Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLV). Neculai Bancea, un om în slujba comunității

Publicat

pe

Neculai Bacea este humuleșteanul care a transpus în fapte zicala din popor, „fapte, nu vorbe”, un om care a sfințit locul. Humuleștean prin adopție. Neculai Bancea este și azi un reper demn de urmat pentru noi cei de azi.

S-a născut la 12 octombrie 1880, la Ocea. Mama, Maria, era fiica lui Ion Oceanu, preot paroh al Bisericii din Ocea. Tatăl, Gheorghe Vasile, era originar din Boiștea, dar cu origini năsăudene, era picher al drumului din zonă. Ca unic copil al familiei, a urmat cursurile școlii primare din Grumăzești, apoi pe cele al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași. În 1899, la absolvire, este numit învățător titular la Școala primară mixtă nr. 2 Humulești.[1] S-a în 1909 cu Elisa Butesscu, din Agapia.Împreună cu soția sa a înființat Școala Normală de Fte, în Humulești, care a funcționat doar un an, fiind mutată la Piatra Neamț. A înființat Societatea Culturală „Ion Creangă”, devenită mai târziu Ateneul Cultural „Ion Creangă”, Banca Populară cu același nume și Biblioteca „Ion Creangă”.[2]

 A fost activ politic, liberal ca orientare, fiind ales de multe ori consilier local, prima dfată în 1913, pentru a încheia cariera politcă în 1937.[3] În timpul mandatelor sale a inițiat o serie de acțiuni menite să contribue la dezvoltarea orașului. A inițiat pietruirea străzilor principale ale târgului, amenajarea pieței centrale, etc.[4] S-a implicat în deschiderea Gimnaziului mixt „Regina Maria”, în septembrie 1917, la fel și în deschiderea primei școli de meserii.

În timpul Primului Război Mondial, familia sa a adăpostit una dintre miile de familii refugiate din Muntenia, familia Ștefan Cernătescu. A fost mobilizat în cadrul Companiei a III-a, din Regimentul 15 Războieni, fiind rănit de trei ori pe frontul din Transilvania.[5]  A ajutat cu alimente și alți oameni necăjiți, dar și pe evreul Haimovici, care mai târziu, a fostsingurul care l-a vizatat atunci când Bancea a fost grav bolnav.[6]

A susținut biserica și tradițiile ortodoxe, chiar și în timpul regimului comunist, fiind prezent la toate sărbătorile importante de an, împreună cu Corul Bisericii pe care-l conducea.[7] A studiat tradițiile satului, înfățișarea acestuia, felul de viață și de a fi al humuleșteanului.

Neculai Bancea și-a asumat școala nu ca pe o profesie,ci ca pe o vocație, vocația construirii noului local al școlii. Așadar, în 1919, Neculai Bancea demarează pe cont propriu eforturile de construcție a unui nou local, punân la bătaie averea sa, iar după 1944, drept răsplată comuniștii i-au confiscat averea și casa.  A murit în ianuarie 1964, la 84 deani, fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Humulești.

Prof. Emanuel Bălan

[1] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, Două figuri de seamă ale învățământului românesc, Editura Anima, București, 2011, p. 12-13.

[2] Ibidem, p. 147.

[3] Gavril Luca, Târgu Neamț. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamț, 2008, p. 127.

[4] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 107.

[5] Gavril Luca,  op. cit., p. 317.

[6] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 112-113.

[7] Ibidem, p. 130.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Moldavian Burger din Târgu-Neamț, câștigător al Recenziei de Aur 2022 din partea Google România

Publicat

pe

De

Un restaurant din Târgu-Neamț se numără printre cele 24 de locații din întreaga țară care au fost premiate anul acesta de GOOGLE  în cadrul proiectului Recenzia de Aur.

Este vorba despre Moldavian Burger, considerată în prezent una dintre cele mai promițătoare afaceri din țară, care au înregistrat pe Google Maps cele mai multe aprecieri din partea clienților, în ultimele 100 de zile.

„Mulțumim, Google România, pentru această inițiativă și pentru că ați recunoscut, răsplătit și premiat munca și filosofia noastră! (…)

Mulțumim oaspeților ce au împărtășit pe contul nostru de Google experiența avută și trăită la noi în restaurant! Fără voi cei care ne-ați fost aproape cu sugestii, recomandări, laude și de ce nu și critici nu am fi obținut acest premiu important!   

Mulțumim furnizorilor noștri pentru promptitudine, pentru calitatea și prospețimea materiei prime!

Și nu în ultimul rând, mulțumim din inimă echipei Moldavian Burger pentru dăruire, implicare și pentru că au fost mereu la înălțime!”, transmit cei din spatele Moldavian Burger, Mirela Mișca și Răzvan Mișca.

Cele 24 de afaceri premiate de Google, printre care și Moldavian Burger din Târgu- Neamț sunt din cele opt regiuni de dezvoltare ale României și trei domenii de activitate (restaurante, hoteluri și cafenele). Potrivit unui comunicat de presă, au fost selectate afacerile din domeniul HoReCa cu un profil verificat și actualizat cu toate detaliile în Google Profilul Companiei, unde au publicat actualizări constante, afacerile care au avut cel puțin 100 de recenzii pe Google Maps și un rating de minim 4,5 stele.

Informații suplimentare despre Recenzia de Aur pot fi găsite aici: goo.gle/recenziadeaur.

Cei mai noi câștigători ai „Recenziei de Aur”:

Regiune Restaurante Hoteluri / Pensiuni Cafenele
Nord Vest Manila – Filipino Food, Satu-Mare Pensiunea La Cassa, Vișeu de Sus Cofeels, Cluj-Napoca
Centru Gastro Local Anca Vlad, Vama Buzăului Pensiunea The Butterfly, Sângeorgiu de Mureș Book Coffee Shop, Brașov
Nord Est Moldavian Burger, Târgu-Neamț Grădinile Romane, Sat Chirițeni, Neamț Chubby Bubble Tea, Iași
Sud Est STAGE – Nice Dining, Galați Lebada Luxury Resort & Spa, Delta Dunării Filicori Zecchini Caffe, Constanța – Bulevardul Tomis
Sud Muntenia Ziba, Păulești,  Prahova Hangița, Câmpulung Muscel Kaldio Ploiești Hale, Ploiești
București – Ilfov Burger & burrito, București Monopoly Hotel, Otopeni Ceramic Cafe, București
Sud Vest GYRO’S time-OBELIX, Râmnicu Vâlcea NOAH river house, Orșova Cutura Coffee, Râmnicu Vâlcea
Vest Al Camineto, Timișoara Vila SaraDa Boutique, Deva Send Coffee, Hunedoara

Echipa Neamt24.ro transmite felicitări, Moldavian Burger, pentru această reușită! Iar dumneavoastră, cititorilor, vă recomandăm să pășiți pragul acestui local cu prima ocazie. Îl găsiți pe strada Cuza Vodă, nr.64, Târgu- Neamț.

Categoric, nu veți regreta!

*Conceptul Moldavian Burger este unul care vrea să ofere un Healthy Food Fast, prin atentia cu care şi-a selectat furnizorii, dar şi prin metodele de preparare in house a multora dintre produsele comercializate!

Mai multe puteți (re)citi AICI, sau pe site-ul oficial, http://www.moldavian-burger.ro/

Continua sa citesti

Actualitate

Corala „Bazil Anastasescu” vă invită la concertul aniversar „25 de ani de ARMONII CORALE”

Publicat

pe

De

Corala „Bazil Anastasescu” vă invită la concertul aniversar „25 de ani de ARMONII CORALE” – Dirijor: Prof. Eugenia Tiugea

 Joi – 6 octombrie 2022, Ora 18:00
Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț
Continua sa citesti

Actualitate

Învățătoare Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …

Publicat

pe

De

Mulțumim tuturor pentru gânduri și susținere în aceste momente grele. Pentru cei care vor să-și ia rămas bun de la doamna învățătoare Rodica Pipirigeanu, îi anunțăm pe aceasta cale ca ea va fi depusa mai întâi la capela bisericii Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț începând de mâine (Joi 29/09) după amiază pana vineri orele 16:00. Vineri seara ea va fi mutată în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Humuleștii Noi unde va avea loc și înmormântarea Sâmbata 1 Oct ora 13:30. Dumnezeu să o ierte.

Cu recunoștință.
Familia

Continua sa citesti

Popular