Actualitate
Personalități ale Ținutului Neamț (XLV). Neculai Bancea, un om în slujba comunității

Neculai Bacea este humuleșteanul care a transpus în fapte zicala din popor, „fapte, nu vorbe”, un om care a sfințit locul. Humuleștean prin adopție. Neculai Bancea este și azi un reper demn de urmat pentru noi cei de azi.
S-a născut la 12 octombrie 1880, la Ocea. Mama, Maria, era fiica lui Ion Oceanu, preot paroh al Bisericii din Ocea. Tatăl, Gheorghe Vasile, era originar din Boiștea, dar cu origini năsăudene, era picher al drumului din zonă. Ca unic copil al familiei, a urmat cursurile școlii primare din Grumăzești, apoi pe cele al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași. În 1899, la absolvire, este numit învățător titular la Școala primară mixtă nr. 2 Humulești.[1] S-a în 1909 cu Elisa Butesscu, din Agapia.Împreună cu soția sa a înființat Școala Normală de Fte, în Humulești, care a funcționat doar un an, fiind mutată la Piatra Neamț. A înființat Societatea Culturală „Ion Creangă”, devenită mai târziu Ateneul Cultural „Ion Creangă”, Banca Populară cu același nume și Biblioteca „Ion Creangă”.[2]
A fost activ politic, liberal ca orientare, fiind ales de multe ori consilier local, prima dfată în 1913, pentru a încheia cariera politcă în 1937.[3] În timpul mandatelor sale a inițiat o serie de acțiuni menite să contribue la dezvoltarea orașului. A inițiat pietruirea străzilor principale ale târgului, amenajarea pieței centrale, etc.[4] S-a implicat în deschiderea Gimnaziului mixt „Regina Maria”, în septembrie 1917, la fel și în deschiderea primei școli de meserii.
În timpul Primului Război Mondial, familia sa a adăpostit una dintre miile de familii refugiate din Muntenia, familia Ștefan Cernătescu. A fost mobilizat în cadrul Companiei a III-a, din Regimentul 15 Războieni, fiind rănit de trei ori pe frontul din Transilvania.[5] A ajutat cu alimente și alți oameni necăjiți, dar și pe evreul Haimovici, care mai târziu, a fostsingurul care l-a vizatat atunci când Bancea a fost grav bolnav.[6]
A susținut biserica și tradițiile ortodoxe, chiar și în timpul regimului comunist, fiind prezent la toate sărbătorile importante de an, împreună cu Corul Bisericii pe care-l conducea.[7] A studiat tradițiile satului, înfățișarea acestuia, felul de viață și de a fi al humuleșteanului.
Neculai Bancea și-a asumat școala nu ca pe o profesie,ci ca pe o vocație, vocația construirii noului local al școlii. Așadar, în 1919, Neculai Bancea demarează pe cont propriu eforturile de construcție a unui nou local, punân la bătaie averea sa, iar după 1944, drept răsplată comuniștii i-au confiscat averea și casa. A murit în ianuarie 1964, la 84 deani, fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Humulești.
Prof. Emanuel Bălan
[1] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, Două figuri de seamă ale învățământului românesc, Editura Anima, București, 2011, p. 12-13.
[2] Ibidem, p. 147.
[3] Gavril Luca, Târgu Neamț. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamț, 2008, p. 127.
[4] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 107.
[5] Gavril Luca, op. cit., p. 317.
[6] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 112-113.
[7] Ibidem, p. 130.
Actualitate
Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu-Neamț (HUMULEȘTI)

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.
Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.
Actualitate
SC CUIUL – ANGAJEAZĂ

PAZNIC
MECANIC
MUNCITOR NECALIFICAT
OPERATOR UTILAJE PRODUCTIE
Daca esti dornic sa inveti, sa cresti si sa evoluezi la locul de munca vino si te alatura echipei de la CUIUL SRL.
Beneficii:
💰 Pachet salarial atractiv, corelat cu experiența și performanțele tale
📚 Instruire gratuită, asigurată de angajator
🛡️ Asigurare
📞 Acces la servicii de telemedicină – consult medical rapid, oricând ai nevoie
Vino să faci parte din echipa CUIUL SRL! 📩 Pentru mai multe detalii sau pentru a aplica, contactează-ne acum!
CV-urile se depun la adresa: financiar@cuiul.ro sau fizic la punctul de lucru din Vanatori-Neamt de luni pana vineri de la 8:00 pana la 16:00.
Telefon 0755 093 123
Actualitate
Vremea rea a făcut ravagii în județul Neamț, grindina a acoperit totul în cale, în localitatea Vânători-Neamț

O schimbare bruscă a vremii a provocat haos în județul Neamț, sâmbătă după-amiază, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de vreme severă pentru zece localități. În doar câteva minute, temperatura a scăzut de la 30°C la 12°C, iar grindina masivă a acoperit străzile, mașinile și terenurile agricole, mai ales în zona Vânători-Neamț.
Fenomenele meteorologice extreme au inclus:
- Grindină cu particule de 2-5 cm, care a distrus culturi și a acoperit drumurile;
- Averse torențiale, cu acumulări de 30-40 de litri pe metru pătrat;
- Vânturi puternice, cu rafale de 70-80 km/h;
- Frecvente descărcări electrice, care au crescut riscul de furtuni violente.
Localitățile cele mai afectate
Cod roșu: Agapia, Bălțătești, Brusturi, Drăgănești, Grumăzești, Petricani, Răucești, Târgu Neamț, Timișești, Vânători-Neamț.
Cod portocaliu: Păstrăveni, Țibucani, Urecheni și alte localități din zonă.
Specialiștii ANM avertizează că situația poate continua, recomandând cetățenilor să evite deplasările inutile și să se protejeze de fenomenele extreme.
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 5 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 2 ani
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 3 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!