Actualitate
Începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe, de obicei, pe 1 august si are o durată de doua saptamani, in perioada 1-15 august. Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. Atentie, insa! In cazul in care ziua de 31 iulie pica intr-o zi de miercuri sau de vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe, de fapt, pe 31 iulie.
Se crede ca originea acestui post dateaza din secolul al V-lea, atunci cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. Initial, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini. Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, in timp ce la Ierusalim postul dura opt zile.
Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă este respectat ca la carte. În această perioadă, Biserica Ortodoxă recomandă ajunarea până la ora 15:00 în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, se consumă doar mâncare uscată.
În restul zilelor de marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbăta și duminica se poate mânca pește pentru că este dezlegare la pește, vin și untdelemn. Sunt reguli stricte respectate, de regulă de cei care trăiesc în mănăstiri, însă, pot fi ținute și de cei care vor să respecte postul ca la carte.
Preotii recomanda ca in aceasta perioada sa fie citita zilnic rugaciunea „Paraclisul Maicii Domnului”. In Postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile. Sezonul nuntilor se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sa te certi, sa injuri sau sa iti vorbesti aproapele de rau.
Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta popular ca Sfanta Maria Mare, se celebreaza in data de 15 august. Sarbatoarea pica intr-o zi de luni, astfel ca romanii vor avea parte de un weekend prelungit.
Actualitate
VIDEO Viața creștină a marelui scriitor Ion Creangă – Părintele Vasile Ioana și Dan Negru
Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. În calitate de invitat în cadrul mai multor emisiuni radio și TV, părintele Vasile Ioana abordează teme de actualitate şi răspunde la frământările tinerilor. A participat la numeroase întruniri, conferinţe, dialoguri şi dezbateri.
sursa: doxologia.ro
Actualitate
VIDEO – Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” – Proiectul Național ,,Creangă… la el acasă”, ediția a XIII-a
Actualitate
Atenție! Urmează un exercițiu! Nu intrați în panică!
Astăzi, 1 Martie, de la ora 09:45, va avea loc exercițiul de alarmare publică, “MIERCUREA ALARMELOR”. Astfel, va fi verificat modul de funcționare al celor 252 mijloace de alarmare publică din județ.
Prin modul de acționare al acestora, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu, ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice.Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
????????????????????????̆ ???????? ????????????????????????????????
Se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.
????????????????????????????????????̆ ????????????????????????????̆
Se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.
????̂???????????????????????????????? ????????????????????????????
Se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.
Cu această ocazie, se va organiza și desfășura, în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, având ca temă ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????̦???? ???? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̦???????? ????????��????????̦ ???????? ???????????????????????? ????̦???? ????????????????̆ ???????????????????????????????????????? ???????????????? ????????????????????????????????. Astfel de exerciții se desfășoară în județul Neamț începând din anul 2013, pe 28 februarie (Ziua Protecției civile În România) dar și pe 13 octombrie (Ziua Internațională pentru Reducerea riscului la Dezastre), pentru a familiariza cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul Nutremurlacutremur.ro.
-
Actualitateacum 2 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 2 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 10 luni
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 3 luni
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 2 ani
Zbor lin, prieten drag!
-
Actualitateacum 3 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 6 luni
Învățătoarea Rodica Pipirigeanu va fi înmormântată …
-
Actualitateacum 3 luni
Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească! – Necrolog