Connect with us

Actualitate

Exclusivități din zona Neamțului. Naționale, europene și mondiale (XVI)

Publicat

pe

Știați că, Mănăstirea Văratec este cea mai mare mănăstirea din spațiul ortodox?

 

Mănăstirea Văratec  este cea mai mare mănăstire de maici din România, aici viețuind peste 400 maici și chiar din întreg spațiul ortdox. Mănăstirea este înconjurată de un întreg sat monahal. În anul 1909, aici viețuiau deja, 304 maici și surori aflate sub ascultarea stareței Evghenia Teodor. Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839.

În diferite perioade, la Mănăstirea Văratec au viețuit mai mulți teologi și oameni de cultură. Printre aceștia sunt de menționat următorii: Veronica Micle, a cărui mormânt se află în cimiritul de la biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”; episcopul Partenie Ciopron (1896-1980), fost episcop al Armatei (1937-1948) și al Romanului și Hușilor (1962-1978), retras în 1978, fiind  înmormântat în cimitirul mănăstirii; arhimandritul Bartolomeu Anania (1921-2011), viitor mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, s-a pensionat în anul 1982 din funcția de director al Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, retrăgându-se la Mănăstirea Văratec pentru a se dedica scrisului. A locuit aici până la alegerea sa ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, la 21 ianuarie 1993 sau academiciana Zoe Dumitrescu-Bușulenga, devenită mai târziu Maica Benedicta.

Mănăstirea Văratec a fost descrisă în mai multe opere literare care descriu zona munților Neamțului. De la diplomatul Wilhelm de Kotzebue (1813-1887), în a sa carte de memorii intitulată „Din Moldova. Descrieri și schițe”, la Dimitrie Bolintineanu, în volumul de memorialistică Călătorii în Moldova (1859), memorialistul Nicolae T. Orășanu care a vizitat mănăstirea în anul 1860, Ion Creangă în a le sale Amintiri, Mihail Sadoveanu, în volumul

Oameni și locuri (1908). Pe aici a trecut și Calistrat Hogaș în călătoriile sale prin Munții Neamțului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, sau scriitorul și teologul Gala Galaction.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

Sursa: Pr. Ilie Gheorghiță – Mănăstirea Văratec, în vol. „Mitropolia Moldovei și Sucevei – Monumente istorice bisericești din Mitropolia Moldovei și Sucevei”, Ed. Mitropoliei Moldovei și Sucevei, Iași, 1974, p. 343-349.

Sursa imaginii: https://www.facebook.com/manastireaavaratic/photos/177740523724957

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Neamț Express – Aventura Verii la Târgu Neamț!

Publicat

pe

De

Ești pregătit pentru o competiție plină de energie și distracție. Vine vara și orașul Târgu Neamț devine terenul tău de joacă în cadrul evenimentului Neamț Express.

Pe data de 19 iulie 2025 de la ora 11 30 la Casa Creangă din Humulești va începe o competiție unică de tip treasure hunt.

Participanții vor explora orașul prin probe interactive și locații misterioase într-o călătorie plină de provocări.

Poți participa singur sau împreună cu o echipă de maxim 5 prieteni Dacă vii singur vei fi repartizat într-o echipă perfect pentru a-ți face noi cunoștințe.

Donația minimă pentru înscriere este de 10 lei iar toate fondurile strânse vor ajuta copiii din familii vulnerabile prin proiectul Ghiozdanul de școală.

Nu rata această șansă de a te distra și a face o faptă bună în același timp Înscrie-te acum pentru o zi de neuitat.

Formularul de înscriere este disponibil online la linkul din postare.

Hai să transformăm împreună orașul într-un teren de aventură și solidaritate.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Expoziție temporară „Doamnele Moldovei” – o călătorie în istorie prin ochii femeilor puternice

Publicat

pe

De

Sambata 12 iulie, la ora 12:00, la Muzeul Cetatea Neamț a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare „Doamnele Moldovei”, organizată de muzeograful Dr. Ionuț-Dumitru Stigleț. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Zilelor Cetății Neamț, reunind personalități locale, clerici și pasionați de istorie.

Expoziția aduce în prim-plan chipuri feminine mai puțin cunoscute din pictura bisericească, femei care au jucat un rol esențial în Moldova medievală. Prin imagini și documente, vizitatorii au ocazia să descopere povești despre soțiile de domnitori, doamne care au influențat politic, cultural și religios destinul Țării Moldovei.

La vernisaj au participat Dr. Elena Preda (profesoară la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț), preotul paroh Trofin Gheorghe (Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Boiștea), preotul paroh Marian-Gheorghe Filip (Parohia Sfântul Haralambie, Târgu Neamț), precum și membrii Asociației Portret Istoric din Piatra Neamț.

Au luat cuvântul Dr. Ionuț-Dumitru Stigleț, curatorul expoziției, și Arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, care a împărtășit detalii fascinante despre viața și contribuțiile unor doamne ale vremii.

Muzeul Cetatea Neamț își exprimă recunoștința față de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (Arhiepiscopia Iașilor și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților) pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului.

Expoziția poate fi vizitată în perioada următoare la Muzeul Cetatea Neamț, oferind o perspectivă inedită asupra istoriei Moldovei prin prisma femeilor care au scris-o.

Continua sa citesti

Actualitate

NOI CURSE DISPONIBILE DE LA AUTOGARA DAVID ROMICĂ ÎNCEPÂND CU 01.07.2025

Publicat

pe

De

Autogara David Romică pune la dispoziție noi curse pe următoarele trasee:

1. Tg. Neamț – Slănic Moldova – Tg. Neamț

  • Plecări din Tg. Neamț: ora 7:00 (cu oprire în Piatra Neamț la ora 8:00)
  • Întoarcere din Slănic Moldova: ora 11:30 (cu oprire în Piatra Neamț la ora 14:00)

2. Tg. Neamț – Suceava – Rădăuți – Tg. Neamț

  • Plecări din Tg. Neamț: ora 7:00
  • Întoarcere din Rădăuți: ora 13:00
  • Oprire în Suceava (Stația Spital): ora 14:00

3. Tg. Neamț – Broșteni – Tg. Neamț

  • Plecări din Tg. Neamț: orele 6:00, 11:30, 16:00
  • Întoarcere din Broșteni: orele 5:00, 9:30, 13:30

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Autogara David Romică:
📞 Telefon: 0723 125 243

Continua sa citesti

Popular