Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (LI). Ștefan Dănilă, primul general din arma aviație care a îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române

Publicat

pe

Ștefan Dănilă  s-a născut la 14 mai 1965, la Târgu Neamț. Cursurile gimnaziale în orașul natal apoi liceul militar din Câmpulung Moldovenesc, absolvit în 1983. Urmează cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc, secția naviganți, pe care le-a absolvit în anul 1987, cu gradul de locotenent și brevetul de pilot militar. Între 1998-2000 a urmat cursurile Facultății Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.[1]

După absovirea școlii miltare de ofițeri a fost repartizat ca pilot de MiG-21 la regimentul de aviație de vânătoare dislocat pe aerodromul Deveselu. În anul 1990 a fost mutat ca pilot de vânătoare la Centrul de Trecere pe Avionul Supersonic, de la Bacău, comandat de colonelul Vladimir Buzdugan. În 1997 a făcut trecerea pe avionul MiG-21 LanceR, varianta modernizată a lui MiG-21. După o întrerupere de doi ani, între 1998-2000, în care a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare a revenit la Bacău, îndeplinind, succesiv, funcțiile de: șef de birou, comandant de escadrilă și comandant de grup de aviație (împuternicit). Între anii 2005-2008, a indeplinit funcția de șef secție metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forțelor Aeriene.[2] În aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, același an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.[3]

În anul 2009, a obținut, titlul academic de „Doctor în Științe Militare” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării”, având ca îndrumător pe generalul de flotilă aeriană Florentin Râpan.[4] La data de 25 octombrie 2009 a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană (cu o stea).

La 1 octombrie 2010 generalul de flotilă aeriană Ștefan Dănilă este numit în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin. La 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele).[5] În urma trecerii în rezervă a amiralului Marin, generalul-maior Ștefan Dănilă a fost numit șef al Statului Major General, începând cu data de 1 ianuarie 2011. Ceremonia de predare-primire a Drapelului de Luptă al Statului Major General și conducerii Armatei României a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, la data de 27 decembrie 2010. În discursul de investire, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, sublinia simbolistica evenimentului, precizând că este un moment cu semnificații aparte, întrucât pentru prima dată în istoria recentă a Armatei României, un pilot de avioane supersonice de luptă preia cea mai înaltă demnitate militară.[6]

Cu ocazia „Zilei Forțelor Aeriene”, la 20 iulie 2013 a fost avansat la gradul de general-locotenent (cu trei stele).[7]

La 1 decembrie 2014 a fost înaintat la gradul de general (patru stele), iar la 1 ianuarie 2015 generalul Ștefan Dănilă a predat șefia Statului Major General generalului de infanterie Nicolae Ciucă.[8] După predarea funcției de șef al Statului Major general, la 5 ianuarie 2015, a fost numit Consilier de Stat și șef al Departamentului Apărare la Cancelaria primului-ministru al României, iar din martie 2016 până la 26 iunie 2017 a fost consilierul militar al ministrului apărării naționale.[9]

Pentru activitatea desfășurată a fost distins cu o serie de ordine, medalii și decorații dintre care cele mai importante sunt: Ordinul național „Steaua României” în grad de Ofițer (2012)[10], Ordinul Legiunea de Onoare în grad de ofițer (Franța)[11] și Medalia „Consolidarea Frăției de Arme” (Republica Moldova).

În anul 2015 i se acordă titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț”.

Prof. Bălan Emanuel

 

[1] https://adevarul.ro/news/eveniment/armata-sef-nou-Stefan-danila-1_50acac9e7c42d5a663881e8d/index.html

[2]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-8158684-generalul-stefan-danila-numit-sef-statului-major-general.htm

(accesat la 15 iulie 2019).

[3] https://zdbc.ro/baza-aeriana-95-bacau-are-un-nou-comandant/ (accesat la 15 iulie 2019).

[4] http://biblioteca.unap.ro/Teze2009-2010.pdf (accesat la 15 iulie 2019).

[5]https://gazetadecluj.ro/avansari-importante-in-armata-se-ascute-lupta-pentru-conducerea-statului-major-general/

 (accesat la 15 iulie 2019).

[6]https://www.curentul.info/actualitate/pentru-prima-data-in-istoria-armatei-romaniei-un-pilot-de-supersonice-devine-sef-al-smg-2/ (accesat la 15 iulie 2019).

[7]https://www.curierulnational.ro/old/Politic/2011-07-21/Stefan+Danila%2C+inaintat+in+gradul+de+general-locotenent+-+cu+trei+stele, (accesat la 15 iulie 2019).

[8] https://www.mapn.ro/fotodb/Sefi-de-stat-major (accesat la 15 iulie 2019).

[9]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-18962765-generalul-stefan-danila-deveni-consilierul-lui-ponta-dupa-isi-preda-mandatul-sef-statului-major-general.htm (accesat la 15 iulie 2019).

[10] https://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedintele-basescu-i-a-decorat-pe-seful-smg-stefan-danila-si-secretarul-csat-ion-oprisor-286469.html (accesat la 15 iulie 2019).

[11] https://ro.ambafrance.org/Dl-General-locotenent-Stefan (accesat la 15 iulie 2019).

Actualitate

Comunicat de presă privind întâlnirea de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 20.09.2023, în cadrul Consiliului Local Tg.-Neamț, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Serviciului de Probațiune Neamț și ai localităților aflate în circumscripția Judecătoriei Târgu-Neamț, în vederea dezbaterii standardelor pentru implementarea corespunzătoare a obligației de muncă neremunerată în folosul comunității, impusă de instanță, în sarcina persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Neamț. La eveniment au participat angajați din 18 primării, iar Serviciului de Probațiune Neamț a fost reprezentat de Stoian Anițoaiei Denisa, Claudia Daniela și Raluca Radu, consilier de probațiune.

Serviciul de Probațiune colaborează cu primăriile din județul Neamț în vederea punerii în executare a sentințelor penale care prevăd această obligație a persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest obiectiv este reglementat prin legislația în vigoare. Punerea în practică a prevederilor legale depinde de buna comunicare dintre serviciul de probațiune, ca instituție căreia îi este încredințată prin sentință penală supravegherea, controlul persoanei sancționate, pe de o parte, și instituțiile din comunitate, pe de altă parte. Pentru optimizarea colaborării, Consiliul Local Tg.-Neamț a fost gazda dezbaterilor. În acest context s-au analizat atât punctele tari, cât și ariile de îmbunătățire ale aplicării standardelor de lucru, deoarece instituțiile din comunitate care participă la executarea pedepselor şi a măsurilor neprivative de libertate trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu prevederile legale.

În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune Neamț se află 1847 de persoane sancționate, dintre care 1336 nemțeni au impusă obligația menționată. Consilierii de probațiune au emis peste 250 de decizii de executare a activității neremunerate în cadrul primăriilor comunelor arondate Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgu-Neamț. Aceste persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune beneficiază, fără a trece prin experiența privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional și economic în societate, creându-se, astfel, premisele reintegrării sociale.

Cadrul legal al activității este conferit de Codul Penal, Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, de Lega nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Hotărârea nr. 818/2018 privind aprobarea standardelor minime de lucru în probaţiune pentru instituţiile din comunitate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Turneul de fotbal juvenil Cupa “Cetatea Mușatină” ediția a I-a 2023

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Conferință de presă – USR NEAMT- 27 mai 2023

Publicat

pe

De

USR Neamț a prezentat bilanțul eșecurilor guvernării PSD PNL, în cadrul unei conferințe la care a fost invitat să participe și Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

Cartea neagră a guvernării PSD PNL o puteți consulta aici:

PDF Embedder requires a url attribute Cartea-neagra-a-guvernarii-PSD-PNL

Continua sa citesti

Popular