu păpușile pare, la prima vedere, ceva simplu. Cât de greu este să dai viață unei păpuși?

I.I: Sunt multe mâini cele care dau viață unei păpuși: cele care o concep, o construiesc, o îmbracă, o pictează, o mânuiesc. Indiferent de stil, că vorbim de păpuși pe mână, muppet, teatru de umbre, bunraku sau marionete, fiecare păpușă este precum omul: unică. Așa că, mânuitorul trebuie să lucreze cu ea ca să-i descopere darurile, nevoile și metehnele. Da, adevărat, arta animației este nițel mai complicată decât pare.

R: Ai o păpușă pe numele Pogany. De la ce vine numele, a fost ales întâmplător? 

I.I: Pogany este copilul meu de lemn, este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. S-a ,,născut”  în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. Rămân recunoscătoare profesorului meu de scenografie, Gavril Siriteanu, care m-a ajutat si m-a învațat să-l construiesc și pictorului Manuell Mănăstireanu care i-a dat chip..

Ochii lui simbolizează lumina din privirea oamenilor care iubesc, speră și cred.

R: Ce abilități ar trebui să aibă un păpușar, care este rolul lui mai exact?

I.I: Păpușarul trebuie să fie pregătit în arta mânuirii, să fie actor, să improvizeze, să dea voci și caractere diferite, să aibă ureche muzicală, să cânte, să danseze, să aibă un corp antrenat ca să facă față păpușilor de toate greutățile, dar și mânuitului din diferite poziții deloc comode uneori, să se cultive (lectură, muzică, expoziții etc), să fie sensibil, să aibă empatie și mai ales iubire pentru oameni și natură. Rolul meu este să las mâna bună să mă cârmuiască, cum și eu, la rândul meu, mă străduiesc să folosesc mâna bună să-l cârmuiesc pe Pogany.

R: Dacă teatrul nu ar fi existat, cine ar fi fost acum Ilinca Istrate?

I.I: Cred că tot spre o ramură a artei aș fi ajuns…poate sculptor. Când eram studentă în primul an de facultate am lucrat o perioadă ca ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din Târgu Neamț. Mi-a plăcut tare mult și mi s-a spus că am datele necesare pentru această vocație. Când prind ocazia, sculptez cu mare drag păpuși. Știu foarte bine că fără teatru nu mi-aș fi descoperit apetitul pentru cărți, filme și muzică de calitate.

               Totodată, pot spune că aș fi fost un om mai sărac sufletește pentru că teatrul e calea mea spre a dărui.

R: După sintagma, arta cere sacrificii. Care a fost cel mai mare sacrificiu făcut? Dar cea mai mare satisfacție?

I.I: Este un sacrificiu să te îndepărtezi de oamenii, locurile cunoscute, de ce este comod și să pornești în necunoscut. Cea mai mare satisfacție? Cel mai mult mă bucură oamenii care îmi spun că au nevoie de îmbrățișarea lui Pogany.

R: Ce crezi, a evoluat sau involuat teatrul de păpuși din România?

I.I: Vremurile și oamenii sunt în continuă evoluție, trebuie doar să venim curioși la teatru și să-i susținem evoluția.

R: Mai sunt copiii atrași de aceste tipuri de spectacole? Te întreb asta pentru că am impresia că ar fi  mai mult atrași de ecrane și tehnologie.

I.I: Din experiența mea, copiii sunt încă foarte interesați de arta animației, vin cu plăcere la teatru și sunt la fel de entuziasmați și curioși atunci când se întâlnesc cu Pogany în școli, grădinițe sau pe stradă.

R: Ce pasiuni ai?

I.I: Îmi place să sculptez și să construiesc păpuși, să cos haine, să mă plimb prin natură și orașe vechi, să citesc, să ascult muzică cu suflet.

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

„Din dragoste de colinde și folk” cu Margareta Mihăilescu – un eveniment de suflet la Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Pe 15 decembrie, de la ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, iubitorii de tradiții și muzică folk sunt invitați la un spectacol deosebit intitulat „Din dragoste de colinde și folk”, având-o ca protagonistă pe îndrăgita interpretă Margareta Mihăilescu.

Acest eveniment cultural promite să aducă în sufletele spectatorilor magia sărbătorilor de iarnă, îmbinând armonios muzica tradițională cu sunetul cald al chitarei folk.

Invitați speciali care completează spectacolul

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de o serie de invitați de seamă, printre care:

  • Etnograf Marcel Lutiuc, care va oferi perspective autentice asupra tradițiilor românești.
  • Corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, condus de preotul Marius Brumă.
  • Grupul de copii „Ariciorii”, sub îndrumarea părintelui Ștefan Cenușă.
  • Grupul vocal al Asociației de Pensionari Târgu-Neamț, care va aduce pe scenă cântece de suflet.
  • Corul „Sfântul Serghie” de la Parohia Rădeni, coordonat de preotul Andrei George Stan.
  • Grupul folcloric „Bujorelul”, cu colinde, datini și obiceiuri din Țara Dornelor, coordonat de profesorul Bogdan Negrea.

Un eveniment pentru întreaga comunitate

Intrarea este liberă, evenimentul fiind dedicat tuturor celor care iubesc muzica autentică și tradițiile românești. Organizatorii își propun să creeze un moment de comuniune și bucurie, care să aducă oamenii mai aproape de spiritul sărbătorilor.

Parteneri media

Evenimentul este susținut de partenerii media:

  • Tele Moldova+ HD – „Televiziunea care ne unește”
  • Neamt24.ro
  • Radio M Plus FM

Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un spectacol de suflet, alături de artiști talentați și invitați speciali! Pe 15 decembrie, lăsați-vă cuprinși de magia colindelor și farmecul muzicii folk, în cadrul unui eveniment memorabil la Târgu-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

Concert de Colinde la Parohia Sf. Spiridon din Târgu Neamț

Publicat

pe

De

În data de 8 decembrie 2024, de la ora 17:00, Parohia Sf. Spiridon – Cimitir, din Târgu Neamț, va găzdui un eveniment deosebit care va aduce bucuria sărbătorilor mai aproape de sufletele credincioșilor: Concertul de Colinde, organizat sub îndrumarea Arhiepiscopiei Iașilor.

Un program variat de colinde tradiționale

Concertul va reuni voci și ansambluri de excepție, incluzând:

  • Studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, cunoscuți pentru talentul și dăruirea lor în promovarea cântului bisericesc.
  • Elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, care vor încânta publicul cu interpretări pline de emoție și profunzime.
  • Corul Parohiei Sf. Spiridon din Târgu Neamț, un simbol al comunității locale și un exemplu de armonie și unitate.
  • Invitatele speciale, Ștefania Cojocariu și Maria Boampă, vor aduce o notă de sensibilitate prin interpretările lor unice, care pun în valoare frumusețea colindelor românești.

Un dar pentru întreaga familie

Evenimentul nu este doar o celebrare a tradiției, ci și un moment dedicat copiilor. Cei mici vor primi daruri din partea Sfântului Nicolae, aducându-le un strop de magie și bucurie în prag de sărbători.

O invitație la comuniune spirituală

Concertul este o ocazie de a ne reuni în rugăciune și cânt, de a simți mai profund spiritul Crăciunului și de a împărtăși bucuria Nașterii Domnului. Organizatorii îi invită pe toți cei care iubesc tradițiile și cântările de Crăciun să ia parte la acest moment unic, în care credința și arta se împletesc armonios.

Detalii organizatorice

Evenimentul va avea loc la Biserica Parohiei Sf. Spiridon, situată în cimitirul din Târgu Neamț. Intrarea este liberă, iar concertul se adresează tuturor, de la cei mai mici, până la cei mai mari.

Vă așteptăm cu drag să primim împreună colinda sfântă și să ne pregătim sufletește pentru sărbătorile ce se apropie!

Continua sa citesti

Actualitate

Sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” la Mănăstirea Văratic

Publicat

pe

De

Văratic, Județul Neamț – Obștea Sfintei Mănăstiri Văratic invită credincioșii și toți cei interesați să participe la sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față”, care va avea loc vineri, 16 august 2024. Evenimentul reprezintă un moment deosebit în viața spirituală a mănăstirii și a comunității din jur.

Programul Evenimentului

Slujba de sfințire va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Evenimentele religioase vor începe încă de joi, 15 august, și se vor desfășura după următorul program:

Joi, 15 august

  • 17:00 – 20:30: Slujba de Priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia), în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Văratic.

Vineri, 16 august

  • 07:30: Slujba de sfințire cea mică a apei.
  • 08:15: Primirea ierarhului.
  • 08:30: Slujba de resfințire a Bisericii „Schimbarea la Față”, Mănăstirea Văratic.
  • 09:30: Procesiune de la Biserica „Schimbarea la Față” la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
  • 09:45: Sfânta Liturghie arhierească și cuvântul de învățătură.

Un Moment de Profundă Spiritualitate

Sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” marchează o etapă importantă în viața Mănăstirii Văratic, una dintre cele mai mari și cunoscute mănăstiri de maici din România. Acest eveniment oferă credincioșilor ocazia de a se ruga împreună și de a primi binecuvântarea arhierească.

Invitație la Participare

Obștea Mănăstirii Văratic și Mitropolia Moldovei și Bucovinei invită toți credincioșii să participe la aceste momente de înălțare spirituală, alături de întreaga comunitate monahală.

Vă așteptăm cu drag să luați parte la acest eveniment deosebit și să împărtășiți împreună cu noi bucuria și binecuvântarea acestui moment sacru!

Continua sa citesti

Popular