Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (VIII). Gheorghe Simon, poetul Cuvântului de la Agapia

Publicat

pe

Născut la 27 martie 1950, la Mânăstirea Agapia, judetul Neamţ, poetul Gheorghe Simon a făcut clasele primare şi gimnaziale în comuna Agapia, iar cele liceale la Târgu  Neamţ, la Liceul Ştefan cel Mare, în 1969, după care a urmat Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1975. [1] Înainte de repartiţia în învăţămînt, în şedinţa Rectoratului Universităţii, este propus pentru învăţămîntul superior şi cercetare, propunere de care nu va beneficia, din motive politice şi birocratice, acceptînd numirea, ca profesor de limba franceză, la Şcoala « Nicolae Grigorescu » din Agapia, unde va preda până la ieșirea la pensie.[2]

A fost membru fondator şi redactor şef adjunct al revistei „Opinia studentească” din Iaşi. În 1969, a debutat în ziarul Ceahlăul, iar editorial cu volumul „Fulgere captive” (poeme), Editura Junimea, 1984. [3] Îi datorează intrarea în lumea poeziei, așa cum declara într-un interviu, întîlnirii providențiale la Agapia cu scriitorul Ioan Alexandru.[4]

Activitatea sa publicistică cuprinde volumele: „Fulgere captive” (poeme), Editura Junimea, 1984, „Viata după Iisus” (poeme), Editura Panteon, 1996, „Duminica absentelor” (poeme), Editura Priceps Edit, 2004, „Ardere de tot”, Editura Princeps Edit, 2009, “Agapia. Amin!”, Editura Princeps Edit, 2012, „Fractaliaˮ, Princeps Multimedia, 2014, „Dialoguri la Agapiaˮ, eLiteratura, 2014, „Dumnezeu citeşte din cartea vieţiiˮ, eLiteratura, 2014, „Jurnalul unei ascezeˮ, eLiteratura, 2014; „Nume şi chipuriˮ, eLiteratura, 2014; „Canonul iubiriiˮ (epistole), Princeps Multimedia, 2014 și „Fiul Agapiei”, 2016.[5]

Despre poezia sa, Zoe Dumitrescu- Bușulenga spunea: (…)Poezia religioasă a lui Gheorghe Simon izvorăşte dintr-o credinţă profundă, cu temeiuri teologice foarte bine stăpânite. Totuşi, Domnia Sa vorbeşte despre acele lucruri prea înalte cu o modestie şi o discreţie, aş zice, monahală. Şi în acelaşi timp, poetul autentic şi foarte cultivat, prin cunoştinţe multiple din literatura română din care citează de la Eminescu la Nichita Stănescu, apoi de la Homer la Kafka, Rilke sau Marguerite Yourcenar, cu referiri la artele plastice de la Bruegel la Dali, cu un elogiu al lui Bach etc., se înşiruie în registrul modernismului cu un ermetism de o mare fineţe, deşi cu încifrări spirituale sustrase profanilor.[6]

Publică mai multe eseuri de specialitate: La quête sans conquête, Franţa 1994, James Joyce, une lecture roumaine, Franţa 1996, Sylvie Germain ou la trenscendance du silence, Franţa, 2012, precum şi în revista INTERVOIX : Journal d’une ascèse.  Semnează în revistele literare poeme şi eseuri: România literară, Viaţa Românească, Convorbiri literare, Poezia, Timpul, CronicaPoesis, Dilema Veche, Luceafărul, Ateneu, Antiteze, Conta, primind mai multe premii literare: premiul revistei „Luceafărul” (pentru eseu), premiul revistei „Ateneu” (pentru eseu), premiul revistei „Tribuna” (pentru eseu).[7]

Participă la Colocviile de poezie, de la Tg. Neamţ, organizate de poetul Daniel Corbu, în anii ultimului deceniu comunist. Participări la colocviile AEFM (Asociaţia Europeană „François Mauriac”). La colocviul dedicat poetului François Cheng, membru al Academiei franceze, a prezentat comunicarea: „François Cheng entre le souffle initial et le dernier appel”,  Strasbourg, Franţa, 2009. Este membru al Asociaţiei Europene „François Mauriac”, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Fundației Culturale „Ion Creangaˮ Tîrgu Neamț.[8]

Gheorghe Simon este cetățean de onoare al comunei Agapia, dar și al orașului Târgu-Neamț (2015).

[1] http://zch.ro/gheorghe-simon-providentiala-a-fost-intalnirea-cu-poetul-ioan-alexandru/.

[2] http://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/simon-gheorghe/.

[3] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 60.

[4] http://zch.ro/gheorghe-simon-providentiala-a-fost-intalnirea-cu-poetul-ioan-alexandru/.

[5] http://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/simon-gheorghe/.

[6] https://www.ziartarguneamt.ro/poetul-gheorghe-simon-nominalizat-la-gala-ambasadorilor-nemteni-voteaza-l-si-tu.

[7] http://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/simon-gheorghe/; https://ziarulceahlaul.ro/poetul-gheorghe-simon-la-63-de-ani-am-cunoscut-cenzura-pentru-un-titlu-de-pagina/.

[8] http://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/simon-gheorghe/.

 

Actualitate

Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu –Neamț- HUMULEȘTI

Publicat

pe

De

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.


Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.

Continua sa citesti

Actualitate

Conferința „Dependența de nefericire” – Un dialog despre dependențe și sănătate mintală la Casa Culturii Ion Creangă

Publicat

pe

De

Centrul de tratare a adicțiilor „Sf. Ștefan” organizează miercuri, 27 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, conferința cu tema „Dependența de nefericire”. Evenimentul va avea loc la Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamț.

Conferința se adresează specialiștilor din domeniile sănătății mintale, educației și asistenței sociale, dar și publicului larg interesat de problemele legate de dependențe. Printre participanți se numără pr. Iulian Negru, inspector al Arhiepiscopiei Iașilor, care va aduce o perspectivă spirituală asupra subiectului.

Programul evenimentului va aborda patru teme principale: dependențele de substanțe precum alcoolul, drogurile și medicamentele; adicțiile comportamentale legate de jocurile de noroc, internet și rețelele sociale; importanța intervenției timpurii și a prevenției în rândul tinerilor; precum și rolul crucial al familiei și comunității în procesul de recuperare.

Conferința reprezintă o oportunitate valoroasă pentru profesioniști și persoane interesate de a discuta despre cele mai recente abordări în domeniul tratamentului dependențelor, de a schimba experiențe și de a stabili colaborări viitoare. Participanții vor avea ocazia să învețe de la experți cu experiență practică în domeniu și să participe la dialoguri constructive despre metode eficiente de prevenire și tratare.

Evenimentul este deschis tuturor persoanelor interesate, intrarea fiind liberă. Pentru informații suplimentare, pot fi contactați reprezentanții Centrului „Sf. Ștefan”.

Această conferință se remarcă prin abordarea interdisciplinară a fenomenului dependențelor, reunind perspective din domeniile medicinei, psihologiei, asistenței sociale și spiritualității. Organizatorii speră că evenimentul va contribui la creșterea gradului de conștientizare a acestor probleme în comunitate și la îmbunătățirea serviciilor oferite persoanelor afectate.

Continua sa citesti

Actualitate

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț vă invită la vernisajul expoziției „Dialog cu natura”

Publicat

pe

De

Piatra-Neamț, 15 aprilie 2025 – Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț deschid porțile pentru o expoziție emoționantă de pictură și grafică, intitulată „Dialog cu natura”, dedicată memoriei profesorului și pictorului Gheorghe Velea (19.06.1937 – 15.04.1996). Fondatorul Liceului de Arte Plastice Bacău (astăzi Colegiul Național de Artă „George Apostu”), Gheorghe Velea a lăsat o amprentă profundă în educația artistică a României, iar această expoziție îi omagiază moștenirea prin lucrările foștilor săi elevi și colaboratori.

O reuniune a artei și memoriei

Expoziția reunește o selecție de opere semnate de artiști plastici care și-au început drumul sub îndrumarea maeștrului Gheorghe Velea sau au fost inspirați de creația sa. Printre expozanți se numără:

  • Prof. Gheorghe Velea (picturi și grafice istorice)
  • Prof. Salomeea Velea
  • Prof. Dr. Aurel Stanciu
  • Prof. Ovidiu Marciu
  • Prof. Lascăr Radu Cristian
  • Carmen Voisei
  • Robert Vraciu
  • Iosif Mititelu (curatorul expoziției)
  • Gheorghe Franț
  • Florentina Oțetea
  • Lia Bogdan
  • Petru Vamanu
  • Mihai Olteanu
  • Ștefania Șerban

Vernisajul – moment de recunoaștere și dialog artistic

Evenimentul va fi inaugurat marți, 15 aprilie 2025, de la ora 17:00, cu intervenții ale:

  • Ștefan Potop – președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Neamț
  • Iosif Mititelu – curatorul expoziției
  • Artiștii expozanți, care vor împărtăși amintiri și reflecții despre impactul profesorului Velea asupra creației lor.

Tematica expoziției: armonia dintre om și natură

„Dialog cu natura” explorează relația dintre artă și peisaj, într-un omagiu subtil adus frumuseții mediului natural și modului în care acesta a inspirat generații de creatori. Expoziția propune o călătorie vizuală prin tehnici și stiluri diverse, de la pictura tradițională până la experimentări grafice contemporane.

Continua sa citesti

Popular