Connect with us

Actualitate

Recomandările polițiștilor nemțeni în perioada Sărbătorilor Pascale! Cum să eviți să fii victima unei infracțiuni

Publicat

pe

Pentru a petrece în liniște Sărbătorile Pascale, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul I.P.J. Neamț oferă un set de recomandări pentru a evita să deveniți victime ale diverselor tipuri de infracțiuni specifice acestei perioade.

În perioada sărbătorilor există tendința de a cumpăra mai mult decât de obicei. Pe fondul evoluției situației epidemiologice, o mare parte din achiziția de produse se realizează prin intermediul internetului. Trebuie acordată atenție site-urilor de pe care achiziționăm diverse produse.

În timp ce consumatorii caută cadouri pentru cei dragi sau doresc să evite aglomerațiile din magazine, mulți văd acest lucru ca pe o oportunitate de a-i păcăli cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, prezentând oportunități ”speciale” sau ”oferte-bombă”.

Cum evităm să devenim victima unei infracțiuni?
 • Cumpărați doar din surse de încredere, de la firme și magazine pe care le cunoașteți;
 • Verificați review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoașteți;
 • Acordați atenție ”ofertelor speciale” și ,,afacerilor-bombă”! Dacă este mult prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că nu este adevărat!;
 • Nu cumpărați falsuri oricât de ieftine sau autentice ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contraveni legii drepturilor de autor;
 • Gândiți-vă de două ori înainte să plătiți! Fiți siguri că înțelegeți riscurile pe care le implică achiziția on-line;
 • Folosiți carduri de credit atunci când cumpărați produse on-line! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte privitor la siguranța clienților;
 • Salvați toate documentele legate de achizițiile on-line! Ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării sau pentru a dovedi că ați făcut plata bunurilor;
 • Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute! Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plată ramburs;
 • Nu trimiteți niciodată detaliile cardului, o copie a acestuia, a numărului de card, PIN-ul sau orice altă informație prin email!
Protejați-vă bunurile personale în zone aglomerate!
 • Furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă vă aflați în astfel de locuri, verificați buzunarul cu bani sau geanta. Acordați mare atenție persoanelor pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piațe și în magazine;
 • Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere;
 • Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii. Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de către cei din jur;
 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni.
Protejați-vă locuința și mașina!
 • Spărgătorii pot profita de neglijența dumneavoastră  în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri;
 • În cazul în care plecaţi de acasă, chiar și pentru scurt timp, încuiaţi uşile şi geamurile;
 • Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret, transmit reprezentanții Poliției Neamț.

Actualitate

Guvernul va propune ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise neaglomerate!

Publicat

pe

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri, 12 mai, într-un interviu la Europa FM, că Guvernul ar urma să propună să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise neaglomerate. Ministrul a precizat că România se află pe o pantă descendentă a valului 3, însă acest lucru nu înseamnă și că am scăpat de pericolul pandemiei. 

Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este un aspect, o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Spațiul deschis înseamnă în aer liber, probabil va fi mai greu de definit neaglomerat, dar poate că am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori, acolo nu mai putem vorbi de a merge relaxați și de a renunța la mască, la evenimentele sportive, acolo clar (…) sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a precizat ministrul Ioana Mihăilă.

Noile măsuri de relaxare, care urmează să fie anunțate, vor fi luate pe fondul scăderii numărului de cazuri noi de Covid-19 și a numărului de pacienți internați în secțiile ATI, potrivit DIGI24.

Continua sa citesti

Actualitate

Gata cu vremea bună! Meteorologii anunță ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea de instabilitate atmosferică. Meteorologii anunță că până vineri seară, 14 mai, la ora 21:00, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Potrivit ANM, în intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în sud-vestul și vestul țării, apoi și în celelalte regiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…30 l/mp.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate.

Continua sa citesti

Actualitate

Începând din acest weekend, centru de vaccinare de tip drive-thru la Piatra-Neamț

Publicat

pe

Începând din acest weekend, la Piatra-Neamț va funcționa un centru de vaccinare tip drive-thru în parcarea Centrului Comercial Shopping City Piatra-Neamț. În colaborare cu Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică și Shopping City Piatra-Neamț, administrația locală s-a mobilizat pentru a susține și astfel campania de vaccinare. Centrul de vaccinare va deveni funcțional de sâmbătă, 15 mai, iar vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 se va face direct în mașină, fără a fi necesară programarea. În prezent, la Piatra-Neamț mai funcționează 4 centre de vaccinare pentru care este necesară programare pe platforma națională.

Primarul Andrei Carabelea susține că această inițiativă are ca scop facilitarea vaccinării populației orașului pentru a se asigura imunizarea unui număr cât mai mare de persoane, astfel încât să putem reveni cât mai curând la o stare de normalitate atât din punct de vedere social, cât și economic.
Municipalitatea va asigura prin Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț organizarea centrului de vaccinare drive-thru cu personal specializat și va pune la dispoziție echipamente specifice desfăşurării în condiţii optime a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

,,Programul centrului de vaccinare va fi de la ora 09:00 la 21:00, în fiecare sâmbătă și duminică, cu posibilitatea întreruperii activității în caz de condiții meteo nefavorabile. Vaccinarea se va face cu serul Phizer. La centrul drive-thru se vor putea prezenta inclusiv persoane care au făcut deja prima doză cu acest tip de vaccin și doresc să facă rapelul.

Cei care doresc să se vaccineze trebuie să prezinte actul de identitate și un chestionar de triaj pe care pot să îl completeze la fața locului sau să îl descarce de pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, la linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj…/ . După vaccinare, beneficiarii vor rămâne 15 minute pentru supraveghere, iar în cazul în care vor exista reacții adverse, se va acorda ajutor specializat în condiții de siguranță”, au transmis reprezentanții municipalității pietrene.
Continua sa citesti

Popular