Connect with us

Actualitate

Noaptea cercetătorilor europeni la Târgu Neamț

Publicat

pe

Pe 24 Septembrie 2021, începând cu ora 12:00, Muzeul de Istorie și Etnografie va fi gazda celui mai captivant eveniment al toamnei: Noaptea Cercetătorilor Europeni! Aici te așteaptă cei mai prietenoși cercetători, alături de care vei porni într-o fascinantă călătorie în lumea științei. Am pregătit multe surprize pentru tine, pe care nu le vom divulga încă, însă te invităm să cercetezi agenda evenimentului pentru a afla mai multe detalii despre programul activităților.

Iar veștile bune nu se termină aici. Pe 25 Septembrie 2021, între orele 12:00 și 20:00, îți prezentăm online, pe pagina noastră de Facebook, cele mai interesante ateliere ale cercetătorilor din toate orașele participante la Noaptea Cercetătorilor Europeni România. Ai ocazia să vezi cele mai uluitoare experimente, să fii printre primii care află despre noile invenții și îți poți găsi inspirația interacționând cu cercetători din toate colțurile țării.

Învață, distrează-te și simte-te inspirat!

Principalele obiective ale evenimentului vizează interacțiunea cu publicul larg, în special cu elevii, prin intermediul unor ateliere de pedagogie muzeală:

Atelier interactiv de arheologie experimentală, coordonat de dr. Vasile Diaconu, prin intermediul căruia vor fi prezentate câteva dintre vechile tehnologii preistorice:
confecționarea uneltelor de piatră, a celor din os, modelarea vaselor de lut după tehnologii arhaice, procesarea cerealelor, obținerea sării cristalizate. Participanții vor putea experimenta
folosirea uneltelor confecționate din piatră în acțiuni de tăiere/cioplire a lemnului, vor putea confecționa obiecte de podoabă din cochilii de scoici sau vor recrea jocuri arhaice.


Atelier de arheometalurgie, realizat de dl. Ioan Olaru, prin care vor fi experimentate turnarea diverselor metale, utilizarea tiparelor de piatră și lut, confecționarea unor replici după obiecte
antice. Publicul va putea lua parte la realizarea unor unelte din metal, dar va putea experimenta și modul de utilizare al acestora. Elevii sunt invitați să participe activ la activitățile
de metalurgie tradițională, tocmai pentru a înțelege complexitatea acestei îndeletniciri.


O altă activitate interesantă va fi și prezentarea unui lot de arme și accesorii militare din cele două războaie mondiale, realizată de muzeografii Renata Gabriela Buzău și Mihai Tudosă.
Instituția noastră păstrează un lot consistent de piese cu specific militar, iar publicul va avea prilejul în cadrul acestei activități să interacționeze în mod direct cu acest tip de patrimoniu.


Evenimentul se va încheia cu conferința ,,Patrimoniul istoric ne privește. Cercetări arheologice recente în zona Târgu Neamț”, susținută de dr. Vasile Diaconu.

SURSA: noapteacercetatorilor.eu/targuneamt

Actualitate

VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru

Publicat

pe

De

Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.

sursa: doxologia.ro

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Actualitate

Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!

Publicat

pe

De

Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ. 

Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????

Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.

????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆

Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.

????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????

Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.

Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.

Continua sa citesti

Popular