Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (LI). Ștefan Dănilă, primul general din arma aviație care a îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române

Publicat

pe

Ștefan Dănilă  s-a născut la 14 mai 1965, la Târgu Neamț. Cursurile gimnaziale în orașul natal apoi liceul militar din Câmpulung Moldovenesc, absolvit în 1983. Urmează cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc, secția naviganți, pe care le-a absolvit în anul 1987, cu gradul de locotenent și brevetul de pilot militar. Între 1998-2000 a urmat cursurile Facultății Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.[1]

După absovirea școlii miltare de ofițeri a fost repartizat ca pilot de MiG-21 la regimentul de aviație de vânătoare dislocat pe aerodromul Deveselu. În anul 1990 a fost mutat ca pilot de vânătoare la Centrul de Trecere pe Avionul Supersonic, de la Bacău, comandat de colonelul Vladimir Buzdugan. În 1997 a făcut trecerea pe avionul MiG-21 LanceR, varianta modernizată a lui MiG-21. După o întrerupere de doi ani, între 1998-2000, în care a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare a revenit la Bacău, îndeplinind, succesiv, funcțiile de: șef de birou, comandant de escadrilă și comandant de grup de aviație (împuternicit). Între anii 2005-2008, a indeplinit funcția de șef secție metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forțelor Aeriene.[2] În aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, același an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.[3]

În anul 2009, a obținut, titlul academic de „Doctor în Științe Militare” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării”, având ca îndrumător pe generalul de flotilă aeriană Florentin Râpan.[4] La data de 25 octombrie 2009 a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană (cu o stea).

La 1 octombrie 2010 generalul de flotilă aeriană Ștefan Dănilă este numit în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin. La 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele).[5] În urma trecerii în rezervă a amiralului Marin, generalul-maior Ștefan Dănilă a fost numit șef al Statului Major General, începând cu data de 1 ianuarie 2011. Ceremonia de predare-primire a Drapelului de Luptă al Statului Major General și conducerii Armatei României a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, la data de 27 decembrie 2010. În discursul de investire, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, sublinia simbolistica evenimentului, precizând că este un moment cu semnificații aparte, întrucât pentru prima dată în istoria recentă a Armatei României, un pilot de avioane supersonice de luptă preia cea mai înaltă demnitate militară.[6]

Cu ocazia „Zilei Forțelor Aeriene”, la 20 iulie 2013 a fost avansat la gradul de general-locotenent (cu trei stele).[7]

La 1 decembrie 2014 a fost înaintat la gradul de general (patru stele), iar la 1 ianuarie 2015 generalul Ștefan Dănilă a predat șefia Statului Major General generalului de infanterie Nicolae Ciucă.[8] După predarea funcției de șef al Statului Major general, la 5 ianuarie 2015, a fost numit Consilier de Stat și șef al Departamentului Apărare la Cancelaria primului-ministru al României, iar din martie 2016 până la 26 iunie 2017 a fost consilierul militar al ministrului apărării naționale.[9]

Pentru activitatea desfășurată a fost distins cu o serie de ordine, medalii și decorații dintre care cele mai importante sunt: Ordinul național „Steaua României” în grad de Ofițer (2012)[10], Ordinul Legiunea de Onoare în grad de ofițer (Franța)[11] și Medalia „Consolidarea Frăției de Arme” (Republica Moldova).

În anul 2015 i se acordă titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț”.

Prof. Bălan Emanuel

 

[1] https://adevarul.ro/news/eveniment/armata-sef-nou-Stefan-danila-1_50acac9e7c42d5a663881e8d/index.html

[2]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-8158684-generalul-stefan-danila-numit-sef-statului-major-general.htm

(accesat la 15 iulie 2019).

[3] https://zdbc.ro/baza-aeriana-95-bacau-are-un-nou-comandant/ (accesat la 15 iulie 2019).

[4] http://biblioteca.unap.ro/Teze2009-2010.pdf (accesat la 15 iulie 2019).

[5]https://gazetadecluj.ro/avansari-importante-in-armata-se-ascute-lupta-pentru-conducerea-statului-major-general/

 (accesat la 15 iulie 2019).

[6]https://www.curentul.info/actualitate/pentru-prima-data-in-istoria-armatei-romaniei-un-pilot-de-supersonice-devine-sef-al-smg-2/ (accesat la 15 iulie 2019).

[7]https://www.curierulnational.ro/old/Politic/2011-07-21/Stefan+Danila%2C+inaintat+in+gradul+de+general-locotenent+-+cu+trei+stele, (accesat la 15 iulie 2019).

[8] https://www.mapn.ro/fotodb/Sefi-de-stat-major (accesat la 15 iulie 2019).

[9]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-18962765-generalul-stefan-danila-deveni-consilierul-lui-ponta-dupa-isi-preda-mandatul-sef-statului-major-general.htm (accesat la 15 iulie 2019).

[10] https://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedintele-basescu-i-a-decorat-pe-seful-smg-stefan-danila-si-secretarul-csat-ion-oprisor-286469.html (accesat la 15 iulie 2019).

[11] https://ro.ambafrance.org/Dl-General-locotenent-Stefan (accesat la 15 iulie 2019).

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular