Connect with us

Economie

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația.

Publicat

pe

Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația. Ministrul croat al Economiei a acceptat să vină cât de curând în România
Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. Ministrul Andrușcă a afirmat că relația bilaterală dintre România și Croația este una foarte solidă, adăugând că este necesar ca schimbul economic și comercial să se ridice la nivelul relației politice.
În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Zagreb, Dănuț Andrușcă a subliniat avantajele României ca destinație pentru investitorii croați. Acest mesaj a fost foarte bine primit de către cei doi Viceprim-Miniștri pe care Ministrul Economiei i-a întâlnit, precum și de către Președintele Camerei de Economie a Croației.
“Am avut o serie de întâlniri foarte reușite cu înalții demnitari croați. Concluzia a fost că relația economică dintre România și Croația are un potențial imens, că exporturile de produse românești în Croația pot fi intensificate și că România poate să fie o destinație pentru investitorii croați. Există voința pentru a dezvolta această relație, astfel încât acest potențial economic să fie atins. Am adresat o invitație oficială Ministrului Economiei din Republica Croația, doamna Martina Dalic, pentru a veni în România, că să putem să facem pași concreți pentru mediile de afaceri din ambele state. Domnia sa a acceptat și o așteptăm la București, în cel mai scurt timp. Vreau să mulțumesc Ambasadei României de la Zagreb și domnului ambasador Constantin Mihail Grigorie pentru sprijinul oferit și pentru activitatea pe care o desfășoară”, a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei Dănuț Andrucă s-a întâlnit cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării din Croația și cu omologul său Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația. Ambii vicepremieri croați au propus modalități concrete de cooperare economică între România și Croația, atât în ceea ce privește industria de apărare, cât și în ceea ce privește alte domenii de interes strategic, precum industriile și serviciile, în special turismul.
În cadrul întâlnirii cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării al Republicii Croația, accentul a căzut pe dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, obiectiv de interes prioritar pentru ambele state. S-au discutat oportunități de consolidare a colaborării în domeniul tehnico-militar și oportunități de cooperare pe linia cercetării științifice, dezvoltării și inovării de produse în domeniul platformelor maritime, aeronautice și terestre, precum și în domeniul comunicaților. Vicepremierul Krsticevic a menționat dorința unei colaborări strânse între producătorii croați de armament și România, iar Ministrul Andrușcă a subliniat calitățile unor companii românești de prestigiu din industria de apărare, precum Romaero, IAR și Aerostar Bacău.
În cadrul întâlnirii cu Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația, discuțiile s-au axat atât pe elemente ce țin de cooperarea bilaterală și de Trioul România-Finlanda-Croația, precum și aspecte ce țin de consolidarea politicii industriale, creșterea masei antreprenorilor, precum și modul în care se pot găsi răspunsuri adecvate la noile provocări adresate forței de muncă în contextul digitalizării. Totodată, a fost abordată și posibilitatea unor investiții croate în sectorul alimentar românesc, în condițiile în care exportul de animale și produse de origine animală constituie reprezintă cea mai mare pondere a schimburilor comerciale româno-croate.
În cadrul întâlnirii cu Luka Burilovic, Președintele Camerei de Economie a Croației, Ministrul Dănuț Andrușcă a evidențiat importanța aprofundării parteneriatului cu Camera de Comerț și Industrie a României, în spiritul memorandumului de colaborare bilaterală dintre cele două Camere semnat anul trecut, în vederea intensificării relațiilor de parteneriat și afaceri dintre companiile românești și croate. Dănuț Andrușcă a subliniat calitatea produselor românești, punând un accent pe calitatea vinurilor. Așa cum a reieșit din cadrul discuțiilor, Croația poate să fie o destinație pentru exportul românesc de vin de calitate, în condițiile în care cererea de vin din timpul sezonului turistic nu este în întregime acoperită de capacitățile de producție croate. Totodată, s-a convenit și stimularea cooperării la nivelul sistemelor camerale naționale dintre România și Croația în vederea organizării de evenimente, precum și inițierea și dezvoltarea de contacte bilaterale la nivelul camerelor de comerț locale din România și Croația în vederea identificării de oportunități de afaceri și investiții la nivel local.

Biroul de presă
Ministerul Economiei

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

195.000 lei amenzi, aplicate furnizorior de energie de către ANPC

Publicat

pe

De

Alte 195.000 lei amenzi, aplicate furnizorior de energie de către ANPC, pentru facturi defectuoase, în întreaga țară

Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aflat sub directa coordonare a președintelui Mihai Culeafă și a directorului general Paul Anghel, a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale către consumatorii casnici.

Ca atare, comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat și măsura recalculării tuturor  facturilor care nu respectă prevederile legii.
Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:

  • nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu  01.11.2021
  • furnizarea de energie electrică, fără licență
  • nerespectarea termenului de facturare și facturarea coasată pe două luni
  • informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
  • contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
  • practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

 

Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris (prin poștă sau predare personală la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor, ale căror adrese sunt stipulate pe site-ul www.anpc.gov.ro).
Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara un număr de telefon și o adresă de e-mail dedicate.

Aceștia sunt invitați să apeleze numărul de telefon, cu tarif normal, 021.307.67.89, de luni-vineri, între orele 8.00-16.00 sau să acceseze adresa de e-mail energie@anpc.ro.

SURSA: http://economie.gov.ro

Continua sa citesti

Actualitate

Parteneriat între Ministerele Muncii și Educației pentru școlarizarea persoanelor fără studii

Publicat

pe

Miniștrii Raluca Turcan și Sorin Mihai Cîmpeanu au discutat în cadrul unei întâlniri de lucru, joi, 18 martie, despre soluțiile cele mai potrivite pentru persoanele sărace, beneficiare ale venitului minim garantat, care ar putea fi active pe piața muncii. În acest sens, prin programul „A doua Șansă”, Ministerul Educației va asigura locuri pentru persoanele apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie. De asemenea, vor fi asigurate locuri și condiții pentru ca aceste persoane să poată obține o calificare profesională care, ulterior, să le permită angajarea pe piața muncii. 

,,În urma campaniei naționale de verificare a stabilirii și a acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării de către persoanele apte de muncă, derulată de Ministerul Muncii, a fost identificat un număr de 14.000 persoane fără studii finalizate la nivel primar sau gimnazial – persoane care nu au un loc de muncă și al căror venit este doar cel din ajutorul social.

Pentru a crește șansele de angajare pe piața muncii a acestor persoane este nevoie de îmbunătățirea nivelului de educație, pe de o parte, dar și de existența cadrului de formare pentru a obține o calificare profesională. Ministerul Muncii, prin instituțiile specializate, va oferi consiliere și sprijin pentru ca beneficiarii programului „A doua Șansă” să se poată angaja pe piața muncii cât mai repede posibil. Prin parteneriatul încheiat azi între cele două ministere, dorim să îmbunătățim nivelul de educație a populației apte de muncă, aflate în situații de sărăcie și ajutor social, dar și creșterea gradului de ocupare pe piața muncii. În același timp, credem că educația și măsurile active de ocupare pot fi soluții care să contribuie la îmbunătățirea vieților celor aflați în situații dezavantajate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Educației.

 

 

 

 

Continua sa citesti

Economie

Calendarul zilei de 19 februarie

Publicat

pe

De

1833: Se năştea gazetarul şi activistul elveţian Élie Ducommun, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 1906)

1876: „Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională; la această dată (19.II), în anul 1876, în localitatea Hobiţa,  comuna Peştişani, judetul Gorj  s-a născut Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, personalitate marcantă a artei secolului XX, membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (m. 1957, la Paris). Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Potrivit Legii nr. 305/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

1878 – Acum 142 de ani, prin semnarea Tratatului de pace ruso-turc de la San Stefano, s-a încheiat războiul ruso-româno-turc (1877-1878). România, Serbia şi Muntenegru nu au fost admise la negocierea şi semnarea Tratatului (pe motiv că independenţa proclamată de acestea nefiindrecunoscută de Marile Puteri, nu puteau apărea ca subiect al unui act internaţional). Prin acest act, Poarta recunoştea independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului, şi autonomia Bulgariei. Totodată, Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor erau cedate de Imperiul Otoman Rusiei, care-şi rezerva dreptul de a le schimba „cu partea Basarabiei detaşată la 1856

1878 – acum 142 de ani, Thomas Edison (1847 – 1931) înregistra, cu patentul numărul 200521, o invenţie revoluţionară pentru vremea aceea, fonograful, primul aparat folosit pentru înregistrarea şi reproducerea mecanică a sunetelor. Aparatul avea două diafragme cu ac, unul pentru înregistrare şi celălat pentru redare. Lui Edison i-a venit această idee în timp ce lucra la o modalitate de a înregistra comunicarea telefonică, în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey. Printre alte invenţii ale lui Thomas Edison se numără: becul cu incandescenţă (1879), prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş (New York, 1882), kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mişcare, cu o frecvenţă de 45 de imagini pe secundă (1894), prototipul de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful (1912).

1936: Se năştea Marin Sorescu, poet, dramaturg şi eseist (d. 1996)

1940: Se năștea cântăreața de muzică populară Maria Butaciu (d. 2018)

1940: Se năștea Mircea Radu Iacoban, prozator, dramaturg şi regizor

1940: Se năștea muzicianul american Smokey Robinson

1957: Se năștea muzicianul austriac Johann Hölzel, al cărui nume de scenă era Falco (d. 1998)

1959: Ciprul îşi proclama independenţa faţă de Marea Britanie

1960: Se năștea Andrew, duce de York

1963: Se năștea muzicianul englez Olusegun Olumide Adeola Samuel, al cărui nume de scenă este Seal

1967: Se năștea actorul portorican Benicio Del Toro

1977: Se năștea fotbalistul italian Gianluca Zambrotta

1982: Se năștea Camelia Potec, şefa Federaţiei Române de Înot

1982: Se năștea Vitaliy Vladasovich Grachov, cântăreț, compozitor, poet, dansator și actor rus, al cărui nume de scenă este Vitas

2001: Erau condamnaţi la închisoare 3 ofiţeri superiori ai Armatei, ale căror ordine au ucis 50 militari şi rănirea altor 13, în decembrie 1989, la Otopeni

2001: Înceta din viață cântărețul francez Charles Trenet (n. 1913)

2006: Brokeback Mountain şi regizorul taiwanez Ang Lee triumfau la gala Academiei britanice de Film (BAFTA)

2013: Patinatorul român Emil Imre câştiga medalia de aur la short track, pe distanţa de 1.000 m, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Poiana Braşov

2014: Facebook, unul dintre giganţii internetului, achiziţiona aplicaţia pentru telefoane inteligente Whatsapp

2015: Black Beauty, prima chitară creată de Les Paul, se vindea la licitaţie cu 275.000 de dolari

20154 era prezentat oficial ca nou jucător al echipei qatariote Al Gharafa

2018: Surparea unei gropi de gunoi ucidea aproape 20 de persoane în statul african Mozambic

2019: Murea designerul german Karl Lagerfeld, al cărui nume a fost legat de Casa Chanel (n. 1933)

2020: Un extremist de dreapta ucidea 9 persoane într-un dublu atac comis în orașul german Hanau

Continua sa citesti

Popular