Actualitate
VIDEO – Despre 112, pe înțelesul copiilor

DESPRE 112, PE ÎNȚELESUL COPIILOR
Numărul unic pentru situații de urgență – 112 , valabil în toate țările Uniunii Europene, este cel prin intermediul căruia cei mici pot semnala un pericol real și pot preveni escaladarea unei situații de risc.
Pentru a le explica celor mici în ce condiții, când și cum putem apela acest număr de urgență și ce informații trebuie să transmită în cadrul unui apel 112, polițiștii au răspuns întrebărilor adresate de copiii din cadrul Palatului Copiilor Piatra Neamț.
Cum putem apela 112?
Acest număr este apelabil de la orice terminal de telefonie, fix (chiar și telefoanele publice, indiferent dacă avem sau nu cartelă) sau mobil (chiar dacă avem sau nu credit, chiar și fără cartelă inserată în telefon).
Când apelăm 112?
Trebuie să facem diferența între ce înseamnă urgență și ce nu are caracter urgent. Când se sună nejustificat un echipaj de salvare/poliție/ pompieri este dirijat greșit și acest lucru poate costa viața altor persoane, care au nevoie de ajutor.
Dacă o persoană adultă, ce are grijă de copil își pierde cunoștința și nu există o altă persoană adultă la care poate apela, cel mic trebuie să sune pentru ajutor la numărul 112!
Dacă în casă izbucnește un incendiu, trebuie imediat anunțată o persoană adultă! În cazul în care copilul este singur acasă, trebuie să iasă cât mai repede din ea și să închidă ușa după el, ca să prevină extinderea incendiului. Copilul nu trebuie să se apropie de o clădire în flăcări! Poate apela 112 doar când a ajuns într-un loc sigur, nu din incinta clădirii în pericol.
În cazul în care copilul simte miros de gaz, imediat trebuie să anunțe persoanele adulte din apropiere! Nu are voie să pornească aparate electrice, să aprindă lumina, chibrituri sau brichete. Trebuie să deschidă larg fereastra și să iasă în afara clădirii.
Dacă copilul se află în tabără, în vacanță, sau în orice alt caz în care s-a rătăcit de părinți și nu poate lua legătura cu ei, cel mic trebuie să se situeze într-un loc sigur și să sune pentru ajutor la numărul 112!
Copiii nu trebuie să apeleze la 112 dacă și-au pierdut stiloul, s-au certat părinții sau învățătorul, sau din simplă curiozitate.
De fiecare dată când este posibil, copilul trebuie să anunțe mai întâi un adult (părinte/ învățător/profesor de serviciu etc.) despre problema pe care o întâmpină, iar acesta va lua decizia dacă este nevoie sau nu să sune la 112.
Ce trebuie să știm când apelăm 112?
De fiecare dată când copilul apelează numărul unic de urgență trebuie :
• Să se prezinte.
• Să spună câți ani are.
• Să precizeze unde se află.
• Să spună ce s-a întâmplat și de ce este nevoie de ajutor.
În această situație copilul trebuie să rămână liniștit, să răspundă la toate întrebările și să asculte cu grijă persoana cu care vorbesc.
Sfaturi utile:
• Părinţii trebuie să amplaseze într-un loc bine vizibil din casă o listă cu numerele de telefon ale părinților, rudelor, al unor vecini de încredere și numărul de telefon pentru situaţii de urgenţă.
• Copilului îi trebuie prezentate din timp aceste numere de telefon, explicându-i-se totodată în ce situaţie trebuie să sune la un anumit număr și cum să se comporte în timpul convorbirii.
Siguranța copiilor este o prioritate a polițiștilor! Vacanță plăcută dragi copii!
Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XV)

Știați că, primul campion național de raliu s-a născut la Târgu-Neamț?
Este vorba despre Mircea Ilioaea, inginer mecanic și pilot de raliu, născut în 1938, la Târgu-Neamț. Absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii din București, debutează ca pilot de raliu la prima ediție a campionatului național, cea din 1969, pe care o câștigă, alături de Gelu Man, cu o mașină Dacia 1100. Inginer la Fabrica Dacia de la Colibași, a pus bazele echipei de raliuri a fabricii. În campionatul național, s-a impus de opt ori în clasamentul de etapă. În 1980 câștigă un nou campionat național de raliu. A trecut în neființă în 2012
Prof. Emanuel Bălan
Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2022, pp. 93-94.
Sursa imaginii: https://www.raliulbrasovului.ro/intalnire-cu-trecutul/
Actualitate
Primarul Andrei Carabelea a început campania electorală?
Știe cineva cât ne costă să ținem „în cârcă” primăria Piatra Neamț?
Spre luare aminte, in 2021 suma (salarii, prime, bonusuri, etc) a fost de 57 milioane lei.
O fi mult, o fi puțin!
Doar întreb.
Că o stranie coincidență, aceeași sumă, au plătit-o și orădenii anul trecut pentru primăria lor.
Numai că, bugetul Oradei este de 8 ori mai mare decât al nostru la Piatra Neamț.
Concluzia: plătim din greu, incompetența.
Acum vă las cu primarul Carabelea într-o „scenetă” cu public în cartierul Precista.
Actualitate
VIDEO Conferinta proiect „Bullying de la cauză la efect”

-
Actualitateacum 1 an
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 1 an
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 2 luni
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 2 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
Pe 21 ianuarie, Kaufland deschide primul magazin în Târgu Neamț
-
Actualitateacum 2 ani
VIDEO. Fericire în pași de dans! Jerusalema Challenge, la Restaurant Onix Agapia
-
Actualitateacum 2 ani
Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba