Connect with us

Actualitate

VIDEO Minune de Sărbători pentru un bărbat din Târgu Neamț

Publicat

pe

???? Tată a trei copii, salvat de o tumoare pe creier de 8 cm în prag de sărbători

???? Un tânăr tată a trei copii din Târgu Neamț a avut parte de un miracol în această perioadă de sărbători, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală de 8 cm și a fost supus unei intervenții chirurgicale impresionante la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Constantin SOFRONE, în vârstă de 46 de ani, a fost adus la spital cu dureri de cap insuportabile și stări de amețeală severe. După o serie de investigații, neurochirurgii au stabilit diagnosticul îngrijorător – o tumoare cerebrală de dimensiuni impresionante, care punea viața bărbatului în pericol. Cu toate acestea, în ciuda gravității situației, Constantin nu a pierdut niciodată speranța și s-a concentrat pe gândurile frumoase de a-și strânge copiii în brațe de sărbători.

Intervenția chirurgicală de urgență a fost un adevărat miracol, iar neurochirurgii au avut de înfruntat numeroase provocări. Cu toate acestea, eforturile lor au fost răsplătite, deoarece au reușit să extirpe tumoarea în întregime, fără complicații majore.

După operație, Constantin și-a revenit surprinzător de repede, lăsându-i pe medici uimiți de determinarea și voința sa. Cu zâmbetul pe buze și cu speranța că-și va putea strânge cei trei copii în brațe de sărbători, Constantin a început procesul de recuperare.

???? Constantin SOFRONE, pacient TÂRGU NEAMȚ:

„Foarte bine m-am simțit. În continuare mă simt foarte bine. Știam că există riscuri mari, dar au trecut toate. Am soția, trei copii. Am vorbit cu ei și i-am anunțat că sunt bine.

Întregii echipe mii de mulțumiri.

Având dureri foarte mari de cap, amețeli, mă simțeam tot mai rău în ultimul timp și am decis să ajung aici. Durerile de cap sunt de ceva timp. Dar de două luni încoace am avut dureri mai mari, amețeli, tulburări de echilibru. Mă simțeam din ce în ce mai rău. Am ajuns și mi-au spus că e caz de intervenție chirurgicală, o tumoare la cap care ajunge la creier. Știam de la Târgu Neamț de la doamna doctor că trebuie să mă prezint aici.

Mi-a fost un pic de frică, dar au trecut toate. Gânduri au fost foarte multe. Gânduri din astea să treacă operația, cum o să decurgă, cum o să-mi revin. Și m-am trezit după ce am ieșit din operație… nici nu-mi venea să cred că sunt operat. Am mers și la părintele aici în biserică. M-am spovedit, m-am împărtășit, totul. Întregii echipe, mii de mulțumiri.”

???? Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași:

“S-au făcut investigații neuroimagistice la nivelul spitalului și s-a descoperit prezența unei tumori de mari dimensiuni, de aproximativ 8 cm diametru, localizată la nivelul lobului frontal pe partea dreaptă. S-a reușit o rezecție completă a acestei leziuni. Este o tumoră benignă din fericire pentru pacient, iar actul chirurgical în sine este considerat ca fiind curativ.

Un tânăr de 46 de ani s-a adresat clinicii noastre pentru un sindrom de hipertensiune intracraniană, dureri de cap și vărsături. Ceea ce noi numim sindrom de lob frontal. Fiind mai confuz și agitat, s-au făcut investigații neuroimagistice la nivelul spitalului și s-a descoperit prezența unei tumori de mari dimensiuni, de aproximativ 8 cm diametru, localizată la nivelul lobului frontal pe partea dreaptă. S-a luat decizia intervenției chirurgicale, microchirurgicale, de această dată având în vedere dimensiunea tumorii. S-a reușit o rezecție completă a acestei leziuni, o rezecție completă însemnând până și baza de inserție a tumorii. Este o tumoră benignă, din fericire pentru pacient, iar actul chirurgical în sine este considerat curativ. Din momentul de față, tânărul pacient este considerat vindecat. Dacă nu apar alte complicații în timpul internării, va putea fi externat în condiții foarte bune în zilele următoare.

Din punctul nostru de vedere, a fost o intervenție relativ facilă, și spun asta pentru că avem experiența necesară și tehnologia necesară pentru a face acest lucru. În esență, nu este la îndemâna oricărei clinici să efectueze un astfel de tip de intervenție chirurgicală, deoarece volumul tumoral fiind foarte mare exista șansa de a apărea complicații majore în timpul intervenției chirurgicale. Lucru care nu s-a întâmplat, iar pacientul are o evoluție bună, s-a trezit imediat după operație și fără deficite motorii, cu reluarea inclusiv a funcțiilor fizice care au fost afectate tranzitoriu de această dată.

Provocarea majoră o reprezintă faptul că este un tânăr care trebuie să iasă de pe masa de operație fără niciun deficit, nici motor, nici psihic, iar asta înseamnă că modul în care scoți acea tumoră trebuie să fie cu niște gesturi de finețe, de disecție din creierul din jur, astfel încât să nu-i afectezi funcțiile. Asta este cea mai mare provocare pe care o ai ca neurochirurg în sala de operație și, bineînțeles, să nu-i afectezi vasele importante. Ea era situată și era dezvoltată pe peretele unui vas important al creierului, care se numește sinus longitudinal anterior. Este o venă extrem de importantă, care dacă ar fi fost lezată putea să îi provoace daune majore. Acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă s-ar fi întâmplat, noi avem experiența necesară, putem reface structura anatomică normală a acestei structuri vasculare, fără ca pacientul să aibă deficite. Am avut câteva cazuri în care am avut aceste incidente și lucrurile s-au rezolvat foarte bine pentru pacient.”

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Exercițiu al Detașamentului de Pompieri Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Astăzi, 28.02.2024, a avut loc la Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamț un exercițiu al Detașamentului de Pompieri Târgu-Neamț privind intervenția în situația producerii unui cutremur urmat de un incendiu.
Exercițiul a avut ca temă „Activitatea personalului didactic și a elevilor din cadrul unității școlare pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”. Această activitate, care are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment, va urmări:
✔️ la ora 09:50 va fi introdus semnalul alarmă la dezastre (http://ijsunt.ro/pub/doc/cop/semnale/alarma_dezastre.mp3), după care se va anunța producerea situației de urgență la nivelul fiecărei unități de învățământ;
✔️ comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur;
✔️ adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre;
✔️ deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs) și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă;
✔️ evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță;
✔️ efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.
În cadrul exercițiului s-a acționat cu două autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. La fața locului au fost prezente echipaje ale Poliției și Jandarmeriei.
La finalul exercițiului, comandantul intervenției, lt.col. Apetroaie Bogdan le a vorbit celor 800 de elevi și personal didactic și nedidactic evacuat despre cum trebuie acționat în cadrul producerii unui cutremur de pământ.

Continua sa citesti

Actualitate

Integrare, Digitalizare, Implicare  pentru cadrele didactice de la Școala Gimnazială ’’Ieremia Irimescu’’, Brusturi

Publicat

pe

De

Din nevoia de ancorare a parcursului didactic la imperativele epocii noastre, Şcoala Gimnazială ,,Ieremia Irimescu” Brusturi a obţinut, pentru perioada 01.10.2022 – 31.03.2024, acceptul de a participa la Cursul de mobilitate Erasmus+ pentru 9 cadre didactice. Tematica propusă și destinaţiile care au găzduit cursanţii au fost de bun augur, oferind, prin formatori bine pregătiţi, cadrul specific de dezvoltare profesională şi personală, dar şi de îmbogăţire culturală inedită.

Programele de formare s-au desfășurat în perioada aprilie-mai 2023, primele două fluxuri în Grecia, iar cel de-al treilea în Spania.

  1. Primul curs, intitulat ICT in your class, s-a desfășurat în perioada 22-29.04.2023, participanţi fiind prof. Costache Stafie, prof. Vasile Luchian, prof. Dumitrel-Ioan Timofte. Acesta a oferit cunoştinţe referitoare la multimedia, TIC şi instrumente web, punându-se accent pe realizarea de activităţi pe diferite platforme. Prin interrelaţionarea dintre participanţi, s-a realizat un util schimb de experienţă şi exemple de bune practici, dar şi exersarea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină.

2. În cadrul stagiului de formare Towards the Inclusive classroom. Best practice, organizat în  Kalamata în perioada 7-13.05.2023, cadrele didactice: Rodica Creţu, Maria Alistar, Mariana Olariu  şi-au dezvoltat abilităţile de lucru în echipă și capacitatea de a identifica elevii cu nevoi speciale.

Cursul a oferit un amplu suport teoretic cu aplicabilitate în mediul şcolar, aspect materializat prin activităţile practice propuse. S-a subliniat importanţa inteligenţei emoţionale, o latură importantă a personalităţii copilului, aceasta  fiind răspunzătoare de multiplele afecţiuni întâlnite în rândul elevilor, în contextul actual, cu diferite provocări.

3. Al treilea flux a constat în participarea a trei cadre didactice: Gavriloae Marinela, Ţugui Cristina şi Vrăjitoru Irina-Elena, la modulul  Parents &Teachers: Building Bridges, locaţia fiind Tenerife, Spania. Pe tărâmul dintre ape, pe insula ,,eternei primăveri”, cursul a însemnat o îmbogăţire profesională şi culturală remarcabilă. Abordarea practică, bazată pe realitate şi pe problemele grupului, a condus la accesarea unor noi aptitudini şi competenţe, care vor permite construirea unei relaţii de parteneriat şcoală-familie, în centrul acesteia aflându-se elevul şi dezvoltarea sa educaţională.

Concluzionând, activităţile de mobilitate au în centru multilingvismul, piatra de temelie a proiectului european, cu implicaţii de anvergură pentru educaţie.

Dezvoltarea competenţelor profesionale, a aptitudinilor sociale în alte medii de învăţare, a abilităţilor de comunicare sunt câteva dintre atuurile proiectului care-l promovează ca necesar, accesibil şi eficient în contextul Spaţiului european al educaţiei.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc

Publicat

pe

De

Un accident tragic a avut loc în apropiere de Báránd, o persoană și-a pierdut viața.

Două microbuze s-au ciocnit frontal la periferia orașului Báránd, la kilometrul 17 al autostrăzii 42. La fața locului s-au deplasat pompieri profesioniști din Püspökladány, Hajdúszoboszló și Karcag – a raportat vineri dimineața managementul dezastrelor.

Ulterior s-a raportat că într-un vehicul călătoreau trei persoane și în celălalt șapte, trei dintre ele fiind prinse în epavă. Unitățile au eliberat pasagerii cu ajutorul echipamentelor de tăiere a tensiunii, iar apoi i-au predat serviciului de ambulanță. Pompierii au scos sub tensiune unul dintre microbuze.

Serviciul Național de Ambulanță a precizat că la fața locului au fost chemate mai multe unități de ambulanță, două persoane au fost transportate la spital cu răni grave și șase persoane cu răni ușoare după ce au fost tratate în stare stabilă. În urma accidentului de circulație, o persoană a suferit răni atât de grave încât a murit pe loc.

La fața locului a trebuit chemat un elicopter ambulanță, iar cu acesta a fost transportat la spital o persoană rănită.

Potrivit declarației poliției, accidentul s-a petrecut în jurul orei 6.15. În timpul anchetei, a fost în vigoare o închidere totală a drumului, care a fost ridicată înainte de ora 12:00.

Continua sa citesti

Popular