Connect with us

Actualitate

Verificări în teren la cei care solicită schimbarea domiciliului la o anumită adresă

Publicat

pe

Proiect: Apar noutăți la emiterea cărților de identitate, inclusiv verificarea în teren a celor ce solicită schimbarea domiciliului

Autoritățile intenționează, printr-un proiect de ordonanță pus în această dimineață în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), să modifice anumite aspecte ce țin de emiterea cărților de identitate, fie ele electronice sau simple. Printre altele, se propune prelungirea valabilității pentru cărțile de identitate eliberate tinerilor și se introduc .

De fapt, prin proiectul de ordonanță de la MAI este vizată modificarea OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Concret, acesta urmează să modifice, printre altele, valabilitatea anumitor cărți de identitate. Astfel, cărțile de identitate simple și cele electronice vor avea o valabilitate de trei ani în cazul copiilor de până la 14 ani (acum e de doi ani) și de cinci ani în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani (acum e de patru ani).

Apoi, prin acest proiect se elimină o categorie de informații ce apar pe actele de identitate. Mai exact, pentru respectarea dimensiunilor impuse de regulile internaționale în vigoare, vor fi eliminate informațiile privind locul nașterii titularului actului de identitate. Astfel, pe cărțile de identitate vor mai apărea doar informații privind data nașterii, nu și locul acesteia.

O altă modificare adusă de proiect este și “abilitarea personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de a efectua/ solicita verificări în teren, pentru a stabili dacă solicitantul locuieşte în mod statornic în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului”, după cum scrie în nota de fundamentare a acestuia.

Nu în ultimul rând, prin proiect se dorește eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă. Astfel, stabilirea domiciliului la o adresă nu va mai fi posibilă dacă acolo sunt deja înregistrate mai mult de zece persoane.

Printr-un proiect-pilot, autoritățile din țara noastră au început, în august 2021, emiterea de cărți electronice de identitate. Proiectul-pilot se desfășoară doar în județul Cluj, urmând ca, cel mai târziu din decembrie 2022, buletinele electronice să fie accesibile tuturor românilor.

Mai multe informații despre noile cărți de identitate pot fi găsite aici.

Atenție! Ca să se aplice, proiectul de OG trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

SURSA: avocatnet.ro

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular