Connect with us

Actualitate

Noaptea cercetătorilor europeni la Târgu Neamț

Publicat

pe

Pe 24 Septembrie 2021, începând cu ora 12:00, Muzeul de Istorie și Etnografie va fi gazda celui mai captivant eveniment al toamnei: Noaptea Cercetătorilor Europeni! Aici te așteaptă cei mai prietenoși cercetători, alături de care vei porni într-o fascinantă călătorie în lumea științei. Am pregătit multe surprize pentru tine, pe care nu le vom divulga încă, însă te invităm să cercetezi agenda evenimentului pentru a afla mai multe detalii despre programul activităților.

Iar veștile bune nu se termină aici. Pe 25 Septembrie 2021, între orele 12:00 și 20:00, îți prezentăm online, pe pagina noastră de Facebook, cele mai interesante ateliere ale cercetătorilor din toate orașele participante la Noaptea Cercetătorilor Europeni România. Ai ocazia să vezi cele mai uluitoare experimente, să fii printre primii care află despre noile invenții și îți poți găsi inspirația interacționând cu cercetători din toate colțurile țării.

Învață, distrează-te și simte-te inspirat!

Principalele obiective ale evenimentului vizează interacțiunea cu publicul larg, în special cu elevii, prin intermediul unor ateliere de pedagogie muzeală:

Atelier interactiv de arheologie experimentală, coordonat de dr. Vasile Diaconu, prin intermediul căruia vor fi prezentate câteva dintre vechile tehnologii preistorice:
confecționarea uneltelor de piatră, a celor din os, modelarea vaselor de lut după tehnologii arhaice, procesarea cerealelor, obținerea sării cristalizate. Participanții vor putea experimenta
folosirea uneltelor confecționate din piatră în acțiuni de tăiere/cioplire a lemnului, vor putea confecționa obiecte de podoabă din cochilii de scoici sau vor recrea jocuri arhaice.


Atelier de arheometalurgie, realizat de dl. Ioan Olaru, prin care vor fi experimentate turnarea diverselor metale, utilizarea tiparelor de piatră și lut, confecționarea unor replici după obiecte
antice. Publicul va putea lua parte la realizarea unor unelte din metal, dar va putea experimenta și modul de utilizare al acestora. Elevii sunt invitați să participe activ la activitățile
de metalurgie tradițională, tocmai pentru a înțelege complexitatea acestei îndeletniciri.


O altă activitate interesantă va fi și prezentarea unui lot de arme și accesorii militare din cele două războaie mondiale, realizată de muzeografii Renata Gabriela Buzău și Mihai Tudosă.
Instituția noastră păstrează un lot consistent de piese cu specific militar, iar publicul va avea prilejul în cadrul acestei activități să interacționeze în mod direct cu acest tip de patrimoniu.


Evenimentul se va încheia cu conferința ,,Patrimoniul istoric ne privește. Cercetări arheologice recente în zona Târgu Neamț”, susținută de dr. Vasile Diaconu.

SURSA: noapteacercetatorilor.eu/targuneamt

Actualitate

Stareța de la Mănăstirea Slatina s-a născut și a învățat la Târgu-Neamț (HUMULEȘTI)

Publicat

pe

De

Mănăstirea Slatina are din octombrie 2024, o nouă stareță, monahia Serafima Gherasim. Aceasta a primit noua slujire în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în prezența Episcopul vicar Damaschin Dorneanul care a hirotesit-o stavroforă, la eveniment fiind prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava și preoți din împrejurimi.


Noua stareță, stavrofora Serafima Gherasim, pe numele de mirean Ela Gherasim s-a născut în Humuleștiul lui Creangă, unde a urmat și cursurile gimnaziale iar apoi pe cele liceeale la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” Târgu- Neamț, absolvite în 2008. Urmează cursurile universitare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de istorie și geografie, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene în perioada 2008-2011, apoi Masteratul de Ştiinţe Politice – Politici Publice şi Mangement Instituţional, în cadrul Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași, între 2011-2013. Între 2010 și 2011 a fost președintele Asociației Studenților din Universitatea Suceava.

Mănăstirea Slatina a fost ctitorită în perioada 1553-1564 de domnul Alexandru Lăpușneanu, fiind prima ctitorie dintr-o listă care mai cuprinde, între altele, Mănăstirile Tazlău, Bistrița și Pângărați (Neamț), Bogdana (Rădăuți) și Dochiariu (Muntele Athos).
Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 14 octombrie 1558 de mitropolitul Grigorie Roșca, în prezența unui sobor de 116 preoți și diaconi, potrivit cronicarului Grigore Ureche. Chiliile monahilor, casa domnească, zidul de incintă și alte clădiri au fost construite ulterior, sub îndrumarea starețului Iacob Molodeț (cel Vrednic). În urma Decretului 410/1959, Mănăstirea Slatina a fost desființată, iar călugării au fost alungați. În august 1962, viața monahală a fost reluată aici, dar cu obște de călugărițe. Conform unor surse, se pare că scriitorul Mihail Sadoveanu a intervenit pentru redeschiderea mănăstirii.

Continua sa citesti

Actualitate

SC CUIUL – ANGAJEAZĂ

Publicat

pe

De


PAZNIC
MECANIC
MUNCITOR NECALIFICAT
OPERATOR UTILAJE PRODUCTIE

Daca esti dornic sa inveti, sa cresti si sa evoluezi la locul de munca vino si te alatura echipei de la CUIUL SRL.
Beneficii:


💰 Pachet salarial atractiv, corelat cu experiența și performanțele tale
📚 Instruire gratuită, asigurată de angajator
🛡️ Asigurare
📞 Acces la servicii de telemedicină – consult medical rapid, oricând ai nevoie


Vino să faci parte din echipa CUIUL SRL! 📩 Pentru mai multe detalii sau pentru a aplica, contactează-ne acum!

CV-urile se depun la adresa: financiar@cuiul.ro sau fizic la punctul de lucru din Vanatori-Neamt de luni pana vineri de la 8:00 pana la 16:00.
Telefon 0755 093 123

Continua sa citesti

Actualitate

Vremea rea a făcut ravagii în județul Neamț, grindina a acoperit totul în cale, în localitatea Vânători-Neamț

Publicat

pe

De

O schimbare bruscă a vremii a provocat haos în județul Neamț, sâmbătă după-amiază, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de vreme severă pentru zece localități. În doar câteva minute, temperatura a scăzut de la 30°C la 12°C, iar grindina masivă a acoperit străzile, mașinile și terenurile agricole, mai ales în zona Vânători-Neamț.

Fenomenele meteorologice extreme au inclus:

  • Grindină cu particule de 2-5 cm, care a distrus culturi și a acoperit drumurile;
  • Averse torențiale, cu acumulări de 30-40 de litri pe metru pătrat;
  • Vânturi puternice, cu rafale de 70-80 km/h;
  • Frecvente descărcări electrice, care au crescut riscul de furtuni violente.

Localitățile cele mai afectate

Cod roșu: Agapia, Bălțătești, Brusturi, Drăgănești, Grumăzești, Petricani, Răucești, Târgu Neamț, Timișești, Vânători-Neamț.
Cod portocaliu: Păstrăveni, Țibucani, Urecheni și alte localități din zonă.

Specialiștii ANM avertizează că situația poate continua, recomandând cetățenilor să evite deplasările inutile și să se protejeze de fenomenele extreme.

Continua sa citesti

Popular