Connect with us

Actualitate

Punguța cu 2 cărți, proiect-pilot pentru încurajarea lecturii cu copiii, începând de la naștere

Publicat

pe

Neamț, 5 decembrie. Asociația OvidiuRo susține astăzi, la Humulești, evenimentul de lansare a proiectului-pilot pentru încurajarea lecturii cu copiii, începând de la naștere – Punguța cu 2 cărți – cu scopul de a-i expune pe părinții din zone defavorizate la mesaje despre importanța cititului împreună cu cei mici. 300 de familii din mai multe județe din țară – inclusiv Neamț – și din Republica Moldova vor participa luna aceasta la ateliere de literație susținute în comunitatea lor și vor primi câte un kit de lectură – 2 cărți ilustrate, potrivite vârstei mici, pentru acasă. Proiectul este implementat cu suportul Kaufland România, iar obiectivul OvidiuRo este ca în 2020 să aducă Punguța cu 2 cărți în casele cât mai multor familii sărace, la nivel național.

Astăzi, în Humulești, OvidiuRo susține o sesiune de formare pentru profesori de învățământ preșcolar din mai multe județe, cei care vor coordona ei înșiși în perioada următoare întâlnirile cu părinții și cu copiii mici, în comunitatea lor – și le vor oferi kitul de 2 cărți ilustrate.  Formarea este precedată de o sesiune de lectură cu părinții și copiii.

 

Prin lansarea proiectului-pilot Punguța cu 2 cărți, OvidiuRo extinde intervențiile pe care le aduce începând cu 2016 în zone defavorizate – centrate pe literație și pe dezvoltarea vocabularului – de la preșcolari (3-6 ani) la copiii mici (0-3 ani), astfel încât copiii aflați în situație de risc să înceapă grădinița – și apoi școala – mai bine pregătiți, reducând astfel riscul de abandon școlar timpuriu. Potrivit rezultatelor testelor PISA 2018 făcute publice zilele acestea, România are cele mai slabe rezultate din ultimii ani, scorul obținut  – o medie de 44% analfabetism funcțional – fiind în scădere față de ultimele două testări la care țara noastră a participat (2012 și 2015), la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe.

 

*De ce este important să le citim copiilor, chiar de la naștere?

Dezvoltarea optimă a creierului uman depinde de limbaj. Cuvintele pe care un copil le aude sau numărul lor au o importanță majoră pentru dezvoltarea cognitivă, mai ales în primii 5 ani, când se formează majoritatea legăturilor neuronale. Copiii din familii defavorizate aud de trei ori mai puține cuvinte noi decât colegii lor, în primii ani de viață. De aici, un decalaj educațional greu de surmontat și care de cele mai multe ori se traduce, mai târziu, în rate mai mici de promovabilitate, abandon școlar sau analfabetism funcțional. De cele mai multe ori, părinții săraci nu cunosc beneficiile cititului pentru copiii lor, nu își permit să cumpere cărți și nici nu au acces direct la acestea.

 

 

*Citiți-le copiilor cel puțin 20 de minute în fiecare zi!

De ce? Pentru că cititul împreună cu cei mici le îmbogățește vocabularul prin expunerea la cuvinte noi, le dezvoltă imaginația, le antrenează memoria și concentrarea și le stârnește pofta de cunoaștere.

  • Pentru copiii mici, alegeți poezii sau povești scurte, care conțin multe repetiții, care au ilustrații colorate și puțin text pe pagină.
  • Când citiți o carte pentru prima dată, discutați despre copertă cu cei mici. Puneți întrebări precum: Despre ce credeți că este vorba în carte? Citiți-le titlul cărții, numele scriitorului și al ilustratorului.
  • Când citiți, asigurați-vă că cei mici văd imaginile din carte (țineți cartea deschisă spre ei).
  • Invitați copiii să vă ajute să dați paginile cărții. Încercați să nu întrerupeți firul poveștii cu întrebări sau comentarii, mai ales dacă citiți o carte pentru prima dată.
  • Citiți cu intonație și încercați să vă schimbați vocea în funcție de personaj. Citiți rar, astfel încât copiii să își poată imagina ceea ce ascultă.
  • La finalul poveștii, rezervați-vă timp pentru a o discuta cu cei mici: Ce personaj v-a plăcut cel mai mult? De ce?

 

 

*Mesajele de mai sus sunt extrase dintr-un ghid scris de Jim Trelease (www.trelease-on-reading.com) și dezvoltate cu sprijinul Citim Împreună România.

Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. 

 

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Fiecare Copil în Grădiniță, în februarie 2016 – inspirată din programul pilotat de asociație în perioada 2010 – 2015 – FCG – OvidiuRo a continuat să fie prezent la firul ierbii, în cele mai sărace comunități, unde una din cele mai întâlnite probleme identificate a fost lipsa cărților și a resurselor educaționale de calitate din grădinițele rurale. Au urmat o serie de proiecte care au adus cărțile și literația mai aproape de copii, părinți și profesori: caravane de citit (Caravana Fiecare Copil în Grădiniță 2016, Caravana Poftă de Carte 2017, Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018), Ateliere de Vară sau centre de lectură și științe Povești sub Lupă, toate susținute de formări pentru profesorii – voluntari participanți la proiecte.

 

În septembrie 2018, OvidiuRo a lansat Fiecare copil merită o poveste – un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, ce aduce în fiecare din județele țării o serie de intervenții ce au ca scop îmbogățirea vocabularului preșcolarilor și dezvoltarea competențelor de comunicare, astfel încât copiii din medii rurale și urbane defavorizate să aibă șansa unui start corect la școală. În total, până la finalul acestui an, 1500 de educatoare au beneficiat de formări intensive, iar alte 25.000 au primit kituri de lectură; 450 de GrădiBiblioteci au fost donate pentru tot atâtea săli de grupă, în grădinițe – reprezentând un raft și un kit de minim 15 cărți ilustrate.

 

Vara aceasta, în perioada iulie – august, OvidiuRo a desfășurat Atelierele de Vară Șotron 2019, un modul educațional de care au beneficiat, în total, 6000 de copii din 37 de județe, cu susținerea voluntară a 1200 de profesori care au susținut modulul de 12 zile, cu un total de 480 de Ateliere desfășurate, la nivel național.

 

În total, prin proiectele OvidiuRo, aproximativ 100.000 de cărți ilustrate de ficțiune și non-ficțiune au ajuns în grădinițe și acasă la copii, în perioada septemberi 2018 – decembrie 2019.

 

Raportul anual al OvidiuRo, 2018 – 2019: AICI.

Mai multe detalii despre proiectele noastre regăsiți pe www.ovid.ro.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Comunicat de presă ApaServ Neamț

Publicat

pe

De

Semnarea Contractului de Finanțare pentru Proiectul Cod SMIS 2014+ 157107 ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”

Compania Judeţeană APA SERV S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, în calitate de Beneficiar si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, au semnat în data de 15.09.2023 Contractul de Finanţare nr. 2310,Cod SMIS 2014+ 157107 având ca obiect acordarea finanţării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamt în perioada 2014 -2020”

Prima etapa a proiectului este finanţată în cadrul POIM 2014-2020, Axa prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2.- Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, urmând ca etapa a doua a acestuia să fie finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

Perioada de implementare a contractului de finantare POIM este de 3 de luni, respectiv între 07 Octombrie 2023 şi 31 Decembrie 2023 şi are o valoare totală de 92.831.459,16 lei, din care 62.518.036,88 lei finanţare nerambursabilă.

Obiectivul acestui Proiect major de investiţii este creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei din aria de operare a APA SERV SA din Judeţul Neamt.

În cadrul acestui Contract de Finanţare se vor realiza lucrări de infrastructură de alimentare cu apă potabilă, colectare şi epurare a apelor uzate în 42 Unități Administrativ Teritoriale din judeţul Neamt: municipiile Piatra Neamt şi Roman; oraşele Targu Neamt, Roznov si Bicaz; comunele Agapia, Alexandru cel Bun, Bira, Bodesti, Brusturi, Bargauani, Baltatesti, Costisa, Dobreni, Dochia, Dragomiresti, Dumbrava Rosie, Girov, Grumazesti, Garcina, Horia, Margineni, Piatra Soimului, Pipirig, Podoleni, Pangarati, Pastraveni, Rediu, Romani, Ruginoasa, Raucesti, Razboieni, Sabaoani, Savinesti, Tarcau, Tasca, Tibucani, Tupilati, Tamaseni, Urecheni, Stefan cel Mare si Zanesti.

La sfarsitul proiectului POIM,

 locuitorii din aria de operare a APA SERV SA din judeţul Neamt vor beneficia de servicii mai bune de alimentare cu apă potabilă si de o mai buna colectare/tratare a apelor uzate.

Contractul finanţat din POIM include urmatoarele tipuri de investitii: extinderi fronturi de captare; extinderi conducte de aductiune; statii de clorinare; extinderi retele de alimentare cu apa; statii de pompare apa potabila; rezervoare, extinderi retele de canalizare; statii de pompare apa uzata; conducte de refulare; tratare namol.

Precizam ca valoarea totală a proiectului (etapa I+etapa II) este de 1.826.719.252,11 lei, iar perioada de implementare este de 36 de luni, respectiv între data de 07 Octombrie 2023 şi data de 31 Decembrie 2026.

Pentru etapa a doua a proiectului, care va fi finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, se vor realiza următoarele investiţii: reţele noi de distribuţie apă potabilă, aducţiuni noi şi reabilitate, reţele noi de canalizare, rezervoare înmagazinare, staţii tratare apă, staţii epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 l.e. şi peste

10.000 l.e.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020 Compania Judeţeană APA SERV S.A. Neamţ

Piatra Neamţ, str. Lt. Drăghiescu, nr.20, 610125

Tel 0233233340, Fax 0233218937, E-mail office@apaserv.eu Persoană de contact Miruna-Ioana Grecu, Ofiţer Publicitate

Continua sa citesti

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Popular