Connect with us

Actualitate

Festival Medieval la Târgu-Neamț: O Călătorie în Timp

Publicat

pe

În weekendul din 29 și 30 iunie 2024, Târgu-Neamț se transformă într-un tărâm al cavalerilor, meșteșugarilor și artiștilor medievali, printr-un festival ce promite o călătorie fascinantă în timp. Evenimentele vor avea loc în diverse locații: Stadionul Târgu-Neamț, Cetatea Neamț și Amfiteatrul Târgu-Neamț, oferind o gamă largă de activități interactive și spectacole.

Sâmbătă, 29 Iunie 2024

Stadionul Târgu-Neamț

Festivalul începe la ora 10:00 cu instalarea taberelor cavalerești. Printre participanți se numără Străjerii Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava, Ignis Vultus, Asociația DACOMED, Straja Cetății Suceava și Asociația ”Portret Istoric”.

De la 12:00 până la 22:00, vizitatorii pot participa la ateliere de tir cu arcul și activități medievale, inclusiv expoziții de arme și echipamente medievale, precum tunuri, halebarde, săbii și spade. De asemenea, vor fi expuse coifuri, scuturi, cămăși de zale, arcuri și tolbe cu săgeți. Alte activități includ monetăria, utilizarea plantelor medicinale și pictura pe față în stil medieval.

O zi în cetate oferă diverse activități în taberele cavalerești. Străjerii Cetății Neamțu’ vor prezenta tehnici de mânuire a armelor și demonstrații de luptă. Garda de Onoare a Curții Domnești va organiza ateliere de metalurgie arhaică, armurărie și heraldică medievală. Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava Neamț va prezenta ateliere de fierărie, pielărie și țesut, printre altele.

Ignis Vultus va oferi lecții interactive de istorie, demonstrații de tir cu arcul și lupte medievale, iar Straja Cetății Suceava va avea un program interactiv cu dansuri și tehnici de luptă. Asociația DACOMED va organiza activități de reconstituire istorică și ateliere pentru copii, iar Asociația ”Portret Istoric” va prezenta meșteșuguri, tradiții culinare și tehnici militare.

La ora 12:00, se deschide Târgul de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale, unde vizitatorii pot gusta bucate alese din Ținutul Zimbrului. În intervalul 15:00-18:00, va avea loc o expoziție de caricaturi și portrete realizate de Marian AVRAMESCU și un atelier de modelaj lut cu Ionela Lungu.

La ora 17:00, sunt programate întreceri medievale și un spectacol interactiv, urmat la ora 18:00 de Parada Cetăților și a Ordinelor Cavalerești. Parada va porni de la Primăria Târgu Neamț și se va încheia la Stadion.

Evenimentul se deschide oficial la ora 19:00 cu un concert al Coralei Basil Anastasescu, urmat de un spectaculos spectacol cu foc la ora 21:30, prezentat de Străjerii Cetății Suceava. Ziua se încheie cu retragerea în tabere la ora 22:00.

Cetatea Neamț – Curtea Exterioară

La Cetatea Neamț, de la ora 10:00, Compania Ursului Brun/White Eagles (Serbia) va instala o tabără medievală, organizând ateliere de fierărie, întreținere și reparație echipament militar, monetărie, țesătorie și caligrafie medievală. De asemenea, vor avea loc activități muzicale și dansuri tematice, prezentări de armament și tehnici de luptă istorice europene.

Amfiteatrul Târgu-Neamț

Seara se încheie la Amfiteatru, cu un recital susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșa și Fanfara din 10 Prăjini, începând cu ora 20:00.

Duminică, 30 Iunie 2024

Stadionul Târgu-Neamț

Activitățile de duminică încep la ora 10:00, cu un târg de meșteșuguri și degustări de bucate locale. Atelierele de tir cu arcul și expozițiile medievale vor continua pe tot parcursul zilei.

O altă rundă de activități în taberele cavalerești include prezentări de tehnici de mânuire a armelor, demonstrații de luptă și diverse ateliere. De la ora 15:00 la 18:00, Marian AVRAMESCU va prezenta din nou caricaturi și portrete, iar Ionela Lungu va desfășura un atelier de modelaj lut.

La ora 17:00, publicul se va bucura de un concert al formației Trei Parale, iar la ora 21:30 va avea loc un spectacol cu foc, prezentat de Șolomanța Străjerii Cetății Suceava. Festivalul se va încheia la ora 22:00, cu salve de tun, în sunet de trâmbițe și tobe.

Cetatea Neamț – Curtea Exterioară

Ziua de duminică începe la Cetatea Neamț cu Sfânta Liturghie în Paraclisul Cetății la ora 08:00. Activitățile de tabără continuă între orele 10:00 și 18:00, iar între 15:00 și 17:00 se vor desfășura întreceri medievale și un spectacol interactiv, reconstituind episodul istoric „Sobieski și românii”.

Amfiteatrul Târgu-Neamț

Seara se încheie la Amfiteatru, cu un recital al formației Zdob și Zdub, începând cu ora 20:00.

Marți, 2 Iulie 2024

Cetatea Neamț

Festivalul se încheie cu o Sfântă Liturghie în Paraclisul Cetății Neamț, începând de la ora 08:00.

Acest festival medieval promite o experiență unică, plină de activități și spectacole, pentru toate vârstele, oferindu-le participanților ocazia de a trăi și de a învăța despre viața și cultura medievală într-un mod interactiv și captivant.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Opriri programate ale energiei E=electrice în zona Târgu Neamț: Detalii și program

Publicat

pe

De

Târgu Neamț, 19 iulie 2024 – Delgaz Grid SA, Departamentul Exploatare Rețea, anunță întreruperi programate ale furnizării energiei electrice în zona Târgu Neamț pentru lucrări de întreținere și modernizare a rețelei.

Programul întreruperilor este următorul:

Luni, 22 iulie 2024:
Între orele 09:00 și 17:00, furnizarea energiei electrice va fi întreruptă pentru abonații din zona PT 2 Nemțișor, circuit 4.5.

Marți, 23 iulie 2024:
Între orele 09:00 și 17:00, abonații din zona PT 2 Nemțișor, circuit 1, vor fi afectați de întreruperea furnizării energiei electrice.

Miercuri, 24 iulie 2024:
Între orele 09:00 și 17:00, se vor efectua lucrări în zona PT 1 Pipirig, circuit 3 și PT 77 Târgu Neamț. Vor fi afectați abonații de pe străzile Etenității și Ștefan cel Mare.

Vineri, 26 iulie 2024:
Între orele 09:00 și 17:00, abonații din zona PT 59 Târgu Neamț, strada Castanilor, vor experimenta întreruperi ale furnizării energiei electrice.

Delgaz Grid SA își cere scuze pentru orice inconveniență cauzată și asigură toți abonații că aceste întreruperi sunt esențiale pentru a asigura un serviciu de calitate superioară și siguranță în alimentarea cu energie electrică.

Pentru informații suplimentare și actualizări, abonații sunt rugați să consulte site-ul oficial al Delgaz Grid SA sau să contacteze serviciul de relații cu clienții.

Continua sa citesti

Actualitate

Festivalul B Zone Folk România, Ediția a IV-a

Publicat

pe

De

Ediția a IV-a a Festivalului B Zone Folk România va avea loc în perioada 27-28 iulie 2024, în pitorescul oraș Târgu Neamț. Festivalul promite să fie un eveniment plin de muzică, tradiție și bună dispoziție, aducând pe scenă tinere talente și artiști consacrați din lumea folkului românesc.

Programul Festivalului

Amfiteatrul Ștefan cel Mare, Târgu Neamț

Sâmbătă, 27 iulie 2024

 • 17:00 – 19:00: Deschiderea festivalului
  • 17:00 – 17:20: Grupul de copii „Ariciorii” din Târgu Neamț (coord. părintele Ștefan Cenușă)
  • 17:20 – 17:50: Sînziana Ailenei și Grupul „Magic Folk”
  • 17:50 – 18:30: Paul Tihan
 • 19:00 – 21:00: Cenaclul Flacăra cu Andrei Păunescu și invitații săi
 • 21:00 – 22:00: Cristofor Aldea Teodorovici & Band

Duminică, 28 iulie 2024

 • 17:00 – 18:00:
  • 17:00 – 17:30: Asociația Culturală „Eu Cred” din Tașca (coord. Marius Coșerariu)
  • 17:30 – 18:00: Daria Boghean din Târgu Neamț
 • 18:00 – 19:00: Ocru
 • 19:00 – 20:00: Fără Zahăr
 • 20:00 – 21:00: Pavel Stratan
 • 21:00 – 22:00: Mihai Mărgineanu & Band

Stadion Cetate, Târgu Neamț

Sâmbătă, 27 iulie 2024 și Duminică, 28 iulie 2024

 • 12:00 – 22:00:
  • Târg de meșteri populari
  • Atelier de caricatură
  • Expoziție auto-retro
  • Activități gastronomice

Detalii Eveniment

Festivalul va fi găzduit în două locații distincte, fiecare oferind activități și spectacole unice. La Amfiteatrul Ștefan cel Mare, publicul va putea savura concertele de folk, în timp ce la Stadionul Cetate vor avea loc diverse activități culturale și de divertisment pe parcursul întregii zile.

Amfiteatrul Ștefan cel Mare va fi scena principală pentru reprezentațiile muzicale, începând cu tinerele talente locale și continuând cu artiști de renume. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă la ora 17:00, urmată de un program diversificat care include atât artiști tineri cât și spectacole deosebite ale unor trupe consacrate.

Stadionul Cetate va fi animat pe tot parcursul weekendului cu un târg de meșteri populari, ateliere de caricatură, o expoziție de mașini retro și activități gastronomice care vor încânta vizitatorii de toate vârstele.

Festivalul B Zone Folk România este o sărbătoare a culturii și tradiției românești, oferind două zile de muzică folk, artizanat și activități interactive. Evenimentul este o ocazie excelentă pentru a descoperi și a susține tinerele talente, precum și pentru a te bucura de muzica unor artiști cunoscuți. Nu rata această experiență de neuitat la Târgu Neamț!

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț, Ediția 49: O săptămână de sunet și splendoare

Publicat

pe

De

Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț, Ediția 49: O Săptămână de Sunet și Splendoare

Piatra-Neamț se pregătește să devină epicentrul cultural al României, odată cu debutul celei de-a 49-a ediții a Vacanțelor Muzicale. Evenimentul mult așteptat va începe duminică, 7 iulie, aducând pe scenă Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, care va interpreta cele mai frumoase uverturi. Aceasta va marca startul unui maraton de șapte seri pline de muzică clasică, blues, jazz, pop, muzică lăutărească veche și de calitate, culminând cu renumita gală de operă ce va încheia festivalul.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată pe 3 iulie la sediul Consiliului Județean (CJ) Neamț, directorul artistic al festivalului, conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, alături de directoarea Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, Carmen Nastasă, și de vicepreședintele CJ Neamț, Adrian Păduraru, au dezvăluit detalii captivante despre programul și organizarea evenimentului.

Adrian Păduraru a subliniat importanța pe care Consiliul Județean Neamț o acordă acestui festival: „Întotdeauna Consiliul Județean Neamț a susținut și a finanțat acest eveniment, iar în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, Festivalul Vacanțe Muzicale a devenit un brand cultural al Județului Neamț, un reper pentru toți iubitorii de muzică bună și de spectacol de înaltă calitate.” Vicepreședintele a urat mult succes organizatorilor și a evidențiat dorința CJ de a promova la nivel național evenimentele culturale locale.

Carmen Nastasă a adăugat un strop de speranță și entuziasm în privința vremii și a decorului: „Doamne ajută să fie vreme bună, deocamdată plouă, dar cu siguranță Dumnezeu ne va ajuta să avem un festival reușit. Încercăm pe lângă partea artistică să fie și partea vizuală cât mai frumoasă și spectaculoasă, cum am obișnuit publicul Vacanțelor Muzicale, bineînțeles că vom termina cu un foc de artificii, plus alte surprize.”

Mihaela Spiridon a detaliat programul ediției, subliniind diversitatea genurilor muzicale și calitatea artiștilor prezenți. Prima seară va fi dedicată uverturilor, interpretate de Filarmonica „Serghei Lunchevici” din Chișinău sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. Următoarele seri vor aduce pe scenă artiști de renume, precum Berti Barbera și Big Band Radio, Trioul București, Taraful Iancu Jianu, acordeonistul Emmy Constantin Dumitru, jazzmanul Sorin Zlat și soprana Magda Eliza Maftei.

Un moment deosebit al festivalului va fi concertul susținut de trupa The Motans, foarte apreciată de tineret. În final, gala de operă va reuni trei soliști de excepție – Alexandra Grigoraș, Relu Proca și Claudia Caia – alături de Orchestra Ionel Perlea și dirijorul Cătălin Țoropoc.

Mihaela Spiridon a încheiat cu un mesaj plin de pasiune și dedicare: „Sper ca și această ediție să mulțumească pe cât mai mulți auditori. Sigur că vor fi cârcoteli, dar foarte important este că atât eu cât și doamna director și toată echipa de la Carmen Saeculare punem foarte mult suflet în organizarea acestui festival în fiecare an. Ediția 49 nici n-a început, iar pe mine mă strânge în spate ediția 50 deja, pentru că, într-adevăr, acea ediție 50 va trebui să fie și va fi una explozivă.”

Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț promit o săptămână de neuitat, în care muzica de calitate va încânta inimile publicului, transformând platoul Curții Domnești și Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean într-un veritabil paradis sonor. O adevărată bucurie pentru toți iubitorii de muzică!

Continua sa citesti

Popular