Connect with us

Eveniment

(VIDEO) POGANY, din valiza unui ”Râzi, Paiață!” Interviu cu târgnemțeanca Ilinca Istrate

Publicat

pe

Târgnemțeanca Ilinca Istrate descurcă fire de când a terminat Facultatea de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași, la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete”, încă din anul 2013. Acum activează la Teatrul Municipal din Bacău ca păpușar, și artist independent. Dacă teatrul nu ar fi existat, probabil ar fi ajuns sculptor și asta pentru că a cochetat și cu acest domeniu, fiind ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din micul oraș Târgu Neamț. Deși la prima vedere pare, aparent, simplu să dai viață unei păpuși, Ilinca Istrate susține că arta animației este mai complicată decât pare. Pogany este ,,copilul” ei de lemn, un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. A luat viață în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. De-a lungul timpului, a devenit iubit și apreciat de foarte mulți oameni. De curând, aceasta a fost invitată în cadrul emisiunii de la Radio M Plus FM, alături de Cătălin Năclad, unde a povestit pe larg despre pasiunea ei pentru păpuși.

 

 

Ilinca Istrate și-a găsit puțin timp să răspundă și întrebărilor noastre.

 

Reporter: Cine este Ilinca Istrate? 

I.I: M-am născut și am crescut în orașul Târgu Neamț. Am activat în Trupa de Teatru a Școlii ProfessArt, a doamnei profesoare Luiza Cupceac, după care am studiat la secția ,,Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete” din cadrul Facultății de Teatru de la Universitatea ,,George Enescu” din Iași. Prin urmare, sunt păpușar și actor, angajată la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, și artist independent.

R: Ce te-a „lipit” de lumea aceasta, a teatrului de păpuși?

I.I: Prima alegere a fost meseria de actor, însă, cu câteva luni înainte de admiterea la facultate am văzut pentru prima dată o marionetă, păpușa cu fire. De acolo, pentru că nu cunoșteam nimic despre această meserie, oamenii dragi, intuiția și îndrumarea celui de sus și-au făcut rostul. Descurc fire de când am terminat facultatea, din anul 2013.

R: A lucra cu păpușile pare, la prima vedere, ceva simplu. Cât de greu este să dai viață unei păpuși?

I.I: Sunt multe mâini cele care dau viață unei păpuși: cele care o concep, o construiesc, o îmbracă, o pictează, o mânuiesc. Indiferent de stil, că vorbim de păpuși pe mână, muppet, teatru de umbre, bunraku sau marionete, fiecare păpușă este precum omul: unică. Așa că, mânuitorul trebuie să lucreze cu ea ca să-i descopere darurile, nevoile și metehnele. Da, adevărat, arta animației este nițel mai complicată decât pare.

R: Ai o păpușă pe numele Pogany. De la ce vine numele, a fost ales întâmplător? 

I.I: Pogany este copilul meu de lemn, este mai mult decât o simplă păpușă cu fire și asta se datorează binelui pe care îl face în jurul copiilor de toate vârstele. S-a ,,născut”  în anul 2013, la 100 de ani de la construcția primei variante ,,Doamnișoara Pogany” a lui Constantin Brâncuși. Pogany este un băiat atemporal, specialist în terapia prin îmbrățișare. Rămân recunoscătoare profesorului meu de scenografie, Gavril Siriteanu, care m-a ajutat si m-a învațat să-l construiesc și pictorului Manuell Mănăstireanu care i-a dat chip..

Ochii lui simbolizează lumina din privirea oamenilor care iubesc, speră și cred.

R: Ce abilități ar trebui să aibă un păpușar, care este rolul lui mai exact?

I.I: Păpușarul trebuie să fie pregătit în arta mânuirii, să fie actor, să improvizeze, să dea voci și caractere diferite, să aibă ureche muzicală, să cânte, să danseze, să aibă un corp antrenat ca să facă față păpușilor de toate greutățile, dar și mânuitului din diferite poziții deloc comode uneori, să se cultive (lectură, muzică, expoziții etc), să fie sensibil, să aibă empatie și mai ales iubire pentru oameni și natură. Rolul meu este să las mâna bună să mă cârmuiască, cum și eu, la rândul meu, mă străduiesc să folosesc mâna bună să-l cârmuiesc pe Pogany.

R: Dacă teatrul nu ar fi existat, cine ar fi fost acum Ilinca Istrate?

I.I: Cred că tot spre o ramură a artei aș fi ajuns…poate sculptor. Când eram studentă în primul an de facultate am lucrat o perioadă ca ucenic într-un atelier de sculptură de catapetesme din Târgu Neamț. Mi-a plăcut tare mult și mi s-a spus că am datele necesare pentru această vocație. Când prind ocazia, sculptez cu mare drag păpuși. Știu foarte bine că fără teatru nu mi-aș fi descoperit apetitul pentru cărți, filme și muzică de calitate.

               Totodată, pot spune că aș fi fost un om mai sărac sufletește pentru că teatrul e calea mea spre a dărui.

R: După sintagma, arta cere sacrificii. Care a fost cel mai mare sacrificiu făcut? Dar cea mai mare satisfacție?

I.I: Este un sacrificiu să te îndepărtezi de oamenii, locurile cunoscute, de ce este comod și să pornești în necunoscut. Cea mai mare satisfacție? Cel mai mult mă bucură oamenii care îmi spun că au nevoie de îmbrățișarea lui Pogany.

R: Ce crezi, a evoluat sau involuat teatrul de păpuși din România?

I.I: Vremurile și oamenii sunt în continuă evoluție, trebuie doar să venim curioși la teatru și să-i susținem evoluția.

R: Mai sunt copiii atrași de aceste tipuri de spectacole? Te întreb asta pentru că am impresia că ar fi  mai mult atrași de ecrane și tehnologie.

I.I: Din experiența mea, copiii sunt încă foarte interesați de arta animației, vin cu plăcere la teatru și sunt la fel de entuziasmați și curioși atunci când se întâlnesc cu Pogany în școli, grădinițe sau pe stradă.

R: Ce pasiuni ai?

I.I: Îmi place să sculptez și să construiesc păpuși, să cos haine, să mă plimb prin natură și orașe vechi, să citesc, să ascult muzică cu suflet.

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”

Publicat

pe

De

Marți, 21 noiembrie, a avut loc Conferința de închidere a proiectului „Promovarea culturii romilor prin artă contemporană. POVEȘTI ROM-ANTICE”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 7 – Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

Conferința de presă s-a desfășurat la sediul Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Proiectul a fost implementat de Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași și DAC Music Performance (Norvegia).

Proiectul a avut in vedere creșterea nivelului de conștientizare și valorificare a culturii rome prin acțiuni integratoare cu conținut cultural-artistic și profesional cu implicarea persoanelor de etnie romă din județul Neamț.

In cadrul acestui proiect, s-a realizat și publicat o cercetare privind cultura romă. Totodată, au avut loc 10 reprezentații teatrale pentru 400 de persoane și s-a organizat un club de creație artistică pentru 75 de copii din jud. Neamț, timp de 12 luni.

Beneficiarii proiectului au căpătat cunoștințe și aptitudini cultural – artistice, printr-un program de consiliere vocațională. Este vorba despre 70 de persoane de etnie romă, din care 35 au beneficiat de formare profesională, iar 5 persoane romi au intrat intr-un program de internship, pentru 4 luni.

Proiectul a vizat si îmbunătățirea strategiilor de recepție a culturii rome prin dezvoltarea unei platforme dedicate artei contemporane create de copiii de etnie romă și derularea unui schimb de experiență de incluziune culturală în Norvegia cu 15 persoane, pentru 18 luni.

Valoarea proiectului: 891.366,53 lei (180.150,47 Euro), din care 85% Grant SEE și 15% bugetul național.

Principalele activități derulate în cadrul proiectului au fost următoarele:
• A.1 – Gestionarea, monitorizarea și controlul proiectului;
• A.2 –Îmbunătățirea referințelor culturale prin realizarea unei cercetări integrate privind formarea și evoluția etniei rome și transpunerea elementelor relevant ale acesteia într-o piesă de teatru
• A.3 – Creșterea incluziunii sociale prin inițiative dedicate copiilor, de tip club de creație artistic privind artele spectacolului și arta artizanală;
• A.4 – Organizarea de acțiuni de capacitare și de dobândire a cunoștințelor din sectoarele culturale și creative prin programe de formare profesională și instruire non-formală;
• A.5 – Dezvoltarea de inițiative de sensibilizare a publicului larg și de îmbunătățire a receptării culturii rome prin intermediul unei platforme virtuale și printr-un schimb de experiență și know – how.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Continua sa citesti

Actualitate

„Femeia în avangarda economică și educațională” Conferința Națională la Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) organizează în parteneriat cu Raiffeisen Bank, la Târgu Neamț, cea de a XII-a ediție a conferințelor naționale dedicate comunității antreprenorilor și dezvoltate în acord cu agenda societății românești actuale. Acest eveniment va avea loc vineri, 20 octombrie 2023, la Pensiunea Eden, începând cu orele 09:30. Tema centrală a conferinței este:

”Femeia în avangarda economică și educațională: transformând România prin inovație și leadership”.

                Printre subiectele ce vor fi abordate în cele două paneluri pregătite pentru participanți sunt:

 • Exploararea provocărilor și oportunităților reprezentării femeilor în sfera politică, economică și socială din România;
 • Strategiile și programele educaționale europene dedicate tinerelor care doresc să îmbrățișeze antreprenoriatul;
 • Importanța mentoratului și necesitatea unei educații financiare solide pentru femei.

Conferința va fi deschisă cu mesajele de salut adresate de conducerea administrației locale și județene, alături de Mirela Lungu, Președinte OFA UGIR Neamț, și Mirabela Miron, Președinte OFA UGIR, în calitate de gazde ale evenimentului.

Primul panel va contura participanților oportunitatea de a intra în dialog cu:

 • Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, despre provocările creșterii reprezentării femeilor în domenii-cheie în România (sectorul politic, economic și viața socială);
 • Ramona Strugariu, Eurodeputat Renew, Vicepreședintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, despre perspectivele europene cu privire la rolul pe care femeile îl au în societatea secolului XXI;
 • Maria Raicu, CEO Hoteluri ”Eden”, despre perspectivele antreprenoriatului feminin și evoluția femeilor în domeniul economic predominant masculin;
 • Besenyei Sarolta, Manager IncubCenter, Vicepreședintele Asociației Smart City România și cofondatoarea programului național ”Femeia în construcții”, despre succesul femeilor antreprenor în domenii tradițional masculine;
 • Luminița Popescu, Secretar de Stat, Președintele Asociației Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), despre diversitatea în leadership și care sunt avantajele unei echipe de conducere mixte.

Al doilea panel va fi construit în jurul unui pilon esențial în dezvoltarea personală și profesională, educația, iar perspectivele asupra acestui instrument principal în creșterea implicării femeilor în societate și economie vor fi oferite de către:

 • Roxana Mînzatu, Secretar de Stat la Cancelaria Prim-ministrului României, coordonatoarea Departamentului pentru Evaluare Integrată și Monitorizarea Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene, despre sursele de finanțare, naționale și europene, pentru o educație modernă în România, respectiv despre importanța colaborării dintre sistemul public și mediul privat pentru dezvoltarea educației în raport cu nevoile viitorului;
 • Cristina Nichita, CEO Encourage People, Președinte ”Surâsul albastru”, despre rolul mentoratului în dezvoltarea carierei femeilor;
 • Loredana Mihăilă, Director General Management Account Suceava, despre importanța educației financiare pentru femei;
 • Diana Vieru, owner ”Vitrans”, despre încurajarea STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul femeilor;
 • Nicoleta Scutaru, fondator MEDAS SA, specialist în științe juridice, specialist în Coaching, despre experiența și provocările întâlnite ca prim-vicepreședinte într-o companie de asigurări româno-italiană și aplicabilitatea cunoștințelor profesionale acumulate în orice domeniu de activitate.

Dezvoltarea unei strategii clare și eficiente pentru afacerea unui antreprenor necesită, printre altele, o permanentă informare cu privire la evoluțiile ce au loc în toate domeniile-cheie atât pe plan național, cât și pe plan internațional, în Uniunea Europeană și în toată lumea. Din acest motiv, evenimentul OFA UGIR este pregătit sub forma unui sprijin oferit antreprenorilor, cu o utilitate considerabilă și prin prisma discuțiilor aplicate pe soluții concrete. La finalul conferinței, participanților li se va crea cadrul potrivit pentru schimburi de idei și stabilirea unor contacte noi, sub forma unei sesiuni de networking și pauze de prânz.

Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR promovează:

 • Creșterea importanței rolului femeii în dezvoltarea societății românești;
 • Sprijinirea, dezvoltarea, promovarea femeilor antreprenor;
 • Susținerea inițiativelor de business care vor genera produse și servicii inovatoare.

actualizate în timp real, și înscrierea gratuită la conferință se regăsesc pe pagina: https://fb.me/e/89PltH4Rd

Continua sa citesti

Eveniment

VIDEO Cisternă răsturnată in Secuieni

Publicat

pe

De

Prin apel la 112, în jurul orei 10:35, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui eveniment în comuna Secuieni în urma căruia o cisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat în afara părții carosabile. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Până la sosirea pompierilor, conducătorul auto s-a evacuat. Acesta primește îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajului SMURD. Pompierii au acționat pentru deconectarea bornelor bateriei pentru a evita producerea unui incendiu. De asemenea se acționează pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pentru evitarea producerii unei explozii. SURSA: ISU Neamţ

Continua sa citesti

Popular