Connect with us

Actualitate

VIDEO – Despre 112, pe înțelesul copiilor

Publicat

pe

DESPRE 112, PE ÎNȚELESUL COPIILOR
Numărul unic pentru situații de urgență – 112 , valabil în toate țările Uniunii Europene, este cel prin intermediul căruia cei mici pot semnala un pericol real și pot preveni escaladarea unei situații de risc.

Pentru a le explica celor mici în ce condiții, când și cum putem apela acest număr de urgență și ce informații trebuie să transmită în cadrul unui apel 112, polițiștii au răspuns întrebărilor adresate de copiii din cadrul Palatului Copiilor Piatra Neamț.

Cum putem apela 112?

Acest număr este apelabil de la orice terminal de telefonie, fix (chiar și telefoanele publice, indiferent dacă avem sau nu cartelă) sau mobil (chiar dacă avem sau nu credit, chiar și fără cartelă inserată în telefon).

Când apelăm 112?

Trebuie să facem diferența între ce înseamnă urgență și ce nu are caracter urgent. Când se sună nejustificat un echipaj de salvare/poliție/ pompieri este dirijat greșit și acest lucru poate costa viața altor persoane, care au nevoie de ajutor.

Dacă o persoană adultă, ce are grijă de copil își pierde cunoștința și nu există o altă persoană adultă la care poate apela, cel mic trebuie să sune pentru ajutor la numărul 112!

Dacă în casă izbucnește un incendiu, trebuie imediat anunțată o persoană adultă! În cazul în care copilul este singur acasă, trebuie să iasă cât mai repede din ea și să închidă ușa după el, ca să prevină extinderea incendiului. Copilul nu trebuie să se apropie de o clădire în flăcări! Poate apela 112 doar când a ajuns într-un loc sigur, nu din incinta clădirii în pericol.

În cazul în care copilul simte miros de gaz, imediat trebuie să anunțe persoanele adulte din apropiere! Nu are voie să pornească aparate electrice, să aprindă lumina, chibrituri sau brichete. Trebuie să deschidă larg fereastra și să iasă în afara clădirii.

Dacă copilul se află în tabără, în vacanță, sau în orice alt caz în care s-a rătăcit de părinți și nu poate lua legătura cu ei, cel mic trebuie să se situeze într-un loc sigur și să sune pentru ajutor la numărul 112!

Copiii nu trebuie să apeleze la 112 dacă și-au pierdut stiloul, s-au certat părinții sau învățătorul, sau din simplă curiozitate.

De fiecare dată când este posibil, copilul trebuie să anunțe mai întâi un adult (părinte/ învățător/profesor de serviciu etc.) despre problema pe care o întâmpină, iar acesta va lua decizia dacă este nevoie sau nu să sune la 112.

Ce trebuie să știm când apelăm 112?

De fiecare dată când copilul apelează numărul unic de urgență trebuie :

• Să se prezinte.
• Să spună câți ani are.
• Să precizeze unde se află.
• Să spună ce s-a întâmplat și de ce este nevoie de ajutor.

În această situație copilul trebuie să rămână liniștit, să răspundă la toate întrebările și să asculte cu grijă persoana cu care vorbesc.

Sfaturi utile:

• Părinţii trebuie să amplaseze într-un loc bine vizibil din casă o listă cu numerele de telefon ale părinților, rudelor, al unor vecini de încredere și numărul de telefon pentru situaţii de urgenţă.

• Copilului îi trebuie prezentate din timp aceste numere de telefon, explicându-i-se totodată în ce situaţie trebuie să sune la un anumit număr și cum să se comporte în timpul convorbirii.

Siguranța copiilor este o prioritate a polițiștilor! Vacanță plăcută dragi copii!

Actualitate

„Din dragoste de colinde și folk” cu Margareta Mihăilescu – un eveniment de suflet la Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Pe 15 decembrie, de la ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, iubitorii de tradiții și muzică folk sunt invitați la un spectacol deosebit intitulat „Din dragoste de colinde și folk”, având-o ca protagonistă pe îndrăgita interpretă Margareta Mihăilescu.

Acest eveniment cultural promite să aducă în sufletele spectatorilor magia sărbătorilor de iarnă, îmbinând armonios muzica tradițională cu sunetul cald al chitarei folk.

Invitați speciali care completează spectacolul

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de o serie de invitați de seamă, printre care:

  • Etnograf Marcel Lutiuc, care va oferi perspective autentice asupra tradițiilor românești.
  • Corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, condus de preotul Marius Brumă.
  • Grupul de copii „Ariciorii”, sub îndrumarea părintelui Ștefan Cenușă.
  • Grupul vocal al Asociației de Pensionari Târgu-Neamț, care va aduce pe scenă cântece de suflet.
  • Corul „Sfântul Serghie” de la Parohia Rădeni, coordonat de preotul Andrei George Stan.
  • Grupul folcloric „Bujorelul”, cu colinde, datini și obiceiuri din Țara Dornelor, coordonat de profesorul Bogdan Negrea.

Un eveniment pentru întreaga comunitate

Intrarea este liberă, evenimentul fiind dedicat tuturor celor care iubesc muzica autentică și tradițiile românești. Organizatorii își propun să creeze un moment de comuniune și bucurie, care să aducă oamenii mai aproape de spiritul sărbătorilor.

Parteneri media

Evenimentul este susținut de partenerii media:

  • Tele Moldova+ HD – „Televiziunea care ne unește”
  • Neamt24.ro
  • Radio M Plus FM

Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un spectacol de suflet, alături de artiști talentați și invitați speciali! Pe 15 decembrie, lăsați-vă cuprinși de magia colindelor și farmecul muzicii folk, în cadrul unui eveniment memorabil la Târgu-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

„Fii parte din miracolul Anisiei!”

Publicat

pe

De

Haideți să ne unim forțele pentru o cauză nobilă! Participă la Turneul Caritabil de Fotbal ce va avea loc la Sala Sporturilor din Grumăzești, pe 14 și 15 decembrie.

Scopul nostru? Să o ajutăm pe micuța Anisia, în vârstă de doar 1 an și 4 luni, să-și vadă familia pentru prima dată, printr-o intervenție medicală în Turcia.

Cum te poți implica?

  • Înscrie-ți echipa la numerele de telefon: 0730 890 628 sau 0749 974 228.
  • Vino alături de noi să susținem cauza și să fim parte din lumina ei!

Împreună, facem un miracol de Crăciun, în comuna faptelor bune!
Te așteptăm!

Continua sa citesti

Actualitate

Uniți Vestim Nașterea Domnului – Eveniment de suflet la Vânători-Neamț

Publicat

pe

De

Pe 18 decembrie 2024, Căminul Cultural „M. Sadoveanu” din Vânători-Neamț va găzdui un eveniment special dedicat celebrării Nașterii Domnului. Organizat de Primăria Vânători-Neamț și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Protopopiatul Târgu Neamț și Cercul Pastoral „Sfântul Nicolae”, evenimentul promite să aducă împreună comunitatea locală într-un moment de bucurie și reflecție spirituală.

Un eveniment pentru întreaga comunitate

Intitulat sugestiv „Uniți Vestim Nașterea Domnului!”, spectacolul reunește coruri și artiști locali într-un spectacol de colinde și cântece tradiționale. Participarea numeroaselor parohii din zonă demonstrează legătura puternică dintre comunitățile religioase din localitățile Vânători-Neamț, Pipirig și împrejurimi:

  • Parohia Vânători I
  • Parohia Vânători II
  • Parohia Lunca
  • Parohia Nemțișor
  • Parohia Drehuța
  • Parohia Mănăstirea Neamț
  • Parohia Pipirig I și II
  • Parohia Boboești
  • Parohia Pluton
  • Parohia Stânca
  • Parohia Leghin

Momente artistice deosebite

Invitați de seamă vor aduce o notă de emoție și tradiție spectacolului:

  • Corul „Strop de Ler”, format din cadre didactice din comuna Petricani, va încânta publicul cu interpretări autentice ale colindelor românești.
  • Atelierul de Canto Ana Dragu va adăuga un strop de eleganță și profesionalism evenimentului prin interpretări deosebite.

Detalii organizatorice

Evenimentul începe la ora 16:00, iar intrarea este liberă, oferind astfel tuturor posibilitatea de a participa și de a se bucura de atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Un moment de reflecție și bucurie

Această sărbătoare spirituală are rolul de a uni comunitatea în jurul valorilor creștine și tradițiilor locale, aducând lumină și căldură sufletească în prag de Crăciun.

Nu ratați acest prilej unic de a vă conecta cu spiritul sărbătorilor alături de familia și prietenii voștri!

Continua sa citesti

Popular