Actualitate
Filmul „colectiv” – proiecție în prezența echipei la Piatra Neamț

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va avea premiera în cinematografele din România pe 28 februarie 2020.
Luni, 2 martie, ”colectiv” se vede în avanpremieră la Piatra Neamț, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, de la 19:00, la Cinema Mon Amour iar biletele sunt disponibile aici.
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2230196603948605/.
Filmul va mai putea fi vizionat și pe 3 martie, de la ora 17:30 și pe 4 martie, de la ora 15:30.
„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.
Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.
„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni.” a declarat regizorul Alexander Nanau.
Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „colectiv” s-a aflat și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.
Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.
# # #
Despre Alexander Nanau
Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.
Actualitate
11 Martie 2025 – Un moment de reculegere în memoria lui Misu Câmpeanu

Pe 11 martie 2025, comunitatea din Târgu Neamț s-a reunit pentru a comemora un deceniu de la trecerea la cele veșnice a artistului Misu Câmpeanu, o legendă a muzicii românești. Evenimentul a fost un moment emoționant de reculegere și respect, în care vocea lui Misu a răsunat din nou în inimile celor care l-au ascultat și apreciat.
Un omagiu pentru un artist care a inspirat generații
Misu Câmpeanu a fost mai mult decât un cântăreț – a fost un povestitor al sufletului românesc, un artist care a adus bucurie și emoție prin melodiile sale. Cântecele sale, care au devenit simboluri ale orașului Târgu Neamț, au fost reinterpretate și amintite cu dragoste în cadrul evenimentului.
10 ani fără Misu Câmpeanu
La 10 ani de la plecarea sa, amintirea lui Misu Câmpeanu a fost celebrată prin muzica sa și prin poveștile împărtășite de cei care l-au cunoscut și iubit. Participanții au avut ocazia să reflecte asupra impactului pe care l-a avut asupra culturii locale și naționale, iar melodiile sale au readus în suflete emoții de altădată.
Un gând pios și o lumânare aprinsă
În această zi specială, comunitatea a aprins lumânări în memoria lui Misu Câmpeanu, într-un act simbolic de recunoștință pentru bucuria pe care a adus-o prin cântecele sale. Evenimentul a fost un mod frumos de a onora moștenirea sa, care rămâne o parte esențială a identității orașului Târgu Neamț.
De ce a fost important acest eveniment?
- Păstrarea moștenirii culturale: Evenimentul a subliniat importanța păstrării și promovării muzicii tradiționale românești;
- Legenda orașului: Misu Câmpeanu a fost și rămâne un simbol al Târgu Neamț, inspirând noi generații de artiști;
- Conectare emoțională: Muzica sa continuă să atingă sufletele ascultătorilor, creând legături între trecut și prezent.
Actualitate
VIDEO Accident rutier pe DN15C, lângă Cracaoani: Implicat un microbuz și un autoturism
Un accident rutier a avut loc astăzi pe DN15C, în apropiere de localitatea Cracaoani, implicând un microbuz de persoane și un autoturism. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul autoturismului a fost rănit în urma coliziunii și a fost transportat la un spital pentru a primi îngrijiri medicale.


Din primele date disponibile, în microbuz nu s-a raportat nicio persoană rănită. Pasagerii microbuzului au fost verificați de echipajele de urgență, iar situația lor nu dă motive de îngrijorare.
Echipele de poliție și salvare au intervenit imediat la fața locului pentru a gestiona situația și a efectua cercetările necesare. Traficul rutier a fost deviat temporar pentru a permite desfășurarea intervențiilor.
Vom reveni cu detalii suplimentare după finalizarea cercetărilor la fața locului și obținerea de informații oficiale de la autorități.
Revenim cu actualizări!
Actualitate
VIDEO Tânăr electrocutat grav în zona triajului gării din Târgu-Neamț
În seara zilei de 8 martie, în jurul orei 21:20, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost alertați cu privire la un incident grav care a avut loc în zona triajului gării din localitate. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț, un minor de 17 ani, originar din Târgu-Neamț, s-a electrocutat în timp ce se afla împreună cu alți tineri în apropierea liniilor ferate.
Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, a reieșit că tânărul s-a urcat pe un vagon de marfă, cu intenția de a traversa linia ferată. În acest proces, minorul a intrat în contact cu o sursă de curent electric, suferind electrocutare. Imediat după incident, echipajele medicale au intervenit rapid, preluându-l pe adolescent și transportându-l la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. Starea sa de sănătate este considerată gravă.
Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului. Investigația se desfășoară sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Autoritățile urmează să determine cu exactitate cauzele și contextul în care s-a produs electrocutarea, precum și posibilele neglijențe sau încălcări ale normelor de siguranță.
Acest caz servește ca un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă zonele feroviare, în special pentru tinerii care nu respectă regulile de precauție. Autoritățile reiterează importanța respectării măsurilor de siguranță și evitării accesului neautorizat în zonele de risc.
Sursa: IPJ Neamț
-
Actualitateacum 5 ani
„Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna”
-
Actualitateacum 1 an
FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc
-
Actualitateacum 4 ani
( FOTO ) TRAGEDIE- Doi copii au rămas fără mamă
-
Stiri localeacum 4 ani
KAUFLAND ADUCE DUPĂ EL ALTE 5 MAGAZINE ÎN TÂRGU NEAMȚ
-
Actualitateacum 3 ani
Video cu momentul impactului. Accident violent langa Târgu Neamț (Timișești)
-
Actualitateacum 1 an
FOTO Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs vineri seară la Petru-Vodă este Marius Cadere
-
Actualitateacum 2 ani
Sfârșit tragic pentru tânăra mamică din Dumbrava! A murit la doar 23 de ani!
-
Actualitateacum 4 ani
Zbor lin, prieten drag!