Actualitate
Sărbătoarea Bunei Vestiri sau Ziua Cucului! Tradiții și obiceiuri

Buna Vestire sau Blagoveștenia, praznic închinat Maicii Domnului, sărbătorit de Biserică la 25 martie, are loc în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care se dă dezlegare la pește, în oricare zi din săptămână ar cădea. Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret. Sărbătoarea de Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru. În această zi de mare sărbătoare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se numea Iosif, din casa lui David, iar numele Fecioarei era Maria. Arhanghelul Gavriil i-a lămurit Sfintei Fecioare şi felul în care se va întâmpla această mare taină (din veac ascunsă şi de îngeri neştiută): ,,Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1, 35).
Sfânta Fecioară Maria s-a făcut ascultătoare poruncii lui Dumnezeu, trimisă ei prin Arhanghelul Gavriil, şi în mare smerenie a spus: ,,Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38). În clipa când Fecioara Maria a acceptat cuvântul îngerului şi a rostit aceste cuvinte, S-a şi zămislit Iisus Hristos în preacuratul ei pântece.
,,Cine poate înţelege adâncimea smereniei care a fost în inima Preasfintei Fecioare Maria?„, se întreabă arhimandritul Ilie Cleopa…Că ea, înţelegând de la Arhanghelul Gavriil că va zămisli şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a înălţat cu inima, ci cu mare smerenie s-a lăsat pe ea în voia lui Dumnezeu, numindu-se roabă.
Întâmplările acestui eveniment al Bunei Vestiri sunt redate de către un singur evanghelist din cei patru, Sfântul Evanghelist Luca.
Despre această mare sărbătoare părintele Ilie Cleopa spunea că: ,,Astăzi răsună glas de bucurie în tot pământul. Astăzi Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Fecioarei Maria că va lua în pântece şi va naşte în lume pe Fiul lui Dumnezeu, mântuirea întregului neam omenesc. Ziua de astăzi este mai sfântă şi mai veselitoare decât toate zilele veacurilor, căci aduce bucurie şi vesteşte mântuirea în toată lumea. Astăzi, Dumnezeu a căutat cu milă şi cu îndurare din cer spre pământ şi a auzit suspinele strămoşilor noştri şi plângerea tuturor celor ce se chinuiau în iad de la începutul lumii„.
Tradiții și obiceiuri
Tradițiile și obiceiurile zilei de Buna Vestire se referă în principal la bunăstarea casei și a celor ce locuiesc în ea, cât și la sporirea recoltelor în anul ce va urma. Astfel, în unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea. După ce va termina cu casa și acareturile din jur, acesta merge la animale și, mai apoi, la pomii fructiferi. Dacă observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le “dacă nu rodești, te tai!”.
Un alt obicei, ce se practică an de an în ziua de Buna Vestire, în unele regiuni, este acela de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
Se mai crede, de asemenea, că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte.
În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou, să nu cauți găinele de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.
Totodată, în ziua de Buna Vestire, cei care sunt pasionați de pescuit și vor ca în decursul anului să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură. O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând: “Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”.
Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul. Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști.
Surse: Agerpres, Tradiții&Superstiții
Actualitate
Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XV)

Știați că, primul campion național de raliu s-a născut la Târgu-Neamț?
Este vorba despre Mircea Ilioaea, inginer mecanic și pilot de raliu, născut în 1938, la Târgu-Neamț. Absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii din București, debutează ca pilot de raliu la prima ediție a campionatului național, cea din 1969, pe care o câștigă, alături de Gelu Man, cu o mașină Dacia 1100. Inginer la Fabrica Dacia de la Colibași, a pus bazele echipei de raliuri a fabricii. În campionatul național, s-a impus de opt ori în clasamentul de etapă. În 1980 câștigă un nou campionat național de raliu. A trecut în neființă în 2012
Prof. Emanuel Bălan
Sursa: Emanuel Bălan, Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, Editura PIM, Iași, 2022, pp. 93-94.
Sursa imaginii: https://www.raliulbrasovului.ro/intalnire-cu-trecutul/
Actualitate
Primarul Andrei Carabelea a început campania electorală?
Știe cineva cât ne costă să ținem „în cârcă” primăria Piatra Neamț?
Spre luare aminte, in 2021 suma (salarii, prime, bonusuri, etc) a fost de 57 milioane lei.
O fi mult, o fi puțin!
Doar întreb.
Că o stranie coincidență, aceeași sumă, au plătit-o și orădenii anul trecut pentru primăria lor.
Numai că, bugetul Oradei este de 8 ori mai mare decât al nostru la Piatra Neamț.
Concluzia: plătim din greu, incompetența.
Acum vă las cu primarul Carabelea într-o „scenetă” cu public în cartierul Precista.
Actualitate
VIDEO Conferinta proiect „Bullying de la cauză la efect”

-
Actualitateacum 1 an
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 1 an
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 2 luni
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 2 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
Pe 21 ianuarie, Kaufland deschide primul magazin în Târgu Neamț
-
Actualitateacum 2 ani
VIDEO. Fericire în pași de dans! Jerusalema Challenge, la Restaurant Onix Agapia
-
Actualitateacum 2 ani
Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba