Film
„România neîmblânzită“, „cel mai frumos şi mai emoţionant film despre natura şi viaţa sălbatică de la noi“.

Filmul documentar „România neîmblânzită“, care dezvăluie frumuseţea sălbatică a ţării noastre surprinsă în toate cele patru anotimuri, va avea premiera în cinematografe pe 13 aprilie. Lungmetrajul este narat de actorul Victor Rebengiuc şi regizat de Tom Barton.
Începând din 13 aprilie puteţi vedea în cinematografe „România neîmblânzuită“, un spectacol veritabil al naturii. Filmările au durat 12 luni, din dorinţa de a reda toate cele patru anotimpuri, şi, pe parcursul acestora au fost străbătuţi în total peste 80.000 de kilometri. Echipa de filmare a ajuns în peste 18 locuri din România, printre care Parcul Naţional Piatra Craiului, Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Peştera Urşilor, Munţii Apuseni, Viscri, Râul Mures, Dunărea, Porţile de Fier şi Parcul Naţional Cheile Beusniţa. Filmul relevă o călătorie care începe de pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În aceste tărâmuri, destinele viețuitoarelor sunt dictate de anotimpuri.
„Am descoperit foarte multe lucruri pe care nu le ştiam şi-mi dau seama câte ar mai fi de învăţat, de cunoscut, de ştiut. Felul în care a fost făcut acest film, felul în care vocea domnului Victor Rebengiuc a povestit, a ţesut şi cu umor, şi cu poezie, şi cu farmec, şi cu naturaleţe stârneşte interesul şi vreau să sper că şi interesul foarte multor oameni tineri, ca ei să cunoască aceste lucruri“, a declarat Maia Morgenstern, unul dintre ambasadorii filmului.
„«România neîmblânzită» este cel mai frumos şi mai emoţionant film realizat până acum despre natura şi viaţa sălbatică de la noi. Silueta de monstru preistoric a morunului în Dunăre, ursul şi haita de lupi care îşi dispută o carcasă de cerb sau Făgăraşul între Vânătarea lui Buteanu şi Moldoveanu, surprins parcă în momentul celui mai magic apus din lume, sunt doar câteva dintre imaginile ce vor deveni iconice şi vor redefini imaginarul nostru colectiv legat de cum ne reprezentăm sălbăticia“, a declarat şi alpinistul Alex Găvan, ambasador al filmului.
„Sper ca cei care vor vedea România neîmblânzită să fie plăcut impresionaţi să descopere o partea a ţării lor despre care poate nici nu ştiau că există şi ca acest film să îi motiveze să petreacă mai mult timp în natură, să se bucure mai mult de ea“, a declarat regizorul filmului, Tom Barton.
via adevarul.ro
Actualitate
Moromeții 3, cel mai așteptat film al anului, va avea o proiecție specială la Piatra Neamț pe 16 noiembrie
Unul dintre cele mai anticipate filme românești ale anului, Moromeții 3, va fi prezentat în avanpremieră sâmbătă, 16 noiembrie, la ora 19:00, la Cinema Mon Amour din Piatra Neamț. Evenimentul va fi onorat de prezența regizorului Stere Gulea, a actriței Olimpia Melinte și a producătoarei Oana Bujgoi Giurgiu, oferind publicului șansa de a interacționa cu echipa din spatele acestui proiect monumental.
Biletele sunt disponibile online și la casieria cinematografului, iar cei interesați pot achiziționa locuri pentru acest eveniment special la: Eventbook.
Această ultimă parte a trilogiei Moromeții, bazată pe opera iconică a lui Marin Preda, urmărește destinul lui Niculae, mezinul celebrului clan Moromete, care ajunge să devină un scriitor renumit în contextul turbulent al anilor ’50, pe fundalul instaurării regimului comunist. Personajul lui Niculae este interpretat de actorul Alex Călin, care explorează complexitatea acestei perioade istorice și navighează prin provocări profesionale, amoroase și ideologice, păstrând o relație emoționantă cu tatăl său, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele.




Filmul, regizat de Stere Gulea și surprins prin ochii experimentatului director de imagine Vivi Drăgan Vasile, a fost deja aclamat la diverse festivaluri naționale, precum TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc din Iași, Film în Sat din Peștișani și TIFF Timișoara, reușind să atragă public numeros și să primească aplauze la scenă deschisă.
Distribuția reunește nume de marcă ale cinematografiei românești, precum Olimpia Melinte, Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea și Oana Pellea, alături de tinere talente promițătoare, creând astfel o producție de excepție, fidelă spiritului operei lui Preda.
Scenariul lui Moromeții 3 este semnat de regizorul Stere Gulea, care s-a inspirat atât din însemnările jurnalistice ale lui Marin Preda, cât și din arhive istorice, pentru a reda cu fidelitate o perioadă istorică complexă și plină de provocări. „Am încercat să intuiesc parcursul lui Preda și să ilustrez această călătorie esențială. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care încă reverberează în conștiința noastră,” a declarat regizorul.
Filmările au avut loc în localități emblematice pentru trilogie, precum Talpa, Teleorman, aproape de Siliștea-Gumești, satul natal al lui Marin Preda, dar și în Sinaia, București și alte sate din jurul capitalei, refăcând decorul iconic al casei Moromeților.
Moromeții 3 va avea premiera națională pe 22 noiembrie și va fi disponibil în cinematografele din întreaga țară, urmând să ajungă printr-o caravană în peste 50 de orașe, inclusiv în localități fără cinematograf.

Pentru mai multe informații despre film și evenimentele dedicate, puteți urmări paginile oficiale de Facebook, Instagram și TikTok, cât și site-ul transilvaniafilm.ro.
Un eveniment de neratat pentru iubitorii de film și cultura românească!
Actualitate
Filmul „Experimentul Pitești” – Targu Neamt, 27 aprilie

Filmul independent „Experimentul Pitești” ajunge la Targu Neamt pe 27 aprilie. Ultimul lung-metraj cu Ion Caramitru a avut filmari chiar in zona Moldovei!
Proiectia va avea loc pe 27 aprilie, la orele 17.00 in prezenta regizoarei.
Totodata va avea loc si deschiderea expozitiei proiectului, unde vor fi expuse obiectele folosite in timpul productiei, prezentate si explicate in foaierul Casa Culturii Ion Creanga. Printre exponate vom gasi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul si scaunul de tortura. Adiacent, expozitia aduce spre interes trei lucrari semnate Fag Negrescu, studentul inchis la Pitesti, care dupa eliberare a pictat ceea ce a vazut in inchisoare.
Mai mult decat atat, evenimentul va avea prezenti prin intermediul online pe domnul profesor Andi Daschievici, fiul lui Petru Daschievici (intemnitat la Pitesti), si pe jurnalistul Lucian Merisca, fiul lui Constantin Merisca (de asemenea unul dintre studentii inchisi la Pitesti). Locuri limitate, nu uitati sa rezervati !
DESPRE FILM:
Experimentul Pitești (2022)
The Pitesti Experiment
– Dramă Film istoric – – 09.03.2022
Sinopsis : Tinerii care au sfârșit fie schingiuiți, fie loviți cu bestialitate, aproximativ 200 de morți înregistrați, erau dintre cei mai buni studenți români, victime ale experimentului de reeducare de la Pitești: oameni mutilați, torturați, electrocutați (1948-1954).
Regie: Victoria Baltag
Scenariu: Victoria Baltag, Alexandra Axinte
Actori Principali: Ion Caramitru, Axel Moustache, Sergiu Moraru
Producători
Victoria Baltag Production prin Asociația Connections
Date de producție
Documentare începută în 2011.
Filmările au avut loc în 2015, în Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, satul tradițional Aroneanu, București.
Date de producție
Documentare începută în 2011.
Filmările au avut loc în 2015, în Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, satul tradițional Aroneanu, București.
Trivia
- Primul lung-metraj istoric românesc finanțat exclusiv din colectare de fonduri pe platforme naționale si internaționale.
Victoria Baltag despre film:
„La 30 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Unii deținuți erau îngropați în ciment și corpurile acestora nu au fost niciodată găsite, pe de o parte, pe de altă parte, familiile multora dintre aceștia nu știau unde le-a dispărut copilul, soțul sau fratele/ sora și nici nu aveau voie să întrebe. Rudele celor decedați au trecut prin acești 30 de ani cu mare rană în suflet. O rană care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost identificați și condamnați cei găsiți vinovați. Cu un efort început acum 8 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă și că vinovații sunt, chiar și la zeci de ani distanță, măcar identificați, dacă nu trași la răspundere. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și le mulțumim în avans românilor care aleg să spună un ÎMI PARE RĂU simbolic și să doneze pentru ca Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane și să ofere un mic ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.”

SURSA: http://aarc.ro
Actualitate
Târgu Neamț – Vedetă într-un serial pe Netflix


Sursă foto: netflix.com

Sursă foto: netflix.com
Mănăstirea Văratec a fost următoarea pe lista atracțiilor prezentate de către serialul „Flavours of România”. „La 12km spre sud de Târgu Neamț, se află mănăstirea ortodoxă Văratec, orânduită doar de călugărițe. A fost construită in 1785 și încă prosperă azi.”

Sursă foto: netflix.com
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 2 ani
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 3 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!